bringán van és görgõn lesz.
de szvsz megbeszélhetõ, hogy ki lehessen vinni az utcára - nyilván kell a jó kapcsolat a boltossal
Jelentkezz be Regisztrálj

Országútikról mindent
Posted 2011. November 11. - 15:04

Posted 2011. November 11. - 14:57

Posted 2011. November 11. - 14:45

hogyan lesz megoldva? komplett bringán lesznek a cuccok,és görgõn,a boltban lesz kipróbál6ó,v vlmi állványon lesz csak a váltó szett?
bringán van és görgõn lesz.Bringán lesz vagy állványon?
de szvsz megbeszélhetõ, hogy ki lehessen vinni az utcára - nyilván kell a jó kapcsolat a boltossal

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan
"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.
Posted 2011. November 11. - 12:45

szép írás,kár,h idehaza nem nagyon van ilyen összehasonlító cikk a szaksajtónál. a bikkmakknak volt,de már régen.
ha neked elég a 10es cucc,akkor a 2000es chorus teljesen alu volt. van elég sok ötletem hogyan lehetne 10es,11es teljesen alu szettet összerakni campából. igaz némelyik ötlet kicsit meredeknek tûnik. lenne némi barkácsolás is benne.

Posted 2011. November 11. - 12:39

Posted 2011. November 11. - 12:38

lesz (van) tesztelhetõ elektronyos ultegra Di2
alakul a kereskedõk köre, ahol elérhetõ lesz, és nem csak budapesti boltok lesznek benne
ott mindenki kényére-kedvére tesztelgetheti a drótos ujdonságot.
hogyan lesz megoldva? komplett bringán lesznek a cuccok,és görgõn,a boltban lesz kipróbál6ó,v vlmi állványon lesz csak a váltó szett?
Posted 2011. November 11. - 12:36

lesz (van) tesztelhetõ elektronyos ultegra Di2
alakul a kereskedõk köre, ahol elérhetõ lesz, és nem csak budapesti boltok lesznek benne
Bringán lesz vagy állványon?
A sebesség mindent megold.
Posted 2011. November 11. - 12:32

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan
"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.
Posted 2011. November 11. - 10:50

Fro-ban még mindig van, aki Mectronic-cal szereltet biciklit - persze a DI2 meg az EPS nyilván jobbak - ám ott nincs kábel! A szénszálas-fém különbségben is egyetértek, épp azért vagyok „bajban”, mert a Campa mechanikus csúcsrendszerei szénszálasak, mirõl álmodozzak? Vázanyagnak jó a fémszálas, de kevésbé tartják tartósnak pl. hátsóváltónak.[...] ez az a campa ami nem kéne nekem. persze mint technika érdekel. [...] mind a 4 elektromos váltást kipróbálnám. vagyis 5-öt. kipróbálnám a mectronikot,csak a teljes kép érdekében. meg lehetne látni mennyit fejlõdött ez a technika. most a bilibe lógott a kezem
biztos bennem van a hiba,h mindennapos használatra,hosszútávra nem kéne. nagyon félnék attól,h tönkremegy vlmi. ezt pénzügyi értelemben értem. vlszínû magától nem hibásodik meg 1ik sem,de 1 rosszul kivitelezett,elõre nem tervezett talajfogás,és kakukk. nem biztos,h lehet javítani pl.:a h.váltót. marad a csere,ami nem 2 fillér.
én a campa helyében a super record-hoz,és pl athena-hoz fejlesztettem volna elektromos cuccot. a sr maradna ilyen, de az athena teljesen alu lenne. persze jóval olcsóbb is.
A múltkori váltócsalád-összefoglaló folytatása; persze a Campa EPS-rõl még nincs szó benne:
Ismertettem nemrég (http://forum.revomag...ndpost__p__1167) a nagy gyártók, Campagnolo, Shimano és Sram belépõ rendszereit. Folytatom, ismét külsõ forrásokból merítve, most egy másik cikk (Le cycle Nº 412, 2011. június) és egyéb források alapján fõleg a legjobbakat tekintjük át, néhol kis átfedéssel. Itt is a váltás és a hajtás viszi a prímet, kiemelik az ergonómiát és a kéztávolság állíthatóságát, a váltás könnyûségét és pontosságát a korábbiakhoz képest. Egyre könnyebbek is, a vázak szerintük már elérték az alsó határt, de itt lehet még grammokat nyerni. Mind jó, sehol sem találtak gyengeséget, így a választást az egyéni ízlésre kell bízni, azaz kipróbálni minél többet - no meg takarékoskodni serényen.
A Super Recordot és a Di2-t 5000++ € körül kezdõdõ kerékpárokra, a Dura Ace-t (7900, mechanikus) 3-6000 €-sokra, Record-ot 4000-5000++, Red-et 3-5000++, Force 2-5000, Chorust 2000-4000++, Ultegrát 2-4-5000, Athena-t 2-3000, Rival 1500-3000, 105-öst 1500-2000 €-sokra ajánlják. Azaz érdemes jól meggondolni a döntést...
Campagnolo Super Record, Record, Chorus: a „11-es forradalom” (avagy 11-es forgás

