Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

persze, igazad van :) de amint irtad is ez a kivétel, ami erõsiti a szabályt ;)

igen octalinkre irom.
van a csapágyad, van rajta X mm menet a csészén és a másik oldalon a csapágytesten is. namost ennek a felét eladapterezed, akkor csak a másik fele fog kapaszkodni a vázadba. (azaz jó eséllyel X/2 mm)
érzed, hogy ez nem igy lett tervezve, igaz? :)
aztán kiszaggatja a menetet a vázadból és pislogsz mint pocok a lisztben.

ha a 73-mas csapágyat magát ütközésig betekered 68-as házba adapter nélkül, akkor a másik oldalon annyira kilóg, hogy a csészében nem fekszik fel rendesen. plusz azon az oldalon a kar jóval kintebb lesz, mint kellene (éppen 5 mm-rel) igy még ha mûködne is a dolog akkor sem a bicikli közepén lenne a hajtásod.
nem azt irom, hogy lehetetlen összerakni adapterrel, hanem azt, hogy én nem csinálnám.

az integráltnál eleve annyi menet van mindkét csészében, hogy eltûrje az adapterezést.

koszi, erre az infora volt szuksegem :) magyaran ha cserelni akarok, akkor kell a masik cangaba egy 68as blokk.

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 hozzászólás
na akkor egyelore nem nyulok hozza. koszi a valaszokat.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Kivéve, ahol gyárilag igy van, pl Shimano XTR. Ott úgy oldották meg, hogy 68/73-as házba is jó legyen, hogy alapból van rajta spacer. Bentvan 68, nincsbent 73. Persze speckó példa :)

persze, igazad van :) de amint irtad is ez a kivétel, ami erõsiti a szabályt ;)

ezt most az octalinkre irod?
octalinknel ha jol vagom, akkor a 73asba valo blokkot nem tudom a 68as hazba teljesen beletekerni, vagy kilog? bocs, ha hulyesegeket kerdezek, csak amig szedtem szet vmit, csak elkepzelesem van rola, hogy milyen lehet. integraltat raktam mar ossze.

ennyit talaltam rola:
http://cycle.shimano...69830677388.pdf

igen octalinkre irom.
van a csapágyad, van rajta X mm menet a csészén és a másik oldalon a csapágytesten is. namost ennek a felét eladapterezed, akkor csak a másik fele fog kapaszkodni a vázadba. (azaz jó eséllyel X/2 mm)
érzed, hogy ez nem igy lett tervezve, igaz? :)
aztán kiszaggatja a menetet a vázadból és pislogsz mint pocok a lisztben.

ha a 73-mas csapágyat magát ütközésig betekered 68-as házba adapter nélkül, akkor a másik oldalon annyira kilóg, hogy a csészében nem fekszik fel rendesen. plusz azon az oldalon a kar jóval kintebb lesz, mint kellene (éppen 5 mm-rel) igy még ha mûködne is a dolog akkor sem a bicikli közepén lenne a hajtásod.
nem azt irom, hogy lehetetlen összerakni adapterrel, hanem azt, hogy én nem csinálnám.

az integráltnál eleve annyi menet van mindkét csészében, hogy eltûrje az adapterezést.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.883 hozzászólás
Nekem ami eddig új láncon volt az nagyon sûrû zsír jellegû cucc. Jó is egész addig, míg össze nem szedni a koszt és abban nagyon jó.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Kerdes: a lancok gyarilag kenve vannak?

Felraktam most egy lx lancot ujonnan, es egy kicsit zsiros tapintasu, nem tunik femtisztanak. Ha van rajta gyari kenes, akkor elso korben most nem is kell hozzanyulni, nem kell kenni semmivel egy darabig?

Sheldon Brown szeint az új láncon lévõ gyári kenõanyag a létezõ legjobb, és jópár száz mérföldre elegendõ, ami azt jelenti, hogy még jópárabb száz kiilométerre elegendõ :)

jocek03

jocek03

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.125 hozzászólás

Felraktam most egy lx lancot ujonnan, es egy kicsit zsiros tapintasu, nem tunik femtisztanak. Ha van rajta gyari kenes, akkor elso korben most nem is kell hozzanyulni, nem kell kenni semmivel egy darabig?

így van!

