És mennyibe került?
Ez az: Ride it your way!
1100 Eurót fizettem érte, tehát Forintban kb. 300e.
kevesebb a kattintgatás, a tekerésre lehet összpontosítani.
A mechanikusnál úgy van, hogy még lejjebb nyomja az ember a lefele váltó gombot (hüvelykujjal), azaz egyszerû (egyszeres) váltásnál megnyomja, s ha többet akar váltani, fokozza a nyomást és a kar lejjebb megy (arányosan). Régen teljesen végig lehetett váltani, újabban max. 5.Kivancsi leszek, hogy lehet megoldani elektromosan a tobbet egyszerre valtast.
Aki sokat megy dimbes-dombos vidéken, fölérve a hegytetõre értékeli, hogy egybõl nekiiramodhat, egyetlen váltással. A profik is ezt szokták kiemelni, ha az egyszerre-többet lefele váltás hasznáról van szó. A Shimano Di2 a vártnál talán nagyobb népszerûsége annak is köszönhetõ (bár én lenézemNekem nem hianyzik Shimanoval, pedig 50/34 eseten bizony tanyervaltasnal eleg sokat kell kattingatni.
Nyilvánvalóan az Ultra Shift a jobb, valamint a Record meg a Chorus, amikkel sokat lehet lefele váltani. Ez (többet váltani lefele egyszerre) szabadalmaztatott, szerintem azért sincs a konkurrenseknek. Az elektromos megoldás is szabadalom, a jövendõ elektromos Campagnolo váltóban (ami éppúgy nem felel meg kényes ízlésemnek, mint a Shimanoé) nyilván szintén így lesz (s ismét csak ezért nem tudja a Shimano DI2). Régebben még az „olcsóbb” (viszonylagos fogalom) Campa rendszerek is tudták a teljes lefele váltást egy (alapos) kattintásra.pár alkatrész erejéig belenyúltam a campa dolgokba, azt nézem, itt is vannak szép kanyarok :-)
itt van például ez a powershift vs ultrashift okosság a fékváltókarokban, az egyikkel csak egy fokozat váltható lefelé egy kattintásra, a másikkal 5.
mégis az elsõt nevezik user friendly-nek, nem tudom miért: hasznos dolog ha gyorsan le lehet tenni a láncot