Az Athena rendszere kissé más, amennyiben a hüvelykujji nyomógomb csak egyetlen lefele váltást enged egyszerre; ez viszont kis kitérésû, így ezzel is gyorsan végig lehet váltani. Ezt volt alkalmam ki is próbálni, megerõsíthetem, nem rossz, sõt, de itt is elismétlem, hogy a 8-as Athenám még egy nyomásra mind a nyolcat végigváltja, a 2008-as Centaur-om meg mind a tízet. Az elsõ váltója is kissé egyszerûbb, mint a nagyoké, csak három állása van, fölsõ, zajcsökkentõ és alsó.
Az igazi nagy újdonság (bár lassan nem is az) persze a 11 hátsó lánckerék, ráadásul hátra 29 fog is fölmegy (12-29), s az összes sort illetve lánctányért ugyanaz a hátsó és elsõ váltó kezeli (nincs külön közepes kanalas): elöl 52 v. 53-39 illetve 50-34 kompakt lehet. Lehet számolgatni, amire ez nem elég, arra már Contador (Sram-barát) is kénytelen jobb híján Apexet föltenni (Giro 2011).
A hajtókar a lánctányérokkal nagyon könnyû és merev, súlyban a titántengelyes Super Recordot csak a Sram Red közelíti BB30 kiadásában (a BB30-cal kissé „csalnak”

A hátsó fék mindhez kapható kétforgáspontosban is (az elsõ persze eleve olyan), a tesztelõk szerint azonban e még nagyobb fékerõ felesleges.
Shimano DI2, Dura Ace, Ultegra: a korábbiakhoz képest új a szénszál alkalmazása (DA és Ultegra fékkarok és váltók, egyes DA hajtókarok); a 2009-ben bevezetett DI2 bizonyította megbízhatóságát; végre (vagy 20 évvel a Campagnolo után

