Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Országútikról mindent

* * * * - 3 votes

• Please log in to reply
34366 replies to this topic

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Sziasztok!

A Conti GP400 a biciklin már elég repedezett, mire érdemes lecserélni? Elég rosszak az utak felénk, a 23 mm széles gumikhoz gondolom nem érdemes ragaszkodnom, de ebben a méretben mit érdemes venni? Nem versenyzek, a kopás/tapadás szempont viszont érdekes lehet.

Szia.

nekem az acélszörnyen Vittoria Rubino Pro III szlikk teljesít szolgálatot, hibátlan. Szerintem vizes aszfalton sem teljesít rosszul, s nagyon jó gördülési tulajdonságai vannak..
Használtam õket az "örömbringán" kb. 1.5k km-t, utána rákerült az acélra, amin kissé viseltes volt már a conti (nem repedezett, hanem. viseltes volt elöl-hátul kockásra kopva, vágva a futófelületen-oldalt.)

http://foto.testbike...tn_101_8456.jpg

A így meg a másik bicaj kapott egy pár open korsa ks-t

Vittoria Open Corsa EVO KS Folding Tyre

egyikkel sem csinálsz rossz vásárt, én elégedett vagyok velük. Második garnitúra gumi mindkét bicón, azért esett most a választás Vittoriára, mert Contiból már nem tudtam olcsón szerezni. :(

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

MJani, ma megneztem a kriterium palyat. Haaat, most mar azt mondom nem semmi, en felorat meg csak menni se szeretnek ilyen hosszu macskakovos szakaszokon...
A 71-est hogy oldottak meg? Egy savot lekeritettek nektek?

Kettõt.

Szerintem eleg sokat szamit a tomeg. En legalabbis nem tudtam mivel magyarazni a tavaly tavaszi borzaszto versenyeredmenyeimet. A 11kg-s acelgeppel volt, hogy egy orat kaptam egy mezonyversenyen, meg a dogsorokrol is leszakadtam. Ahogy meglett az uj 7kg-s bringa, mar nem volt ilyen gondom. Persze nekem szazalekban joval tobbet jelent ez a 4kg, mint egy 90 kg-s embernek.

Vagy mert télen sérült voltál, aztán addigra lett meg a kilométered mire meglett az új bringa? És placebo. :)

A sebesség mindent megold.

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts
Sziasztok!

A Conti GP400 a biciklin már elég repedezett, mire érdemes lecserélni? Elég rosszak az utak felénk, a 23 mm széles gumikhoz gondolom nem érdemes ragaszkodnom, de ebben a méretben mit érdemes venni? Nem versenyzek, a kopás/tapadás szempont viszont érdekes lehet.

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,251 posts
Szerintem eleg sokat szamit a tomeg. En legalabbis nem tudtam mivel magyarazni a tavaly tavaszi borzaszto versenyeredmenyeimet. A 11kg-s acelgeppel volt, hogy egy orat kaptam egy mezonyversenyen, meg a dogsorokrol is leszakadtam. Ahogy meglett az uj 7kg-s bringa, mar nem volt ilyen gondom. Persze nekem szazalekban joval tobbet jelent ez a 4kg, mint egy 90 kg-s embernek.

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,251 posts
MJani, ma megneztem a kriterium palyat. Haaat, most mar azt mondom nem semmi, en felorat meg csak menni se szeretnek ilyen hosszu macskakovos szakaszokon...
A 71-est hogy oldottak meg? Egy savot lekeritettek nektek?

montimi

montimi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,086 posts

Sziasztok,
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy véleményetek szerint amatõr szinten mennyit számít a kerékpár súlya?
Van egy felújított cro-mo vázas országútim, ami mindennel együtt 10,4kg, az én súlyom 84-85kg, és egyszerûen a dombokon felfelé meghalok...
Eléggé kezdõ vagyok az országútizásban, lehet hogy a nem megfelelõen megválasztott áttétel miatt haladok nehezen?
Nemrég tekertem 80km-ert 28.4-es átlaggal, sok kisebb-nagyobb emelkedõvel-dombbal. Lehet hogy egyszerûen még puding vagyok?:)
Nyilvánvalóan dombon felfelé számít a kerékpár tömege, mivel "cipelni kell felfelé" , de lehetséges hogy ez ennyit jelentene?

