Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Agyváltók

- - - - -

• Please log in to reply
2484 replies to this topic

dubitoergosum

dubitoergosum

vendég

• fórumtag
  • 74 posts
láttam azt is, de október 12 még bõ két hét, ami nekem sokára van, ráadásul ki tudja meddig megy fel az ára.
de addigra elvileg lesz pénzem, lehet, hogy licitálok majd rá. :)
fix áron mindenképp ez volt a legjobb vétel

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
kicsit elhamarkodtad:Shimano Inter 7 seb Nexus agyváltó görgõs fékkel + - Vatera.hu

regi/hibas agyvaltokat veszek.

dubitoergosum

dubitoergosum

vendég

• fórumtag
  • 74 posts
na, õ lett a nyertes, 21-ért postával, kerék nélkül.
a Sramra nem sikerült rábeszélni, de elvileg jövõ héttõl üdvözölhettek a családban :)

ezt is néztem egyébként, de gyanúsan olcsó, ráadásul 20-ról indult, de egy nap után levitte 18-ra az eladó. a 7-esrõl sok jó véleményt olvastam, ez inkább megosztó.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
a szoveg a felette levo kep leirasa.
Feltöltött kép
a 3 tarcsa belso felenek rovatkai mozgatjak a napkerekeket fixalo "palcakat".
Feltöltött kép
ez az egyseg mozgatja (egyszerre) a tarcsakat.nevezzuk szerelek drivernek.ezt egy rugo fesziti elo.
Feltöltött kép
vegallas tarcsa?!
Feltöltött kép
elfordulas gatlo.ez egyben a vegallas tarcsat is fixalja.
Feltöltött kép
bovden csevelo dob.a szerelek driver ket szarvaba illeszkedik.az elfordulas gatlo tartja a helyen.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
na mar kezded kapisgalni.mar csak egy kis ugrasra vagy a sramtol.

dubitoergosum

dubitoergosum

vendég

• fórumtag
  • 74 posts
kösz a választ srácok!

szerintem is drága az Alfine 30-ért, fõleg, hogy a 45-ért vette a tulaj 3 évvel ezelõtt :)
az engem nem zavar, hogy kotyog rajta a tárcsafék, úgysem használnám, alkualapnak meg direkt jól jön. nem baj, ha nem adja hozzá a rapidfire-t, már kezdek hozzászokni a markolatváltó gondolatához. több helyen is olvastam, hogy a nagy váltások miatt agyváltóhoz sokkal praktikusabb.

azért nézem nagyon az Alfine-t, mert olyan agyat szeretnék, amire "nem kell vigyázni". tudom, hogy nem egy rohloff, ami a dh-t is bírja - és nekem nem is kell -, de azért jó lenne, ha nem adná meg magát pár hónap után, ha letévedek a betonról. és az alfine-ról azt írták 1-2 helyen, hogy az azért bírja a lájtosabb gyûrést is.

ami miatt most a Shimano mellett vagyok, az pedig a clickbox hiánya. ez jobban tetszik a SA-k kis tömegénél. és tudom, hogy van a Sturmey-nak is ilyen megoldása, de túl sok rossz tapasztalatot olvasok itt nálatok a márkáról.. ráadásul azt csak újonnan láttam 40-ért. gondolom kb olyan, mint amit ridelife szétszedett

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
az kelendo lesz.pont egy eve ilyenkor hirdettem meg egyet 10 korul es egy nap alatt ment el.

kaptam egy s7 szereleket szervizelni.nem akart valtani habar forgott de szornyu hangot adott ki.
gondoltam lefotozom a szerelest es elmagyarazom hogy mukodik.

