Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Bringás ruházat

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
4195 hozzászólás a témában

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Egyébként ilyen makacs foltoknál a ruhát beáztatom, majd a foltra tömény mosószert öntök és hagyom rajta állni 5-10 percig (nem vízben). Dörzsölöm a foltot a ruha egy másik részével, kiöblítem belőle a mosószert. Ha szükséges, ezt ismétlem többször is. Ez elég rendesen elhalványítja/kiviszi a foltokat. A maradék a következő mosásoknál el szokott tűnni. Létezik kimondott folttisztító is, de nem olcsó.

freddyke módosította - 2014. június 05. - 23:55

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Nem vagyok vegyész, de mintha az isopropyl és az etilalkohol kicsit más lenne vegyi szempontból, így a hatása is más lehet. Vagy rosszul tudom?

Egyébként ultra kézmosóval sikerült valamennyire elhalványítani, de így is iszonyat ronda. Engem meg zavar.

Az alkoholos verzió hatékonyabbnak tűnik, de sok munka, egyelőre nem volt türelmem foglalkozni vele.

Én is gondoltam, hogy más, de nem tudom mi a különbség, illetve árthat/nem árthat. A benzin kiválóan oldja az olajat, de szintén nagyon erős szer, szóval lehet a ruhát is. Én nem merném kipróbálni sem az alkoholt, sem a benzint semmilyen formában. Az ultra dermben szemcsék vannak, az sem szerencsés. Szerintem lehet jobban járnál egy "mosodával" vagy ha valakitől be tudnál szerezni kis mennyiségű, kimondott kárpittisztító szert, amit lent javasoltak is. Jobb ötletem nincs. Biztos megéri ezzel a ruhával ennyit bajlódni?

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Ez mind olyan, ami gyorsan szárad. Tényleg nem halványodik el semennyire sem? Nekem az a tapasztalatom, hogy sok mosás után előbb-utóbb minden folt teljesen eltűnik. Én nem csinálnék ilyen dolgokat vele, mert ronthatja az anyag tulajdonságait. A folt nem ront rajta túl sokat, csak nem szép. Egyébként 1L isopropyl alkohol elektronikai boltban kb. 1600-1700 Ft.

Nem vagyok vegyész, de mintha az isopropyl és az etilalkohol kicsit más lenne vegyi szempontból, így a hatása is más lehet. Vagy rosszul tudom?

Egyébként ultra kézmosóval sikerült valamennyire elhalványítani, de így is iszonyat ronda. Engem meg zavar.

Az alkoholos verzió hatékonyabbnak tűnik, de sok munka, egyelőre nem volt türelmem foglalkozni vele.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Valahol találtam egy tippet: étolajjal bedörzsölni, utána alkohollal "kezelni". Hát pici felületen működni látszik (mondjuk 1dl 96%-os alkohol 1300Ft... kicsit durva), majd hétvégén megpróbálom rendesen is.

Hogy esetleg árt az anyagnak, az már mindegy. Anno kb. 3000Ft-ért vettem, csak az a baj, hogy ugyanilyet nem találok sehol.

(Btwin, valami egészen érdekes, mosás után gyorsan száradó anyagból)

Ez mind olyan, ami gyorsan szárad. Tényleg nem halványodik el semennyire sem? Nekem az a tapasztalatom, hogy sok mosás után előbb-utóbb minden folt teljesen eltűnik. Én nem csinálnék ilyen dolgokat vele, mert ronthatja az anyag tulajdonságait. A folt nem ront rajta túl sokat, csak nem szép. Egyébként 1L isopropyl alkohol elektronikai boltban kb. 1600-1700 Ft.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Erős vegyszerekkel csak óvatosan, mert ezek véglegesen károsíthatják az anyagot. Én nem túráztatnám. Ha valakinek van bevált szere, vidd el oda. Esetleg add be tisztítóba, de csak akkor ha tudják hogyan lehet ez a ruhát szakszerűen kezelni. Egyébként kék Perwoll-t (Sport & Active) használok jelenleg a sportruháimhoz, ami direkt erre van. Semmi különös, de pár órás áztatással, néha nyomkodással, a kérdéses rész dörzsölésével (úgy értve a saját anyagával) szerintem halványodhat a folt minden egyes mosásnál. Én így oldanám meg.

