Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Országútikról mindent

* * * * - 3 votes

• Please log in to reply
34366 replies to this topic

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,693 posts

Sheldon szerint lehet, hogy csak más (méretû) gumit kellene használnom. Lehet ez lenne a megoldás. Minden esetre karbonos ismerõseim arról gyõzködnek, hogy teljesen más érzés ilyen bringán ülni: "csillapítja az út rezgéseit". A konformitás kapcsán erre gondoltam.

A német Bike Magazin sokat foglalkozik a merev vázas bringa kényelmessé tételével. Ez ugyan mtb újság de azért ott is fontos a kényelem. Méréseik szerint a legtöbbet egy vastagabb gumival kisebb nyomáson használva tehetsz a kényelemért. Ezután a nyeregcsövet említik, egy vékonyabb nyeregcsõ kicsit kényelmesebb. (31,6 vs. 27,2) A carbon váz szerintük is jó ötlet - de óriási különbségeket mértek a vázak rugalmassága közt. (ahogy a sporttársak is írták)
Én még hozzátenném, hogy a nyeregben tapasztaltam nagy különbségeket. Most vettem egy nyerget, nyomkodva sokkal keményebbnek tûnik, mint a régi "puha", viszont sokkal kényelmesebb terepen.
Még egy tapasztalatom van de ez sajnos iszonyú drága: még régen piszkos olcsón találtam egy használt titán nyeregcsövet. Na, az olyan kényelmes, hogy az hihetetlen. Az elsõ úton leszálltam a bringáról és nyomkodtam a hátsó gumit, azt hittem defektes. Olyan érzés volt a hátsómnak, mintha le lenne eresztve a gumim ! Nem hittem el, annyira fölveszi a rezgést, ütéseket. Az egy álom, olyan jó.
Marci

tolli

tolli

vendég

• fórumtag
  • 94 posts
  • LocationZalaegerszeg, Hungary
Ez szerintem leginkább a márkának és a fékváltókarnak szól. Két hónapja vettem egy Koga Miyata-t triple butted Spline csõszettel, teljes 600-as (8-as, alsócsöves váltókarok) szettel. A vásárlás után cseréltettem kormánycsapágyat (darabosan mozgott) és a szerelõ tanácsára középcsapágyat, illetve normális gumikat tettem rá. Most tökéletesen vált és hangtalanul suhan. Túrázni és edzeni tökéletes, a váltókarok fékváltókaros múlttal sem rontják el az élményt. Ha versenyeznék, nyilván számítana.

kicsit túlárazottnak érzem az acélvázakat / acélvázas bringákat mostanában
itt van pl ez Recikli kerékpármûhely: De Rosa országúti 56cm valahol 125 környékén érezném reálisnak

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts
....ez a komfort dolog nagyon misztikus és megfoghatatlan számomra. Több mint tíz évet tekertem trekkinggel, azt gondoltam, nincs kényelmesebb tekerentyû a világon. Kényelmes pózban, angol királynõi :D tempóban a világból kikerekeztem. Sokszor mosolyogtam a hajlott hátú, trisós arcú outis társakon kik ezerrel pörgetve suhantak el mellettem. Gondolva, én?, úgy?, azon?, soha! Majd egy kedves barátom agitálására tavaly váltottam és átültem outira. Felülve rá az elsõ mondatom "hû a Q..va életbe.." kezdõdött. Hát azóta a méregdrága egyedi építésû trekking leponyvázva pihen a garázsba. Szeretem az outit ("kedvenc mindenem a biciklim!" ;) ) Kényelmes, haladós és a legfontosabb, fele annyi energia kell egy azonos táv megtételéhez a trekkinghez képest. Hosszú idõ kellett míg sikerült és szerintem csak nagyjából "magamra" állítani, de 320km-t letekertem vele kevesebb mint 13 óra alatt és nem volt semmi bajom. Most ott tartok ha meglátom a letakart, istenített trekkinget csak ez jut eszembe: én?, úgy?,azon?, soha többet! ;)

Ridley Noah Fast 

coffein

coffein

vendég

• fórumtag
  • 129 posts

Igaz!

komfort=kényelem
konform=szög és iránytartó leképezés

Konform : megalkudó, igazodó

Tomotius

Tomotius

új vendég

• fórumtag
  • 14 posts
Igaz!

komfort=kényelem
konform=szög és iránytartó leképezés

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,864 posts
konform egészen mást jelent, amirõl itt szó van az a komfort

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts

Sheldon szerint lehet, hogy csak más (méretû) gumit kellene használnom. Lehet ez lenne a megoldás. Minden esetre karbonos ismerõseim arról gyõzködnek, hogy teljesen más érzés ilyen bringán ülni: "csillapítja az út rezgéseit". A konformitás kapcsán erre gondoltam.

