egy ujabb modja a kontra deaktivalasra:megkerulni=shimano ff
Jelentkezz be Regisztrálj

Agyváltók
Írta 2014. március 24. - 12:41

Írta 2014. március 16. - 20:54

probalok mindenbol tartani itthon egy donort.
miota bedolgozom egy muhelynek ez egyre egyszerubb es olcsobb is de most kivetelesen a tulaj hozott.
a kettobol ossze lehetett legozni egy mukodo darabot.
multheten volt nallam egy dobfekes sturmey 5os ketlancos vezerlessel.
fura mod a kontra oldali fokozatok fel vannak cserelve a pentahoz kepest.
igy eloszor 4ben a hajtas oldalt kell beloni majd 5 ben a masik oldalt.
undorito szerkezet.van benne uresjarati "fokozat".legalabb 10 percig pocsoltem mire belottem a bovdenfeszesseget.
sachs-ek ezt mar a pentanal megoldottak.
- kboross@t-online.hu kedveli ezt
regi/hibas agyvaltokat veszek.
Írta 2014. március 16. - 20:31

ma volt szerencsem egy legyalazott s7 hez.
logott a csapagya, torott volt a golyoskosara, legkissebb napkerekbol mar csak morzsak voltak, bolygomu kerekek is serultek+tengely is kuka.
vegul egy oras mutettel visszahoztam az elok koze.
kepet nem keszitettem mert femforgacsot mar mindenki latott.
Volt donorod ???
You can never have "enough" bikes.
Írta 2014. március 16. - 00:46

ma volt szerencsem egy legyalazott s7 hez.
logott a csapagya, torott volt a golyoskosara, legkissebb napkerekbol mar csak morzsak voltak, bolygomu kerekek is serultek+tengely is kuka.
vegul egy oras mutettel visszahoztam az elok koze.
kepet nem keszitettem mert femforgacsot mar mindenki latott.
ridelife módosította - 2014. március 16. - 00:50
Írta 2014. március 15. - 20:26

nem tűnik túl kényelmes megoldásnak, de nagyon menő!
asszem a valaha méltán hírhedt híres Komár váltója működött így (csak ott nem volt ravasz, hanem a kuplungkar behúzása után lehetett tekerni a markolatot)
Írta 2014. március 14. - 14:20

magura fekvaltokar dreigang-hoz.a marokvalt elejen levo ravaszt meghuzva a markolatot forgatva lehet sebessegbe tenni a valtot.
sajnos csak mobillal volt lehetosegem megorokiteni.
nem tűnik túl kényelmes megoldásnak, de nagyon menő!
Írta 2014. március 14. - 01:43

magura fekvaltokar dreigang-hoz.a marokvalt elejen levo ravaszt meghuzva a markolatot forgatva lehet sebessegbe tenni a valtot.
sajnos csak mobillal volt lehetosegem megorokiteni.
ridelife módosította - 2014. március 14. - 01:43
Írta 2014. március 11. - 19:15

Nekem markolatból SL-7S20 van, az szerintem jól is néz ki, nagyon jól vált, könnyen jár minden irányba, jó a fogása is, össze sem hasonlítható egy láncváltós markolatváltóval a járása, persze nyilván mert egész más erőhatásoknak van kitéve (ez inkább savanyugabinak szól). Volt SL-7S10 is, na az kinézetre és működésre is kalap sz@r, amikor megadta magát szétszedtem és csak annyit kérdeztem: itt mi volt a terv?. Szerencsére a 7S20 már teljesen máshogy vezeti a bovdent, ez örökéletűnek tűnik. Viszont néztem az utód SL-7S30-at, belül ugyanaz lehet, mint a jó 7S20, de kinézetre egy évtizedes visszalépés, nem tudom, mit szednek a Shimano designerei, de sürgősen le kellene állniuk a cuccal.
Ami még nekem bejött az egy régi pillangó váltó (thumb shifterként szokták nevezni), szerintem ez lehetett valahol a rapidfire őse.
én is 7S20-at akartam, de csak egyetlen helyen volt, vagyis kiderült, hogy ott sem.. aztán amikor rátaláltam a 7S60-ra, úgy döntöttem, hogy tökmindegy mit veszek, mert úgyis le fogom cserélni, ha szerzek egy olyat, így végül 7S30 lett. a működésével semmi bajom, de nem egy szép látvány, na (bár mondom, már egész hozzászoktam és messziről nem is néz ki rosszul). és amúgy a 7S20 sem közelíti meg egy sram, vagy egy rohloff gripshift kinézetét.
bár fejlődne tényleg visszafelé ezen a téren a Shimano! egy idő után talán elérik a '97/'98 szintet, ugyanis ekkor gyártották a 7S60-at..
a thumb shifter más, mint a pillangó, bár kétségkívül az lehet az őse. ez az ST-7S60 egyébként közelebb áll a pillangóhoz, mint egy sima thumb shifter, mert nem úgy működik, hogy előre-hátra tologatod a kis kart, hanem kisebb sebességbe váltáshoz a tetején lévő nexus logós gombot kell megnyomni, nagyon fasza
ja és igen, ott a pont! hivatalos infót én nem találtam, de valahol azt olvastam, hogy 2:1.1 alá nem ajánlott menni a 7-8-as Nexusoknál, már a 32/18 is túl nagy nyomatékot tehet az agy belsejére. az egyébként sem szerencsés, ha legnagyobb/legkisebb fokozat az általános. ilyen durva emelkedőkön jársz, savanyugabi?
dubitoergosum módosította - 2014. március 11. - 19:19
Írta 2014. március 11. - 17:37

