Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Kérdés: Mi lehet a probléma hogy ha tolom a bicajt akkor a pedál forog és nem áll és nemm hallani fátulról a racsni hangját és ugyanez a helyzet ha felemelem a hátulját és megtekerem a pedált majd elengedem akkor is forog a hajtókar a lánccal......... mi a probléma?

Behalt a szabadonfutó.

BluElefantino

BluElefantino

törzsvendég

• fórumtag
  • 364 hozzászólás
Kérdés: Mi lehet a probléma hogy ha tolom a bicajt akkor a pedál forog és nem áll és nemm hallani fátulról a racsni hangját és ugyanez a helyzet ha felemelem a hátulját és megtekerem a pedált majd elengedem akkor is forog a hajtókar a lánccal......... mi a probléma?

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Jó rá bármelyik 44-es nagytányér. A középtányéroknál szokott lenni reszelgetõs probléma.

Oké köszi.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Szia Jani!

Te mint a téma nagy tudora. Van egy shimano integrált karom. Fc-m583 egész pontosan. Ehhez nem lehet már nagyon tányért kapni csak e-bay-en arany áron. Felrakhatom akármelyik 104-es osztókörû shimano tányért? Vagy csak ha mind a három egy széria? Vagy lehet a nagynál lesznek reszelgetõs problémák?
Köszi

Jó rá bármelyik 44-es nagytányér. A középtányéroknál szokott lenni reszelgetõs probléma.

A sebesség mindent megold.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Szia Jani!

Te mint a téma nagy tudora. Van egy shimano integrált karom. Fc-m583 egész pontosan. Ehhez nem lehet már nagyon tányért kapni csak e-bay-en arany áron. Felrakhatom akármelyik 104-es osztókörû shimano tányért? Vagy csak ha mind a három egy széria? Vagy lehet a nagynál lesznek reszelgetõs problémák?

Köszi

The Face

The Face

vendég

• fórumtag
  • 251 hozzászólás

Az egyik angolul a fogszám, a másik magyarul.

Ahha, akkor gondolom nyugodt szívvel megvehetem

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Szakik!

Ez a tányér:
-- Bikemarket.hu -- Shimano*FC-M445 44F

használható lenne xt hajtókarhoz (FC-M770)

vagy esetleg ez:

-- Bikemarket.hu -- Shimano*FC-M510 Deore 44F

Súly nem számít

Egyáltalán mi a különbség a 44t és 44f megnevezések között??
Igazából ez az ami elbizonytalanított.

Az egyik angolul a fogszám, a másik magyarul.

The Face

The Face

vendég

• fórumtag
  • 251 hozzászólás
Szakik!

Ez a tányér:
-- Bikemarket.hu -- Shimano FC-M445 44F

használható lenne xt hajtókarhoz (FC-M770)

vagy esetleg ez:

-- Bikemarket.hu -- Shimano FC-M510 Deore 44F

Súly nem számít

Egyáltalán mi a különbség a 44t és 44f megnevezések között??
Igazából ez az ami elbizonytalanított.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

5-6 ezer km futott sort szerintem ne dobjál ki. Igaz egyre silányabb az alkatrészek minõsége, de azért ennyire nem szarok hogy 5-6 ezret bírnak csak.
Mondjuk nem akarok bele okoskodni biztos vannak itt hozzáértõbbek.

én is 5-6 ezrenként cserélek láncot+sort általában, nálam a soron a 11-13-as lánckerekek bizony elkopnak (azokat használom leggyakrabban), és mivel nem cserélhetõek.....

igaz, 7-es rendszerhez 2 rugóért lehet venni az alivio sort

wiloz

wiloz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.820 hozzászólás
5-6 ezer km futott sort szerintem ne dobjál ki. Igaz egyre silányabb az alkatrészek minõsége, de azért ennyire nem szarok hogy 5-6 ezret bírnak csak.
Mondjuk nem akarok bele okoskodni biztos vannak itt hozzáértõbbek.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

Ez alapján nincs megnyúlva az a lánc. 25,4/4/11,5=0,552mm-t kopott a lánc. Jól mér a láncnyúlásmérõd. De fogalmam sincs, hogy mi baja van a régi rendszerednek. Eleve 1mm-s nyúlásánál sem szabadna ugrálnia a saját a során. Nem tudom, hogy mi lehet a gond, de szerintem ne dobd el a láncot és a sort, mert valamelyik még használható.

...a láncot már kidobtam, a racsnit meg nincs szívem, de a régi sorral kiprószáltam az új láncot és nem ugrott. De nem merem már használni. A hétvégén lesz idõm, lefotózom és felteszem az apróra pusztán 0Ft-ért. :-) Hátha valaki tudja még használni. Az idomszert meg ezek szerint elbaltáztam, reggel "hozzáidomítottam" a rossz lánchoz. Így abba már beleesik, de az újba meg nem. Így legalább már látom a különbséget. Valaminek azért kopnia kellett, hisz a sor és a lánc óvatos becslés alapján is legalább 5-6000 km-t futott.

