Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18261 hozzászólás a témában

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás
Múlt héten megjött a ZTTO BB386 középcsapágy. Még használom az eredetit. A régi csésze kiütéséhez kell majd vennem szerszámot.
Jónak tűnik. Még nem mértem meg a méreteit.

Fekti

Fekti

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás
Láncnyúlásmérővel az 1% azt jelentené, hogy 100 szemnél egy szemnyit nyúlt a lánc gondolom. Belemegy már a 0,75%-os, levettem, felakasztottam egymás mellé a használtat és az újjat és kb 2-3mm az eltérés a 100-ik szemnél. Mik a vélemények? Lehet, hogy rossz szerszámot vettem?

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 hozzászólás

Outi topikban már írtam, de

ZTTO bottom bracket keresőszó a kulcs. Aliexpressz, ZTTO :))

aliexpress.com/item/BB386-EVO-PF30-30-bicycle-Press-Fit-Bottom-Brackets-Axle-for-MTB-Road-Rotor-3D-SRAM/32866031313.html

igen, tényleg összecsavarós

Shimano kozepcsapagy helyett akarna masikat, aminek 41 mm az atmeroje. Csak ezt talaltam, ami 41 mm-es atmeroju es belemegy a 24 mm-es tengely, vagyis shimano pressfit helyett jo. De a kozepso tavtarto muanyag, csak a csesze alu.

aliexpress.com/item/ZTTO-BB92-BB90-BB86-Press-Fit-Bottom-Brackets-for-Shimano-Prowheel-24mm-Crankset/32803812780.html

ZTTO-BB92-BB90-BB86-MTB-Road-Mountain-bi

A teljesen femhazasbol nincs 41 mm-es atmerovel, csak 46 mm-es:

aliexpress.com/item/ZTTO-BB386-EVO-PF30-30-bicycle-Press-Fit-Bottom-Brackets-Axis-for-MTB-Road-bike-Rotor/32829339165.html

ZTTO-BB386-EVO-PF30-30-bicycle-Press-Fit

Bar van ez, s ehhez mar csak 30-rol 24 mm-re valo szukito kell hozza, ami biztos fasza lehet, ha bejut oda retek:

aliexpress.com/item/Spcycle-BB86-BB90-BB92-30mm-Press-Fit-Bottom-Brackets-For-Road-MTB-Mountain-Bike-30mm-Crankset/32882606623.html

Korabban tetszett ez a ketoldalrol osszecsavart megoldas, de annyira mar nem tetszene, ha azokkal a kis bevagasokkal tarkitott peremmel kene kihajtani, ha egyszer jol osszerohadt az alu aluval. Hasonlo, vagy inkabb pont ugyanez a Wheels Manufacturing megoldasa, csak dragabban meg me'g dragabb csapagyakkal valaszthatoan:

bb86-out-ac.600px_2.jpg

Amit me'g nezegettem, az a bbinfinite kozepcsapagya volt, meggyozoen bemutatjak, hogy miert is fasza a megoldasuk, csak ennyibol is veszek legalabb tiz SM-BB71-41 csapagyat...

Shimano-bb-Iso-with-Features-n-Benefits-

blash módosította - 2018. augusztus 02. - 14:21

Mars

Mars

vendég

• fórumtag
  • 527 hozzászólás

Míg egy 32T ovális tányér esetén ~2mm offset elég, hogy ne érjen a lánc a spiderbe, a 30T ovális tányérnál más probléma is akad. Itt már el sem fér a hagyományos hajtómű csavar. Helyette 2 db hézagoló gyűrűt ad a gyártó és hozzá 1-1 db T25-ös fejű acél csavart.

A kék hajtómű csavarok pedig nem a gyári absoluteBlack csavarok, helyette 2 db 10mm-es WolfTooth csavart választottam inkább, nagyobb velük a menetek közti átfedés. Tudni kell ehhez azt, hogy a Quarq spider vastagabb, mint a spiderek többsége, hosszabb csavarok szükségesek hozzá.

