Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Országútikról mindent

* * * * - 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
34373 hozzászólás a témában

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2.189 hozzászólás
én is kifúrtam a Simplomatik hátsóhídját, amikor felkerültek a "modern" fékek...nem kell sokat aggódni rajta..
SOHA TÖBBET magyar országon!

Flickr

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

De gyanítom hogy az imbuszos anya nem lesz jó mert a kockában a furat akkora mint a csavar, vagyis nincs mellette hely az anyának. Szétbarmolni a vázat meg nem fogom egy fék miatt, akkor inkább marad hátul a régi.
Az elsõ úgyis fontosabb, sokáig a Campa szettekhez is elég volt hátra az egy forgós fék.
Ha viszont szét tudom szedni a féket akkor azzal még próbálkozni fogok.

Pedig szvsz egyszerûbb lenne „szátbarmolni” a féket, azaz az imbuszos anya átmérõjére tágítani, nem is teljesen átmenõen, hanem csak kb anyahossz+1 mm mélységben (az anya irányából :) ). Ez egyetlen fúrás (fékenként), persze pontosan kell, de ha te nem akarod, bármelyik jobb bolt megteszi helyetted. Lassan tucatnyi ilyen fékkorszerûsítést hajtottam végre, általában Shimano Sora fékre cseréltem a régebbi egy forgáspontost, mert az eléggé lenyúlik. Azzal kell kezdeni az ilyesmit, hogy a lenyúlást pontosan meg kell mérni, hátul van megoldás rövidebb lenyúlású kétforgáspontos fék (azaz jobb Campa, Sh vagy Sram) odatételére pár kis fémlappal, Sheldon Brown tanácsa szerint. A modern fékek 40-50 mm közti tûrésûek, a régebbieké 45-56 mm, még régebbiek 65 mm lenyúlásúak; A Sora jó 45-55 közt. Más, pl. Tektro (pl. R539, 47-59 mm) és Longus mély lenyúlású kétforgáspontos fék is van.
A fékhídnak ezzel semmi baja nem lesz, ugyanis, ha netán vissza akarnál tenni egy régebbi, egyszerû anyacsavaros, a hídon teljesen átmenõ rögzítõcsavarú féket (bár miért tennéd), egy, az imbuszos anyával megegyezõ átmérõjû csõdarabkával, vagy akár az imbuszos anya vállának lefûrészelésével megteheted, így kitöltvén a „lötyögést”.
Különbözõ mélységû imbuszos anyák vannak, ez fõleg elsõ féknél érdekes. Legalább 5 menet legyen az imbuszos anyán a végleges állapotban, elõre méregetni kell.
Az egyik biciklimen ilyen mélyebb (55 mm) lenyúlású fékpofa-híd távolság van, így a téli sárhárítót is oda tudtam tenni.

petter78

petter78

törzsvendég

• fórumtag
  • 625 hozzászólás
Köszi! bár nem csak a Shimano gyárt féket... és sajnos ez sem az. Amúgy a techdocs oldalt szoktam használni, sokat segít akkor is, ha valamit szét akarsz szedni, pontosabban ha utána össze is akarod rakni

féket leszed, hátuljában benne van, hogy mi az (br-r600, vagy br-5600, br-4500 vagy ilyesmi hasonló jelölés)
ha ez megvan, keresel rá egy robbantott ábrát (google is segít, ha beirod, hogy például "shimano br-5600 pdf") vagy elmész a techdocs.shimano.com-ra, és rákeresel
aztán megnyitva a pdf-et kiderül, hogy van-e cikkszáma az alkatrésznek amit keresel, vagy nincs.
ha van (Y-al kezdõdik minden esetben, ha nem, akkor is) akkor azt beirod ide, és utánanézek, hogy mennyiért, mikorra és egyáltalán, beszerezhetõ-e.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Mivel használtan vettem ezért nem volt hozzá, biztos az elõzõ tulaj lenyelte :-)
De gyanítom hogy az imbuszos anya nem lesz jó mert a kockában a furat akkora mint a csavar, vagyis nincs mellette hely az anyának. Szétbarmolni a vázat meg nem fogom egy fék miatt, akkor inkább marad hátul a régi.
Az elsõ úgyis fontosabb, sokáig a Campa szettekhez is elég volt hátra az egy forgós fék.

