Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18261 hozzászólás a témában

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
nem hiszem
arra figyelj, hogy a connex-ben a patentszemet csak egyféleképpen lehet jól felrakni, mert ha forditva sikerül, akkor ugrani fog a lánc a 13-mas fogaskeréktõl lefelé.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

hoy

hoy

vendég

• fórumtag
  • 71 hozzászólás
sziasztok!

van valami akadálya hogy egy sram 7.0-s fogaskoszorúval használjak felváltva egy sram 971-s illetve conex 900-s láncot?

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás

Sziasztok!

Óriási nagy gondal küszködök és szeretném a segítségeteket kérni!Van egy UMF Hardy 1-es vázam ebbe raktam egy 42-es Hussefeltet Howitzer monoblokkal.Felkerült egy Boxguide is.Namost a láncvonalam kegyetlen szar, 9 es rancsnim van és a következõképpen néz ki: 9-8 as fokozatba a lánc egyenes, 7-6 ban már ferdül,5 ös fölé pedig már nemmerek kapcsolni mert nagyon gáz nemakarom se a láncot se a váltót se semmit szétkurni (próbáltam természetesen a lánctányért belülre tenni mert ugyen pakolgatható de sajnos alapba belül volt szal ennek az ötletnek lõttek).Jelenleg nemtudok bringázni és úgy döntötem megoldom a dolgot és veszek bele egy kissebb monoblokkot de ekkor bejelnetette a haverom hogy megvenné tõlem az egész hajtómûvet én meg vennék egy SAINT-ot.Ebbe szeretném kérni a segítségeteket.Ahogy néztem a Saintokat elméletileg a vétel elött lekell mérni a villasaru távolságot az adja ki hogy melyik kell majd nekem ugye 135 mm tehát Az FC-M800 ast kell majd megvennem, de persze ez sem ilyen egyszerû.Nézgelõdtem neten és arra jutottam hogy elméletileg ez a típus kétféle méretben van (a Shimano honlapján írják hogy az FC-M800 középcsapágy-ház mérete 68/50mm).Kérem szépen hogy akinek ez a típus van , természetesen egytányéros 42 es kivitelben, vagy tudja mi lesz a megoldás, az kérem írjon nekem emilt (ritkán tudom nézni a fórumot de majd igyekszem) hogy melyiket vegyem hogy a láncvonal normális legyen végre mert megdöglök hogy nemtom használni a felsõbb fokozatokat.Tehát 9 es rancsnim van és szeretném feltenni a Sainthez a Truva. láncfeszítõt is.Elõre is köszönöm a segítséget nagyon jó lenne ha valaki tudna mondani valami okosat! (emil: inferniala@gmail.com , MSN: emperor_lord@hotmail.com + igyekszek minnél sûrübben figyelni a fórumot :D)

UMF monoblokkház szélessége 73 mm.

Értem a problémád, nekem is hasonló kombó van azzal a különbséggel, hogy hármas hajtómû, nyolcas sor.

Howitzer láncvonala -már többen írták köztük én is- túlságosan széles. A láncvonal nyeregvázcsõ közepe és a középtányér közötti távolság mm-ben. Saját mérés szerint ez 55 mm körüli.

Tehát ha Saintet teszel föl, akkor 5 mm-rel beljebb kerül a láncod, ami azért érdemi változás lesz. Szal nem a boxguide korlátozza szerintem hanem ez a hülyeség. Figyelj oda, hogy UMF miatt nem 68/50 kell, hanem ha van olyan 73/50. Nemtudom Saint alátétezve van-e, vagy másik típust kell választani.

Azért vagy rosszabb helyzetben mint én, mert neked elöl egytányér lévén hátul ki kell használnod minden fokozatot, én pedig jobban el tudom osztani, hogy egyenesebb legyen a lánc.

Végsõ esetben mellõzd a boxguideot tégy fel elsõ váltót három tányérral és akkor tudod használni a fokozatokat.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
gyengus vagy 44/16-al jarok a single speedemmel

truva nemtom mikent hogy
elvileg nem lenne szabad nagyon beleszolnia a lanc futasaba
bar a 9 sebet korlatozza azert

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Dissection

Dissection

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás
Nostehát!

Kipróbálni sajnos nemtom!Azt gondoltam hogy nemtom majd végigváltani szépen mind a 9 et nekem az kéne hogy legalább 3 asig vagy max 2 esig feltudjak váltani mert most azért nemtok bringázni mert szarrá ment mind két térdem mert emelkedõn tapostan felfele 6-7 be úgy hogy elõl 42es lánctányér van (bírtam is csak semmi sem tart örökké :D :P).Tehát akkor utsó kérdés:befogom tudni tenni a Sainthoz a Truva láncvezetõt anélkül hogy jelentõsen lerontaná a láncvonalat?Holnap meg megméricskélem mégegyszer a gépet de sztem majdnem biztos hogy nekem ez az FC-M800 as kell, vagyis a kissebbik.Köszönöm szépen az eddigi segítséget és a továbbiakat is!

