Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

Boros_Mókus

Boros_Mókus

vendég

• fórumtag
  • 217 hozzászólás

ha még sem szedi le, akkor elég egy szikra, és lerobbantja róla... :D

Váááááá!
Ezen még nem is gondolkodtam, pedig....

Persze igen, aki cigivel a szájában szerel, mint a régi szakik, annak csak óvatosan!!
Az az igazi legény, aki a tizenkilencre lapot kér!

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.011 hozzászólás

Tudod én meg mibe szoktak áztatni? Benzinbe, 95-ös vagy az igényeseknek 98-as. :)
De a viccet félretéve, minden zsírt és olajat old. Igaz többször kell váltani rajta, mert leül benne a dzsuva, de majd látod egy éjszaka után mit leszed róla. +körömkefe. Tuti páros. Legalábbis nekem bejött.
Aztán meg Gist Synthex Lubricant olajat neki. Kicsit vaxos, így nem folyik le a láncról.
A dzsuvát meg szerintem minden összeszedi, ami kenõanyag.

ha még sem szedi le, akkor elég egy szikra, és lerobbantja róla... :D

Boros_Mókus

Boros_Mókus

vendég

• fórumtag
  • 217 hozzászólás

Brigéciolba menyi ideig áztasam a láncot? meg utána megmossam vizzel vagy csak törölgessem szárazra rongyal?

Tudod én meg mibe szoktak áztatni? Benzinbe, 95-ös vagy az igényeseknek 98-as. :)
De a viccet félretéve, minden zsírt és olajat old. Igaz többször kell váltani rajta, mert leül benne a dzsuva, de majd látod egy éjszaka után mit leszed róla. +körömkefe. Tuti páros. Legalábbis nekem bejött.
Aztán meg Gist Synthex Lubricant olajat neki. Kicsit vaxos, így nem folyik le a láncról.
A dzsuvát meg szerintem minden összeszedi, ami kenõanyag.
Az az igazi legény, aki a tizenkilencre lapot kér!

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.276 hozzászólás

A brigéciol teljesen széttette a müanyagedényt amibe tettem ugyhogy azt vissza se öntöttem az üvegbe. de a dzsuvát azt téleg jol leszedte

Én motorex olajat vettem ami nedve idöre valo azok jofélék? mer geci drága volt

jóféle az

brigibõl meg a 2000-es verzió inkább

az nem eszi meg az edényt sem
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Máté85

Máté85

vendég

• fórumtag
  • 223 hozzászólás
A brigéciol teljesen széttette a müanyagedényt amibe tettem ugyhogy azt vissza se öntöttem az üvegbe. de a dzsuvát azt téleg jol leszedte

Én motorex olajat vettem ami nedve idöre valo azok jofélék? mer geci drága volt

CUBE... your life!!!

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
majd otthon megnezem, hogy pontosan mit hasznalok most :)

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Nem mondom, hogy ez a legjobb megoldás, de én így szoktam.

Tény hogy a TF2 után hamar száraz lesz a lánc, kvázi gyakran kell használni de nekem eddig mindig sikerült letörölni a retket ronggyal.

Most legutóbb valami Motul márkájú, PTFE (gondolom teflon) tartalmú motorkerékpár lánckenõ csodával fújtam be, mert ez volt kéznél. Ami érdekes az az, hogy egyáltalán nem lett olajos a lánc, viszont egy fehéres bevonat keletkezett rajta. Meglátjuk...

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Használtam sûrûbb olajat, ill ún. folyékony zsírt. Olyat, amit ráfújsz és kissé megszilárdul. Ezek valóban képesek összeszedni a koszt.

Ha azonban hígabb olajat (TF2) használsz nem képzõdik olyan olajsár amit ronggyal ne lehetne letörölni erõlködés nélkül. Cserébe természetesen gyakrabban kell kenni.

Én ezt tapasztaltam. És ilyen feltételek mellett tényleg csak annyiból áll a lánctisztítás ahogyan föntebb leírtam. Tegyetek egy próbát.

de olyan helyeken, ahova nem fersz oda?

a jobb kenoanyagok az erintkezo pontokon terulnek tobbnyire el, ill a tobbi reszen - amit hasznalok - a homokot lepergeti: letisztul a lanc tekeres kozben. de sajna ez nem jelenti azt, hogy ne keletkezne olajsar a feluleten.

legkozelebb majd megprobalok egy olyasmit, is, amit ajanlasz. elvileg ez a dragabb megoldas (jobban bejott mint a korabbi higabb lancspray), de nem biztos, hogy a jobb.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Használtam sûrûbb olajat, ill ún. folyékony zsírt. Olyat, amit ráfújsz és kissé megszilárdul. Ezek valóban képesek összeszedni a koszt.

