Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18261 hozzászólás a témában

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Szerintem ez nem egészséges akkor sem. Ezt a nagy keresztbe váltást a váltó kanala sem tudja lekövetni és ugy fesziti a láncot hogy recseg ropog. Attól nem félnék hogy letörik a váltód. Ja és az elsõ váltó terelõ lemezében is szépen besúrol a lánc.

Én ilyeneket nem szoktam csinálni.

Csak akkor súrlódik az elsõváltó terelõlemezén a lánc ha nem mikroindexes az elsõ váltókarod, markolatváltóval nincs ilyen gondom, edzõgépen meg 500Ft-os hüvelykujjváltókart használok. Az tény h. totál keresztbeváltva nincs túl sima hangja a rendszernek, de nem is váltok akarattal 3×3nál jobban keresztbe.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.354 hozzászólás
keresztbeváltást bõven bírja a váltó meg a lánc is. a fogsor is.
ezért kell hagyni, mert ha sikerül, semmi se megy tönkre, és ne is menjen.
merevgépnél valóban, mindenhol legnagyobb, és utána lehet a felesleges szemeket kibontani.
össztelósnál mókásabb, érdemes kiszedett taggal a max beülést meghatározni, majd ugyanezt végigjátszani
így nagyjából helyes lesz a lánchosszúság, pont elég rövid, és egy kicsit sem hosszú.

KKrisz: valóban, nem törik le a váltó, csak az utolsó elötti fogaskerékre ráhajtogatja a lánc az utolsó fogaskereket hátul, vagy ha már le van gyengülve a lánc, egyszerüen elpattan ha nem így volt kimérve, és kevesebb lánc van a gépen

ez a bevált módszer, de ha tudsz olyat hogy pont ennyi lánc kerjülön fel(valami más mód, esetleg matekképlet) tárd elénk:)

adamkg

adamkg

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.715 hozzászólás
Én már bõ egy éve Sram-mal DHzom és nekem sokkal jobban kézreáll, mint a Shimano, bár az idei "mindeniránybapöcögtethetõ" Shimano karok már nagyon jók e téren is. Súlyban viszont egy Sram X9 kombó kényelmesen veri a Saintet.

Hajtókarban viszont egyértelmû, hogy Hone/LX.

A rockring-elsõváltó dolgot én nem erõltetném. Elõször is, a középsõ tányér nem elég egy komolyabb lejtõn, másodszor, elég nehéz úgy belõni a váltót, hogy tökéletesen/könnyedén felváltson, de még ne akadjon meg a rockringeben. Pont most szívok egy ilyen géppel.

Vagy DH-zol, és akkor egy tányér terelõ, vagy enduró/ólmontájn és akkor lehet váltogatni, meg mászni.

Kkrisz

Kkrisz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.236 hozzászólás
Szerintem ez nem egészséges akkor sem. Ezt a nagy keresztbe váltást a váltó kanala sem tudja lekövetni és ugy fesziti a láncot hogy recseg ropog. Attól nem félnék hogy letörik a váltód. Ja és az elsõ váltó terelõ lemezében is szépen besúrol a lánc.

Én ilyeneket nem szoktam csinálni.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Mi értelme van ennek? Ekkora keresztbe váltást úgy sem csinál senki.

Markolatváltóm van, és ha véletlenül akármi miatt túlváltok hátul a 3. legnagyobb fogaskeréken akkor sincs kedvem új váltót venni mert leszakad. Nem mondtam h. 3×1-ben kell tekerni.
Vettem a héten Sram láncot és a hozzá kapott használati utasításban is ez van leírva a lánchossz belövéséhez.

h0o2a7j6: Úgy értem a dolgot, hogy amit bír a váltókanál, nyugodtan feszüljön, az a dolga h. feszítsen, érezni fogod h. hol a határ ha a láncszemosszefogós módon csinálod.:)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

de....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Kkrisz

Kkrisz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.236 hozzászólás

Elõl-hátul legnagyobb fogaskerékre váltasz, összefogsz annyi láncszemet amennyitõl elbír a hátsóváltó, na annyit lehet kiszedni. .

h0o2a7j6

h0o2a7j6

törzsvendég

• fórumtag
  • 279 hozzászólás
ezt pontosan hogy érted: "annyi láncszemet amennyitõl elbír a hátsóváltó" ?

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

lánccserénél hogyan lehet belõni az új lánc hosszát?

