Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 posts

igen,ez az un olasz menetes kozepcsapagy,gyart mindenki hozza valo monoblokkot

Belepróbáltam a vázba egy ilyen olasz menetes monoblokkot,de mindkét oldalon kb. 5 mm után megszorult,erõltetni meg nem mertem,inkább visszavittem a boltba.Megmértem tolómérõvel,a monoblokk menetes részének külsõ átmérõje 2-3 tized mm-el nagyobb volt mint az eddig benne lévõ csapágycsészének.Bele kellett volna erõltetni,ennek ilyennek kell lennie?

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 posts

Ma szétszedtem,méregettem.A vázban a csapágyház 70 mm széles és mindkét oldala jobb menetes,a tengely hossza 128,5 mm.

Kell ezen a tengelyhosszon változtatnom ha az eredeti 3 lánctányéros hajtómû helyére 1 lánctányérost teszek?

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Bocs igazatok van kevertem a M324-el.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts

Szét szed megnéz összerak, azonban ha még nem csináltál ilyet akkor bízd hozzá értõre mert a konuszal el cseszheted ill. kétlem hogy volna hozzá szerszámod.

Semmi különleges szerszám nem kell hozzá. :) Három villáskulcs és ennyi.
Kb. két hete kentem újra a pedálokat és állítottam be a kotyogás miatt.

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
az 520-as pedálomat 13 és valahol 21 ezer km-nél zsíroztattam, azért érdemes volt, mert már totál fekete kenõanyag jött ki belõle

amúgy valóban csak az a párszáz forintos mûanyag szerszám kellett hozzá, utána satuban, sima villáskulcsal állította a szerelõ is a kónuszt

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts

Igen tényleg csak az a 17000ft-os shimano kulcs amivel a konuszt állitod be. A 3-as szám alatt található két anya ami a pedáltestben van azaz egy csõben. Próbálkozhatsz de ha elcseszed akkor keresztet vethetsz a pedálra.

Mondasz valami.
Nekem ennek az ikertestvére van, a 959es pedál. Soha nem nyúltam hozzá de gondoltam, egyszer azért kéne bele új zsír. Haverom óva intett, hogy szétszedjem de persze nem hallgattam rá, mert hát mi azon a bonyolult ? Végül is semmi de nagy szükség nem volt a zsírzásra, volt még benne a gyáriból, viszont azóta minimálisan ugyan de kotyog.
coffein !
Majd számolj be, mi lett a mûtét eredménye, megtaláltad-e a hiba okát !
Marci

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts
Aki vizuális típus annak itt mutatja a bácsi hogyan kell:

Shimano PD M520 pedal overhaul - YouTube

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts
Csak egy tipp.... Kitekered a belét, utána satuban megfogod a lapolást a tengely végén. Így egy tízes kulcsal tudod a kónuszt állítani, nyolcassal kontrázod. ( a csõben, csõ kulcs olyan pedálokhoz kell ahol, nem lehet így kivenni a tengelyt, hanem egy kupakot kell levenni és a lyukban kell állítani a kónuszt)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

http://techdocs.shim...69830608616.pdf
Ha jól látom , különösebb szerszámozottságot nem igényel.

Igen tényleg csak az a 17000ft-os shimano kulcs amivel a konuszt állitod be. A 3-as szám alatt található két anya ami a pedáltestben van azaz egy csõben. Próbálkozhatsz de ha elcseszed akkor keresztet vethetsz a pedálra.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts
Cseréld ki a pedált de ha ugyan azt a hangot fogod hallani, akkor megvan a bûnös. Szerintem nem a pedál, hanem középcsapágy kattog-pattog a középcsapágyházban. Kivesz, csapágyház bezsíroz, visszarak.
Marci

coffein

coffein

vendég

• fórumtag
  • 129 posts

Biztos, hogy a pedál adja a hangot? Elsõ lépésként átdobnám a pedálokat egy másik bicre próbaképpen.
(okozott már nálam hajtáskor és hajtómû felõl hallott pattogó hangot kormánycsapágy (!) is, az aluváz akusztikailag csodákra képes)
M505 pedált már kaptam szét, ahhoz biztosan nem kellett spec szerszám vagy skill....az is katogott, a motorex meggyógyította

Valószínüleg megfogadom a tanácsod , és felrakok egy másik pedált.
A kormánycsapágyra én is gondoltam, a villát megforgatva akadást nem érzek. Amikor forgatom a kormányt a bowdenek, ha nem figyelek odaverõdnek a vázhoz, ami szintén hasonló hangot ad. A váz karbon, ami szerintem még jobban viszi a hangot.

andersen

andersen

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 posts
Biztos, hogy a pedál adja a hangot? Elsõ lépésként átdobnám a pedálokat egy másik bicre próbaképpen.
(okozott már nálam hajtáskor és hajtómû felõl hallott pattogó hangot kormánycsapágy (!) is, az aluváz akusztikailag csodákra képes)
M505 pedált már kaptam szét, ahhoz biztosan nem kellett spec szerszám vagy skill....az is katogott, a motorex meggyógyította

Sziasztok!

Itt is megkérdezem, hogy szerintetek 10 e.km-t ment shimano spd pedál ( 540-es ) adhat pattogó hangot hajtás közben?

coffein

coffein

vendég

• fórumtag
  • 129 posts
http://techdocs.shim...69830608616.pdf
Ha jól látom , különösebb szerszámozottságot nem igényel.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Szét szed megnéz összerak, azonban ha még nem csináltál ilyet akkor bízd hozzá értõre mert a konuszal el cseszheted ill. kétlem hogy volna hozzá szerszámod.

coffein

coffein

vendég

• fórumtag
  • 129 posts

Ha száraz mint az avar akkor igen.

Száraznak nem száraz, terhelés nélkül , kézzel megforgatva a pedál csak hangosabban fut, de akkor nem hallatszik a pattogás.
A zavaró hang csupán hajtáskor, akkor sem mindig, többnyire ütemtelenül jelentkezik.
Az eddigi válaszokat is köszönöm.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Ha száraz mint az avar akkor igen.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
igen

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

coffein

coffein

vendég

• fórumtag
  • 129 posts
Sziasztok!

Itt is megkérdezem, hogy szerintetek 10 e.km-t ment shimano spd pedál ( 540-es ) adhat pattogó hangot hajtás közben?

koga

koga

törzsvendég

• fórumtag
  • 584 posts
igen,ez az un olasz menetes kozepcsapagy,gyart mindenki hozza valo monoblokkot

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 posts

A 70mm mintha az olasz menetes szélessége lenne, a 68-as angol, nem csak a szélességük különbözik.

Ma szétszedtem,méregettem.A vázban a csapágyház 70 mm széles és mindkét oldala jobb menetes,a tengely hossza 128,5 mm.Létezik ehhez monoblokk?