Feltöltött kép
a kepen latszik hogy a bovdenveg megakasztoja (a bovden mostani helye alatt kellene elkanyarodnia) kitort.
ezert a muanyagba egettem neki egy uj helyet.

elmelet:
Feltöltött kép
a kepen a markolat resz (alul) egy a mechanika (felul) lathato.
a valtohaz hianyzik a keprol.abba ul bele a szerkezet es abban vannak a fokozatok fogai.
amikor a bovdent huzzuk akkor a markolat es a mechanika egyszerre mozognak es a valtohaz fogaiba racsnikent haladnak, de mikor a bovdent visszaengedjuk akkor a markolaton levo pocok (kepen az imbusz mutat ra)
visszahuzza a mechanika nyelvet (bovdenveget takaro muanyag) es egy fokozatot viszaugrik a mechanika.a ket resz holtjatekat egy rugo moderalja tehat szetszedesnel csak ovatosan mert szeret elrepulni.

kb ilyen egyszeru.

ezt a rendszer ebben:http://www.fahrrad-t...182_28183_6.jpg
es a legujabb valtozatban:http://www.jejamescy...800mm-17990.jpg
alkalmazzak.

az elobbi eleg gyengere sikeredett.
a heten ketto is jart nallam.egyiken a fokozatjelzo esett szet a masik meg a fenti torott.

a regebbi sachs nem bonthato.vagy csak nem jottem meg ra hogy hogyan de eddig nem is volt ra szugseg.

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

u.i.2.:a nexust megcsinaltam.tenyleg szerelek volt eltomodve.

Zsír !
Ha lesz kis idõm, egy Sachs Super7-et felújítok, és feldobok a bazárba, szettben...

You can never have "enough" bikes.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts

egyébként tapasztalatok az Alfine-nal? ilyen volt már nálad, ridelife?

en nem vennem meg.
marha daraga, tarcsafek felfogatas rossz (valoszinu kotyog), nincs hozza potalkatresz, arahoz kepest relativ alacsony attetel tartomany.

egy s7 siman szerelheto otthon, van hozza potalkatresz bar nem szokott ra szugseg lenni (BringaBoard kerékpár, snowboard kereskedés, kölcsönzõ és szerviz), kb ugyan akkor attetel tartomany (303% vs. 307%) majdnem harmad aron.a kontra megoldhato.

irtad hogy a marokvalto nem tetszik.ez megszokas kerdese.nekem sem tetszett eloszor de most mar nagyon bejon hogy egy mozdulat 7bol 1re levaltani.

Kerék szett 26 Sturmey Archer + Sachs - Vatera.hu
ezt meg erdemes figyelni bar nem tudom a kontra mennyire szedheto ki.

u.i.:a bringaboardal csak ovatosan.joparszor szivatott meg azzal hogy odatelefonaltam hogy van e amit kineztem es ha van tegyek felre erre masnapra eladtak mielott odaertem volna (persze errol nem ertesitettek).legyetek hatarozottak es ramenosek.
sajnos csak ez a toketlen tarsasag forgalmaz agyvaltos cuccokat.(azert nem minden van raktaron ami a honlapon de be tudjak rendelni viszonylag rovid idon belul.)

u.i.2.:a nexust megcsinaltam.tenyleg szerelek volt eltomodve.

jfekete

jfekete

vendég

• fórumtag
  • 43 posts

sziasztok újra!
nna, szépen lassan körvonalazódik a dolog :)
a legfrissebb kiszemelt egy 3 éves, 8 sebességes Shimano Alfine.
hivatalosan 16-os a legkisebb lánckerék, ami hozzá való, viszont a hajtókar, amit kinéztem, max 32 fogas lánctányérral kapható, a kétszeres alappáttétel pedig nekem kicsi, inkább 2,5 körüli kellene.
lehet erre szerintetek kisebbet is tenni? mármint van olyan, ami kisebb és kompatibilis vele?

Ahogy ridelife kollega is írta, én is úgy tudom, hogy 2-es áttét alá nem szabad menni se a 7-es se a 8-as Shimanoknál, mert akkor a nagyobb nyomaték miatt könnyen el tudja reccsenteni a belsejét az ember, tehát neked az egyetlen lehetõséged a 16-os fogas. Szerintem pont emiatt felejtõs a 32-es hajtómû, mert így nincs opciód a késõbbiekben sem. Ugyanis ha még nincs tapasztalatod agyváltóssal, akkor valószínûleg pár hónap alatt fog kialakulni, hogy a 32-16 jó-e neked, vagy esetleg ennél nagyobb áttét a frankó, de a 32-es ezt a játékot nem teszi lehetõvé.

