Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, hogy szerintetek mit bír ki nyomatékra, teljesítményre egy Nuvinci N360 agyváltó, mert lila gõzöm sincs, hogy honnan tudjam meg azt, hogy hol kezd el csúszni a szerkezet a felépítésébõl adódóan.
Ha nem tudjátok, esetleg valami agyváltós szakit tudnátok ajánlani Bp-en?
Tehát a kérdés: Mennyi a maximális nyomaték amit át tud vinni????
Üdv.
Szia!
Nem vagyok szaki, de sokat olvasgattam errõl az agyról, és itt van néhány érdekes tapasztalat a nyomatékról (is):
NuVinci N360 Review « The Lazy Rando Blog…A lényeg, hogy egy nagydarab, 100 kiló körüli srác próbálgatta, külön tesztelte, hogy mikor és mennyit csúszik meg a szerkezet (jeleket tett a gumira és számolta, hogy adott áttételnél kijön-e a gyári elméleti fordulat, vagy van eltérés) és nem talált eltérést (csúszást) a terheletlen és nagyon terhelt (hegyen felfelé kiállva) üzem között. A gyári ajánlott érték a lánctányér/hátsó fogaskerék arányra minimum 1.8:1, ami jó, mert tudomásom szerint a "mezeibb" agyváltóknál ez általában 2:1 szokott lenni (javítson ki valaki, ha tévedek). Ez azt jelenti, hogy a gyártó által ajánlott felhasználási körülmények között ezen a minimális áttételen is még normálisan mûködik a váltó (nem tudsz akkora nyomatékot kifejteni, hogy gond legyen).
Kicsit lentebb ugyanitt egy Mike nevû kommentelõ is érinti ezt a témát és némi alapszámolgatás után szintén arra jut, hogy 1.8:1 -gyel 1 ember (mert ugye ezt tandemekbe is ajánlják) még a nyeregbõl kiállva sem tud kívül esni a normál használati nyomaték tartományon (persze ez empirikus számolgatás, konkrét nyomaték értékeket nem ad meg)
Szóval Nm értékkel nem tudok ugyan szolgálni, de azért emélem, hogy segítettem.