nem a kerékpár tömege számít hanem a kerékpár és a kerékpáros tömege együtt (na meg amit még a bicóra felpakolsz pl. tele vizes palack(ok) , pótszerszám)
A kellõ fordulatszám és a kellõ áttétel megválasztása . Aki ugye nem járt szakavatott edzõhöz annak nehéz ezt megtalálni de nem lehetetlen. Ha van fordulatszámmérõd (vagy újabban csapásszám mérõd -bár én ezt a szót nagyon nem szeretem) akkor látod hogy a neked kellemes fordulat mennyi. Általában ez az amatõröknél kevesebb mint ami kerékpáros szempontból jó lenne. Mondjuk legyen az optimális 90. Amivel Te közlekedsz az mondjuk 70-75. Akkor pl. érdemes olyan edzést csinálni ahol fokozod a fordulatszámot. Vagy télen a padon (ha van) elindulsz mondjuk 65-tõl akkor 5 percenként növelheted 100-ig mondjuk 5 perces intervallumokkal és vissza. Sokan lehet mosolyognak ezen de egy kezdõ amatõrnek lehet még ez is sok.Viszont ehhez be kell lõnöd , hogy milyen áttétel a jó neked. 52/16 talán ? Dombra meg nincs mese oda erõ kell, hogy felcipeld a 100 kilót.Ha már tudod mire vagy képes akkor a domb elõtt már tudod milyen áttételre válthatsz. Ha nem akkor inkább könnyebbre mert lejjebb váltani könnyebb mint erõsrõl terhelés alatt , kis fordulaton feljebb. Majd bizti ír Jani is .Õ már profibb kategória mint én :)

MBence

MBence

vendég

• fórumtag
  • 43 posts

Hello!

Ez nem teljesen a megfelelõ fórum szoba a kérdésemnek, de nincs olyan, amelyik lefedné.
Van egy 10 éves jubileumát ünneplõ merida T3 speederem. Én már használtan vettem, akkor megfelelõ állapotban. Az idõ vasfoga és az intenzív használat nyomot hagyott rajta és aktuálissá vált több alkatrész cseréje. Itt kezdõdik a probléma, mivel pénzem az akad, hogy szép lassan megvegyem az alkatrészeket, de szerelõhöz nem tudom beadni, mivel nem tudnám megfizetni. Ráadásul a legutóbb is kértem egy lánccserét és nem csinálták meg. Szóval érdeklõdnék, hogy van valakinek bármilyen leírása errõl a régebbi modellrõl - akár német, magyar vagy angol nyelven. A neten nem találtam -vagy csak béna vagyok - és a meridától hiába vártam bármilyen választ.
Következõ kérdésem az volna, hogy miképpen álljak neki a szerelésnek, mert elõtte nem csináltam ilyet. Amire gondolok: lánccsere, valószínû lenne a hátsó csoportkerék csere, hogy ne ugorjon az új lánc, teljes újrahuzalozása a fékeknek és vátóknak, pedál csere, középsõ tengely zsírozása, fékkarok cseréje. Ezeket mondanám hirtelen a legégetõbbnek, viszont ha szerintetek mást is érdemes javítani, cserélni, akkor várom a tanácsokat. Ami tuti, hogy az elmúlt négy évben külsõleg folyamatosan karban volt tartva.
Kösz elõre is a válaszokat!

Üdv,
Monyok

Youtube-on van rengeteg szereléses videó, hogy melyik alkatrészt miként kell leszedni/szétszedni. Én még a kerék és kormánycsapágyakat is átnézném azokon kívül amit felsoroltál.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts
:) Szezonban nincs hiány versenybeszámolókból.

Jani, megkérdezném, hogy pontosan mit értesz hidratáltság alatt. Mert mondjuk egy jó sós-nátriumos-magnéziumos "izó" (valójában hipo, mert higítok) löttybõl 4-5 decit elkortyolok, az idén elég volt 100+km-re is akár 35-36 fokon, míg vízbõl akár 2-3 litert is vedelhettem, szomjas maradtam. Mondjuk a bringázás utáni folyadék-ásványianyag bevitel meg a fellegekbe szökött. : )

Nálad hogy mûködik ez a hidratáltság-dehidráltság?

még extra kérdés: szezonon kívül lesznek még technikai írások? Korábban taglaltad a hajtástechnikát, de pl. a testtartásról sem árt megemlékezni (igaz, arra elég lehet egy rövid fórumposzt is akár.) mert nagyobb tempónál sokat nyer az ember, ha csak javít a testtartáson.

Az átlaghoz nem tudok bffenteni. Legutóbb a 10.5 kg környéki acélcsodával jobb átlagot mentem 70km-en, mint elõtte két nappal egy 8.5-re mérlegelõvel 80-on, szóval partner-pillanatnyi kedv-útviszonyok is játszanak. ;) Mondjuk ezen a tükörterepen a bringa tömege nem számít kb. semmit..

