Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Országútikról mindent

* * * * - 3 votes

• Please log in to reply
34362 replies to this topic

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,954 posts

Ebben tévedsz, extrém hidegben, bármilyen furcsán hangzik, de az egyik legnagyobb veszély a kiszáradás. Pont azért, mert még kevésbé figyel oda az ember a folyadékpótlásra. Persze extrém hidegben nem igazán megyünk bringázni, de szájon át is vesztesz folyadékot és ilyenkor is izzadsz, bármilyen is a ruha.

Azt elfelejtettem hozzáfûzni, hogy az egészet arra a 2órás idõtartamra gondoltam amit kint töltök. Ha összehasonlítok egy ilyen tekerést egy 2órás nyári tekeréssel, akkor elmehet akár 3liter is nyáron. Ha magashegyi túrákat nyomnék vagy egész napos tekeréseket telente, nyilván jobban oda kellene figyelni a folyadékra az biztos, ebben igazad van.
11:38:11 IM 2012

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,954 posts
Én igazából nem szenteltem túl nagy jelentõséget ennek eddig, de még tavaly õsszel beruháztam egy szett igen komoly aláöltözetre. Alsõ-felsõ meg egy boxer. Mindhárom felsõ kategóriás hegymászó modell, nekem nagyon bevált, a nedvességelvezetés tökéletes, az izzadás gyakorlatilag megszûnt. A hõkomfort maradt. Volt olyan hogy kint 4-5fok lehetett kb és felülre nem is kellett más csak az aláöltözet és egy szélálló kabát. Isteni száraz érzés volt :D

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Azt a ruhát én is megnézném amiben nem izzadok, de nem fagyok meg.

A sebesség mindent megold.

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,251 posts
>izzadás sincs, ha megfelelõen lélegzõ a ruha.
Hat en megneznek vegre egy megfelelo ruhat. :)
Nekem az eleg draga es top hosszu naci, es kabat is vizes lesz 2-3 ora utan (60-80% kozotti terheles) a kulonbseg annyi, hogy ha vizes is, nem fazom.
Azt ugye azert eleg nehez elkepzelni, hogy a boromrol azonnal elparolog a viz es para formajaban a viz 100%-a elhagyja a ruhat. Ez azert igy belegondolva azert elgge ugy tunik, hogy kizart.

Aztan ki tudja, lehet meg mindig gagyit hordok. :)

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Stellaz a Tufo gyári löttyöt bele kell nyomni a szingóba megelõzés gyanánt, vagy ha már ott a lyuk, akkor kell beletölteni? Nem hallottam még róla.
Állítólag a Joe's gyárt országútiba való defektmentesítõ folyadékot is (boltban azt mondták mivel magasabb a gumiban a nyomás apróbbak a gumiszemcsék benne mint a montihoz való tej, így nem "szmötyisedik" be)

Ami nekem volt, arra az volt írva, hogy defekt után, vagy közvetlenül verseny elõtt kell beleönteni. Nekem többek között üveg vágta lyukat is megfogott, ami jó nagy volt, de az a nagy lyuk minden reggel köpte a tejet induláskor (aztán aznap már sosem), bár nem engdett le a gumi. A normál lyukakat meg simán tömítette.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Zefal thermokulacsom van, hõszigetelõ fólia van benne a két réteg között és 7dl-s. Nem fagy meg benne a víz -5ben sem 4 óra montizás után (országúton még nem tekertem vele ennyit, mert én fagytam volna sz@rrá). Érdemes meleg folyadékot bele tenni (amit nem tudnál meginni), az kb 2-3órán keresztül iható hõmérsékletû marad.
Két órán belüli edzésen én sem iszom ilyenkor, mondjuk nem is eszem (így zsírt bontok amibõl van víz), csak nálam van a kulacs :) és otthon iszom meg belõle a folyadékot.

A sebesség mindent megold.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Stellaz a Tufo gyári löttyöt bele kell nyomni a szingóba megelõzés gyanánt, vagy ha már ott a lyuk, akkor kell beletölteni? Nem hallottam még róla.
Állítólag a Joe's gyárt országútiba való defektmentesítõ folyadékot is (boltban azt mondták mivel magasabb a gumiban a nyomás apróbbak a gumiszemcsék benne mint a montihoz való tej, így nem "szmötyisedik" be)

Télen azért nem olyan nagy gáz a folyadékhiány, mert nincs meleg, így nem is nagyon párolgunk, izzadás sincs, ha megfelelõen lélegzõ a ruha. Én 30ml-t szoktam inni :) , de volt már több alkalommal hogy egyáltalán nem ittam, csak elõtte és utána. Persze embere válogatja, ha valaki szomjas típus az pech. Ja és én sem megyek 2óránál többet.

