Jelentkezz be Regisztrálj

Országútikról mindent
Posted 2013. August 29. - 10:19

Posted 2013. August 29. - 10:01

testtartásból ami nagyon bevált, fõleg 3rd genes campa ergopoweren, a fékváltókar-fogás, 90fokban hajlított könyök, behúzva teljesen, a hát meg mint egy nyújztózó macskának. Tapasztalati úton ez rel. kényelmes, haladós. Mondjuk amióta a lassú mellett gyenge is vagyok, kiváltképp figyelek a testtartásra, mert hát kisebb légellenállást leküzdeni könnyebb, nem igényel erõt. : D
testtömeg rel. változatlan, 80-85 kg körül (tavaly 69 is volt, de az viccesen mutatott, fõleg a korábbi 120-130-as formák után.. a közérzet sajnos nem volt jó, hosszú távon tarthatlan)
Posted 2013. August 29. - 09:57

Miklós nem sértõdött meg hanem tanult megint valamit.
A hangulat egyébként tényleg baráti. Többek közt ezért is olvasom, noha soha nem volt és nem lesz országúti bringám.
soha ne mondj olyat , hogy soha. Mi a bajod az országúti bringával? Azt is kell tekerni ám nem csak a montit

Sokak használnak is versenyeznek mind a kettõvel.
Posted 2013. August 29. - 09:10

Nem terveztem, hogy írok a testtartásról, de most már lehet mégis írok róla, mert összeállt egy fél cikk a fejemben.
Jani, ez nagyon hasznos lenne. Ami hirtelen eszembe jut, és szívesen olvasnék róla, bár ez biztosan túlmutat a tervezett témán:
- anatómiai adottságok, különbségek avagy bikák és kígyók

- alacsonyabb kormányfogáshoz való alkalmazkodás fejlesztése (háti mélyizomzat edzése?), "szabályos" kar pozíció (ejtett váll, testhez zárt karok stb) elérése, gyakorlása
- bringa paraméterek hatásai a testhelyzetre, mikor min változtassunk (stucni hossz, nyereg-kormány esés, kormány szélesség drop reach, nyereg pozíció)
- outi kormányfogások, mikor melyiket, versenyen jellemzõen milyen arányban
- ha nem sért személyiségi jogokat, (külföldi) amatõr mezõny / idõfutam verseny fotókkal lehetne illusztrálni a rossz és jó beállításokat és testtartást
Posted 2013. August 29. - 06:31

Posted 2013. August 29. - 00:09

MJani, persze az lehet, hogy a serules miatt gyengebb voltam.
Lehet osszel csinalok tesztet, valami kozepes szegmensen felmegyek mindkettovel felvaltva.
Posted 2013. August 28. - 23:26

Súlyosan keveset iszol. Ha szomjas vagy az már régen rossz.
Szezonban nincs hiány versenybeszámolókból.
Jani, megkérdezném, hogy pontosan mit értesz hidratáltság alatt. Mert mondjuk egy jó sós-nátriumos-magnéziumos "izó" (valójában hipo, mert higítok) löttybõl 4-5 decit elkortyolok, az idén elég volt 100+km-re is akár 35-36 fokon, míg vízbõl akár 2-3 litert is vedelhettem, szomjas maradtam. Mondjuk a bringázás utáni folyadék-ásványianyag bevitel meg a fellegekbe szökött. : )
Nálad hogy mûködik ez a hidratáltság-dehidráltság?
még extra kérdés: szezonon kívül lesznek még technikai írások? Korábban taglaltad a hajtástechnikát, de pl. a testtartásról sem árt megemlékezni (igaz, arra elég lehet egy rövid fórumposzt is akár.) mert nagyobb tempónál sokat nyer az ember, ha csak javít a testtartáson.
Hogy nálam, hogy mûködik az titok.

Nem terveztem, hogy írok a testtartásról, de most már lehet mégis írok róla, mert összeállt egy fél cikk a fejemben. A kedvencem azok, akik fent középen fogják a kormányt, amikor nagy sebességgel vezetnek, van mögöttük szélárnyék rendesen, õk meg nagyon fáradnak.