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
howitzer kozepcsapi nem ehhez a hajtomuhoz valo
68mm a kozepcsapi szelessege
50mm lancvonal /nyeregvazcso kozepetol a lanckerek kozepeig merve/

egy lanckerekkel nem fogsod szepen vegig valtani a 9 fokozatot.

ha mailt tudsz nezni forumot is

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
ha nem csöppen ide be valaki, akinek ez a kombója van, akkor elméletben senki nem fog tudni neked 100%-ban segíteni szerintem.
nem tudod kipróbálni? nincs ismerõs boltban?

amugy szerintem a saint se sokkal keskenyebb, hiszen az is kivülfekvõs monoblokkal készül. és ha jól értem, neked az kellene, hogy a hajtókar közelebb legyen a nyeregvázcsõhöz, hogy több fokozatot is tudj használni.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Dissection

Dissection

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás
Szia!

Nemtudom hogyan értik (bevallom õszintén fingom sincs a témáról azért kérem hozzáértõk segítségét mert nemakarok hülyeséget csinálni).Amúgy ezt az 50mmes láncvonalat hogyan kell érteni?A kérdés pedig továbbra is adott: 9 es racsnim van és 42 es Saintot szeretnék Truva láncvezetõvel feltenni úgy hogy normálisan álljon a lánc és minden fokozatot tudjak rendesen használni (ha segít valamit UMF Hardy 1 es vázam van)!Várom a segítségeket, elõre is thx ismét!

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Sziasztok!

Óriási nagy gondal küszködök és szeretném a segítségeteket kérni!Van egy UMF Hardy 1-es vázam ebbe raktam egy 42-es Hussefeltet Howitzer monoblokkal.Felkerült egy Boxguide is.Namost a láncvonalam kegyetlen szar, 9 es rancsnim van és a következõképpen néz ki: 9-8 as fokozatba a lánc egyenes, 7-6 ban már ferdül,5 ös fölé pedig már nemmerek kapcsolni mert nagyon gáz nemakarom se a láncot se a váltót se semmit szétkurni (próbáltam természetesen a lánctányért belülre tenni mert ugyen pakolgatható de sajnos alapba belül volt szal ennek az ötletnek lõttek).Jelenleg nemtudok bringázni és úgy döntötem megoldom a dolgot és veszek bele egy kissebb monoblokkot de ekkor bejelnetette a haverom hogy megvenné tõlem az egész hajtómûvet én meg vennék egy SAINT-ot.Ebbe szeretném kérni a segítségeteket.Ahogy néztem a Saintokat elméletileg a vétel elött lekell mérni a villasaru távolságot az adja ki hogy melyik kell majd nekem ugye 135 mm tehát Az FC-M800 ast kell majd megvennem, de persze ez sem ilyen egyszerû.Nézgelõdtem neten és arra jutottam hogy elméletileg ez a típus kétféle méretben van (a Shimano honlapján írják hogy az FC-M800 középcsapágy-ház mérete 68/50mm).Kérem szépen hogy akinek ez a típus van , természetesen egytányéros 42 es kivitelben, vagy tudja mi lesz a megoldás, az kérem írjon nekem emilt (ritkán tudom nézni a fórumot de majd igyekszem) hogy melyiket vegyem hogy a láncvonal normális legyen végre mert megdöglök hogy nemtom használni a felsõbb fokozatokat.Tehát 9 es rancsnim van és szeretném feltenni a Sainthez a Truva. láncfeszítõt is.Elõre is köszönöm a segítséget nagyon jó lenne ha valaki tudna mondani valami okosat! (emil: inferniala@gmail.com , MSN: emperor_lord@hotmail.com + igyekszek minnél sûrübben figyelni a fórumot :D)

Bár már álmos vagyok, de a 68 nem véletlenül a középcsapágyház szélesség akar lenni, az 50mm meg a láncvonal?

Dissection

Dissection

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás
Sziasztok!

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 hozzászólás

Ez most hogyan?

Mivel kinnvan nagyon, ezért a belsõ tányérokon fut viszonylag egyenesen a lánc.

Jaj bocsánat ezt rosszul írtam.
Szóval beállítottam én az elsõ váltómat (sis :( ) úgy hogy igazodjon az "új láncvonalhoz" viszont így csak a két nagyobbb lánckereket tudom használni (lehet hogy új váltóval vagy szagszerû ( :D ) beállítással használhatnám mind a három lánckereket...
Elnézést a megfogalmazásért :S
További jó forumozást...