Fulcrum után ez is:

http://road.cc/conte...nto-wheels-2014

ha az árak nem változnak, akkor elég jó lehetõség lefaragni egy kicsit a tömegbõl..

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,693 posts
Haveri körben én is úgy veszem észre, hogy a leggrammániásabb arcok edzenek legkevesebbet és úgy gondolják, ha lefaragnak újabb 100 grammot a bringából, úgy fognak menni, mint a legerõsebbek.
De nem ! :)
Marci

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok,
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy véleményetek szerint amatõr szinten mennyit számít a kerékpár súlya?
Van egy felújított cro-mo vázas országútim, ami mindennel együtt 10,4kg, az én súlyom 84-85kg, és egyszerûen a dombokon felfelé meghalok...
Eléggé kezdõ vagyok az országútizásban, lehet hogy a nem megfelelõen megválasztott áttétel miatt haladok nehezen?
Nemrég tekertem 80km-ert 28.4-es átlaggal, sok kisebb-nagyobb emelkedõvel-dombbal. Lehet hogy egyszerûen még puding vagyok?:)
Nyilvánvalóan dombon felfelé számít a kerékpár tömege, mivel "cipelni kell felfelé" , de lehetséges hogy ez ennyit jelentene?

Egy dolog biztos, nem a kerékpárod tömege miatt halsz meg a hegyeken. Túl van értékelve a kerékpár tömege, tesztekkel bizonyítható, hogy alig számít, természetesen ha nem verseny helyzetrõl van szó, mert akkor a másodpercekért is küzdeni kell. Vagy gyenge vagy vagy nem tudsz kerékpározni vagy mindkettõ. :)

Kapanyanyi monyok

Kapanyanyi monyok

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
En is amator, de inkabb hobbi un kocabringas vagyok. Napi 10-11km-t tekerek, de jobbara varosban be a munkahelyre es vissza. Szerintem nagyon is szamit a bringad sulya, sot a te sulyod is az emelkedonek felfele. Abban azonban egyet kell ertenem az elottem szoloval, hogy mivel nem vagy profi, ezert senki nem keri rajtad szamon az eredmenyt. Ha javitani akarnal, akkor tobb lehetoseged van: 1. Kemeny edzes es fejlodes 2. veszel egy jobb, konnyebb bringat 3. fogyokurazol :D. Viszont barmilyeket valasztod az edzest ugy sem kerulheted el hosszu tavon.
En elindultam egy sraccal meg par honapja feltekerni egy hosszabb emelkedon. Nem tudom kinek mennyire ismeros: Oberurseltol a feldbergi csucsra. Nem hosszu maga, de par helyen olyan emelkedes van benne, hogy ott majdnem en is sirtam. :D Ket rovidebb pihenovel voltunk fenn 1 ora 20 perc alatt es ott tenyleg csak felfele tekersz. En 10 eves egy Merida T3 speederrel mentem fel kb. 10,7kg a bringa es en 85kg vagyok mellozve mindenfele kotest vagy klikkes pedalt. Volt olyan, amikor 8-9km\h-val mentunk. :D
Egyebkent a srac egyedul 50perc korul er fel. :)
Valaki tudna segiteni a korabbi hozzaszolasomhoz legyszi: 23513as szammal. Kosz!

(ex)Cat

(ex)Cat

törzsvendég

• fórumtag
  • 357 posts

Ha megnyugtat a dolog, én 4 éve tekerek újra rendszeresen, idén már lassan 10e km-nél tartok, de ha meglátok egy emelkedõt, sírni támad kedvem. :) Ez persze köszönhetõ annak is, hogy itt az alföldön a legmagasabb csúcs, amit meg kell hódítani a bodzási kör végén levõ Tisza töltés. :) Szóval, az emelkedõkön én is nehezen rágom át magam. De ne idegeskedj, kellõ edzéssel és gyakorlással leszel ennél sokkal jobb is!

Egyébként szerintem mindenképp számít a gép súlya, mint ahogy a te súlyod is, hiszen minél több, annál többet kell felvinni az emelkedõn. Viszont semmi jelentõsége, hiszen jobbára csak önmagaddal versenyzel, szóval nem kell mások elvárásainak megfelelned. Így ne keseredj el a szerinted gyenge teljesítményen, mert egyrészt el kell kezdeni valahol, másrészt nem gyenge, harmadrészt, meg ahogy már mondtam, lesz ez sokkal jobb is. :)

SerpaPerec

SerpaPerec

vendég

• fórumtag
  • 403 posts
talán megnyugtat de én pudingabb vagyok nálad mert pld. ma 35km-en tekertem 26km/h átlagot és nem 10 kilos bringán. Amatör szinten nem számit a bringa súlya, mivel nincsen csapatfönök,szponzor akiknek a hihetetlen elvárásaiknak meg kelljen felelni :) ha megerösödsz akkor még órán belüli 40km is fogsz menni a 10+ kilos bringával, ez tapasztalat :)

Sziasztok,

Bognár Miklós

Bognár Miklós

vendég

• fórumtag
  • 14 posts
Sziasztok,

Kapanyanyi monyok

Kapanyanyi monyok

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
Hello!