Ridley Noah Fast 

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Hellotok!

Van egy alu XTC-m, sikeresen egy hosszú edzésen felkaptam a láncot, picit egy cm-es csíkot "belemart" a vázba (nem mély, de egy kis sorja keletkezett), van láncvédõ, csak lecsúszott, ezért tudott belekarcolni. Van benne anyag bõven gondolom ilyen területen, csak új a váz és roppant flusztráló :( , sajnos ez benne van a pakliba tudom, igazából gyengíti egy ilyen "balesett" a vázat?

nem
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Tankos

Tankos

vendég

• fórumtag
  • 52 hozzászólás

Ez alapján nincs megnyúlva az a lánc. 25,4/4/11,5=0,552mm-t kopott a lánc. Jól mér a láncnyúlásmérõd. De fogalmam sincs, hogy mi baja van a régi rendszerednek. Eleve 1mm-s nyúlásánál sem szabadna ugrálnia a saját a során. Nem tudom, hogy mi lehet a gond, de szerintem ne dobd el a láncot és a sort, mert valamelyik még használható.

nekem anno azt mondták az akkori tõlem többet tudók, hogy olyan 1000km -enként illõ láncot cserélni.

momentán nekem a régi gépen volt olyan sorom, ami egyben futott legalább 15000km -ert. persze, az egész hajtást dobni kellett egyben, de csak jó volt 2 évig...:)
Az élet kemény! :)

12345

12345

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás
Hellotok!

Van egy alu XTC-m, sikeresen egy hosszú edzésen felkaptam a láncot, picit egy cm-es csíkot "belemart" a vázba (nem mély, de egy kis sorja keletkezett), van láncvédõ, csak lecsúszott, ezért tudott belekarcolni. Van benne anyag bõven gondolom ilyen területen, csak új a váz és roppant flusztráló :( , sajnos ez benne van a pakliba tudom, igazából gyengíti egy ilyen "balesett" a vázat?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!
Tegnap felraktam az új sort és a láncot. Megszûnt a hiba!! :-) Összehasonlítottam az új és a régi lánc hosszát és egy kicsit elszomorodtam a mérést illetõleg. Szembetûnik a különbség, 115 szem hosszú mindkét lánc és kb. fél szemet nyúlt a régi. Tehát ha egymás mellé teszem a két láncot akkor a régi fél szemmel hosszabb. Megnéztem a nyúlásmérõvel is és a különbség így alig észrevehetõ. A réginél sem esett bele a 0,75-ös oldalon és az újnál sem. Annyi az eltérés, h a réginél valamelyest mélyebbre esik, de itt csak tizedekrõl, max. 1mm-rõl beszélhetünk. Tehát ha nincs összehasonlítási alapod, azt ugyan észre nem veszed, h szar a lánc. Innentõl fogva az idomszer tök fölösleges. A fogsorokat is próbáltam összehasonlítani, tolómérõvel méregettem, de ott sem találtam eltérést, pedig futott vagy 5000 km-t. Nem mertem már visszarakni.
Egyenletesen csendben megy a gép, enyhe lánc hangot hallok, de ez inkább olyan "futás hang", mint a váltó beállítási pontatlansága miatti ciripelés. Idáig azt hittem, mennyire szépen vált a régi cuccal, hát az újjal az igazi. Annyira finoman történik a váltás, h magam is elcsodálkoztam azon, mire képes az öreg 700-as szériás XT szett. Az outin lévõ Sram Rival hozzá képest durva mint a smirgli. :-) Köszönöm a segítségeteket!!

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

Megmondtam, hogy jó lesz. De a lánctányérok jók ? Nem koptak el ? Akkor nagy mázlid van.
Azt a láncnyúlásmérõ marhaságot meg add el az aprón 100 Ft-ért, hátha valaki még hisz a mesékben.

Mivel nem egzakt a mérés, csak tolómérõvel próbálkoztam méregetni a racsnit így nemtom mennyire kopott. Tegnap visszaraktam, nem ugrott rajta a lánc, de mivel újat vettem így nem akarom már használni a régit. Minimum 5000km van benne. Majd valakinek felajánlom az aprón, pénzt nem kérek érte, nem szeretnék senkit becsapni. :-) A láncnyúlásmérõt meg megpróbálom átalakítani, hátha sikerül úgy becsiszolnom, h az a minimális eltérés már kimutatható legyen a régi és új lánc között. Ha meg nem sikerül, no akkor majd "íves javítás" követi. :-)

Ridley Noah Fast 

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
Megmondtam, hogy jó lesz. De a lánctányérok jók ? Nem koptak el ? Akkor nagy mázlid van.
Azt a láncnyúlásmérõ marhaságot meg add el az aprón 100 Ft-ért, hátha valaki még hisz a mesékben.
Marci