Ha van ismerõs akkor ki kell próbálni, de ezt nem lehet általánosítani ahogy Jani is írta az elõbb. Mindegyik más és más.

Tomotius

Tomotius

új vendég

• fórumtag
  • 14 posts

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts

"Egy minõségi csõszettbõl készült acél váz+acél villa kényelem szempontjából a legjobb választás."

rögtön a titán, az olyanra tervezett/készített karbon és a szkandium után (na jó kb azzal van partiban), már persze ha pénz nem számít. :)

"Inkább a konformitás a kérdés"

az a szó ebben a formában meg szerintem mást jelent mitt amirõl itt értekezünk :)

"Találtam egy írást, Sheldon Brown, magyar változatban, e szerint nincs köze az anyagnak a kényelemhez, inkább pszichológia... Mondjuk ez régebbi cikk, a karbonra nem tér ki annyira."

engem errõl meg max egy legalább 4-5 tesztelõ által elkövetett vakteszt tudna meggyõzni, amennyiben döntõ többségben erre jutnának.
amúgy volt errõl itt is egy cikk, anno.

Ez az ha a pénz nem számít, a titánt ezért nem is írtam, de ez a kényelem dolog nagyon szubjektív dolog. Igazából csak azért írtam, hogy nehogy meglepetés érje a srácot, hogy vesz valamit és nem azt kapja amit elvárt. Viszont lehet placebo hatás is elhiszi, hogy ez most jobb.... A kényelem pedig nem csak a vázon és annak anyagán múlik...

Tomotius

Tomotius

új vendég

• fórumtag
  • 14 posts
E szerint meg nem szabad cserélnem a 90-es évek közepérõl származó Moser vázamat :)

Tomotius

Tomotius

új vendég

• fórumtag
  • 14 posts
Ez az írás adott több megfogalmazott kérdésre választ. Köszi.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts
"Egy minõségi csõszettbõl készült acél váz+acél villa kényelem szempontjából a legjobb választás."

rögtön a titán, az olyanra tervezett/készített karbon és a szkandium után (na jó kb azzal van partiban), már persze ha pénz nem számít. :)

"Inkább a konformitás a kérdés"

az a szó ebben a formában meg szerintem mást jelent mitt amirõl itt értekezünk :)

"Találtam egy írást, Sheldon Brown, magyar változatban, e szerint nincs köze az anyagnak a kényelemhez, inkább pszichológia... Mondjuk ez régebbi cikk, a karbonra nem tér ki annyira."

engem errõl meg max egy legalább 4-5 tesztelõ által elkövetett vakteszt tudna meggyõzni, amennyiben döntõ többségben erre jutnának.
amúgy volt errõl itt is egy cikk, anno.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts
Találtam egy írást, Sheldon Brown, magyar változatban, e szerint nincs köze az anyagnak a kényelemhez, inkább pszichológia... Mondjuk ez régebbi cikk, a karbonra nem tér ki annyira.

YASEC

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,864 posts
kicsit túlárazottnak érzem az acélvázakat / acélvázas bringákat mostanában
itt van pl ez Recikli kerékpármûhely: De Rosa országúti 56cm valahol 125 környékén érezném reálisnak

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts

No, erre nem gondoltam, s pénzügyileg is megterhelõ lenne :-(
Inkább a konformitás a kérdés. Az acélt imádom de rossz úton (ebbõl van bõven) szétráz. A karbon tényleg csillapít, vagy ez misztikum?

Ha ez a fõ szempont akkor az alut szerintem mindenképpen elfelejtheted. Egyébként elég nagy a választék használt jó minõségû acél vázakból. Egy minõségi csõszettbõl készült acél váz+acél villa kényelem szempontjából a legjobb választás.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Inkább a konformitás a kérdés. Az acélt imádom de rossz úton (ebbõl van bõven) szétráz. A karbon tényleg csillapít, vagy ez misztikum?

Vázfüggõ. Valamelyik kényelmesebb, valamelyik nem.

A sebesség mindent megold.

Tomotius

Tomotius

új vendég

• fórumtag
  • 14 posts

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,513 posts

Huh, hat nekem a modern Pinarellok nem tetszenek ugy altalaban sem, de ez kifejezetten borzasztoan fest ebben a hatalmas meretben es foleg ebben a lopakodo szinben.
Persze ez szubjektiv.

nekem speciel ez az elsõ pinarello ami kifejezetten tetszik, és pont a lopakodó szín miatt :)

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,251 posts
Huh, hat nekem a modern Pinarellok nem tetszenek ugy altalaban sem, de ez kifejezetten borzasztoan fest ebben a hatalmas meretben es foleg ebben a lopakodo szinben.
Persze ez szubjektiv.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts
....minden csak pénz kérdése. :) Erre egy kedves ismerõsöm hívta fel a figyelmem, hátha neked is tetszik:
Pinarello Dogma 2 ;)

Ridley Noah Fast