Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
kazettás agy kell.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 hozzászólás
Javítom magam: egyszerûen etikátlan volt kétségbe vonnod a jóhiszemûségemet.

Más:
menetes racsni helyére lehet kazettásat szerelni, vagy ahhoz kazettáshoz való hátsó kerék is kell?

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 hozzászólás
Ez övön aluli volt.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
ez a ceg 1999 ota letezik. de nem tudom miert probalod bemagyarazni hogy a tied meg ez kozott barmi kapcsolat lenne.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 hozzászólás
Az enyém 1994-ben készült. Talán 1993-ban. Keress 1994 felé gyártott modelleket.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
az a Maverick amire ente gondolt, az igy nez ki

Feltöltött kép

es csak a vaz 1500 dollar. a legolcsobb. es nincs belole muanyaggal bevont hajtomuvel szerelt acel vazas verzio.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 hozzászólás
Shimano SIS váltó.
És Maverick, azért került 35-40 ezerbe.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
A Maverick elég nagy név, de nem hiszen, hogy az a Maverick lenne, amit itt sokan ismernek. Akkoriban a Shimano volt az alap szett, a legolcsóbb bringákon is. Hatlapfejû csavaros görgõk csak a legegyszerûbb váltókon vannak. Például a TY alsóbb szériái.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 hozzászólás
Ha kész lesz, majd megmutatom. Maverick bicikli. Azok jók, nem?
Ja még valami. Ott se rozsdásodik a váza, ahol lejött róla a festék! Míg a másik biciklim vázát, (elfelejtettem megemlíteni) amin szépen lesarkaztam a csavarokat már nagy foltokban borítja a mély rozsda, pedig 2000-ben vettük, nem 1994-ben.
Ja és tetõtõl talpig (kivéve a hajtómûvet :D ) Shimano. Jó, nem nagy durranás, de megint csak azt tudom írni, hogy az átlag vidéki bicikliken noname váltók vannak.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Ha szerencséd van akkor igen, de lehet, hogy a tengely hossza miatt nem úgy fog állni, mint a mostani. A csavaros hajtómû drágább a szegecseltnél, az egyik legolcsóbb a Melux, persze nem mindenhol lehet kapni. Majd tehetsz fel a bringáról is egy képet, az érdekesség kedvéért. Az az a lemezkulcs, de a régi magyar jobb, amit még a Csepelekhez adtak. Egy ismerõsom pont 16 éve kapott egy szép neonzöld bringát Amerikából, mindig volt rajta mi szerelni.

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 hozzászólás
Kombinált lemezkulcs?
Így névrõl nem ismerem, de a dugókulcs elõtt valami hasonlóval próbáltam, mint amit említettél. Cirill betûk vannak rajta, végülis egy hosszúkás lemez többféle 6 lapfejû lyukkal vagy "foggal" a széle mentén. Ez az? Ilyennel kezdtem..

Becsület szavamra mondom, hogy 35-40 ezer volt. És a csapágyazása is kitûnõ, sokkal jobban "gurul" mint a mai olcsó (20 ezer alatti) bringák. Ráadásul amerikai bicikli. Nem tudom, hogy ez jelent-e valamit, de ma szinte csak kínaiakat látok. Vagy magyart, amit kínában gyártattak.

Egyébként valószínûleg szegecselt, de ettõl még ha egy csavarozott tányéros hajtómûvet veszek az is rámegy, nem?

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Nem alu, csak pocsék ötvözet és belerozsdásodott. A dugókulcs nem jó mert lekerekített a pereme, az õsrégi kombinált lemezkulcs viszont vitte volna.

A hajtómûvön szegecselt és festett tányérok vannak, a kar pedig valószínûleg mûanyaggal bevont. Ezt csak a legolcsóbb bringákra szerelték. 16 éve ezeket 15-20e körül árulták, és most sem kerülnek sokkal többe. a túlméretes csövektõl nem kell hasra esni, akkor volt nagy divat. Rendesen meg is dobja a szénacél vázak súlyát, teljesen értelmetlen megoldás azon a szinten.