Valahol találtam egy tippet: étolajjal bedörzsölni, utána alkohollal "kezelni". Hát pici felületen működni látszik (mondjuk 1dl 96%-os alkohol 1300Ft... kicsit durva), majd hétvégén megpróbálom rendesen is.

Hogy esetleg árt az anyagnak, az már mindegy. Anno kb. 3000Ft-ért vettem, csak az a baj, hogy ugyanilyet nem találok sehol.

(Btwin, valami egészen érdekes, mosás után gyorsan száradó anyagból)

SokadikX módosította - 2014. június 05. - 21:12

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Erős vegyszerekkel csak óvatosan, mert ezek véglegesen károsíthatják az anyagot. Én nem túráztatnám. Ha valakinek van bevált szere, vidd el oda. Esetleg add be tisztítóba, de csak akkor ha tudják hogyan lehet ez a ruhát szakszerűen kezelni. Egyébként kék Perwoll-t (Sport & Active) használok jelenleg a sportruháimhoz, ami direkt erre van. Semmi különös, de pár órás áztatással, néha nyomkodással, a kérdéses rész dörzsölésével (úgy értve a saját anyagával) szerintem halványodhat a folt minden egyes mosásnál. Én így oldanám meg.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Igen, sajnos nem sajnos csak nagy 5-25l kiszerelésben kaphatóak

Hát köszi, ez esetemben nem igazán járható út.

Sajnos a DM jellegű boltok "csodaszerei" nem segítenek.

Még örülhetek, ha reggelre nem lesz a kezem kikészülve, mert hülye fejjel gumikesztyű nélkül kezdtem a folttisztítást és most igencsak érzem az ujjaimon :( )

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek

Jól sejtem, hogy ezek az egyszeri felhasználó számára nem elérhető vegyszerek? (legalábbis rákeresve a riwax multiclean-re nem sok hasznos találatot kaptam)

Igen, sajnos nem sajnos csak nagy 5-25l kiszerelésben kaphatóak

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Én meg tudnám itthon oldani mert vannak spec. vegyszerek ami a vért is kiszedi, de ha van a közelben egy autókozmetika akkor kárpittisztítóval megoldható. pl. riwax multiclean, maxolen Nr. 35, nerta, stb. 

Jól sejtem, hogy ezek az egyszeri felhasználó számára nem elérhető vegyszerek? (legalábbis rákeresve a riwax multiclean-re nem sok hasznos találatot kaptam)

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek

Remélem, nem vagyok túlságosan off vele: kedvenc sárga mezemet sikerült közvetlen kontaktusba hozni a bicikli lánccal. Keletkezett rajta néhány fekete, hagyományos mosószerekkel eltávolíthatatlan folt.

Van valakinek ötlete, hogy ecetes ollót leszámítva mivel lehetne kísérletezni?

Vanish csodaszar, párom ötlete az Ultra derm nem segített.

(a legnagyobb gáz, hogy nem találok hasonló, nem túl drága mezt sehol, ami elég feltűnő színű ahhoz, hogy kukásmellény nélkül is észrevehető maradjak - ezt pár éve háromezer forint körüli áron vettem a decathlonban, de már hasonló sincs náluk :( )

Én meg tudnám itthon oldani mert vannak spec. vegyszerek ami a vért is kiszedi, de ha van a közelben egy autókozmetika akkor kárpittisztítóval megoldható. pl. riwax multiclean, maxolen Nr. 35, nerta, stb. 

Kánya módosította - 2014. június 04. - 21:16

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Remélem, nem vagyok túlságosan off vele: kedvenc sárga mezemet sikerült közvetlen kontaktusba hozni a bicikli lánccal. Keletkezett rajta néhány fekete, hagyományos mosószerekkel eltávolíthatatlan folt.

Van valakinek ötlete, hogy ecetes ollót leszámítva mivel lehetne kísérletezni?

Vanish csodaszar, párom ötlete az Ultra derm nem segített.

