Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

MagicOZ

MagicOZ

vendég

• fórumtag
  • 39 hozzászólás
Sanker:
Nem vetésforgóval, én abban nem hiszek, szerintem lehetetlen ugyanúgy megnyújtani két láncot, képzeld el, pl egyikkel sokkal több a hegy, másikkal meg a legtöbbet síkon mentem.
Csak simán kb. 5ezrenként cserélgettem a láncot, és így elhasználódott 4-5db.
A poén az, hogy simán lehetne a sort tovább használni, ha a legkopottabb fogaskereket (19) ki lehetne cserélni, mert a többin alig van kopás.
De ahogy nézem, kétlem hogy az új 105-ös ilyen tartós lenne.

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

ezt sose ertettem - miert jobb ez, mintha mittomen 75os jeloles felett csereled a lancot? ahhoz kepest tobbet bir?

mert ebben az esetben nem dobod ki a láncot, hanem újra visszarakod X idõ múlva.

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
ezt sose ertettem - miert jobb ez, mintha mittomen 75os jeloles felett csereled a lancot? ahhoz kepest tobbet bir?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
Persze, vetésforgóval és több lánccal.
Marci

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 hozzászólás

Bízom benne, hogy ez a sor is elmegy kb 20ezret mint a régi, illetve a lánc is 5-6ezret.

Hogy ered el a 20ezret, vetesforgoban hasznalod mondjuk harom lanccal?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Igen, annyi különbséget találtam azóta, hogy a 2 tányérosra nem megy föl a kompozit/acél 32-es lánckerék, csak a sima acél-vagy alu, de nekem is a gyári tányérokkal lesz, szóval ez nem gond. Arra gondoltam én is, hogy 36-22-vel megyek idén, rockring nélkül. Persze full alu csavarokkal, és a 22-est is aluminiumra cserélem. Gondolom, a 22-rõl gond nélkül felvált a 36-ra?
Még volt a Bringabutikban 32500-ért új, 175mm-es, meg is csíptem gyorsan...:)

29es canga? ahhoz ajanlanam... amugy inkabb a 38/24est. ha korrekt valtast akarsz 36/22re, akkor a 665os nagytanyerjat es az atdobojat vedd, mert beszukul a valtasod, illetve nem fogja normalisan felkapni, es bele is erhet a szelso kerekeken a nagytanyerba a keresztbe allo lanc (a 665os tanyerja laposabb es magasabb a pereme). en is azt hittem, hogy meguszom egy 36os acel tanyerral, de azota vettem atdobot meg masik tanyert is. igy valt mint a kisangyal... ezek a japok azert nagyon egy konfigra szabnak mindent.

majd irok rola cikket, ha tudok vele menni vegre rendesen tekerni... addig itt van a ket elozmeny:
Plojekt Blájen

MagicOZ

MagicOZ

vendég

• fórumtag
  • 39 hozzászólás
Sziasztok!
Készítem fel a gépet a tavaszra!
Ma megérkezett a vadi új Shimano 105 (5700) sorom és a láncom (szintén 5700).
Hát nem vagyok elájulva a minõségüktõl. Van valakinek tapasztalata a tartósságát illetõen?
Ránézésre erõs visszalépésnek tûnik a korábbi általam is használt 5600-asokhoz képest, fõleg a sor.
Sorjásak belülrõl a fogaskerekek, egyértelmûen látszik, hogy egy lemezbõl lettek valami présgéppel kivágva.
Más a felületkezelés is, a régi sötét matt színû helyett króm, ránézésre úgy néz ki mint egy Sram vagy BBB sor az alsóbb szériákból.
A lánc korrektebb darab. A láncszemek oldallapjai áttörtek, kivéve a külsõ oldalon. Nem mindegy hogy teszed fel.
Mindenesetre a régi 5600-as komolyabbnak tûnik. Bízom benne, hogy ez a sor is elmegy kb 20ezret mint a régi, illetve a lánc is 5-6ezret.

penczbike

penczbike

törzsvendég

• fórumtag
  • 281 hozzászólás
Igen, annyi különbséget találtam azóta, hogy a 2 tányérosra nem megy föl a kompozit/acél 32-es lánckerék, csak a sima acél-vagy alu, de nekem is a gyári tányérokkal lesz, szóval ez nem gond. Arra gondoltam én is, hogy 36-22-vel megyek idén, rockring nélkül. Persze full alu csavarokkal, és a 22-est is aluminiumra cserélem. Gondolom, a 22-rõl gond nélkül felvált a 36-ra?
Még volt a Bringabutikban 32500-ért új, 175mm-es, meg is csíptem gyorsan...:)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
szerintem ua - meg a 10es is. ilyet alakitottam at a 665 tanyerjaival 2x10esre. azon meglepodtem, hogy a 36os tanyer is alu.