Egyébként most is dolgozom egy technikai jellegû cikken, már csak pár fotó kell hozzá (kb két hete) és kész van.
Én kicsit agresszívebben állnék hozzá (az edzéshez), mondjuk van sok ember akit nehéz megtanítani rendesen biciklizni, mert már beleégtek a rossz dolgok.nem a kerékpár tömege számít hanem a kerékpár és a kerékpáros tömege együtt (na meg amit még a bicóra felpakolsz pl. tele vizes palack(ok) , pótszerszám)
A kellõ fordulatszám és a kellõ áttétel megválasztása . Aki ugye nem járt szakavatott edzõhöz annak nehéz ezt megtalálni de nem lehetetlen. Ha van fordulatszámmérõd (vagy újabban csapásszám mérõd -bár én ezt a szót nagyon nem szeretem) akkor látod hogy a neked kellemes fordulat mennyi. Általában ez az amatõröknél kevesebb mint ami kerékpáros szempontból jó lenne. Mondjuk legyen az optimális 90. Amivel Te közlekedsz az mondjuk 70-75. Akkor pl. érdemes olyan edzést csinálni ahol fokozod a fordulatszámot. Vagy télen a padon (ha van) elindulsz mondjuk 65-tõl akkor 5 percenként növelheted 100-ig mondjuk 5 perces intervallumokkal és vissza. Sokan lehet mosolyognak ezen de egy kezdõ amatõrnek lehet még ez is sok.Viszont ehhez be kell lõnöd , hogy milyen áttétel a jó neked. 52/16 talán ? Dombra meg nincs mese oda erõ kell, hogy felcipeld a 100 kilót.Ha már tudod mire vagy képes akkor a domb elõtt már tudod milyen áttételre válthatsz. Ha nem akkor inkább könnyebbre mert lejjebb váltani könnyebb mint erõsrõl terhelés alatt , kis fordulaton feljebb. Majd bizti ír Jani is .Õ már profibb kategória mint én
A sebesség mindent megold.
Posted 2013. August 28. - 22:51

Miklós nem sértõdött meg hanem tanult megint valamit.14-ik hozzászólása... nem biztos, hogy ezt a kioktatást érdemelte.... de ez csak az én véleményem... ebben a topikban ráadásul nagyon baráti a hangulat... szerintem
A hangulat egyébként tényleg baráti. Többek közt ezért is olvasom, noha soha nem volt és nem lesz országúti bringám.
Posted 2013. August 28. - 22:31

174/67 vagyok, és én is érzem a különbséget a mostani, és a 75kg-os testem között(pedig az sem zsír volt, hanem izom)
Andris akkor ezért mész te ilyen jó idõket emelkedõn felfelé!

Posted 2013. August 28. - 22:30

174/67 vagyok, és én is érzem a különbséget a mostani, és a 75kg-os testem között(pedig az sem zsír volt, hanem izom)
hát persze hogy érzed,én is voltam 55kg és repültem felfelé, persze erõsebb és fiatalabb is voltam. De ha valaki csak "hobby"-ból akar tekerni nem biztos hogy egybõl fogynia kéne, mivel ez életmodváltással is jár. kicsit erösödni aztán ha kom-ozni akar akkor fogyni, wattmérõzni meg céklát enni marhahússal.....

Posted 2013. August 28. - 21:45

fogyni kell!
Light Bike Or Light Body:
How To Climb Faster - Light Bike Or Light Body? - YouTube
meg ezek is hasznosak lehetnek számodra:
Climb Like a Pro - Tips On Cycling Up Hills - YouTube
How To Pedal Like A Pro - YouTube
184 magas és 84 kilo, ha nem akar sky-os lenni minek fogyjon

Posted 2013. August 28. - 21:17

Sziasztok,
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy véleményetek szerint amatõr szinten mennyit számít a kerékpár súlya?
Van egy felújított cro-mo vázas országútim, ami mindennel együtt 10,4kg, az én súlyom 84-85kg, és egyszerûen a dombokon felfelé meghalok...
Eléggé kezdõ vagyok az országútizásban, lehet hogy a nem megfelelõen megválasztott áttétel miatt haladok nehezen?
Nemrég tekertem 80km-ert 28.4-es átlaggal, sok kisebb-nagyobb emelkedõvel-dombbal. Lehet hogy egyszerûen még puding vagyok?![]()
Nyilvánvalóan dombon felfelé számít a kerékpár tömege, mivel "cipelni kell felfelé" , de lehetséges hogy ez ennyit jelentene?
fogyni kell!
Light Bike Or Light Body:
How To Climb Faster - Light Bike Or Light Body? - YouTube
meg ezek is hasznosak lehetnek számodra:
Flickr
Posted 2013. August 28. - 21:17

off:
Figyelj Bognár Miklós ! A "Bejegyzés módosítása" gombot bátran nyomd meg, nem harap ! 15 percen belül hozzáírhatsz, javíthatsz az eredeti hozzászólásodon és így nem lesz külön hozzászólás minden új mondatodnak. O.k. ?
Köszi !
14-ik hozzászólása... nem biztos, hogy ezt a kioktatást érdemelte.... de ez csak az én véleményem... ebben a topikban ráadásul nagyon baráti a hangulat... szerintem
Posted 2013. August 28. - 20:47