Megvilágosodtam, köszönöm! :) 

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.321 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

@Zsolt: Ezt már több embernél látom, hogy nem egyformák a lánctányér csavarok. Mi ott az a fura kicsi torx csavar, és miért van rá szükség? 

dw6BKdpx9_OasNk3q0RylW68W7PlX1a3aZbbJaxx

Míg egy 32T ovális tányér esetén ~2mm offset elég, hogy ne érjen a lánc a spiderbe, a 30T ovális tányérnál más probléma is akad. Itt már el sem fér a hagyományos hajtómű csavar. Helyette 2 db hézagoló gyűrűt ad a gyártó és hozzá 1-1 db T25-ös fejű acél csavart.

A kék hajtómű csavarok pedig nem a gyári absoluteBlack csavarok, helyette 2 db 10mm-es WolfTooth csavart választottam inkább, nagyobb velük a menetek közti átfedés. Tudni kell ehhez azt, hogy a Quarq spider vastagabb, mint a spiderek többsége, hosszabb csavarok szükségesek hozzá.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Outi topikban már írtam, de

ZTTO bottom bracket keresőszó a kulcs. Aliexpressz, ZTTO :))

https://www.aliexpre...iceBeautifyAB=0

igen, tényleg összecsavarós

Vejne módosította - 2018. augusztus 02. - 12:21

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 hozzászólás

Egy ilyen PF középrész mennyivel jobb vajon, mint a sima gyári műanyagcsészés shimano?
bike-components.de/en/Chris-King/PressFit-24-Innenlager-p40408/

Hamarosan cserélnem kell a középrészt, és bár semmilyen problémám nem volt a shimano slx szintű csapágyaival, mégis szeretném (ha van értelme), hogy valami jó, megbízható és tartós dolog kerüljön a vázba, mert úgy vélem, hogy az megérdemli az ilyen szintű alkatrészeket is. (scott scale)

A shimano műanyagcsészés megoldásával sincs gond, sosem recsegett, mindig szépen forgott, csupán a benne lévő csapágyak kezdenek elhasználódni, morogni, de pl még nem kotyognak. Mivel úgyis csak csészéstől lehet ezeket a csapágyakat cserélni, ezért gondoltam valami fejlettebb megoldásra. (ha fejlettebb)

Korabban gondolkodtam en is valami femhazas pressfit csapagyon, de inkabb vettem par darab shimano kozepreszt, s me'g igy is joval olcsobb, meg eddig csak akkor recseget, mikor mar csere erett lett a csapagy. Nekem sincs eddig tul sok bajom a pressfittel.

blash módosította - 2018. augusztus 02. - 11:39

Mars

Mars

vendég

• fórumtag
  • 527 hozzászólás

@Zsolt: Ezt már több embernél látom, hogy nem egyformák a lánctányér csavarok. Mi ott az a fura kicsi torx csavar, és miért van rá szükség? 

dw6BKdpx9_OasNk3q0RylW68W7PlX1a3aZbbJaxx

Mars

Mars

vendég

• fórumtag
  • 527 hozzászólás

Egy ilyen PF középrész mennyivel jobb vajon, mint a sima gyári műanyagcsészés shimano?

Chris-King-PressFit-24-Innenlager-black-

https://www.bike-com...nlager-p40408/ 

Hamarosan cserélnem kell a középrészt, és bár semmilyen problémám nem volt a shimano slx szintű csapágyaival, mégis szeretném (ha van értelme), hogy valami jó, megbízható és tartós dolog kerüljön a vázba, mert úgy vélem, hogy az megérdemli az ilyen szintű alkatrészeket is. (scott scale) 

A shimano műanyagcsészés megoldásával sincs gond, sosem recsegett, mindig szépen forgott, csupán a benne lévő csapágyak kezdenek elhasználódni, morogni, de pl még nem kotyognak. Mivel úgyis csak csészéstől lehet ezeket a csapágyakat cserélni, ezért gondoltam valami fejlettebb megoldásra. (ha fejlettebb)

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.333 hozzászólás

még egy waxos megoldás.

