Jelentkezz be Regisztrálj

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)
Írta 2011. május 29. - 13:20

Írta 2011. május 29. - 13:13

Írta 2011. május 29. - 13:06

félreértés ne essék, én is toltam motorexszel és TF2-vel is, de nincs az az isten, hogy behozza az elõbbi a 20x-os árát...
Írta 2011. május 29. - 13:02

Írta 2011. május 28. - 21:53

Szia! Köszi a tippet. Úgy érzem, hogy inkább intenzívebb tekerésnél reprodukálható a hiba fokozattól független. Hátsó kerekeket megemelve a legnagyobb sebességben nem sikerült a hibát elõidézni talán mert nem tudtam úgy kézzel meghajtani.
Elég annyira tekerni, ahogy az úton is tekernéd, de szerintem lassan is elõ kellene jöjjön ha a lánc. Esetleg próbáld meg elsõ körben a láncot ronggyal letörölni és újra kezelni, hogy erre megszûnik-e. Sok minden kattoghat. Ahogy bloke írta a nyeregcsõ is, ha mostad. Nálam konkrétan egy hónapos korában a hajtásom lazult ki és az kattogott, de ez elég egyedi eset.
Szerk.: Terhelést úgy tudsz szimulálni ha lassú tekerés közben gyengén fékezel (állványon), terhelés alatt néha máshogy viselkednek a dolgok, ha hajtás akkor talán elõjön.
Írta 2011. május 28. - 21:45

Nem rossz a TF2, csak gyakran kell újra kezelni vele. Azt vettem észre ha a láncban van kosz és úgy van lekezelve, elkezd tõle ropogni a szemek között. Mivel nem tart ki sokáig vagy vizet kapott és ha valahol már nincs kenés, az ki tud adni súrlódó, nyikorgó, stb. hangokat. Ez veszélyes, mert szárazon fut a lánc. Ha nem szeretnél sokat foglalkozni ezzel, a Rohloff sokáig kitart vagy Finish Line wet. Ha mosod, akkor legolcsóbb folyékony szappanos vízzel, kefével átmosnám a láncot. Nem mossa mélyen, a kenési pontokon a sûrû olaj bentmarad tõle. (Láncmosóval csinálom ugyanezt.)
Ha állványon (vagy a hátsó kereket megemelve) tekered, akkor is kattog?
Szia! Köszi a tippet. Úgy érzem, hogy inkább intenzívebb tekerésnél reprodukálható a hiba fokozattól független. Hátsó kerekeket megemelve a legnagyobb sebességben nem sikerült a hibát elõidézni talán mert nem tudtam úgy kézzel meghajtani.
Írta 2011. május 28. - 21:38

Sztem a 28-as fogaskerés elöl bõven elég nekem.
Félreolvastam, a hátsó fogaskeréksorra gondoltam az elõzõ válaszomban, sorry. Nekem 22-es a legkisebb, 28-as tényleg határeset ha nagy emelkedõk vannak.
Írta 2011. május 28. - 21:33

Azt írtad, néha mennél terepre is. Akkor ne akarjál 28as kistányérú vagy országúti hajtómûvet, mert emelkedõkön nagyon nehéz lesz felmenned.
Legkönnyebben kormányra szerelhetõ váltókart fogsz kapni. Kényelmesebb is, mint lenyúlkálni az alsócsõhöz.
Köszi szépen a választ!

Sztem a 28-as fogaskerés elöl bõven elég nekem. Enyhe terep alatt azt értem, hogy haza is mennék vele néha szüleimhez, ahova nagyon rossz földút vezet, és nedveseb idõben sok a sár.
A hátsó fogsoron még gondolkodom, lehet, hogy egy nagyobb átfogásút választok, mert az SS váltó úgyis ugrott a 28-48-as hajtókar miatt.
Üdv: Bici
Írta 2011. május 28. - 21:25