A vezérhajó, legalábbis az élsportban idén a DA DI2 - volt, de jövõre feltehetõen számolhatunk az Ultegra DI2 megjelenésével, mert az éppolyan jó, csak kissé még jobb is és fele annyiba kerül. Mitõl jobb: pl. DA DI2 szerelése bonyolultabb, Ultegra DI2 már jobb, nem kell mûanyagot hegeszteni (vízhatlanítás), csak plug and play. Emellett 24 (DA) helyett 30 (Ultegra) állapota van a mikro-beállítónak, ugyanis mindkét DI2 már maga végzi a lánchelyzet-optimalizálást. Sokak szerint az elsõ váltás a nagy adu a DI2-ben, az jobb mint akármi, különösen az automatikus keresztváltási hozzáállításokkal. A fékkar alatt két lapátka van (DA-n; Ultegrán az egyik magán a fékkaron), ezek tkp. kapcsolók, az egyik fölfele, a másik lefele vált - egyesével... Biztos lesznek Shimano hívõk, akik szerint így a legjobb, egyes megfigyelõk szerint ez azért kicsit lassú hátul - mármint a váltómotor persze gyors és pontos, de a 7900-es „egyszerre hármat” váltókarbillentése helyett most nyomogatni kell háromszor a lapátkát. Az ok szerintem prózai: az egyszerre többszörös elektromos váltás szabadalmát a Campagnolo idõben lefoglalta, s így a versenytársaknak vagy óriási licenszdíjat kell fizetniök vagy másutt domborítani, utóbbit teszik. A DI2 megdobja a súlyt is - az akkumulátor a nehéz - de még így is szeretik. A Shimano-n belül a legjobb a Dura Ace (súly és tartósság), ár/teljesítmény tekintetében az Ultegra. A Sh hátsó váltók tejfogasak: 28-at kezelnek. A fékekben korábban a Shimano le volt maradva a versenytársakhoz képest, ez sokat javult, alig van már különbség. A mechanikus családok kompaktban és két vagy három elsõ lánckerékkel is kaphatók, a DI2-k az utóbbit nem kínálják.
Sram Red, Force, Rival, Apex: a váltás kezdettõl saját elvû, egyik versenytárséra sem hasonlít. A fékkar alatti lapátka kisebb „befele” mozdulatra egyet vált lefele, de ha a mozdulat folytatódik, 1-2-3-at fölfele (nagyobb lánckerekek fele). A kitérés (billentés) mértéke megegyezik a régebbi Shimano STI-jével. A Sram volt a kompakt váltás és a BB30 középrész úttörõje is, s a 11-es Campagnolo meg a Shimano DI2 is a tervezettnél valószínûleg jóval hamarabb piacra került a kényelmetlenül sikeres vetélytárs miatt. 2010-tõl az Apex már 32 fogat is kezel hátul - igaz, ehhez nagyobb kanalú hátsó váltó kell - ehhez végszükségben profik is folyamodnak. A Red és Force hajtókarok és tengelyek szénszálasban is kaphatók. A Sram Red alapváltozata a legnehezebb „csúcs” hajtás (756 g, DA 746,5 g, SR 626 g), de BB30 változatában a legkönnyebbet közelíti (630 g); kompakt vagy két lánckerék (nincs tehát tripla). A fékek is nagyon jók, nem csoda, hogy sok híve van a Sram-nak, sok versenyzõ a Red-et tartja a legegységesebb családnak. A Shimano viszont általános vélemény szerint tartósabb, mint a Sram. Legújabban a Rival is kap egy felnõtt, 32 fogat bíró hátsó váltót, jövõre nem kell az Apex-ig ereszkedni, ha valaki meredeken akar emelkedni; a két nagy, Red és Force, marad 28-nál. A Red elsõ váltójának kerete titánból van, ezt többen nem találják elég merevnek, így ua. váltó kapható a Force acél keretével is. A fékváltókar ergonómiája jól el van találva, emellett a Red-é a legkönnyebb (kiv. DI2, ahol a váltást két kis kapcsoló jelképezi) az összes közül. A Sram Red és Force sor - a 8 legnagyobb lánckerék - egyetlen íCrMo acél fémtömbbõl van kiharapdálva (CNC), s egyetlen, immár karcsú tömbként, nikkelezve, merevebb és könnyebb, mint bármi más. A ciklokrossz versenyzõk (is) szeretik a Sram-ot, mert velük is törõdnek (fékek...), a Shimano kevésbé figyel rájuk (Campa népszerûségét nem ismerem e szakágban).
Most jön a legszomorúbb rész, az árak; talán a súlyadatok kicsit enyhítenek a hangulaton: a súly a teljes váltás (fvk-k, váltók, lánc), hajtás (sor, lánc, tengelyek, csapágyak, csészék stb. is) és a fékek együttese. Ismét, ezek kiskereskedelmi árak; teljes biciklin kevesebbért is megkapjuk (igenám, de az a sok úgy még kevésbé kevés), Világháló boltokban is kb. harmadával kevesebbért, néha 60% körül is.
Campagnolo ureshelyek12345678910111213141516171819 Shimano ureshelyek12345678910111213141516171819 Sram
xxxx Super Record, Record Chorus Athena ures_hely_12 D.A. DI2, Dura Ace (7900), Ultegra 105 ures_hely_12Red Force Rival Apex
Ár: xxxx 2249€ 1899€ 1324€ 1092€ ureshelyek1234567 3616€ 2346€ 1183€ 706€ ureshelyek1234566789 2149€ 1285€ 986€ 801€
Súly: xx 1888g 2010g 2108g 2199g ureshelyek1234567 2230g 2085g 2328,5g 2507,5g ureshelyek123456 1943g 2135,5g 2181g 2437g
Személyes preferenciámat remélem nem lobogtattam túlzottan, nem illene, ugyanis nagyon hiányosak a közvetlen tapasztalataim: (11-es) Athena-t teszteltem egy fél napig és Ultegra-n (idein, régebbi van nekem is) és Sram Rival-on ültem (keveset, nem nevezhetõ tesztnek), kattogtattam a váltókat a boltban és a klubban, de DI2 csak volt a kezemben, biciklin nem próbáltam még. Azért körmöltem mindezt mégis le, mert így pár tény, vélemény és adat együtt van, hátha valakinek hasznos kiindulásnak.
Pár forrás:
Shimano DI2 vélemény (hátul lassú, elöl a legjobb valamennyi közt): http://triathlete-eu...no-ultegra-di2/
Sram Force és Ultegra 6700: http://www.bicycling...-and-sram-force
Sram sor: http://www.rouesarti...e-16212356.html, http://www.sram.com/...g-1090-cassette
Le cycle francia folyóirat 2011-es számai, különösen június, augusztus, november.
Posted 2011. November 11. - 10:22