penczbike

penczbike

törzsvendég

• fórumtag
  • 281 hozzászólás
Sziasztok. Vajon a 2 tányéros+ bashguard-os SLX (M665) hajtómû azonos a 3 tányéros karral (M660), vagy más a tengely anyaga, más a súly? Üresen természetesen. Sehol nem találok róluk adatot. Talán a 2 tányéros tengelye acél, a másikat nem tudom, az alu lenne? Azt hiszem, az integrált LX-nél is volt régebben, hogy alu és acél tengellyel is gyártották, viszont az alu tengelynek bitang nagy falvastagsága volt, úgy emlékszem.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Igen. Próbált a verda 10 kiló alá menni, de fránya tubeless csak felrakja 10.6-ra. ;)

Gondolom akkor usts. Milyen tanyerkombo lesz, mekkora kerekhez?
Igy ket tanyerral mar en is netto 11kg ala csusztam.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
A SRAM patentszeme sokakat megtréfált, engem is. Nézem, jé, de miért van a csomagban 3 db, erre, "ja, hogy egyszer használható?"...:)

A patentszemek kombinálásánál egy a lényeg. Minden megy mindennel, ha a patentszem azonos, vagy nagyobb szélességû, mint a gazdalánc. A SHláncok 6.1-esek, a Wipperman láncok 6.2-esek, a KMC-k azt hiszem szintén 6.1-esek, de az új SRAMN láncok 5.9-esek, a Campák meg asszem 5.8-asok. (az utolsó kettõ számra nem mernék megesküdni)

Azaz ellentétben, amit régen mindenki csinált (SH lánc SRAM szem) már nem mûködik, ugyanis szorulni fog a SRAM szem a SH láncon, s ez elõbb utóbb az oldásához vezet. (nem beszélve arról, hogy ugrani is a kisebb fogakon) A Connex, KMC szemekkel viszont bátran lehet próbálkozni, s természetesen a SRAM láncokra is lehet ilyen szemet tenni, az a 0.2 mm nem okoz problémát, annyi kotyogás már szinte egészséges is. :D
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
A kérdésre választ sajnos nem tudok adni, viszont plusz információt igen, ami hasznos lehet, például láncszakadásnál, ha per pillanat még csak a Shimano láncod van meg. Ebben az esetben a KMC 10S (kódja azt hiszem CL559R, de nem 100%) patentszeme használható és kompatibilis a Shimano-val. Nincs vele tapasztalatom, alig 200 km-t mentem ezzel a setuppal (10-es Shimano lánc+KMC 10S), szóval a nyakamat még nem tenném rá. SRAM-nál meg ugye lehetnek gondok a Shimano lánccal (boltos ismerõstõl van az infó), ráadásul a SRAM a 10-es patentszemét (a 9-essel ellentétben) csak egyszer bonthatónak írja.
Különben nem rossz a 10-es rendszer, páromnak lassan már egy éve van, én még csak ismerkedem vele, nincs egy hónapos. Ha egyszer jól beállításra került, nincs vele gond. Igaz, piszkosul érzékeny arra, hogy rendesen belõje az ember.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Igen. Próbált a verda 10 kiló alá menni, de fránya tubeless csak felrakja 10.6-ra. ;)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Proba szerencse :) mindenesetre a shimanoval a valtas eleg preciz a korabbi 9eshez kepest. 2x10 lesz?

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Sziasztok, kérdés. Szóval 10es rendszerre váltok, a piac bedarál, mindegy is, de ellenben a Dyna-Sys rendszeren nem Shimano láncot szeretnék használni. Tisztában vagyok a S mondásával, miszerint, jajj, csakis az asszimetrikus oldallapú HG-X lánc a tutti, de most õszinte választ kérek, nagy váltásteljesítménybeli romlás várható mondjuk egy Connex vagy KMC lánctól? Gyakorlati tapasztalat, vagy biztos tudás érdekel, a "szerintem nem" válasz nem elég :D, mivel én is ezen a véleményen vagyok, de megerõsítést szeretnék.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis

Megnyugtató, hogy esetleg menthetõ. De a görgõgyûrû hiánya mennyiben akadályoz? :D

Eléggé :), de azért kell a láncbontó, hogy a sérült szemeket kiszedd és a lánc mindkét vége úgy nézzen ki, mint a képen. Igen, rövidül a lánc, de ha nem volt eleve is rövid, ill. nem tartozik a rossz szokásaid közzé, hogy a nagy tányéron lévõ láncnál hátul felváltasz a legnagyobb fogaskerékre, akkor nem lesz gond.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Mate94

Mate94

vendég

• fórumtag
  • 138 hozzászólás

Dehogy kuka. Veszel egy Sram patentszemet (Powerlink) és összekötöd azzal a láncot.
Kell egy láncbontó is, hogy a láncot elõkészítsd. Így kell kinéznie:
Feltöltött kép

Megnyugtató, hogy esetleg menthetõ. De a görgõgyûrû hiánya mennyiben akadályoz? :D

arn: Ez lesz a másik, amit leellenõrzök, köszönöm az ötletet.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás
Ezt írja a Deca, de a csomagoláson erre semmi utalás! Te kinek hinnél? :-))

Ridley Noah Fast 

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
"Ajánlott: 10 sebességes lánc javításához. Sram, Shimano- és Campagnolo láncokkal kompatibilis."
Mi a kérdés? :)

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."