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

xclajos

xclajos

vendég

• fórumtag
  • 158 hozzászólás

Pressfit középcsapi. Hajtás oldalán raktam egy 2mm-es távtartót de utólag jöttem rá, hogy nem volt rá szükség.

Okozhat ez valami nagy bajt ? Azon kívül, hogy a láncvonal kicsit kijjebb került.

+ ugye így a bal oldalon a kilógó tengelyvég rövidebb lett 2 milivel. De remélem ebből sem lesz nagy baj, fogja még ott elég a hajtókart. (azaz a hajtókar a tengelyt)

Mars

Mars

vendég

• fórumtag
  • 527 hozzászólás

Egy ismerős múlt héten vett, rákérdeztem, az alábbi választ kaptam:
Ebay.
Vagy van egy srác a keleti mögött a Retro Kerékpárboltban lehet még van neki.

Próba cseresznye.

Koszi, felhivom! 2 honapja rendeltem kettot az ebay-rol, es maig nem jott meg...

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Legközelebb tedd be a fagyasztoba a hajtokart a tengellyel :)

A vázat meg a sütőbe !!! Biztos ami biztos. :D

Marci

embé

embé

fórumtag

• fórumtag
  • 95 hozzászólás

@Bikertigger: Ilyen: https://bikelogistic...valtotarto-ful/ elérhető Nálatok jelenleg? Vagy azt is kérdezhetném, hogy van valaki, aki tud valakit, akinek van ilyen valamije, és eladó? :) Köszi! :)

Egy ismerős múlt héten vett, rákérdeztem, az alábbi választ kaptam:
Ebay.
Vagy van egy srác a keleti mögött a Retro Kerékpárboltban lehet még van neki.

Próba cseresznye.

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás

Hát, őőőő...Belement. De "elvileg" ennek elég lenne egy-két gumikalapácsos ráütés és akkor belemegy a hajtómű. De itt konkrétan vaskalapáccsal püfölni kellett. Nagyon !!! A kiszedésnél meg a tengelyen rajtamaradt a csapágy. Amúgy más baj nem volt.
Haver szerint inkább szoros legyen, mint lötyögjön. Ezzel nem tudok vitázni. :)

Legközelebb tedd be a fagyasztoba a hajtokart a tengellyel :)
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

akkor csak belement, nem?

Hát, őőőő...Belement. De "elvileg" ennek elég lenne egy-két gumikalapácsos ráütés és akkor belemegy a hajtómű. De itt konkrétan vaskalapáccsal püfölni kellett. Nagyon !!! A kiszedésnél meg a tengelyen rajtamaradt a csapágy. Amúgy más baj nem volt.

Haver szerint inkább szoros legyen, mint lötyögjön. Ezzel nem tudok vitázni. :)

• Kisherceg kedveli ezt
Marci

Mars

Mars

vendég

• fórumtag
  • 527 hozzászólás

már nem ott ...
de megnéztem nincs
holnap megkérdem volt kollégát mikor lesz, illetve esetleg tud e boltot aki készletre vett...

Köszi szépen!

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

@Bikertigger: Ilyen: https://bikelogistic...valtotarto-ful/ elérhető Nálatok jelenleg? Vagy azt is kérdezhetném, hogy van valaki, aki tud valakit, akinek van ilyen valamije, és eladó? :) Köszi! :)

már nem ott ...

de megnéztem nincs

holnap megkérdem volt kollégát mikor lesz, illetve esetleg tud e boltot aki készletre vett...

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Mars

Mars

vendég

• fórumtag
  • 527 hozzászólás

@Bikertigger: Ilyen: https://bikelogistic...valtotarto-ful/ elérhető Nálatok jelenleg? Vagy azt is kérdezhetném, hogy van valaki, aki tud valakit, akinek van ilyen valamije, és eladó? :) Köszi! :)

Mars módosította - 2018. július 09. - 14:33

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.025 hozzászólás

akkor csak belement, nem?

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"