Figyelj Bognár Miklós ! A "Bejegyzés módosítása" gombot bátran nyomd meg, nem harap ! 15 percen belül hozzáírhatsz, javíthatsz az eredeti hozzászólásodon és így nem lesz külön hozzászólás minden új mondatodnak. O.k. ?
Köszi !
Posted 2013. August 28. - 20:26

Posted 2013. August 28. - 20:20

Köszönöm a sok hozzászólást, igazából ha nem költöttem volna ennyit egy "régi" bringára ,akkor nem érdekelne hogy milyen:) Na mindegy, ha lesz más legalább átpakolhatom rá az alkatrészeket.
A magasságot próbáltam belõni, de valahogy nem érzem az igazinak. Dombon felfelé nem 5km/h a tempóm:) Most Orfû fele szoktam szerpentinezni a 20km/h sebességet próbálom mindig tartani, de fogalmam sincs, hogy ez ezen a terepen normális-e... Tudom hogy dagadt vagyok:) 184 magas és 84kg.... Már nincs szivem lejjebb menni:) Fõleg hogy mennyirõl indultam...
Posted 2013. August 28. - 19:23

Egy dolog biztos, nem a kerékpárod tömege miatt halsz meg a hegyeken. Túl van értékelve a kerékpár tömege, tesztekkel bizonyítható, hogy alig számít, természetesen ha nem verseny helyzetrõl van szó, mert akkor a másodpercekért is küzdeni kell. Vagy gyenge vagy vagy nem tudsz kerékpározni vagy mindkettõ.
vagy a nyereg van rosszul beállitva

Posted 2013. August 28. - 17:51

Pl látom ma tekerted a "Magyar Galibier" szemenst, 2.3 km 5% emelkedés, 275 Wattot számolt a Strava.
Ha ezt beütöm a fenti calcba, mondjuk 60kg testsúlyra:
11 kg-os bringával : 6 perc 42 mp
7 kg-os bringával: 6 perc 28 mp
Ez azért számít egy versenyen.
(Érdekes a Strava szerint 6:12 alatt tetted meg, a pontos súlyodat nem ismerem, de eléggé összecseng a fenti kalkulációval)
Szerintem eleg sokat szamit a tomeg. En legalabbis nem tudtam mivel magyarazni a tavaly tavaszi borzaszto versenyeredmenyeimet. A 11kg-s acelgeppel volt, hogy egy orat kaptam egy mezonyversenyen, meg a dogsorokrol is leszakadtam. Ahogy meglett az uj 7kg-s bringa, mar nem volt ilyen gondom. Persze nekem szazalekban joval tobbet jelent ez a 4kg, mint egy 90 kg-s embernek.
Posted 2013. August 28. - 16:51

Én idén voltam hasonló helyzetben, hogy máshol jártam sokszor fejben és nem is jöttek azok az eredmények mint 1 éve (nem mintha akkor annyira ment volna) pedig év elején még szisztematikusnak mondhatóan is próbáltam menni. Hihetetlen, hogy mennyit jelent az, ha full motivált vagy vagy csak úgy elmész egyet versenyezni.
Egyébként 4 kg rengeteg, és nem csak a tömeg miatt, egy 11 kilós meglett korú bringa egyszerûen nem mûködik olyan jól mint egy vadiúj 7 kg-os. A kettõ között van 20 év, azért ezt se felejtsük el (hajtáshatékonyság, vázmerevség, kerekek, stb.) Amikor tavasszal felülök a rendes bicóra akkor hirtelen mindig felgyorsulok csak azért mert élvezet megrugdosni fölfelé és érezni, hogy halad a gép.
Szerintem eleg sokat szamit a tomeg. En legalabbis nem tudtam mivel magyarazni a tavaly tavaszi borzaszto versenyeredmenyeimet. A 11kg-s acelgeppel volt, hogy egy orat kaptam egy mezonyversenyen, meg a dogsorokrol is leszakadtam. Ahogy meglett az uj 7kg-s bringa, mar nem volt ilyen gondom. Persze nekem szazalekban joval tobbet jelent ez a 4kg, mint egy 90 kg-s embernek.