Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18261 hozzászólás a témában

paragon85

paragon85

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás

Sziasztok! Tegnap születésnapra vettünk egy új Gepida Reptila 100-as kerékpárt Nexus 3-as agyváltóval. Még soha nem volt dolgom agyváltós kerékpárral, de egy dolog furcsa. 1. sebességben semmi hangja tekerés közben, viszont 2. és 3. sebességben olyan ütemesen kattogó hangot ad, mint amikor nincsen a pedálokon erőkifejtés, csak tolom a biciklit. Itt viszont hajtom, tekrem és ebben a két sebbességben elég hangosan "zakatol" "kattog".  A bolt szerint teljesen normális, azért gondolom megkérdezlek titeket is.

Köszönöm a segítséget!

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

semmi gond nem lesz a 10s lánccal 9s soron.

Sőt, annyira nem lesz vele gond, hogy én is épp' erre tendálok..

miklosir

miklosir

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás

Sziasztok nekem is az lenne a kerdesem hogy van egy uj  Shimano HG-X 10 es lancom es megy-e a 9 es sorra?Probalta valaki?

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Talán megindult valami, üdvözölendő, menetes középrész az új Specin!

http://www.pinkbike....first-look.html

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Nna, most kapok sürgősen agyfaszt
Csináltam egy "méterrudat" a lánchosszok ellenőrzéséhez. Colos beosztás, + apró beosztás 0,05%-onként 1%-ig minden lánchosszhoz. Egyik végén használt patentszembe lehet akasztani a láncot, egy L alakú idom mentén ki lehet feszíteni, le kell olvasni a hozzávetőleges értéket. Ha pontos nem is lesz, a 0,75%-1% közötti részt azért jól belehet határolni, akkor meg már kuka a lánc.

Connex, Taya, YBN láncok: amennyire lehet, pontosan 0%-on.
Talán két éve vásároltam Shimano meg SRAM láncot, mert nem kicsit voltam optimista, hogy mennyit fogok tekerni  :D  Azok kb -0,15%-on  :blink:  Amiket ellenőrzésképpen felraktam 12"-onkénti jelöléseket, ott is látszik, hogy rövidebb, illetve a Connex-szel visszaellenőrizve az ismét pont jó.
Szóval, WTF?!
Most nem fogok ezekből újat vásárolni, csak hogy megnézzem, de fura, hogy pont két régi lánc szinte pont ugyanannyival rövidebb a kelleténél, de baromi fura...

Persze, tudom, sokat állt, összement :ph34r:  B)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Egyébként 8-as patentszemet is használtam 10-es lánccal mert azt kaptam egy sporitól amikor eltűnt a saját patentszemem.

És most a SRAM marketingesei kórusban borulnak a kardjukba XD

desismileys_3730.gif

Vejne

Mi az, hogy szór a csapok közötti távolság?! Az egysebitől a félszemesen át a 12 sebességes láncig a csaptávolság mindenhol pontosan fél inch kell, hogy legyen. Különben hogy lennének használhatóak a lánchosszmérők pl? :)

Ami változott eddig a láncoknál, az az, hogy a váltós láncok keskenyebbek, mint az egy sebességesek, váltóson belül meg a láncok külső (!) mérete egyre keskenyebb lett, ezáltal a csapok is egyre rövidebbek lettek.

Szóval a drágább láncoknál az egyetlen dolog, aminek pontosabbnak kell lennie, az a csapok hossza, mert itt már nem lóghat ki szabadon, mint az olcsóbbaknál / 9 sebességesnél, vagy az alattinál (9 sebességesem van, a SRAM csapok viccesen túlnyúlnak :) )

Amúgy a linked most nagyon nem akar betölteni :huh:

RelakS módosította - 2016. augusztus 13. - 18:14

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

http://biketestrevie...in-lubrication/

"

1. Use the newer 11-speed chains on your 10-speed drive train."

ezt a döntését azzal magyarázza, hogy a 11s láncok gyártása pontosabb, kisebb hibahatáron belül mozog, az új 11s láncok ált. tényleg "újak", míg 10s-nél óriási a szórás az egyes csapok közti távolságban.

