Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Agyváltók

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
2484 hozzászólás a témában

Konnektororrú

Konnektororrú

vendég

• fórumtag
  • 98 hozzászólás

igen a váltókarban tört el a mûanyag... sajna

Hupsz, ezt tittyman-nek írtam :)

Konnektororrú

Konnektororrú

vendég

• fórumtag
  • 98 hozzászólás

Átfujtam a egészet tf2vel úgy mozgott mint az álom a bowden.
Bicikliket csinálok már 8 éve és így még nem szoptam.... :)

Én csak a sajátjaimmal szívtam, de azok igazi multiszívások voltak :) Úgy kábé 18 éves korom óta, azaz már >15 éve 2 m fölött vagyok, és kb. 15 éves korom óta 100 kiló fölött, ez nem is hinné az ember, mennyi extraszívást jelent bringafronton :) Minden a) kicsi volt, B) tört-szakadt :) Témához: sztem meg kéne sasolni a váltókart. Eccerûen képtelen vagyok elhinni, hogy a vattaúj váltó belsejében van valami csezmeg. Markolatváltó?

sotee

sotee

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás

Hát az plömplöm :( Lehet a váltókarban is a gázgéza. Még mindig valószínûbb, hogy azzal a kis mûanyag szarral van valami, mint a nemesített acél tengellyel meg fogaskerekekkel. Esetleg dzsuvás lett az a rész, ahol a bovden hátul kijön a kotonjából, és ezért nem mozog jól.

igen a váltókarban tört el a mûanyag... sajna

langferi

langferi

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás

Sziasztok!
Van egy Sachs Torpedo 5 sebességes váltóm, és eltört a váltókaron belül az egyik bowden "tartó/húzó".
Kérdésem, hogy tudtok-e boltokat, vagy szakit, vagy börzét, ahol lehetne találni ilyen váltókart?
Köszi
s

Vatera, bringaboltok alkatrészesdobozai. (Gyõrben Lelkes-nél kapásból adtak 3as torpedóhoz váltókart a használtkaros dobozból)
Esetleg lomisok Devecserben.
langferi alias SzomjasFeri
Lazán, faszán, igazán!
http://piacter.bikem...500&ppuser=2602

tittyman

tittyman

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.950 hozzászólás
Átfujtam a egészet tf2vel úgy mozgott mint az álom a bowden.
Bicikliket csinálok már 8 éve és így még nem szoptam.... :)
:) Tittyman kongashow!! :bananadan:cheers:

Konnektororrú

Konnektororrú

vendég

• fórumtag
  • 98 hozzászólás
Hát az plömplöm :( Lehet a váltókarban is a gázgéza. Még mindig valószínûbb, hogy azzal a kis mûanyag szarral van valami, mint a nemesített acél tengellyel meg fogaskerekekkel. Esetleg dzsuvás lett az a rész, ahol a bovden hátul kijön a kotonjából, és ezért nem mozog jól.

tittyman

tittyman

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.950 hozzászólás
Konektororrú:
Köszi szépen! :)
Az ablakoknál minden fajinn, a bowdenfeszesség is, a kerót elvitte a gazdija majd visszahozza ha gáz van , csak olyan szar úgy odaadni egy zsír kerót, h. nem tod mitõl nem tökéletes.

sotee

sotee

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás

Hát az rácseszés :( Kicsit ágyúval-verébre, de a Vaterán szoktak lenni Ausztriából kukázott komplett kerók ilyen váltóval. Persze érte kell menni, meg azért nem 1-2 ezer forint, szóval nem valószínû, hogy megéri. Esetleg a Pepedált fel lehet hívni, amikor ott voltam, akkor igaz, hogy engem kidobtak Nexusostul, de láttam náluk szerelés alatt egy csomó agyváltós gépet, szal hátha.

Hát köszi az infót! Ágyúval-verébre kifejezés találó :)
Azért ha netán valakinél fexik otthon egy ilyen váltókar, akkor az vágja hozzám :)
k
s.

Konnektororrú

Konnektororrú

vendég

• fórumtag
  • 98 hozzászólás

Fõnöknõm szerint: Ha a BMW motorkerékpárok kezdenek tetszeni, akkor öregszel.

Szerintem meg (lévén inkább érdekelt a humánhajtású kétkerekûekben) az agyváltós bringákkal van ez ugyanígy. (Attól tartok...)

Ajaj, az gáz, mert már évek óta agyváltómániás vagyok, és pont tegnap csorgattam a nyálam hosszú percekig a Balatonon két csodaszép állapotú, 80-as évekbeli, kardánhajtású R100 mocira :)))

Konnektororrú

Konnektororrú

vendég

• fórumtag
  • 98 hozzászólás

Háááát... Az Alfine-ról bizony jobb lenne többet tudni (leginkább pozitívumokat szeretnék hallani), mert csúnyán beleszerettem egy ilyennel szerelt gépbe. És ahogy magamat ismerem... (Ebbõl megint családi botrány lesz.):argue:

Itt van ni: http://www.raleigh.c...ls.aspx?id=2682

Aztamindenit, ez aztán durván jó gép (az ára is :)) Én egy Bianchi Milanóra vagyok rázizzenve :) Az Alfine-ról nincs sok, mert a Zusában még nem is lehet kapni, és máshol is csak kevés ideje, így aztán terhelési teszt az nuku.