Szia sala!
köszönöm a választ! Hogyan tudnám visszafordítani? milyen zsírt javasolnál illetve lehet-e nagyobb baj, ha így használom? TF2-t több helyen ajánlották
Nem rossz a TF2, csak gyakran kell újra kezelni vele. Azt vettem észre ha a láncban van kosz és úgy van lekezelve, elkezd tõle ropogni a szemek között. Mivel nem tart ki sokáig vagy vizet kapott és ha valahol már nincs kenés, az ki tud adni súrlódó, nyikorgó, stb. hangokat. Ez veszélyes, mert szárazon fut a lánc. Ha nem szeretnél sokat foglalkozni ezzel, a Rohloff sokáig kitart vagy Finish Line wet. Ha mosod, akkor legolcsóbb folyékony szappanos vízzel, kefével átmosnám a láncot. Nem mossa mélyen, a kenési pontokon a sûrû olaj bentmarad tõle. (Láncmosóval csinálom ugyanezt.)
Ha állványon (vagy a hátsó kereket megemelve) tekered, akkor is kattog?
Írta 2011. május 28. - 21:24

Nem tudod visszafordítani. De a lánc nem mikroprocesszor, hogy így aggaszd magad ez miatt.
Nem aggasztom csak szimplán zavar a kattogása tekerés közben. Akkor ezt meg lehet szüntetni valahogy "házilag" vagy vigyem be a szervizbe?
Írta 2011. május 28. - 21:11

Szia sala!
köszönöm a választ! Hogyan tudnám visszafordítani? milyen zsírt javasolnál illetve lehet-e nagyobb baj, ha így használom? TF2-t több helyen ajánlották
Nem tudod visszafordítani. De a lánc nem mikroprocesszor, hogy így aggaszd magad ez miatt.
Írta 2011. május 28. - 21:08

már ne haragudj de egy hónapos láncból miért mosod ki a gyári zsirt?
Szia sala!

Írta 2011. május 28. - 21:05

már ne haragudj de egy hónapos láncból miért mosod ki a gyári zsirt?
Errõl jut eszembe. Konzerváló szer van az SRAM láncokon vagy gyári kenõzsír? Mindenki mást mond ezzel kapcsolatban. Legutóbb üzletben azt mondták csak konzerváló szer, mindegy hogy rajta hagyom vagy lemosom, de kenni emellett kell.
Írta 2011. május 28. - 21:00

semmit. a menetes racsnik ilyenek.
ha majd leamortizálod pár év múlva az egész rendszert és akarod a bringát fejleszteni válts kazettásra (agy, kazetta, lánccsere a minimum hozzá)
amúgy nem érdemes hozzányúlni.
ez a a csörgés ami akkor ezek szerint az imbolygás miatt van a váltót nem teheti tönkre?
Írta 2011. május 28. - 20:58

Most, hogy mondod lehet, hogy imbolyog az agyon...
Minimális imbolygás nálam is van alivio agy racsniján, ez eddig nem okozott nálam váltási problémát. Ez is az olcsó hús persze.. Az furcsa, hogy csak azon egy fogaskeréken súrlódik.
Írta 2011. május 28. - 20:55

Sziasztok!
Tudna valaki abban segíteni, hogy pár napja TF2-vel kezeltem a láncot és azóta tekerés közben kattogást hallok. Mitõl lehet? A bringa kb 1 hónapos és a kattogás pont a TF2 után jelentkezett. Gurulás közben nem hallható.
Elõre is köszönöm!
Nem biztos, hogy köze van a lánchoz. Elötte lemostad a bringát? Lehet, hogy bejutott valahova a víztõl felhigult kosz (leginkább nyeregcsõ).
Írta 2011. május 28. - 20:51

ha majd leamortizálod pár év múlva az egész rendszert és akarod a bringát fejleszteni válts kazettásra (agy, kazetta, lánccsere a minimum hozzá)
amúgy nem érdemes hozzányúlni.
Írta 2011. május 28. - 20:49

ferde váltófül, ferde váltó, rossz beállítás, vagy ezek kombinációja.
illetve az mftz racsni "imbolyog" az agyon, elég megforgatni, és látszik. ez az "olcsó húsnak.." szindróma. emiatt is beleérhet a lánc a lánckerékbe.
Most, hogy mondod lehet, hogy imbolyog az agyon... a többi verzió kizárt. És ezzel az imbolygással mit tudok kezdeni? Mit kell hozzá cserélni? Ja és van valami alternatívád erre a racsnira?
Írta 2011. május 28. - 20:48

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->
Írta 2011. május 28. - 20:47

Tudna valaki abban segíteni, hogy pár napja TF2-vel kezeltem a láncot és azóta tekerés közben kattogást hallok. Mitõl lehet? A bringa kb 1 hónapos és a kattogás pont a TF2 után jelentkezett. Gurulás közben nem hallható.
Elõre is köszönöm!