Valaki? :) Mert, donnak akkor nyugodt szívvel ajánlanám a 11s chorus láncot, bár, 11-ből meg pont az a keskenyebb kivitel.. :)

másik érdekesség, a motorolaj használata, amit azzal indokol, hogy egyenletesebb a részecskeméret, így kevesebb súrlódással jár. Szintén érdekes, hogy a "túlöntözést" javasolja a szinte száraz lánc helyett, a takarítómódszere meg érdekes módon kb. ugyanaz, amit én is használok hónapok óta (csak nálam a klorox zsíroldó kendő helyett sima rongy van&pár csepp benzines folttisztító rá.. festékboltban kapható amúgy minden, amit ápolásra-tisztításra használok, festékbolt meg 40 méterre van, buta lennék nem a helyi garázsbizniszt támogatni)

Vejne módosította - 2016. augusztus 13. - 05:55

• donciccio kedveli ezt

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Ne röhögtess már ezzel az idő-pénzzel !!

Félreérted. Van akit nem érdekel a szerelés és inkább fizet érte, neki időrablás lenne ha nekiállna szerelni mert többet ér az ideje mint hogy valamivel kitöltse ami nem érdekli.

Valaki mondja meg akkor a tutit ! 10es Shimano lánchoz lehet rakni 10es Sram patentszemet is vagy nem lehet ?

Olvasd el mégegyszer amit írtam: SRAM Powerlock patentszemet használok Shimano lánccal.

Egyébként 8-as patentszemet is használtam 10-es lánccal mert azt kaptam egy sporitól amikor eltűnt a saját patentszemem. Kicsit hangos volt de működött, nem ugrált.

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 hozzászólás

Valaki mondja meg akkor a tutit ! 10es Shimano lánchoz lehet rakni 10es Sram patentszemet is vagy nem lehet ? Állítólag csak a kmc és a connex jó hozzá. (de az meg kiesik az ára miatt)

Haverok, boltosok azt mondják, más a mérete, nem fog belemenni.

Én vettem a Shimano lánchoz 10es KMC patentszemet, alig bírom összerakni és csak fogóval jön szét. Borzasztó. Más havernak meg tök lazán működik a kmc...nem értem..

Nálam Ultegra 6701 láncok futnak KMC és SRAM patentszemmel is.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Valaki mondja meg akkor a tutit ! 10es Shimano lánchoz lehet rakni 10es Sram patentszemet is vagy nem lehet ? Állítólag csak a kmc és a connex jó hozzá. (de az meg kiesik az ára miatt)

Én vettem a Shimano lánchoz 10es KMC patentszemet, alig bírom összerakni és csak fogóval jön szét. Borzasztó. Más havernak meg tök lazán működik a kmc...nem értem..

Sajnos a 10 sebességes láncok külső szélessége különböző. Egy kis olvasnivaló a témában

Ebben a cikkben is 10 sebességnél inkább szélesség tartományról beszlnek, ez lehet a gond.

A rettenet, hogy ha guglizol erre: "sram powerlink 10 speed shimano chain", akkor van, aki össze sem tudta rakni a láncot, van aki frankón használja.

Meg van, akinek az első úton elpattant a Shimano lánc, rakott bele 9 sebességes patentet, és vígan használja :blink:

RelakS módosította - 2016. augusztus 12. - 13:23

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

kérdés: haznál valaki 10-es láncot 9s soron? :) csak kíváncsiságból.

egyébként találtam, revóra írtam még 2015 április elején vmiko

az eredmének után kedvem lenne egy velocse 10be beruházni :)

lanc5_www.kepfeltoltes.hu_.png

lanc4_www.kepfeltoltes.hu_.png

lanc3_www.kepfeltoltes.hu_.png

lanc2_www.kepfeltoltes.hu_.png

lanc1_www.kepfeltoltes.hu_.png

szerk: jó kis tartalmaim voltak azon a fórumon. ld pl. alumínium szabadonfutótest védelme a különálló lánckerekek okozta indentációtól nagy büdös kapcsokkal:

nQjVQxB.jpg

Vejne módosította - 2016. augusztus 12. - 06:14

xclajos

xclajos

vendég

• fórumtag
  • 158 hozzászólás

A SRAM oldalán: a 10/11/12-es láncrendszerekben csak egyszer szabad használni. Ugyanez van nekem is és képzeld el hogy nem egyszer használom és semmi gond nincs vele :) Sőt, még a saját marketing szövegük is ellentmondásos: a kartonon szó se esik róla hogy csak egyszer lehetne használni, viszont az igen hogy csak szerszámmal lehet kinyitni (ami szintén nem igaz, lásd Crosskovácsi videó bizonyítékot ;)), meg olyanok hogy csak SRAM lánccal szabad használni (Shimano-val használom) és a legjobb hogy "a nyíl a lánc hajtási irányába menjen", ami szép meg jó, csak mind a két rész ugyanaz, és csak úgy tudod összerakni hogy a két nyíl ellenkező irányba mutat.

Tiszta marketing az egész.

xclajos

xclajos

vendég

• fórumtag
  • 158 hozzászólás

Nem hit kérdése, egy bizonyos pontig minél több láncot használsz annál kissebbek a lépcsők a következő lánc és a sor/tányér kopás között. Minél nagyobb a különbség, annál meredekebb a kopási görbe a vége felé, vagyis többet van azon a lejtőn ahol relatív gyorsabban kopik. Hogy ez mennyit hoz ahhoz képest hogy rendszeresen cserélgetni kell ha sokat mész az megint más kérdés. Van akinek az idő nagyobb pénz.

Az idő alatt azt a 10 percet érted, amíg szétakasztod a láncot, kifűzöd, zacskóba dobod + a következőt befűzöd, összeakasztod a patentszemmel + kezet mosol ?

A haverom top-manager egy nagy cégnél + saját vállalkozást is vezet mellette + még munka után eljár edzeni de még neki is van ideje szerelni a bringáját. És néha még az enyém is. :D Ne röhögtess már ezzel az idő-pénzzel !!

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás

Egyszer majd neki fogok állni, de most biztosan nem. A régi láncaimon bevált pucolás nem segített rajta semmit.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Nyugi, Shimano-hoz én is vettem Sram patentet. Meg Sunrace-hez is.

Érdekes, hogy 9-es rendszerhez csak PowerLink-et találok az oldalukon, PowerLock-ot nem. Pedig bármire megesküdtem volna, hogy volt mindkettő. (főleg, hogy az én patentszemem nem is sárga). De akkor sem látom, hogy a PowerLock-nál mi igazolja a vissza nem zárhatóságot. Pláne, hogy így mi értelme van? Használhatna akkor az ember mindjárt összekötő csapot is.

Amúgy valóban nem csak szerszámmal lehet kinyitni, de az tuti, hogy kevesebbet káromkodok azóta, mióta van megfelelő szerszámom hozzá :D

10es deore láncban volt sunrace patentszem -amúgy átmatricázott kmc- simán nyitható kézzel. éss többször.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Megtisztítani nem lehetett volna? Egy adag benzinben meglötykölni pl.

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás

Főleg azért cseréltem, mert az eredetin olyan mennyiségű retek volt, hogy elképesztő, nem tudom mit csinálhattak vele. És gondoltam, hogy talán így lesz a rendszer hosszabb életű. Amúgy a fogaskostorú nem tűnik kopottnak, amit cseréltem az bőven rosszabb volt, de még az se ugrált.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Persze, gondolom, de úgy tudom ez normális lehet. Mondjuk a 100km lehet kicsit sok, de na, 20k volt a komplett hajtás első váltó nélkül, még így is megérte, és ég és föld a 9 éves acerához képest :)

Az rendben van, viszont a láncot pont olyan nyúlt lett elvileg, mint amit ledobtál :) (ha nem így van, magyarázatot kérek :D )

Legalábbis szerintem, pont emiatt próbálok párhuzamosan több láncot használni, hátha a fogaskoszorú az erősebb, és így kímélhetem.

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás

Persze, gondolom, de úgy tudom ez normális lehet. Mondjuk a 100km lehet kicsit sok, de na, 20k volt a komplett hajtás első váltó nélkül, még így is megérte, és ég és föld a 9 éves acerához képest :)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Én nemrég raktam fel új láncot, és az első kb 100km-en ugrált, meg szarul váltott, de mostmár teljesen jó.

Mert hozzányúlt a kopott lánckerekekhez.