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 hozzászólás

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

nem lesz jó. elméletileg rakhatnál spacert, de kevés lesz a menet (mert a spacerben ugye nincs menet, plusz nem is a váz része) és a csésze nem ugy van tervezve, hogy 2,5mm legyen oldalanként pluszban rajta.
én nem erõltetném (amellett, hogy természetesen össze lehet rakni, pont mint a 9-es rendszeren 8-as lánc, csak a szõr feláll a hátamon amikor ezt hallom/olvasom...)

ezt most az octalinkre irod? az integraltnal lattam ilyet, amit irsz... annal lattam olyat, mint amit a kollega ir: ugy passzol a 68asra es a 73asra is, hogy a 68ra tobb spacer kell.

http://cycle.shimano...69830677251.PDF

doksi aljan.

octalinknel ha jol vagom, akkor a 73asba valo blokkot nem tudom a 68as hazba teljesen beletekerni, vagy kilog? bocs, ha hulyesegeket kerdezek, csak amig szedtem szet vmit, csak elkepzelesem van rola, hogy milyen lehet. integraltat raktam mar ossze.

ennyit talaltam rola:
http://cycle.shimano...69830677388.pdf

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás

nem lesz jó. elméletileg rakhatnál spacert, de kevés lesz a menet (mert a spacerben ugye nincs menet, plusz nem is a váz része) és a csésze nem ugy van tervezve, hogy 2,5mm legyen oldalanként pluszban rajta.
én nem erõltetném (amellett, hogy természetesen össze lehet rakni, pont mint a 9-es rendszeren 8-as lánc, csak a szõr feláll a hátamon amikor ezt hallom/olvasom...)

Kivéve, ahol gyárilag igy van, pl Shimano XTR. Ott úgy oldották meg, hogy 68/73-as házba is jó legyen, hogy alapból van rajta spacer. Bentvan 68, nincsbent 73. Persze speckó példa :)
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
9-es hajtómûvel gond nélkül megy a 8-as lánc.

Színtén tapasztalat.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
8-as rendszerû hajtás van a bringában, 9-es lánccal. Gond nélkül megy rá a 4. lánc mostanában.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

octalinkes monoblokknal pontosan kell a meretnek passzolni ugyi (nincsenek spacerek, mint az integraltnal)? tehat a 73as hazba valo nem lesz jo 68asba?

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

hdcsaba87

hdcsaba87

vendég

• fórumtag
  • 42 hozzászólás
Köszönöm mindenkinek a segítséget.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Minden különösebb gond nélkül lehet használni 9es hajtómûhöz 8as láncot. Tapasztalat.

Én még komplett 9-es rendszerrel is használtam 8-as láncot. A váltás kicsit akadozott, de azért mûkõdött.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Minden különösebb gond nélkül lehet használni 9es hajtómûhöz 8as láncot. Tapasztalat.

A sebesség mindent megold.

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.011 hozzászólás

Sziasztok, jelenleg Alivio hajtókarom van (3*8 as rendszerrel).
Szeretnék egy Shimano deore LX hajtást, de az ha jól tudom 3*9es.

Kérdés: Lehet-e 3*9 es hajtókart 8sebességes láncal használni?

Szerintem pedig lehet, csak fordítva nem... keskenyebb lánctányért elviseli a szélesebb láncot, de a vastagabb lánctányér felkapja a keskenyebb láncot...

hg53 az pedig deore...

csaba8

csaba8

törzsvendég

• fórumtag
  • 955 hozzászólás
Szerintem se lehet...de egy "lx szintü" 9 sebbességes lánc pl : HG53 nem túl nagy költség (kb 3500ft)

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7.622 hozzászólás
szerintem nem, mert a 8-as szélesebb. De mindjárt megmondják biztosra.

hdcsaba87

hdcsaba87

vendég

• fórumtag
  • 42 hozzászólás
Sziasztok, jelenleg Alivio hajtókarom van (3*8 as rendszerrel).
Szeretnék egy Shimano deore LX hajtást, de az ha jól tudom 3*9es.

Kérdés: Lehet-e 3*9 es hajtókart 8sebességes láncal használni?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

regebbi bringamon volt octalinkes cucc, es ott nem ert a hajtokar el haz szeleig, latszott a tengely. vagy a lanckerek pozicioja miatt kell?

Nem értem a kérdést.
Azért kell, hogy középen legyen a monoblokk a vázban.

A sebesség mindent megold.