szerkeszt:
HA valakinek van föl'sleges 26-os befogójú kormányhoz való 125-130mm-es stucnija, amit szívesen eladna, ne tartsa vissza magát.. 
"“Short stems provide a more immediate response but they are susceptible to smaller movements of the body, which translates into twitchiness.”"
Bőőő, itt van elásva a magyarázata annak, hogy apuci szputnyikját meg "pucs versenybicóját" pátyolgató fisszátók miért vadásszák az 50-60mm-es pipákat. A 66 fokhoz közelítő fejcsőszög megnyakalva egy jó előrenyúló villával és méterhúszcentis tengelytávval kiált valami mesterséges "spannolóért". Túl lomha lenne a régi túravázra épített fixike, ha hosszabb kormányszárral használnák.
DE! Van más is, ami fölveti a stucnihossz-problémát nálam. Egy ismerősöm pl. minden nap elsüti a "poént" hogy az alföldiek mennyire "értenek" a vázméretezéshez. (ie.: ha 57-es vázas országútit ad el Nyíregyházára, akkor azt föltételezi, hogy "Biztos egy 150 cm-es kislánynak viszik")
És igaza van: errefelé rengetegen járnak óriási vázakkal a magasságukhoz képest. Nem vagyok magas gyerek, 57*58-as vázzal járok, DE van 10 cm-rel alacsonyabb ismerősöm, aki nagyobb vázzal rója az utakat. Persze, 80-as stucnit már nagynak érzi a 60-as vázon, nem is csoda.
De egy nagyobb országútinak meredekebb a fejcsőszöge. Idegesebb az irányítás alapból, főleg, hogy a meredekebb homlokcsőhöz sokszor kisebb előrenyúlású villa is párosul (eg.: 42mm a 45mm helyett). Én félnék egy olyan vázon 80-as stucnival.
A saját gépem 120*440-es kombinációval (stucnihossz*kormányszélesség) sokkal kezelhetőbb és trankvilebb, mint 110*420-ban volt, én meg gyáva vagyok: inkább legyen a kezelhetőség kiszámítható és nyugis, mint metamfetaminos törpe ugróegér.
Kokpit témában még azért odajön a kormány "előrenyúlása" is, de ma már ott sincs nagy variáció: tipikusan 75-85 mm közé esik a történet. Bár, pont sikerült kifognom egy "papíron" 100mm-es előrenyúlású kormányt (XL-es Syntace Racelite) de nála meg kompenzál kicsit a 6fokban hátranyilazott kialakítású felső rész.
Vejne módosította - 2015. március 30. - 14:51