Ebben tévedsz, extrém hidegben, bármilyen furcsán hangzik, de az egyik legnagyobb veszély a kiszáradás. Pont azért, mert még kevésbé figyel oda az ember a folyadékpótlásra. Persze extrém hidegben nem igazán megyünk bringázni, de szájon át is vesztesz folyadékot és ilyenkor is izzadsz, bármilyen is a ruha.

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,925 posts

Télen azért nem olyan nagy gáz a folyadékhiány, mert nincs meleg, így nem is nagyon párolgunk, izzadás sincs, ha megfelelõen lélegzõ a ruha. Én 30ml-t szoktam inni :) , de volt már több alkalommal hogy egyáltalán nem ittam, csak elõtte és utána. Persze embere válogatja, ha valaki szomjas típus az pech. Ja és én sem megyek 2óránál többet.

két féle tufo lötty van, az egyiket elõre kell beletölteni, a másikat defekt után. A defekt-utáni verzió erõsebb, de nyilván meg kell állni, bele kell tölteni, fel kell fújni.

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,954 posts

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Hidegben én mindig sûrübbre csinálom a sportitalt, mint az elõírt mennyiség, mivel bármennyire is tudom, hogy ilyenkor is ugyanolyan fontos az ivás, mint bármikor máskor, mindig nehéz rávennem magam. Így legalább elég energiát viszek be és talán a magasabb cukortartalom miatt késõbb is fagy be.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Nagyon hardcore viz nelkul, meg 3dl vizzel menni orakat.
Keveset ertek taplalkozastudomanyhoz meg ilyenekhez, de az nagyon alap mondas, hogy kerekparon akkor kell inni, amikor nem szomjas az ember, enni pedig amikor nem ehes.
En elvoltam a jegkasas vizzel (Decathlonos porral vaditva) is, de teny, hogy nem tul kellemes. 0.4l korul elfogyasztok 50km-n.

nekem télen nem akaródzi inni kerón, igaz 2 óránál ritkán tekerek többet hidegben, inkább csak egy-másfelet, és azt se csúcsra járatva

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,251 posts
Nagyon hardcore viz nelkul, meg 3dl vizzel menni orakat.
Keveset ertek taplalkozastudomanyhoz meg ilyenekhez, de az nagyon alap mondas, hogy kerekparon akkor kell inni, amikor nem szomjas az ember, enni pedig amikor nem ehes.
En elvoltam a jegkasas vizzel (Decathlonos porral vaditva) is, de teny, hogy nem tul kellemes. 0.4l korul elfogyasztok 50km-n.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Ha egy versenyen ledefektel a szingó hogy lehet a leggyorsabban javítani az út mellett? Milyen szerszámokat érdemes ilyen célra bepakolni? Legyen nálam tartalék szingó is?

Valahogy úgy képzelem el, hogy lerángatom a kerékrõl a gumit, aztán ráteszem az újat és óvatosan továbbtekerek, de félek a gyakorlatban nem ilyen egyszerû a dolog.

Fontolgatom, hogy benevezek az idei ironman versenyre Nagyatádra és szingós a versenykerekem. Eddig még nem volt szerencsém defekthez vele, de ott aztán mindenre fel kell készülni alapon hosszú a verseny meg minden ha netán kapnék egyet kénytelen lennék út mentén javítani. Vagy van a Zefalnak egy defektmentesítõ habja, az elég ha benyomom és újra felfújom (4barig lehet azt hiszem így fújni)?

Ki mit ajánlana?

csak ezt tudod tenni, kanyarban csak lassan érdemes menni ilyenkor

tufóhoz van gyári lötty, az elég nagy lyukakat is megfog. elvileg ingyen járna a tufo szingóhoz (én ingyen kaptam a proathlonos csókától, nagyon jofej volt), de árulják is

amúgy én 900 ft-ért vettem a lidliben thermo mûanyag kulacsot, egész jó, bár a nyakánál nincs hõszigetelõ szívcs, így ott hõt veszt, inkább csak nyáron használom, hogy iható maradjon a víz 40 fokban is

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Biztos sok függ a lyuk méretétõl, én Vittoria defektjavítóval próbáltam szingót megcsinálni, semmit nem ért.

