Szervusztok!
Országúti kerékpárt szeretnék vásárolni. Elõéletem eléggé kalandos, még sok sok évvel ezelõtt vettem egy mtb-t az interspárban(akkor 40 rugó volt, szal egy minimálbér) ami szétesett alattam. :-) A váza nagyon jónak tûnt (számomra még mindig az 8 éves és 0% rozsda) és elkezdtem fejlesztgetni, azt el kell árulnom, hogy nem a legmenõbb alkatrészekbõl , na mind1 kb trekking szintûre lett extrásítva. Országúton túrázgattam vele, nagyon szeretek tekerni, olyan 100-130 km-es távokat szoktam egy nap letekerni vele. Sajnos azonban rá kellett jönnöm, hogy mondjuk 30 km-es átlagot hajtva a széles gumikon ez nem feltétlenül a legmegfelelõbb élmény a számomra, így már 1 éve gondolkozom, hogy beruházok egy országúti gépre.
Sajnos ezekkel, azon kívül hogy néha egy egy elsuhan mellettem, mint kispók mellett a ferrari, nincs tapasztalatom.
Nézegettem a fórumokat és olvasgattam cikkeket, de úgy vagyok vele, hogy nem tudok igazságot tenni. Van aki esküszik az olcsóra, van akinek a drága sem megfelelõ.
Én olyan évi 3-5000 km-nél többet nem szeretnék vele tekerni, a lényeg, hogy strapabíró legyen, a súly nem számít, ezért is nem szeretnék karbont.
Néztem a neten egy bicót, ami jónak tûnik:
UNIVEGA Via Modena Pro
váz: 28" 700C Univega Shape, triple butted alloy
villa: High Modular Carbon Race, head tube Alloy
teleszkóp:
váltó: Shimano Ultegra
váltó: Shimano Ultegra triple
fogaskerék:
csapágy: FSA Gossamer, Mega Exo
lánc:
tengelycsapágy: included
áttétel: elsõ: 50/39/30, hátsó: 13-25
kormány: Concept X-treme Racing Bar
kormány szár: Concept SL
nyereg: Tacoma Ultra, CroMo rails
nyeregcsõ: Concept SL, 2-bolts
fék: Shimano Ultegra
fékkar: Shimano Ultegra
dinamó: elõl: , hátul:
abroncs: Vittoria Rubino Pro, 23-622, foldable
Az ára 252.000.- HUF( ez a 2007-es modell az oldalon (univega.hu nincs fenn a 2008-as, német oldalon kb ugyanennyi az ára ~1000 euró) Igazából ez nekem megfelelne, nem tudom ez kibírna e 4-5 évet alattam ,mert azért ekkora idõtávban gondolkodnék, van ebbõl tiagrás is az kicsit több mint 50 ezerrel olcsóbb, bár nem tudom, hgoy az mennyivel gyengébb minõséget képvisel. A másik márka amit nagyon sokat hallok az a Merida, de ahogy néztem az ennél drágább (ultegra 50 ezerrel).
Az elõbb kértem ajánlatot egy cégtõl aki árul Univegát itt pesten, majd kíváncsi leszek, hogy válaszolnak e rá, de azért írok ide is hátha van valami véleményetek errõl a márkáról.