(a legnagyobb gáz, hogy nem találok hasonló, nem túl drága mezt sehol, ami elég feltűnő színű ahhoz, hogy kukásmellény nélkül is észrevehető maradjak - ezt pár éve háromezer forint körüli áron vettem a decathlonban, de már hasonló sincs náluk :( )

(ex)Cat

(ex)Cat

törzsvendég

• fórumtag
  • 357 hozzászólás

Milyen a fűzős tekerős része? Ehhez kapni alkatrészt ha arra kerül a sor? Én még nem találtam boltot az ATOP-hoz. BOA van egy rakat mindenfelé ahol lehet pótolni ha kell hozzá valami. Érdekes a Bont honlap. A termékek között boa-val van, míg a webshopban már az atop-pal. A boa verzió a régebbi? Neked az van?

Én úgy gondolom, a boás az újabb, bár igazból én pont azért vettem ezt, mert ez volt a szimpatikus. Utóbb kissé csalódást okozott, mert a felső nem fokozatmentes nyit, hanem azonnal. Nem értem, ez miért is jó, de végül is a cipő rohadt kényelmes, így nem foglalkoztam a dologgal.Elvileg lehet hozzá pótalkatrész kapni.

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

Hmm a Lake-nek is van sütős cipője. Ráadásul Speedplay talppal. Baromi drágák ezek a francba is. Lábamból nem akarok vágni. Marad a vásárlás.

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

Vaypor+

Milyen a fűzős tekerős része? Ehhez kapni alkatrészt ha arra kerül a sor? Én még nem találtam boltot az ATOP-hoz. BOA van egy rakat mindenfelé ahol lehet pótolni ha kell hozzá valami. Érdekes a Bont honlap. A termékek között boa-val van, míg a webshopban már az atop-pal. A boa verzió a régebbi? Neked az van?

(ex)Cat

(ex)Cat

törzsvendég

• fórumtag
  • 357 hozzászólás

Melyik van neked?

Vaypor+

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

A Bont nagyon király! Nekem a közepes verzió is tökéletesen jó, pedig előtte már jó pár típust kipróbáltam, sajnos sikertelenül.

Melyik van neked?

(ex)Cat

(ex)Cat

törzsvendég

• fórumtag
  • 357 hozzászólás

A Bont-nak tetszik a sütős megoldása. Lehet bepróbálok egyet a Northwave helyett a hülye forma lábamra. :)

A Bont nagyon király! Nekem a közepes verzió is tökéletesen jó, pedig előtte már jó pár típust kipróbáltam, sajnos sikertelenül.

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

A Bont-nak tetszik a sütős megoldása. Lehet bepróbálok egyet a Northwave helyett a hülye forma lábamra. :)

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek

Nekem kiáll pár millimétert a lábközépcsontom ízülete. Igazából ezzel van leginkább probléma, no meg a szélességgel.

Esetedben lehet ajánlatosabb a túra/sport kategóriás cipőkben gondolkodni. Anyagukat tekintve nem annyira  merevek és szélesebbek.

Pl. http://www.bikestore...Path/82_143_169

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

A Shimano gyárt széles lábfejre amit B-vel jelölnek elvileg, viszont soha nem találtam így rá. Az már biztos hogy shimano-bol 1 számmal nagyobbat kell venni, bizonyos típusnál 2.

Nekem is kicsit széles a lábfejem, de ez tökéletes lett a 43-as lábamra http://www.mikazarak...kerekparos_cipo

Én egyszer már megszívtam webes cipő vásárlással és azt javaslom inkább próbálj fel párat ha van rá mód.

Köszi az infót! Shimano, Sidi, Bont amit eddig találtam szélesben. A Chainből van montis tépőzárasom. Az tökéletes. Annak majdnem egyenes ívű a külső talpéle. Nekem kiáll pár millimétert a lábközépcsontom ízülete. Igazából ezzel van leginkább probléma, no meg a szélességgel. A balos keskenyebb, de azt is nyomta a Speci és most a northwave is. Igazából a Speci idejében történt valami a lábammal, mert utána a téli bakancsom is keskeny lett. Előző szezonban amikor vettem még jó volt. Csak nem ment össze. Utána fél évig fájt a lábam tőle.