féket leszed, hátuljában benne van, hogy mi az (br-r600, vagy br-5600, br-4500 vagy ilyesmi hasonló jelölés)
ha ez megvan, keresel rá egy robbantott ábrát (google is segít, ha beirod, hogy például "shimano br-5600 pdf") vagy elmész a techdocs.shimano.com-ra, és rákeresel
aztán megnyitva a pdf-et kiderül, hogy van-e cikkszáma az alkatrésznek amit keresel, vagy nincs.
ha van (Y-al kezdõdik minden esetben, ha nem, akkor is) akkor azt beirod ide, és utánanézek, hogy mennyiért, mikorra és egyáltalán, beszerezhetõ-e.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

ez szuper megoldásnak tûnik!
utánanéztem, sehol se láttam, hogy külön megvásárolható lenne. jobban felszerelt bringaboltokban vajon be tudják szerezni?

mindent be lehet szerezni ami shimano es van termekkodja. Csak kerdes hogy mikor ez mennyiert. rob tudna, csak o ma BringaExpo standot epit, de majd erre iranyitom es megmondja hogy mi a helyzet.

nekem van ilyen berakva(ugy adták hozzá,nem kellet külön megvenni) de azért olyan nagyon sokat nem számit. persze van akinek ez is elég.

Igen, en is csak ugy talalkoztan eddig ilyennel hogy jott a bringahoz (Specialized Dolce modelleket raktam anno ossze nagy uzemben), es tenyleg nem szamit sokat, de mas megoldas szerintem nincs, ugyhogy egy probat meger.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2.189 hozzászólás

Andris, csak nem az amelyiknek a hátán UCI embléma van? :)

bordó-szerû végig cipzárral.
És szerintem évek óta ezt küldözgetik mindenkinek próbára, mert tavaly már jártak nálunk ezek a próba mezek, csak akkor nem lett semmi a közös mez dologból

Flickr

SerpaPerec

SerpaPerec

vendég

• fórumtag
  • 403 hozzászólás

allitasi lehetoseg nincs rajta, kiskezueknek (es noknek) szoktak ilyesmit adni:

http://www.moruyabic...700 Block 8.jpg

ez egy gumi "tavtarto" ami kozelebb tolja a fekkart a kormanyhoz.

nekem van ilyen berakva(ugy adták hozzá,nem kellet külön megvenni) de azért olyan nagyon sokat nem számit. persze van akinek ez is elég.

SerpaPerec

SerpaPerec

vendég

• fórumtag
  • 403 hozzászólás

próbáltam ma elastic-os mezt(úgy néz ki lesz közös mezünk), és hát nem tudom, hogy ennyire alul vannak-e méretezve, de az XS-es volt az, amelyik nem lobogott rajtam.
174cm-68Kg vagyok...

Andris, csak nem az amelyiknek a hátán UCI embléma van? :)

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2.189 hozzászólás
próbáltam ma elastic-os mezt(úgy néz ki lesz közös mezünk), és hát nem tudom, hogy ennyire alul vannak-e méretezve, de az XS-es volt az, amelyik nem lobogott rajtam.
174cm-68Kg vagyok...

Flickr

szabop27

szabop27

vendég

• fórumtag
  • 71 hozzászólás
ez szuper megoldásnak tûnik!
utánanéztem, sehol se láttam, hogy külön megvásárolható lenne. jobban felszerelt bringaboltokban vajon be tudják szerezni?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
allitasi lehetoseg nincs rajta, kiskezueknek (es noknek) szoktak ilyesmit adni:

http://www.moruyabic...700 Block 8.jpg

ez egy gumi "tavtarto" ami kozelebb tolja a fekkart a kormanyhoz.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

szabop27

szabop27

vendég

• fórumtag
  • 71 hozzászólás
Ultegra fékkart alsó fogásban épphogy elérem. Van-e rajta olyan állítási lehetõség, amivel alapállapotban kicsit "elõfeszíthetem" ?