Ez nem teljesen a megfelelõ fórum szoba a kérdésemnek, de nincs olyan, amelyik lefedné.
Van egy 10 éves jubileumát ünneplõ merida T3 speederem. Én már használtan vettem, akkor megfelelõ állapotban. Az idõ vasfoga és az intenzív használat nyomot hagyott rajta és aktuálissá vált több alkatrész cseréje. Itt kezdõdik a probléma, mivel pénzem az akad, hogy szép lassan megvegyem az alkatrészeket, de szerelõhöz nem tudom beadni, mivel nem tudnám megfizetni. Ráadásul a legutóbb is kértem egy lánccserét és nem csinálták meg. Szóval érdeklõdnék, hogy van valakinek bármilyen leírása errõl a régebbi modellrõl - akár német, magyar vagy angol nyelven. A neten nem találtam -vagy csak béna vagyok - és a meridától hiába vártam bármilyen választ.
Következõ kérdésem az volna, hogy miképpen álljak neki a szerelésnek, mert elõtte nem csináltam ilyet. Amire gondolok: lánccsere, valószínû lenne a hátsó csoportkerék csere, hogy ne ugorjon az új lánc, teljes újrahuzalozása a fékeknek és vátóknak, pedál csere, középsõ tengely zsírozása, fékkarok cseréje. Ezeket mondanám hirtelen a legégetõbbnek, viszont ha szerintetek mást is érdemes javítani, cserélni, akkor várom a tanácsokat. Ami tuti, hogy az elmúlt négy évben külsõleg folyamatosan karban volt tartva.
Kösz elõre is a válaszokat!

Üdv,
Monyok

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Szerintem arra gondol, hogy sok ember 57-58% hidratáltságú, pedig ha jól rémlik (utána kellene nézni) 63-64% lenne jó. Ez egy 70 kilós embernél jó 4 liternyi vizet jelent, ami nem kevés.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

>Az átlagember jobban dehidrált állapotban van általában, mint én ennek a versenynek a végére.
En nem tudom milyen atlagemberekre gondolsz...
Szerinted van atlagember aki kepes meginni 2 kulacs vizet majd utana plusz 1 litert csak ugy helyben?
Hat akkor en K-ra nem atlagember vagyok, sot nem is ismerek atlagembereket. :)

Persze vegulis mindegy, hogy csinalod. :)
Bar ha azt irod lehet mas nyerhetett volna, ezt nehez nem ugy olvasni, hogy azert sajnalod.

Nem ivásképességben mérik a hidratáltságot. :) A folyadékhiány számít.
Persze, sajnálom, de elõre nézek. Egyébként nagy valószínûséggel nem én nyertem volna akkor sem.

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,251 posts
>Az átlagember jobban dehidrált állapotban van általában, mint én ennek a versenynek a végére.
En nem tudom milyen atlagemberekre gondolsz...
Szerinted van atlagember aki kepes meginni 2 kulacs vizet majd utana plusz 1 litert csak ugy helyben?
Hat akkor en K-ra nem atlagember vagyok, sot nem is ismerek atlagembereket. :)

Persze vegulis mindegy, hogy csinalod. :)
Bar ha azt irod lehet mas nyerhetett volna, ezt nehez nem ugy olvasni, hogy azert sajnalod.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Mert visszavetett? Azt irtad csak tech. okok miatt maradtal le.

btw. lesz meg iden fontos versenyed? Csak hogy tudjam, mikor erdemes tapadni rad! ;)

upd: egyebkent a dehidratacio nem csak az adott versenyen okoz gondot, szerintem, persze nem vagyok doktor.

Igen. Megkockáztatom, hogy más nyeri a versenyt, ha viszem magammal a két kulacsom.

Lehet lesz, lehet nem. :D

Elég tapasztalt vagyok ebben. Az átlagember jobban dehidrált állapotban van általában, mint én ennek a versenynek a végére.

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,251 posts
Mert visszavetett? Azt irtad csak tech. okok miatt maradtal le.

btw. lesz meg iden fontos versenyed? Csak hogy tudjam, mikor erdemes tapadni rad! ;)

upd: egyebkent a dehidratacio nem csak az adott versenyen okoz gondot, szerintem, persze nem vagyok doktor.