Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Semmi gond!! Láttad már a BBB láncellenõrzõjét? Valami 900 Ft-ért vettem, tiszta sorja a felülete a vágás után semmi felület igazítás. Nem dicsekvés, de szerszámkészítõ az egyik szakmám, ráadásul idomszerészként dolgoztam benne. Ezen tények összességében joggal gondoltam, h egy nem éppen autentikus dologgal állok szemben. A kerékpárszervizben Shimi idomszer már mutatta a nyúlást. No meg a többség "egyöntetûen "szavazott a lánc és a sor cseréjére a jelenség alapján.Szóval nem egyszerû eligazodni.

ha együtt kopik a lánc-lánckerék.fogsor, akkor a megnyúlt lánc is nagyon sokáig elmegy ugrás nélkül. Gyakorlatilag amig totál le nem kopnak a fogak. 5-6 ezer km-t futott rendszer esetében ezt maximum extrém esetben tudom elképzelni.

Amúgy az asszony gépén milyen állapotú a fogsor? Csak eszembe jutott, hogy esetleg nem-e az van, hogy a tieden rossz a kazetta, az ö kerekét betéve viszont már a nem együtt kopott lánc-fogaskoszorú miatt ugrik a lánc?

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Az egyik görgõ feszítõ a másik vezetõ görgõ. A shimano alkatrész listában is így van tension and guide pulley. A lényeg, hogy a felsõ görgõ tud oldalirányban csúszkálni. Amikor fut a lánc ez be tud állni a megfelelõ helyre. Talán rá is van írva magára a görgõre, hogy centering guide pulley. A lényeg... amelyiknek van oldalirányú játéka az a felsõ.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

idézem magamat:

"ha a nyúlásmérõ 0,75 még nem esik bele, akkor kizárt a lánc, vagy fogsor kopása miatti ugrás (feltéve ha együtt koptak össze)"

Semmi gond!! Láttad már a BBB láncellenõrzõjét? Valami 900 Ft-ért vettem, tiszta sorja a felülete a vágás után semmi felület igazítás. Nem dicsekvés, de szerszámkészítõ az egyik szakmám, ráadásul idomszerészként dolgoztam benne. Ezen tények összességében joggal gondoltam, h egy nem éppen autentikus dologgal állok szemben. A kerékpárszervizben Shimi idomszer már mutatta a nyúlást. No meg a többség "egyöntetûen "szavazott a lánc és a sor cseréjére a jelenség alapján.Szóval nem egyszerû eligazodni.

Ridley Noah Fast 

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Az alkatrészlista alapján egyforma, de ha mégsem, honnan tudom?
A szûrésrõl, azt hiszem Te voltál az egyedüli aki azt mondta, h nincs elkopva a lánc, de eszem ágában sincs megsérteni senkit. Csak hálás lehetek.
Mit látok a gurigákon ha nem jó? Lötyög? :-), vagy kopott? De mihez viszonyítsam?

idézem magamat:

"ha a nyúlásmérõ 0,75 még nem esik bele, akkor kizárt a lánc, vagy fogsor kopása miatti ugrás (feltéve ha együtt koptak össze)"

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

Azért a "mi" szakmánk sem könnyû ! A távgyógyítás láttatlanban egy elég nehéz szakma.:D És mi csak javaslunk, a döntés a Tiéd !

Nem szemrehányás és számonkérés volt :D, és azért több embernek több a tapasztalata. Így vagy úgy de azért valahol csak segítség. A problémát megoldjuk! :D

Ridley Noah Fast 

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

A szûrésrõl, azt hiszem Te voltál az egyedüli aki azt mondta, h nincs elkopva a lánc, de eszem ágában sincs megsérteni senkit. Csak hálás lehetek.

..köszönöm a szarkasztikus megjegyzéseket, azért döntõ többségben a lánc és sor cserét javasoltátok. Miután nem igazán jött be, teljesen megvilágosodtatok. :-) Így nem nehéz szakérteni!

Azért a "mi" szakmánk sem könnyû ! A távgyógyítás láttatlanban egy elég nehéz szakma.:D És mi csak javaslunk, a döntés a Tiéd !
Marci

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Mit látok a gurigákon ha nem jó? Lötyög? :-), vagy kopott? De mihez viszonyítsam?