Elõl-hátul legnagyobb fogaskerékre váltasz, összefogsz annyi láncszemet amennyitõl elbír a hátsóváltó, na annyit lehet kiszedni. Ha telós vázad van akkor berugózás közben több mint valószínû h. húzza valamennyire a láncot, szóval az elõbb leírt procedúrát akkor hajtod végre amikor a berugózás miatt a legtöbbet feszített a váz a váltón. Ha így cselekszel akkor váltástól nem szakadhat le a hátsóváltó.

h0o2a7j6

h0o2a7j6

törzsvendég

• fórumtag
  • 279 hozzászólás
lánccserénél hogyan lehet belõni az új lánc hosszát?

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.354 hozzászólás

Vázfüggõ??Ezt most hallom elõször,köszi.Ha így van rögtön van egy új kérdésem,van valakinek tapasztalata saint és stinky 04 kapcsolatáról?:)

vázfüggõ az annyit takar hogy van e egy pici hely a papucsnál ahol fel tud e feküdni a váltó, illetõleg valahol fel kell feküdnie a váltó kiálló kis kocka alakú támaszának....
ez a fullosan agyon cnc-zett kigrammozott 1400 grammos versenyvázaknál lehet nem jönne össze, minden másra kb jó a váltó.
de az elöbbire értelme se lenne:p

jó a hone agy saint váltó is, és a hajtómü is.
panasz nem szokott rájuk érkezni.

FC-TX 70/71-es hajtómü esetén lesd meg a www.biker.hu -t, ahol van árlista és fullos leírás is!

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
sziasztok!azt szeretném kérdezni hogy a TX70es hajtómû árában van e olyan Truvativ, ami jobb nála vagy ugyanolyan jó, mert nemsokára vennem kell új hajtómûvet!!köszi elõre is csá

viko.jam

viko.jam

vendég

• fórumtag
  • 113 hozzászólás
Vázfüggõ??Ezt most hallom elõször,köszi.Ha így van rögtön van egy új kérdésem,van valakinek tapasztalata saint és stinky 04 kapcsolatáról?:)
Don't worry about a thing, 'cause every little thing gonna be all right!

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.724 hozzászólás
A saintel vigyázz mert vázfüggõ is...(szóval ha lehetõséged van nézesd meg hogy jó e hozzá)

viko.jam

viko.jam

vendég

• fórumtag
  • 113 hozzászólás
Szóval a hone hajtókar bírja a kiképzést?A saint váltót hone aggyal és tárcsával venném 25-ért,így kb úgyanannyiba jönnék ki,mintha vennék egy x9-t,és váltókart hozzá,szóval a kérdés csak arra irányul,hogy melyik mûkszik jobban használat közben(mindkettõ rövid kanállal lenne).

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
szvsz is hone. nekem az ezüst verziója van (lx), de nagyon bejött eddig és van benne anyag bõven...ár/súly/erõsség-ben biztosan a legjobb...egy voks a honera.

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás
3 tányér, vagy 2 tányér + rock ring

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

málna

málna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.117 hozzászólás
hasonló helyzetben vagyok, annyi különbséggel, hogy coilerem van és nagyjából tudom, hogy mit akarok venni, hátha segít..
mr kb 2 éve használok egy sram x-7vkar x-9váltó kombót és azt kell, hogy mondjam, hogy tökéletes, ennyi pénzért mge pláne
a sainthez valszeg saint agy is kell, az meg drágus úgy..

hajtókarból a honet javasolnám leginkább, súly/erõsség/ár hármasban veri mind a két másik verziót ;) 3 tányér + rockring sztem necces, de 2vel megoldható

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Saint hátsóváltót csak saint vagy hone agyra tudsz felrakni. Az x-9et meg csak sram váltókarral tudod használni.
3 tányérosnál a nagy tányér helyére tudod rakni a rockringet.

A sebesség mindent megold.

viko.jam

viko.jam

vendég

• fórumtag
  • 113 hozzászólás
Sziasztok hajtómû és hátsóváltó csere elõtt állok.Egy 2004-es stinkyrõl lenne szó,amit használok túrázgatni és úgymond hobby dh-ra is.Hajtómû kérdésben egy Hussefelten(24-36),Hone-on,vagy esetleg Race Face evolve dh-n gondolkozom.(egy hülye kérdés:a hone-ra és az evolve-ra lehet tenni rock ringet 3 tányér esetén?).Hátsóváltók esetében pedig a saint,és a sram x9 között dilemmázom.Légyszi lássatok el jó tanácsokkal!:)Köszi