Iceshark

Iceshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.036 hozzászólás
Rob!
elnézést a béna megfogalmazásért, legközelebb pontosabban próbálom körülírni mi sz*r is a bajom :D
A lényeg a lényeg kössz a segítséget!

"Sose becsüld alá az emberi hülyeség hatalmát!"

hegyi kecske ; zõdcség ; városi vadász

a bringaszállító

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás

Jó reggelt BikeMag fórum!
A láncvonal tényleg nagyon kint van ezért az elsõ váltót állítani kellett, ez már egy kicsit problémás mert elõl csak a két nagyobb lánckereket tudom használni

Ez most hogyan?

Mivel kinnvan nagyon, ezért a belsõ tányérokon fut viszonylag egyenesen a lánc.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
nekem nem volt egyértelmû, hogy az elsõváltó melyik terelõlemeze ér bele a láncba. olvasd el még egyszer amit irt, és mondd hogy nme lehet kétféleképpen értelmezni ;)

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 hozzászólás
Jó reggelt BikeMag fórum!
Nekem is a Ruktion (három lánctányéros:42, 32, 22) Howitzer páros figyel a gépben, én is leírom a véleményemet:

Tehát mikor felraktuk(nem szervizben) minden jól ment, meghúztuk eléggé és igazábol nem volt vele gond. A láncvonal tényleg nagyon kint van ezért az elsõ váltót állítani kellett, ez már egy kicsit problémás mert elõl csak a két nagyobb lánckereket tudom használni (igaz csak erre van szükségem, elég lenne nekem a legnagyobb is...), hátul hét sebességem van ezek rendben mûködnek (persze egy kicsit azért kell még állítanom...) A legnagyobbb baj talán a lánc mert a régi bike+ hajtókaron nagyobbak voltak a lánckerekek (48, 38, 28 :S talán...) és így most egy kicsit laza a lánc... Ezt nemtudom, lánc cserével talán megoldódna, de még elmegy ez így is... Maga a kar nagyon merev, (a régihez képest) mind oldal- mind hajtásirányban is...

Nemrég olvastam a Meghajtás témában, hogy teljes erõvel húzzuk rá a kart, ne féltsük. Nem féltettem :D rá is ment rendesen (régebben egy kicsit lötyögött, most csak akkor veszem észre mikor leveszem a láncot, és hátrafele tekerem, (nem kézzel mert ott nem érzem, hanem ráülök a bicajra és úgy :S) Tehát most már elég jó "állapotban van, még azért kímélve használom, mert kikotyogósodhat, és nme akarom tönkre tenni...
huh ezt nehéz volt leírni de azért:
További jó napot, és Jó tekerést kívánok, wody21

Iceshark

Iceshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.036 hozzászólás
Kössz skacok, akkor a láncot megpróbálom erõltetni egy picit hátha szétjön.

A monoblokknál meg Andrásnak lesz igaza, mármint a végállító csavarokkal tisztában vagyok, szóval akkor egy 118-ast kell beszereznem, kérdés esetleg beépítés után kicseréli-e a bolt? Nagyon nem reménykedem benne :(

a bringaszállító

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

az elsõváltós dolgot meg nem értem, ha "behúzni" nem tud (feltételezem a nyeregvázcsõ felé) akkor minek a hosszabb monoblokk? azzal csak még jobban bele fog érni...

sztem pont hogy nem. ha hosszabb monoblokkot vesz, akkor a lánctányérok távolabb esnek a nyeregvázcsõtõl! nem? ;)

Iceshark:
nem tudom próbáltad-e, nem akarlak hülyének nézni, de az elsõváltón van 2 végállás állító csavar. azon próbálj meg kifele csavarni.
nekem pl a váltókanál majdnem hozzá is ér a vázcsõhöz.

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
pedig ugy kell.
ki kell venni belõle amire nincs szükséged.
szétmegy majd a csap, de ha minden igaz, már nem fogod felhasználni még egyszer, igy tök mindegy.

az elsõváltós dolgot meg nem értem, ha "behúzni" nem tud (feltételezem a nyeregvázcsõ felé) akkor minek a hosszabb monoblokk? azzal csak még jobban bele fog érni...

Iceshark

Iceshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.036 hozzászólás
próbáltam de nagyon nem akart szétjönni, nagyságrendekkel nehezebben mozdult meg mit a csap, vagy inkább nem mozdult meg

a bringaszállító

szeráf

szeráf

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás
Ha van láncbontód,próbáld meg a többi szemnél is!->Iceshark