petter78

petter78

törzsvendég

• fórumtag
  • 625 hozzászólás
Mivel használtan vettem ezért nem volt hozzá, biztos az elõzõ tulaj lenyelte :-)

Imbuszos anya a megoldás. Nem adtak a fékhez?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

De jó, hogy ezt linkelted, az elsõ kép ami nekem érdekes mert gondom van, hátha tud valaki segíteni.
Szóval a hátsó fékhídban középen van egy kis "kocka" és ebbe van rögzítve a fék. Vettem egy pár 2 forgáspontos féket nemrég az acélvázas bicómba ahol szintén egy kis kockán van átvezetve a csavar ami a túloldalt anyával van rögzítve. A régi 1 forgáspontos féknek jóval hosszabb a csavarja, az simán átér a kockán de az új fékeken ez a csavar sokkal rövidebb és nem tudom rátenni az anyát a túloldalon.

Valakinek van tippje hogy mit érdemes ezzel csinálni? Bevallom a féket még nem próbáltam meg nagyon szétszedni, nem tudom, hogy a csavar cserélhetõ-e.

Amúgy a linkelt képen sem anyával van rögzítve a fék hanem a kockába nyúló imbuszos anyával, mint elöl szokás.

Imbuszos anya a megoldás. Nem adtak a fékhez?

A sebesség mindent megold.

petter78

petter78

törzsvendég

• fórumtag
  • 625 hozzászólás
De jó, hogy ezt linkelted, az elsõ kép ami nekem érdekes mert gondom van, hátha tud valaki segíteni.
Szóval a hátsó fékhídban középen van egy kis "kocka" és ebbe van rögzítve a fék. Vettem egy pár 2 forgáspontos féket nemrég az acélvázas bicómba ahol szintén egy kis kockán van átvezetve a csavar ami a túloldalt anyával van rögzítve. A régi 1 forgáspontos féknek jóval hosszabb a csavarja, az simán átér a kockán de az új fékeken ez a csavar sokkal rövidebb és nem tudom rátenni az anyát a túloldalon.

Valakinek van tippje hogy mit érdemes ezzel csinálni? Bevallom a féket még nem próbáltam meg nagyon szétszedni, nem tudom, hogy a csavar cserélhetõ-e.

Amúgy a linkelt képen sem anyával van rögzítve a fék hanem a kockába nyúló imbuszos anyával, mint elöl szokás.

pár dolog itt azért már elég meredek

NAHBS 2013 highlights :: Beauty in the Details | Cycling Tips

a cherubim integrált stucni viszont tetszett

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.864 hozzászólás
pár dolog itt azért már elég meredek

NAHBS 2013 highlights :: Beauty in the Details | Cycling Tips

a cherubim integrált stucni viszont tetszett

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.470 hozzászólás
ismerõs hirdetés: CINELLI spinaci könyöklõ « kormányzás « ORSZÁGÚTI « Kategóriák tallózása néhány hónapja mintha láttam volna. az ár még mindig jó.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás
akkor már csak egy bringát kell valahogy "becsempésznem". Igazából a korált kéne vinni, ha azzal megtanulok emelkedõs terepen menni, a triestinával röhögve fogok falra mászni is. Legalábbis az a kb. 1.5 kg súlykülönbség, meg a bringák merevsége közti eltérés elég markánsan érzõdik emelkedõkön. A fokozatkiosztás mondjuk a triestinán eléggé hegyvidékies, a coralon meg laposvidéki.

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.251 hozzászólás
Budateteny jo kiindulasi pont, ahogy Menyus mondja.

Menyus72

Menyus72

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás
Budatétény környékén vannak kisebb-nagyobb dombok.
Vannak helyben is, ha nagyon rövidet akarsz menni.
Tovább lehet menni a kamaraerdõ felé ami néhány km-re van csak. Ott is van egy kisebb emelkedõ.
Onnan el lehet menni Törökbálint vagy Budaörs felé, és onnan Normafa felé.
Lehet azért azt a kistányért koptatni erre! :-)
Ha meg jót akarsz menni, akkor átmész a városon a rakparttal párhuzamosan, és feltekersz Dobogókõre.
Az már egész jó kör. Van benne mászás is, hazafelé meg suhanós lefelé a hegyrõl! :-)