Tapasztalatok a szürke szamárral / 2: Kormány
A fékhez hasonlóan itt sem egy gyakori darabot választottam:
Deda 215 shallow Talán merészség volt 2011-ben 26-os befogós kormányt venni, utána jöttem rá, hogy kormányszárból ebben a méretben már nem nagyon van választék....
A súlyát 44-es méretben 230 gramm körül mértem (szemben a névleges 215 grammal), de az ár/súly/minõség arány így is jó, meg Armstrong is
ugyanilyennel ment évekig a Touron, ha neki jó volt, talán nekem is

, gondoltam.
Elõzõleg egy noname "ergonomikus" kormányom volt. Az idézõjel oka, hogy kifejezetten kényelmetlen volt az alsófogás, az egyenes rész nem esett kézre és a reach is sok volt (10 cm). Mondjuk ahogy a neten olvasgattam a véleményeket nem sok embernek jöttek be az ergós kormányok, nem véletlen, hogy visszaszorultak mára...
Az a Deda egy hagyományos ívelésû kormány rövid reach-csel (8 cm) átlagos droppal (13.5 cm) (kb ua, mint a richey classic kormányok geója).
Találtam egy
szenzációs oldalt ahol az outi kormányok geója összehonlítható, ez sok mindent megmagyaráz a késõbbiekbõl
Tapasztalatok:
- A rövidebb reach miatt hosszabb stucni kellett. Az elméletet a valóság visszaigazolta, a korábbi kormányhoz használt 90-es helyett a 110-es kormányszárral pont jó. (Elsõ próbára még soknak tûnt, de az a helytelen nyereg pozíció miatt volt)
- A ruedtropicalos oldalon is látszik, hogy ennél a kormánynál lejjebb kerül a fékváltókar, ezért emelnem kellett kormányt 1 cm-el. Szerencsére a villa vágáskor hagytam ennyi tartalékot amit most felhasználtam, az 10 millis hézagolót áttettem a kormányszár alá.
-Az alsó fogás most már valóban jól használható egyrészt a kormány följebb került, másrészt az alsó fogás íve kézfejbarát, és a fékkar-kormány alsó csõ távolság is kisebb (azaz kisebb a difi a váltókar fogás és az alsófogás között).
- A középsõ felsõ fogás rendben az oldalsó felsõ fogás és fékkar fogás megszokást igényel mert az átmenet a kormány és fékkar között nem folyamatos, van egy kis törés, amin nem fekszik fel a tenyér tökéletesen.
Konklúzió: alapvetõen elégedett vagyok, végre használom az alsó fogást is az outin. A fékkar pozíció és fogás miatt azonban azt gondolom számomra ez csak majdnem ideális geometria, a tökéletes a FSA compact vagy annak megfelelõ hajlítás lenne. Sajnos az olcsóbb FSA-k nehezek, a karbon meg nagyon drága, azért esett ki.
Még egy dolog, a Deda másképp méretez, mert õk a széltõl-szélig méretet adják meg, míg a többi gyártó c-c mér. Ezért ami a Deda-nál 44-es kormány az a valójában 42-esnek felel meg, erre érdemes figyelni....
Tapasztalatok a szürke szamárral / 1: FÉK