A német Bike Magazin sokat foglalkozik a merev vázas bringa kényelmessé tételével. Ez ugyan mtb újság de azért ott is fontos a kényelem. Méréseik szerint a legtöbbet egy vastagabb gumival kisebb nyomáson használva tehetsz a kényelemért. Ezután a nyeregcsövet említik, egy vékonyabb nyeregcsõ kicsit kényelmesebb. (31,6 vs. 27,2) A carbon váz szerintük is jó ötlet - de óriási különbségeket mértek a vázak rugalmassága közt. (ahogy a sporttársak is írták)Sheldon szerint lehet, hogy csak más (méretû) gumit kellene használnom. Lehet ez lenne a megoldás. Minden esetre karbonos ismerõseim arról gyõzködnek, hogy teljesen más érzés ilyen bringán ülni: "csillapítja az út rezgéseit". A konformitás kapcsán erre gondoltam.
Én még hozzátenném, hogy a nyeregben tapasztaltam nagy különbségeket. Most vettem egy nyerget, nyomkodva sokkal keményebbnek tûnik, mint a régi "puha", viszont sokkal kényelmesebb terepen.
Még egy tapasztalatom van de ez sajnos iszonyú drága: még régen piszkos olcsón találtam egy használt titán nyeregcsövet. Na, az olyan kényelmes, hogy az hihetetlen. Az elsõ úton leszálltam a bringáról és nyomkodtam a hátsó gumit, azt hittem defektes. Olyan érzés volt a hátsómnak, mintha le lenne eresztve a gumim ! Nem hittem el, annyira fölveszi a rezgést, ütéseket. Az egy álom, olyan jó.