Ha azonban hígabb olajat (TF2) használsz nem képzõdik olyan olajsár amit ronggyal ne lehetne letörölni erõlködés nélkül. Cserébe természetesen gyakrabban kell kenni.

Én ezt tapasztaltam. És ilyen feltételek mellett tényleg csak annyiból áll a lánctisztítás ahogyan föntebb leírtam. Tegyetek egy próbát.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

A gond? Hogy vegyszer, hogy pénzbe kerül és hogy tök felesleges.

Ha értelmes olajat használsz (TF2 pl.) nem lesz a láncon ragadós dzsuva.

Persze ez az ÉN véleményem.

nem ratyi olajat hasznalok, de nalam a por ilyesmi azert a honapok alatt raragad. a brigeciolt tobbszor felhasznalom, mert leullepszik.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.276 hozzászólás

de lesz (tf2-t használtam évekig, abba is beleragad a jó kis erdei talaj)
én se vagyok a vegyszerek híve
de néha kell az a brigi (a 2000-es verzió a 3d nek közelébe nem megyek)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Brigéciolba menyi ideig áztasam a láncot? meg utána megmossam vizzel vagy csak törölgessem szárazra rongyal?

en gyk addig szoktam, amig letisztitom a bringa tobbi reszet (15-30 perc). az uvegbol a brigeciolt leontom, utana vizzel oblitem, annyiszor, ill addig amig tiszta nem marad a viz, amit kiboritok. de biztos van mas modszer is :)

Én azt mondom felejtsd el a Brigéciolt. Használj mechanikai tisztítást. Ronggyal letöröl, oil, megpörget rendesen, ismét letöröl.

mi a gond vele? ill a raragadt dzsindzsat hogyan szeded le? nem szoktam tulzasba vinni, de azert egyketszer megcsinalom evente. ha csak szimplan olajozok, akkor elotte at szoktam torolni ronggyal en is, de az nem ua.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Én azt mondom felejtsd el a Brigéciolt. Használj mechanikai tisztítást. Ronggyal letöröl, oil, megpörget rendesen, ismét letöröl.

Olcsó.

Környezetbarát.

Bevált.

Máté85

Máté85

vendég

• fórumtag
  • 223 hozzászólás

CUBE... your life!!!

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
ha 15e kmt tekersz egy szezonban, az eleg jo :D

mtbren szoktam olvasni, hogy lancokrol mit irnak... a beszerezhetoekrol szinte nincs is olyan, amirol jokat. shimanos hajtaslancban en maradok a shimanonal, nalam a deore is kibirt 2500at, pedig azt aztan tenyleg szidjak, mint a bokrot. perpill hg73 (lx).

zsero

zsero

vendég

• fórumtag
  • 41 hozzászólás
7 sebességes Shimano szettre mi a legjobb lánc? HG70 es fogaskoszorú + HG70-es láncot használtam, de valami hihetetlen hamar elhasználódott, megnyúlt, totál gáz lett vele a váltás. OK, néha esõben is kint kell állnia a bringának, de azt hittem, hogy 70-es kategória környékén nem 1 szezon egy lánc élete.

SRAM PC-870-nel jobban járnék?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Ha eltekersz hozzám, megcsinálom szívesen, nem tart semeddig, most úgyis ráérek... (térítésmentesen)

Eszköz van, én vagyok, és a másik dolgot is kitárgyalhatjuk személyesen...

koszi, dobok egy put :)

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.011 hozzászólás

nem vettem meg sose, mert ugy voltam vele, hogy ha veszek egy lancot, akkor belovik meretre, aztan utana eleg a patentszem leszedni.

a patentszemnek van amugy vmi hatranya?

Ha eltekersz hozzám, megcsinálom szívesen, nem tart semeddig, most úgyis ráérek... (térítésmentesen)

Eszköz van, én vagyok, és a másik dolgot is kitárgyalhatjuk személyesen...

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis

a patentszemnek van amugy vmi hatranya?

Én eddig még nem találtam. Hasznos dolog.
Volt akinek már tekerés közben szétugrott és elhagyta a láncot, de szerintem ez töredéknyi elõfordulás.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."