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 hozzászólás
Jó, hülyeséget kérdeztem. xd
Igen, olyan mint az elsõ képeden.
Egyébként ki akartam csavarozni a hátsó váltóban levõ két kis görgõ kereket. Létezik, hogy a csavar, ami tartja õket alumíniumból van és egyszerûen szétforgácsolódik, amikor csavarozom? Vagy én csináltam valamit nagyon rosszul, mert teljesen lesarkaztam, pedig ráillõ (8-as) CrVa fejjel próbáltam. Sõt, csillag csavarhúzóval is és egyszerûen egy kerek mélyedés lett a keresztbõl.

Enté
Milyen "kategóriájú" bringákon van? Nem volt olcsó bicikli, mai áron számolva kb. 80-90 ezer lenne. Oversize vázas, igaz, hogy vidéken lakom, de nem láttam még ilyet az utcákon.
Persze, nem sértõdöm meg. :)

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Akkor már volt, de minden sértegetési szándék nélkül, puszta megállapításként írom, hogy ez a bringa nem az a kategória, amin lehetne patentszem.

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Irritum

Irritum

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás
Abból kiindulva, hogy mindenhol ugyanolyan láncszemeket találtál.. még nem láttam csak patentszembõl álló láncot. :-D Amúgy biztosan bontható. Ha olyan, mint az elsõ amit linkeltem az elõzõ hozzászólásomban (azaz ha minden láncszem ugyanolyan) , bárhol nekieshetsz a láncbontóval.
Amúgy nem tudom, hogy 16 éve volt-e patentszem, mert akkor én még valahol 16" körüli kerékmérettel csapattam a játszótéren. :-]

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 hozzászólás
Érdekelne, hogyan állapítottad meg "látatlanban" hogy a láncomon nincsen patentszem. :)
Egyébként igazad lehet, 16 éves. (Akkor volt már patentszem?)

Irritum

Irritum

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás

Köszi!

Ez mindegyik MTB láncon megtalálható? 2-szer is átnéztem mindkét oldalát az enyémnek és nem láttam csak ugyanolyan láncszememeket!

Nem, nem feltétlenül van ilyen szem a láncodon, sõt, valószínûleg nincs, hiszen azt már észrevetted volna, legkésõbb a második nekifutásra. :-]

Ahol a láncszemeket ilyen csapok fogják össze, ott simán tudod bármelyiknél bontani [bontóval], míg ahol ilyen ott egy darab szem van, ami máshogy néz ki; ott kényelmesen bontható - nekem a többi csapnál kicsit problémás volt. :-D

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás

Lánc megbontásához mindenképpen láncbontó szerszám kell? Úgy hallottam, hogy van egy láncszem amit könnyebben ki lehet bontani speciális szerszám nélkül is.

Igen, de valószínûleg a jelenlegi lánc már túl kopott lesz az új hajtómûhöz, gyanítom a sor vagy racsni is. Az új lánchoz majd tudod használni, abból vedd a legolcsóbbat, és egy hozzá illõ patentszemet. Bár lehet, hogy 6-os vagy 7-es rendszerhez nincs is. A jelenlegi láncodon egészen biztosan nincs patentszem. Láncbontóból az Icetoolz a legolcsóbb ami már használható.

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 hozzászólás
Köszi!

Ez mindegyik MTB láncon megtalálható? 2-szer is átnéztem mindkét oldalát az enyémnek és nem láttam csak ugyanolyan láncszememeket!

Irritum

Irritum

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás
Ha ilyesmi Sram chain link, akkor elvileg mennie kell szerszám nélkül. Ha semmi ilyesmi nincs (pl. KMC kicsit máshogy oldja meg), akkor marad a bontó - amibõl a "bézik" verzió kb. egy ezres, webshopból.