32-20, jézusmária, azzal egyesben hátrafelé fogsz menni! de lehet, hogy már kettesben is
)
csak azt ne mondd, hogy ráadásul 26-os kerekeid vannak!
a rapidnak az a hátránya, hogy nem tudsz egy mozdulattal 4-5 fokozatot váltani. nameg több a kilógó alkatrész
csak azt nem értem, miért nem képes a shimano egy jó fogású, zsír kinézetű, strapabíró markolatváltót adni az agyváltóihoz..
Nekem markolatból SL-7S20 van, az szerintem jól is néz ki, nagyon jól vált, könnyen jár minden irányba, jó a fogása is, össze sem hasonlítható egy láncváltós markolatváltóval a járása, persze nyilván mert egész más erőhatásoknak van kitéve (ez inkább savanyugabinak szól). Volt SL-7S10 is, na az kinézetre és működésre is kalap sz@r, amikor megadta magát szétszedtem és csak annyit kérdeztem: itt mi volt a terv?. Szerencsére a 7S20 már teljesen máshogy vezeti a bovdent, ez örökéletűnek tűnik. Viszont néztem az utód SL-7S30-at, belül ugyanaz lehet, mint a jó 7S20, de kinézetre egy évtizedes visszalépés, nem tudom, mit szednek a Shimano designerei, de sürgősen le kellene állniuk a cuccal.
Ami még nekem bejött az egy régi pillangó váltó (thumb shifterként szokták nevezni), szerintem ez lehetett valahol a rapidfire őse.
Írta 2014. március 11. - 17:14

már elsiettem :-D
utolsó markolatváltóm egy grip shift 600-as volt, annnnyyyyyyira úúúútáltam, hogy megfogadtam, soha nem lesz bicón gripkó többé. fos váltás, koszérzékeny, stb, stb...
rapidnak is vannak hátrányai biztos, de én nem látom :-D
én is egyesbe váltok, ha nem használom
nekem jó a 32-18, 6-7ben közlekedem ált.
később valszeg ki lesz próbálva montiüzemmódban is 20-as lánckerékkel.
Szerintem csak óvatosan csökkentsd az első fogast, mert a gyári ajánlás szerint 2:1 aránynál kisebb áttétet nem nagyon bír a rendszer (vagyis akkora nyomatékot tudsz már kifejteni egy erősebb taposásnál, hogy széttöröd az agy belsejét.)
Írta 2014. március 10. - 21:50

32-20, jézusmária, azzal egyesben hátrafelé fogsz menni! de lehet, hogy már kettesben is )
csak azt ne mondd, hogy ráadásul 26-os kerekeid vannak!
a rapidnak az a hátránya, hogy nem tudsz egy mozdulattal 4-5 fokozatot váltani. nameg több a kilógó alkatrész
csak azt nem értem, miért nem képes a shimano egy jó fogású, zsír kinézetű, strapabíró markolatváltót adni az agyváltóihoz..
Írta 2014. március 10. - 21:14

már elsiettem :-D
utolsó markolatváltóm egy grip shift 600-as volt, annnnyyyyyyira úúúútáltam, hogy megfogadtam, soha nem lesz bicón gripkó többé. fos váltás, koszérzékeny, stb, stb...
rapidnak is vannak hátrányai biztos, de én nem látom :-D
én is egyesbe váltok, ha nem használom
nekem jó a 32-18, 6-7ben közlekedem ált.
később valszeg ki lesz próbálva montiüzemmódban is 20-as lánckerékkel.
Írta 2014. március 09. - 16:07