köszi a fordítást.
ez az a campa ami nem kéne nekem. persze mint technika érdekel. ki is próbálnám,de nem hiszem,h a 7köznapokban szívesen használnám. a kipróbálás igazából úgy lenne teljes,h a shimanot is tesztelni lehetne. tehát mind a 4 elektromos váltást kipróbálnám. vagyis 5-öt. kipróbálnám a mectronikot,csak a teljes kép érdekében. meg lehetne látni mennyit fejlõdött ez a technika. most a bilibe lógott a kezembiztos bennem van a hiba,h mindennapos használatra,hosszútávra nem kéne. nagyon félnék attól,h tönkremegy vlmi. ezt pénzügyi értelemben értem. vlszínû magától nem hibásodik meg 1ik sem,de 1 rosszul kivitelezett,elõre nem tervezett talajfogás,és kakukk. nem biztos,h lehet javítani pl.:a h.váltót. marad a csere,ami nem 2 fillér.
én a campa helyében a super record-hoz,és pl athena-hoz fejlesztettem volna elektromos cuccot. a sr maradna ilyen, de az athena teljesen alu lenne. persze jóval olcsóbb is.
Posted 2011. November 11. - 08:35

Részleges fordítás ill. kivonatolás gyanánt íme:
Nos, DaniKingnek igaza volt, még ha nem is tudott rólapár hozzászólással följebb: az EPS a cikkírók szerint annyiban jobb a DI2-nél, hogy érzékelhetõ visszajelzést ad a váltásról, tényleg kattog!
...But EPS will also uniquely offer riders a lever feel that more closely mimics mechanical systems for genuine tactile – and audible – feedback, not to mention even better multi-shift capability...
... azaz érezni és hallani is lehet a váltást, nem beszélve a (Campa mechanikusoknál is) jobb „egyszerre többszöri” váltásról. (Nem tudják, hogy ez csaknem fölösleges, biztos nem olvassák ezt a Fórumot). Azt azonban nem tudhatjuk, hol is vagyunk éppen; szerintük ezt rábízhatják a biciklista lábára és agyára.
Ez is 200 grammal több, mint a mechanikus megfelelõje, ugyanúgy, mint a Shimano DA DI2 a sima DA-hoz képest.
Az akkumulátor rögzített, nem lehet kivenni, az érv, hogy „1 m vízoszloppal szembeni” vízállóságát biztosíthassák. (Megjegyzésem (búvárként): még a 10 m sem sok, ez lehet, hogy jóval több a versenytársénál (különben nem írnák), de nem kell hanyattesni tõle. Azaz pl. ne ússzatok 3 m-re garantált ázsiai órátokkal...) Tölteni egy csatlakozón lehet. A cikk megerõsíti, hogy a Movistar technikusok nyugodtan locsolgatták a (kísérleti) elektromos hajtást versenyeken.
Ismétlés a tudás anyja:
... The throws are very short as was expected but the high spring force is more akin to a cable-actuated system and there's a very tactile and audible click each time a button is depressed. ...
Azaz a váltás, ahogy várnánk is, nagyon rövid, de a nagy rugóerõ inkább egy huzalvezérelt rendszerhez hasonló [mint a DI2-höz], és határozottan érezhetõ és hallható kattanás van minden gombnyomásra.
A kezelõszervek olyanok, mint a Campagnolo Super Recordé és tsi-é, a hüvelykujj-gomb még közelebb van az alulról való váltás további könnyítésére.
A kapcsolók idõ-érzékenyek, mindkét irányban végig lehet váltani egy gombnyomásra; a teljes váltyás 1,5 mp.
Az elsõ váltás - terhelés alatt is - mindkét irányban 70 %-al jobb, mint a SR-é, gyorsabb is (0,352 mp vs. 0,469 mp). Megjegyzem, a jobb elsõ váltás a DI2 fõ elõnye is (a mechanikussal szemben).
Két változat van, SR és Record, a váltóházak fémbõl vannak (hoppá, a szénszál mégsem mindenható?), alumínium a SR-nál, acél a Recordnál; a SR görgõi (gondolom görgõcsapágyai) kerámiából.
Az akkumulátor kissé tovább tart, mint a DI2-é, 2000 km 1500-zal szemben, ha folyamatosan (havi 2000 km) használják, ha ritkábban (havi 500), akkor 1500-ra csökken. 500 töltési ciklust igérnek, ez 40 évre elég; 1,5 óra egy töltés.
AZ EPS csatlakozók megegyeznek a DI2-éivel (ennek mi értelme?), egyetlen drótkészlet van, szerintük az jó mindenre - belsõ huzalozást feltételezve.
2,184g a Record, 2,098g a SR, a DI2 pedig 2,262g. A Record EPS ára kb. a DI2-é, a SR EPS-é még drágább.
A fejlesztést már 1992-ben (!) elkezdték, 2005-ben majdnem ki is jöttek vele, de egy nagy esõben egy tetõn szállított bicikli kudarcot vallott, ekkor erõsítettek a vízállóságra és inkább a 11-essel jöttek ki elõször.
Valentino Campagnolo úr biztosít bennünket, hogy a vállalat továbbra is fõleg mechanikus marad, de fontos hangsúlyt kap az elektromos technológia is a gyártmányfejlesztésben. Végre egy jó hír.
James Huang: Campagnolo unveils EPS electronic systems
Campagnolo Unveils EPS Electronic Systems | Cyclingnews.com
köszi a fordítást.
ez az a campa ami nem kéne nekem. persze mint technika érdekel. ki is próbálnám,de nem hiszem,h a 7köznapokban szívesen használnám. a kipróbálás igazából úgy lenne teljes,h a shimanot is tesztelni lehetne. tehát mind a 4 elektromos váltást kipróbálnám. vagyis 5-öt. kipróbálnám a mectronikot,csak a teljes kép érdekében. meg lehetne látni mennyit fejlõdött ez a technika. most a bilibe lógott a kezem