Az egyik siklócsapágyas, a másik golyós, attól nem fog ugrani a lánc ha felcseréled.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

Ridley Noah Fast 

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Ugye jól gondolom, h a 770-esnél mindegy melyik az alsó vagy felsõ görgõ? De szétszedem a hajtõmûvet is, hátha látok valami elváltozást.

Nem mindegy. A felsõ a felsõ, az alsó az alsó.

..köszönöm a szarkasztikus megjegyzéseket, azért döntõ többségben a lánc és sor cserét javasoltátok. Miután nem igazán jött be, teljesen megvilágosodtatok. :-) Így nem nehéz szakérteni!

Szûrni kell a "szakértõk" válaszait. :)

A sebesség mindent megold.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

Váltógörgõk?

Megnézem holnap, ma késõn értem haza. A görgõket kivettem a télen takarítás miatt. Ugye jól gondolom, h a 770-esnél mindegy melyik az alsó vagy felsõ görgõ? De szétszedem a hajtõmûvet is, hátha látok valami elváltozást. Szabit vettem ki mert szeretnék utánajárni, így több idõm lesz rá. :-)

Ridley Noah Fast 

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

Ridley Noah Fast 

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
"A mérõidom a legkevesebb ebben a sztoriban, szerinted mennyire nem sz@...rom le amikor ilyen problémával küzdök. Már éjszaka sem aludtam nyugodtan , annyira bánt ez a dolog. :-)"

nah jah, de ha hiszel a mérõidomnak, akkor nem veszel új láncot meg sort, hanem egybõl továbbgondolod a problémát

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 hozzászólás

lancfeszesseg? szvsz fogj egy shimano manualt, aztan csinald vegig lepesrol lepesre, amit ir. nezd meg hogy all a hatsovalto.

ennyi

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
lancfeszesseg? szvsz fogj egy shimano manualt, aztan csinald vegig lepesrol lepesre, amit ir. nezd meg hogy all a hatsovalto.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Váltógörgõk?

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

simon23 !
Nem egy hangos fémes kattanást/csattanást hallasz ? Mert akkor az a szabadonfutó reteszhibája.
Vagy tényleg ugrik a hajtás, érezhetõen csinál valamit ?

A szabadonfutó nem lehet, egy másik kerékkel ua volt a hiba aminek jó volt a szabadonfutója. Tegnap jött velem egy barátom és hátulról látta az ugrást.

Mondtam én, hogy nem volt elkopva a régi lánc + sor.
A szabadonfutó lesz az vagy a váltó, vagy egy törött/hajlott fog a hajtómûvön.

A hajtómûvet átnézem ma, a váltóra én is gyanakszom, de nemtom mit keressek rajta. Tegnap este amikor hazaértem a váltót megnéztem, arra gondoltam, talán a rugó nem húzza rá rendesen a sorra, de ez is képtelenség, hisz szinte a lánc átöleli a racsnit, szóval fogja. Valami azért javult, mert nem olyan brutál az ugrás mint a régi cuccal. Azzal volt akkora ugrás, h az elsõ lánctányérról is leesett egyszer a lánc. Valami módszeres hibakeresés kellene, de nemtom miként és mivel kezdjem.

a mérõidomot se kellett volna szétreszelni, most az is mehet a kukába

A mérõidom a legkevesebb ebben a sztoriban, szerinted mennyire nem sz@...rom le amikor ilyen problémával küzdök. Már éjszaka sem aludtam nyugodtan , annyira bánt ez a dolog. :-)

Ridley Noah Fast 

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

a mérõidomot se kellett volna szétreszelni, most az is mehet a kukába

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
simon23 !
Nem egy hangos fémes kattanást/csattanást hallasz ? Mert akkor az a szabadonfutó reteszhibája.
Vagy tényleg ugrik a hajtás, érezhetõen csinál valamit ?
Marci

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás
Nem lehet a hideg zsíroldó adott a hajtómû alu lánckerekeinek, már ha abból készült?