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás
Sziasztok!
Tegnap felraktam az új sort és a láncot. Megszûnt a hiba!! :-) Összehasonlítottam az új és a régi lánc hosszát és egy kicsit elszomorodtam a mérést illetõleg. Szembetûnik a különbség, 115 szem hosszú mindkét lánc és kb. fél szemet nyúlt a régi. Tehát ha egymás mellé teszem a két láncot akkor a régi fél szemmel hosszabb. Megnéztem a nyúlásmérõvel is és a különbség így alig észrevehetõ. A réginél sem esett bele a 0,75-ös oldalon és az újnál sem. Annyi az eltérés, h a réginél valamelyest mélyebbre esik, de itt csak tizedekrõl, max. 1mm-rõl beszélhetünk. Tehát ha nincs összehasonlítási alapod, azt ugyan észre nem veszed, h szar a lánc. Innentõl fogva az idomszer tök fölösleges. A fogsorokat is próbáltam összehasonlítani, tolómérõvel méregettem, de ott sem találtam eltérést, pedig futott vagy 5000 km-t. Nem mertem már visszarakni.
Egyenletesen csendben megy a gép, enyhe lánc hangot hallok, de ez inkább olyan "futás hang", mint a váltó beállítási pontatlansága miatti ciripelés. Idáig azt hittem, mennyire szépen vált a régi cuccal, hát az újjal az igazi. Annyira finoman történik a váltás, h magam is elcsodálkoztam azon, mire képes az öreg 700-as szériás XT szett. Az outin lévõ Sram Rival hozzá képest durva mint a smirgli. :-) Köszönöm a segítségeteket!!

Ridley Noah Fast 

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

Hát, a 600km-t montira érdemes alkalmazni. Ott por van, sár, stb....(én is élversenyzõk szerelõjétõl tanultam ezt a 600as dolgot) Országútin közel sem kopik úgy a lánc, szerintem az 1500 km még pont jó lesz, de próba-szerencse, majd meglátod. Országúton szerintem 1000km-enként is elég a csere. De az országútikhoz annyira nem értek, nekem soha nem volt. Haveroknak viszont elképesztõen sokáig tartanak az országútin a kopó alkatrészek. (fékpofa, lánc,..)

..megnyugtattál! :-) Mivel trekkinget és outit használok és csak vigyázva :-)), ezért szerintem is jó lesz az ezres periódus. Az idén már így fogom használni mindkét vasat 3-3 lánccal. Majd beszámolok a tapasztalatokról.

Simon23
levettem a deore váltót, de az is 66-69°-os verzió, mint az alivio, tehát ha jól emlékszem akkor mtb. Tényleg csak az lehetett a gond, hogy a deore az 9 fokozathoz való, és 8as lánccal nem volt jó.
Deore váltóval olyan volt, hogy ha felraktam elõl a nagytányérra, akkor hátul a 8as sor alját és tetejét nem tudtam használni, csak a középsõ négyet. :)
Ha középre raktam elõl, akkor a felsõ 4et tudtam használni. Ha a kicsire akkor is csak a felsõ 4-5 volt használható, bár akkor nem is kell a többi.

Alivio-val meg ha középen van, akkor a teljes sort végigválthatom, ha a nagyon akkor az alsó 6ot, ha a kicsin, akkor a felsõ 6ot. Tökély. :) Persze nem váltanék 22-15öt mert ott nagyon keresztbe áll, de deore-nál az elég idegesítõ volt, hogy a 44-13 már zörgött.

Ezek szerint megoldódott a problematika??!! :-)) Örülök neki, ezért tisztelem és szeretem ezt a fórumot, állandóan van mit tanulni. :-)

Ridley Noah Fast 

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Ez most a trekkingen kivitelezhetõ lesz, de az outiban már olyan 1500km-van. Arra gondoltam, h veszek hozzá még két láncot (ami már úton van) és azt 600-as forgással cserélem kétszer majd betolom a mostanit harmadiknak ha már az újak is elértek 1200 km-t. Szerinted? Fogsort nem szívesen vennék arra is újat. A felállás itt is hasonló mint a trekkingnél, nem volt extrém igénybevételnek kitéve. Remélem használhatom még a mostani láncot is.

Hát, a 600km-t montira érdemes alkalmazni. Ott por van, sár, stb....(én is élversenyzõk szerelõjétõl tanultam ezt a 600as dolgot) Országútin közel sem kopik úgy a lánc, szerintem az 1500 km még pont jó lesz, de próba-szerencse, majd meglátod. Országúton szerintem 1000km-enként is elég a csere. De az országútikhoz annyira nem értek, nekem soha nem volt. Haveroknak viszont elképesztõen sokáig tartanak az országútin a kopó alkatrészek. (fékpofa, lánc,..)
Marci