Posted 2011. November 10. - 19:17

Posted 2011. November 10. - 18:45

inkább breitling...legyen akarmilyen jo, en kamu rolex helyett inkabb vennek egy original omegat...
Posted 2011. November 10. - 17:46

Posted 2011. November 10. - 17:44

szerintem az uj campa fekvaltokarba rolex oramu kellene es akkor 60at kattanna.
tessek most mar on.
RAUH-Welt
B E G R I F F
Posted 2011. November 10. - 17:41

Posted 2011. November 10. - 17:16

oké, nem 'rolex szint' de szerintem megüti azt a szintet, ami "nagyon jó". van olyan fake rolex, amiben ETA 2834-2 van, és ha jól olvastam az egyenlõ Breitling 45-el (vagy az arra épül). értem én, hogy az ETA olcsó, mert tömeggyártó, de azért a minõséget szerintem nincs értelme lebecsülni, ha egy Breitling Headwind-be jó, akkor egy replika Rolexbe kiváló... plusz ezt a tesztet olvasva: http://www.timezone....as/200903313583 ... elbizonytalanodik az emberfiaMechanika gyári szint?
a ROLEX saját szerkezeteket gyárt. a gagyi 300e fake-ek a tucat ETA werk-el mennek legjobb esetben

de ha már itt vagyunk, szivesen tanulnék az órákról, fõleg a fake-ekrõl valahol magyarul, érdekel a kérdés
Posted 2011. November 10. - 17:04

RAUH-Welt
B E G R I F F
Posted 2011. November 10. - 11:30

Muszaj volt megvenni az alku emlekere, fel oran at alkudoztunk.
Meg a bezel is forog, ahogy kell.
De hordani azert nem hordom...

Posted 2011. November 10. - 11:17

a ROLEX saját szerkezeteket gyárt. a gagyi 300e fake-ek a tucat ETA werk-el mennek legjobb esetben
vannak amugy elég jó fake rolexek, de azok 2-3 kilóba kerülnek. és még mindig nem szinarany, de legalább a mechanikája eléri a gyári szintet.