Jankó

Jankó

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.030 hozzászólás

Micsoda perverzió! :)
Én meg egy Rohloffra várok (míg negyedére csökken az ára :)).

Fõnöknõm szerint: Ha a BMW motorkerékpárok kezdenek tetszeni, akkor öregszel.

Szerintem meg (lévén inkább érdekelt a humánhajtású kétkerekûekben) az agyváltós bringákkal van ez ugyanígy. (Attól tartok...)

Déenes

Déenes

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.256 hozzászólás

... csúnyán beleszerettem egy ilyennel szerelt gépbe. És ahogy magamat ismerem... http://www.raleigh.c...ls.aspx?id=2682

Micsoda perverzió! :)
Én meg egy Rohloffra várok (míg negyedére csökken az ára :)).
www.magicteam.hu

Jankó

Jankó

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.030 hozzászólás
Háááát... Az Alfine-ról bizony jobb lenne többet tudni (leginkább pozitívumokat szeretnék hallani), mert csúnyán beleszerettem egy ilyennel szerelt gépbe. És ahogy magamat ismerem... (Ebbõl megint családi botrány lesz.):argue:

Itt van ni: http://www.raleigh.c...ls.aspx?id=2682

Konnektororrú

Konnektororrú

vendég

• fórumtag
  • 98 hozzászólás
Hát az rácseszés :( Kicsit ágyúval-verébre, de a Vaterán szoktak lenni Ausztriából kukázott komplett kerók ilyen váltóval. Persze érte kell menni, meg azért nem 1-2 ezer forint, szóval nem valószínû, hogy megéri. Esetleg a Pepedált fel lehet hívni, amikor ott voltam, akkor igaz, hogy engem kidobtak Nexusostul, de láttam náluk szerelés alatt egy csomó agyváltós gépet, szal hátha.

Konnektororrú

Konnektororrú

vendég

• fórumtag
  • 98 hozzászólás
A váltó ezt a részét nagy leegyszerûsítéssel úgy kell elképzelni, hogy a tengelyre fel vannak húzva bordás belsejû fogaskerekek, amik szabadon foroghatnak a tengelyen. Amikor váltasz, akkor a tengelybõl kinyílnak bütykök, amik a megfelelõ fogaskerék bordás belsejébe akadnak, és azt az adott fogaskereket így hozzárögzítik a tengelyhez, és a tekerés ereje ott adódik át. Hogy a váltás gyorsabb legyen, ezeknek a bütyköknek nemcsak "kint van" és "bent van" állásuk van, hanem egy köztes "készenléti" is, ahol még nem akadnak (jó esetben) a fogaskerékbe, viszont ha jön a váltás, akkor egybõl bepattannak. Illetve a 4. és 5. fokozat határán pedig van egy rugós tengelykapcsoló tárcsa, ami összerögzíti a jobb oldali racsnit. Ez külön is beszarhat, de akkor a 4.-5. fokozatok határán lenne a gáz, illetve 5-be kapcsolva 1-es fokozatot kapnál, szóval nálad ez kizárható. Szerintem azért nem vált vissza a váltód, mert a 3. és 4. fokozat rögzítõbütyke nem mûxik pontosan. Zsír új váltónál deformálódás, kopás, koszolódás és kenetlenség kizárható, tehát valószínûleg az a gáz, hogy a bovdennel nem annyit húzol, amennyit kéne. Ennek is több oka lehet, a legvalószínûbb, hogy nem állítottad be pontosan a bovdenfeszességet. A váltónál, a bovdenfogó mûanyag ablakocskája alatt van két kis sárga jelzés, ezeknek 4. fokozatban egy vonalban kell lenniük. Válts 4.-be, nézd meg a vonalakat, és ha nincsenek egy vonalban, akkor a váltókarnál tekergesd a finombeállító tekerentyût, amíg egy vonalba érnek. A bovden hõtágulása miatt melegben megnyúlik, hidegben meg összemegy, a váltó meg nagyon pontos feszességet követel, úgyhogy nagyobb hõváltozásnál ezt biza rendszeresen után kell állítani.

sotee

sotee

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
Sziasztok!
Van egy Sachs Torpedo 5 sebességes váltóm, és eltört a váltókaron belül az egyik bowden "tartó/húzó".
Kérdésem, hogy tudtok-e boltokat, vagy szakit, vagy börzét, ahol lehetne találni ilyen váltókart?
Köszi
s

tittyman

tittyman

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.950 hozzászólás
mitõl lehet szerintetek, h. zsír új nexus 8 néha nem akar visszaváltani 4 bõl?

Konnektororrú

Konnektororrú

vendég

• fórumtag
  • 98 hozzászólás
Kösz :) A BigBike-os Attilával beszéltem régebben agyváltókról, aszonta, az õ Nexus 8-a is csinálja :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
A raccos tekerésre most hirtelen nem tudok mit mondani..
Majd meg kell figyelnem ha legközelebb azzal megyek.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Konnektororrú

Konnektororrú

vendég

• fórumtag
  • 98 hozzászólás
Mer' a finom kelepelést (3.-ban gyorsabban, 4.-ben lassabban, aztán 7-8.-ban ennek megfelelõen szintén) azt tudom, hogy a tengelybõl kiálló reteszelõbütykök (nemtom, mi magyar szó erre, a német doksiban Sperrklinke) okozzák.