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,954 posts
Ha egy versenyen ledefektel a szingó hogy lehet a leggyorsabban javítani az út mellett? Milyen szerszámokat érdemes ilyen célra bepakolni? Legyen nálam tartalék szingó is?

Valahogy úgy képzelem el, hogy lerángatom a kerékrõl a gumit, aztán ráteszem az újat és óvatosan továbbtekerek, de félek a gyakorlatban nem ilyen egyszerû a dolog.

Fontolgatom, hogy benevezek az idei ironman versenyre Nagyatádra és szingós a versenykerekem. Eddig még nem volt szerencsém defekthez vele, de ott aztán mindenre fel kell készülni alapon hosszú a verseny meg minden ha netán kapnék egyet kénytelen lennék út mentén javítani. Vagy van a Zefalnak egy defektmentesítõ habja, az elég ha benyomom és újra felfújom (4barig lehet azt hiszem így fújni)?

Ki mit ajánlana?

csimpy

csimpy

vendég

• fórumtag
  • 184 posts
egy ilyen téli 2, max 3 órás tekerésre egy kevés vizet szoktam azért vinni, azt a keveset óvatosan kortyolgatva meg lehet inni hidegen is. de ki lehet bírni akár ivás nélkül is, legfeljebb mikor hazaérsz, kiiszod a csapot :)

amúgy miért baj, ha hideg a víz? a sört is simán megiszod (na jó, nem ennyire) hidegen :D

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,954 posts
Barátnõmnek egy Elite termokulacsa van a nanogelite modell. Néhányszor kipróbáltam, elõnye egyben a hátránya is, pont arra jó, hogy 2órán keresztül kb tartja a hõt. De:

-tekerés közben a szájüreg és a fogak eléggé lehûlnek.
-egy korty 40fokos teát tök nagy hõmérsékletkülönbségnek él meg a fogzománc amikor süvít be a mínusz 3fokos menetszél ha kinyitod a szád hogy igyál.
- hosszú távú használata az érzékeny fogúaknál problémás lesz.

Termoszt is próbáltam az sem jó, az meg tûzforrón tartja a teát, a termosz téli kocogós-futós keresztedzés mellé jó, oda viszont elengedhetetlen azt mondom.

Én nem szoktam inni téli tekerés közben. Viszek egy sima kulacsban vizet, de csak a magam megnyugtatására, meg elõtte bevágok egy pohár vizet vagy teát. Annyi elég szokott lenni, mondjuk 2óránál többet nem megyek ki, igaz az idei január februárt ahogy van kihagytam egy makacs térdsérülés miatt. Most meg influenzás vagyok. :(

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Kell egy ilyet fabrikálni. Nem egy nagy munka és azt írja a készítõ, hogy 10 fok különbséget mért a nem védett flakonnal szemben.

Water Bottle Windshield - BikeHacks

gandros

gandros

törzsvendég

• fórumtag
  • 305 posts

A meleg innivaloval meg leforrazod a torkod. A sima kulacs is jo. Beveszel a szadba egy keves lottyot, es varsz vele egy kicsit. Atveszi hamar a testhot, es mar nyelheted is.

De van olyan júzer aki nem használ Sensodyne fogrémet....e miatt a szájban lötykölése a hideg lének nem a legkellemesebb érzés.
Szerencsére nekem ilyen problémám nincs, jelenleg is ezt a módszert használom, de nem szeretem, ezért váltanék.
A 40fokos Tea kicsit melegebb mint testmeleg, és menet közben úgyis hül, szerintem az nem forráz.

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,387 posts

Nekem +2 és 5 fok körül fontossá válik a thermo kulacs kérdés, mert hideg lesz a folyadék a sima kulacsban és megfázik a torkom. Mint most is.
Max 3 órát megyek ilyen kellemes idõben, és ha a 40 fokos tea 15 fokra hül le a tekerés ideje alatt akkor nem fogok sírva fakadni. 3 órára nekem elég 3-4 deci.

A meleg innivaloval meg leforrazod a torkod. A sima kulacs is jo. Beveszel a szadba egy keves lottyot, es varsz vele egy kicsit. Atveszi hamar a testhot, es mar nyelheted is.