na szasztok váltott agyúak!
rég jártam itt, de látom, nem történt sok minden
a karácsonyra ígért ST-7S60-asok február végére meg is jöttek. ennyi idő alatt viszont hozzászoktam a markolatváltóhoz, akármilyen bután is néz ki a Shimano fröccsöntött cucca, szóval egyelőre nem tettem fel.
az egyik viszont eladó, ha kéne valakinek egy ilyen gyönyörű ritkaság
a váltó maga nagyon jó cucc, bár a kezdeti időkhöz képest egy kicsit hangosabbá vált, nagyobb fokozatokban volt, hogy berregett, de csak kicsit utána kellett állítani. továbbra sem érzem túl nehéznek, pedig viszem föl-le a lépcsőn, meg néha "magasított" vonat jön, arra is föl lehet pakolni. gyorsan, pontosan vált. még mindig 32-16-on tolom (622+42-es kerékkel), kicsit pörgős, négyesben szoktam indulni , de azért volt már, hogy egyesben mentem föl valami meredekebb emelkedőre, vízszintesen meg az 5-6 teljesen jó, hetest csak lejtőn használom, vagy ha forgalomban tartani kell a tempót.
na szasztok!
ui.: a Nexus 7, és ahhoz hasonló Shimano agyváltókat szerintem érdemes egyesben tárolni, úgy talán kevésbé fárad a rugó a szereléknél
@savanyugabi: ne siesd el azt a rapidfire-t! én is gyűlöltem a markolatváltót, de agyváltóhoz tényleg ez a legjobb! a hüvelykujjasat is csak azért szereztem be, mert iszonyat szép és ugyanannyira ritka. a 32-18 nem túl pörgős?
dubitoergosum módosította - 2014. március 09. - 16:20
Írta 2014. február 18. - 11:04

uh koszi Juby megnyugtattal!
Savanya:ha olyan lesz szilvas mint tavaly akkor mindenkeppen verseny utan nagygeneral es akkor fotokat is kerunk am !
Írta 2014. február 15. - 09:31

Írta 2014. február 14. - 22:25

kb 3 hete járok (melóba ez-az ~300km)egy használt nexus 7el,(még markolatváltó, lassan nexus rapidfire) egy csótány 96-os univega-ban,gyereküléssel,sárvédővel, lappal. köszönöm shimano+szegedretro!
azon agyalok, hogy beadom a szilvást 32-18 kombóval, mizu,
nem is értem, miért nem volt eddig agyváltóm....
a lánc( HG 2000Ft...) ratstyle a sótól, s minden megy a maga rendjén...
savanyugabi módosította - 2014. február 14. - 22:27
Írta 2014. február 07. - 23:03

egy baratommal egy regi tura tandem felujitasan dolgozunk.
mivel nincs rajta valtoful igy gondoltam agyvaltot teszunk bele (csuszopapucsos).
le is csaptunk az aprobol egy ketlancos pentara.
szerintetek birni fogja 150+ kiloval plusz onsuly?
vagy inkabb adjuk el most mig nincs kettetorve?
van valakinek ilyesfele tapasztalata?
Írta 2014. február 05. - 19:45

nezopont kerdese mennyit szedett ki:D
ma atfuztem az agyakat es sikerult 10km-en kiprobalni "szar" kuplungal.
nem volt semmi para.nem kattogott, nem szalajtott,nem szorult.
szerintem elobb ekelodik be az orson a szan a fekpofaba mint hogy visszahuzna a kulpungot a bolygomu.
persze egy minimalist laszik hogy lazul a lanc de eszre sem lehet venni tekeresnel.
plusz 3.-at eleg ritkan hasznalom.
figyelembe veve hogy az elan korszakbol valo ez a konstrukcio es az elan minden energiajukat elszivta lehet hogy ezt tenyleg elcseszerintettek.
az elanban is elmereteztek a kihajtast.
de azert meg agyalok hatha nem bug hanem feature.
Írta 2014. február 04. - 15:17

olyan mintha kicsivel elobb szedtek volna ki a marobol es az a kis 3szog veletlen ottmaradt.
mondjuk ha a masik oldalt felejtik ott akkor minusz egy sebesseg.szoval lehet direkt terveztek ilyenre.
igaz mukodesben nem okoz gondot es ha nem konraz annyira ra az ember akkor nem is huzza vissza a kuplungot.
kivancsi leszek mennyivel mas a fekje mint a nexusnak, (meg nem csereltem ki a kereket) aminek kurv@ jol adagolhato a kontraja de teli kereknek inkabb a sachs-t nyuzom.
Inkább kicsit többet szedett ki a maró, nem ?
Persze, ha a másik oldalt szedi ki a többet, az még szarabb, nade kérem... !
Ez így is szar, lehet olyan keveset "kontrázni", hogy ne emeld ki, de akkor akár el is felejtheted a lábbal fékezést.
Ez nem magyarázat szerintem, és azt sem hiszem, hogy csak elnézték volna...
You can never have "enough" bikes.
Írta 2014. február 04. - 11:48

olyan mintha kicsivel elobb szedtek volna ki a marobol es az a kis 3szog veletlen ottmaradt.
mondjuk ha a masik oldalt felejtik ott akkor minusz egy sebesseg.szoval lehet direkt terveztek ilyenre.
igaz mukodesben nem okoz gondot es ha nem konraz annyira ra az ember akkor nem is huzza vissza a kuplungot.
kivancsi leszek mennyivel mas a fekje mint a nexusnak, (meg nem csereltem ki a kereket) aminek kurv@ jol adagolhato a kontraja de teli kereknek inkabb a sachs-t nyuzom.
ridelife módosította - 2014. február 04. - 11:52