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Nagyobb attet:
Hajtokarnal nagyobb nyomatek, kisebb fordulatszam.
Agynal kisebb nyomatek nagyobb fordulatszam es ezert nagyobb szebesseg is.

Kisebb attet:
Hajtasnal alacsony nyomatek, magasabb fordulatszam
Agynal nagy nyomatek kis fordulat ezert lasabb.

Nezz meg egy lancvaltot azon konyebben megertheto.

:) Logikus... Csak sosem gondoltam végig, pedig már "alkalmazom" vagy 25 éve ;)

birdhouse

birdhouse

vendég

• fórumtag
  • 10 posts

voltam a Csernykp-nál és sikerült megoldani a problémát
mint írod is nem menetes verzió:o , ahogy korábban írtam...
SRAM T3 -at kaptam és passzol is hozzá:D
...most már, csak meg kell csináltatni:)

tegnap elvittem a Fülöp-höz és ma kész is lett.
szuperül mûködik minden:cool2:
köszönöm a segítséget!!!

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
Nagyobb attet:
Hajtokarnal nagyobb nyomatek, kisebb fordulatszam.
Agynal kisebb nyomatek nagyobb fordulatszam es ezert nagyobb szebesseg is.

Kisebb attet:
Hajtasnal alacsony nyomatek, magasabb fordulatszam
Agynal nagy nyomatek kis fordulat ezert lasabb.

Nezz meg egy lancvaltot azon konyebben megertheto.

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Kisebb hatso fogas eseten a nyomatek csokken es a fordulatszam no.

Na ne.. Kisebb hátsó fogas=nagyobb áttétel, nem ? De most feladtad a leckét, elgondolkodtattál ... :)

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
Kisebb hatso fogas eseten a nyomatek csokken es a fordulatszam no.

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

kisebb fogas mar nem ferne el.

Plusz nem ajánlott a nagyobb nyomaték miatt, ha jól tudom.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
kisebb fogas mar nem ferne el.

dubitoergosum

dubitoergosum

vendég

• fórumtag
  • 74 posts
sziasztok újra!
nna, szépen lassan körvonalazódik a dolog :)
a legfrissebb kiszemelt egy 3 éves, 8 sebességes Shimano Alfine.
hivatalosan 16-os a legkisebb lánckerék, ami hozzá való, viszont a hajtókar, amit kinéztem, max 32 fogas lánctányérral kapható, a kétszeres alappáttétel pedig nekem kicsi, inkább 2,5 körüli kellene.
lehet erre szerintetek kisebbet is tenni? mármint van olyan, ami kisebb és kompatibilis vele?

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Feltöltött kép

Feltöltött kép

sajnos tovabb mar nem mertem bontani.talan majd kesobb.
az elado szerint hibas volt (o is igy kapta) de en nem talaltam ennek semmi jelet.mind a 8 fokozatot szepen veszi es van koztuk elteres is.
egyedul ha 5 bol 4 be valtok kicsit hezital a bovden visszahuzas.tul kell valtani 3ba es utana fel 4 be.lehet ez volt a baja.
minden esetre jo vetel volt meg hibasnak is.legalabb mar a shimanot is (helyel-kozzel) ismerem.

Ez tök jól néz ki !
Nagyon finom állapotban van. Nem lehet csak a váltókar-bowden-clickbox kombóban valami hiba ?

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
Feltöltött kép

Feltöltött kép

sajnos tovabb mar nem mertem bontani.talan majd kesobb.
az elado szerint hibas volt (o is igy kapta) de en nem talaltam ennek semmi jelet.mind a 8 fokozatot szepen veszi es van koztuk elteres is.
egyedul ha 5 bol 4 be valtok kicsit hezital a bovden visszahuzas.tul kell valtani 3ba es utana fel 4 be.lehet ez volt a baja.
minden esetre jo vetel volt meg hibasnak is.legalabb mar a shimanot is (helyel-kozzel) ismerem.