Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

cambridge

cambridge

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Köszönöm a választ, nézelõdtem egy picit, sajnos nálunk ilyet nem lehet kapni. Egyébként is rendszer váltásban gondolkodtam, hogy kipróbáljam a másik oldalt is így legalább már okom is van rá, nem csak szándékom. Talán kis szerencsével felfelé váltok és akkor biztos hogy jobb is lesz mint a jelenlegi :) Veloce > Ultegra (Maradnék Campánál, de olyan borzasztóan drága a felsõ kategória, hogy az embertelen és annyival nem lehet jobb. . . )

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Pl. a Novatec hátsóagy 3tálas montikarral középtányérhoz adta ki rendesen a láncvonalat (vagy 2tálas oútihoz nagytálhoz is), a Hope nagytálhoz is belõhetõ.
A talpas fog nem rágja meg az alu kazettatestet.

thx - markus janinal rakerdeztem a lancvonalra, azt irta, hogy 45-55mm koze esnek. igy asszem maradok egy montis alutestes agynal, ott kisebb a riziko, hogy nem oldhato meg.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Sziasztok

Lenne egy olyan kérdésem, hogy van egy országúti hátsó kerekem. A rotor miatt csak Shimano sor-t lehet rárakni. Ezzel nem feltétlenül van probléma, csak annyi hogy nekem egy Campa rendszerem van, és feltételezem, hogy a két rendszer nem feltétlen kompatibilis egymással :)
A Campa rendszerem 10-es értelemszerûen 10-es sort is vennék hozzá, hogy ne legyen gond, csak úgy sejtem hogy ez nem az a játék, hogy ráteszem a sort, beteszem a kereket, és már megyek is tekerni, mert elég nagy rá az esély hogy nem pont úgy fog menni ahogy én azt szeretném.
A kérdés a következõ mûködõképessé lehet tenni ezt komolyabb költségek nélkül ? Szóval Shimano sort veszek mondjuk Campa közölõket rakok a fogak közé és úgy teszem a helyére ? Vagy mi lenne a legegyszerûbb megoldás, erre a problémára ?

érdemes átnézni:

Bicycles/Maintenance and Repair/Gear-changing Dimensions - Wikibooks, open books for an open world

egyébként a legjobb megoldás.. ambrosio sor, hogy ne kelljen rotort cserélni..
Ambrosio Cassette Shimano Spline For Campag Spacing 10SPD

shimano rotorra megy rá, de campy hézagolású :)

láthatod, hogy egyenként eltér mind a campa mind a shimano LÁNCKERÉKVASTAGSÁG és a lánckerekek közti hézagoló vastagsága is, így kénytelen leszel az ilen ambrosio-marchisio féle megoldásokhoz nyúlni. : )

cambridge

cambridge

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Sziasztok

Lenne egy olyan kérdésem, hogy van egy országúti hátsó kerekem. A rotor miatt csak Shimano sor-t lehet rárakni. Ezzel nem feltétlenül van probléma, csak annyi hogy nekem egy Campa rendszerem van, és feltételezem, hogy a két rendszer nem feltétlen kompatibilis egymással :)
A Campa rendszerem 10-es értelemszerûen 10-es sort is vennék hozzá, hogy ne legyen gond, csak úgy sejtem hogy ez nem az a játék, hogy ráteszem a sort, beteszem a kereket, és már megyek is tekerni, mert elég nagy rá az esély hogy nem pont úgy fog menni ahogy én azt szeretném.
A kérdés a következõ mûködõképessé lehet tenni ezt komolyabb költségek nélkül ? Szóval Shimano sort veszek mondjuk Campa közölõket rakok a fogak közé és úgy teszem a helyére ? Vagy mi lenne a legegyszerûbb megoldás, erre a problémára ?

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 hozzászólás

Az elsõ két megfigyelés elég tényszerû, nehezen cáfolható. Ez alapján nehezen lennék meggyõzhetõ az esetleges elõnyökrõl. :)

Én nyilván a harmadikra fociztam, de ez a szögletes tekerés tényleg logikusnak tûnik. A trekkingen 170-es van, pörgetéshez kényelmes is, de a gyorsítás miatt örültem, hogy a 17-es 29-esen már 175 van.

Köszi a tanácsokat, nem nyúlok hozzá, inkább beizzítok egy spd-t! :)

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

nekem csak 170-175 viszonylatban van osszehasonlitasi alapom - erezni a differenciat.

egysebessegest akarok epiteni - a tarcsas hatso agyon fennakadtam kicsit. alfine hajtomuvet tervezek, aminel a lancvonalra ket erteket adnak meg - 49.2 mm és 42.7 mm. az elso egy spacerrel jon ki, meg vmi "double guarddal", amirol semmi infot nem talaltam. a konvertalt agyon gyanitom konnyen kivitelezheto akarmelyik, de mi a helyzet az egysebesseges, tarcsas agyakkal? milyen lancvonaluk van?

a masik kerdes: talpas lanckerekkel hasznalhato alu kazettatestes agy tartosan? nem cseszi szet?

http://techdocs.shim...69830604038.pdf

Pl. a Novatec hátsóagy 3tálas montikarral középtányérhoz adta ki rendesen a láncvonalat (vagy 2tálas oútihoz nagytálhoz is), a Hope nagytálhoz is belõhetõ.
A talpas fog nem rágja meg az alu kazettatestet.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
nekem csak 170-175 viszonylatban van osszehasonlitasi alapom - erezni a differenciat.

egysebessegest akarok epiteni - a tarcsas hatso agyon fennakadtam kicsit. alfine hajtomuvet tervezek, aminel a lancvonalra ket erteket adnak meg - 49.2 mm és 42.7 mm. az elso egy spacerrel jon ki, meg vmi "double guarddal", amirol semmi infot nem talaltam. a konvertalt agyon gyanitom konnyen kivitelezheto akarmelyik, de mi a helyzet az egysebesseges, tarcsas agyakkal? milyen lancvonaluk van?

a masik kerdes: talpas lanckerekkel hasznalhato alu kazettatestes agy tartosan? nem cseszi szet?

http://techdocs.shim...69830604038.pdf

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

A hátsó agyam FH-M756A. Ez fordulatonként 16x reteszel. Úgy érzem, hogy meredek fölfelén elinduláskor, illetve a HHH sziklakertben, ahol idõnként picit vissza kell forgatni a pedált, de aztán azonnal újra tekereni, segítene rajtam ha mondjuk 32x reteszelne. Lehet erre az agyra egy 32x reteszelõ racsnit tenni? Ha igen, akkor esetleg valaki a típusát is meg tudná mondani?

Rövidebb hajtókar kell! :D

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 hozzászólás
A hátsó agyam FH-M756A. Ez fordulatonként 16x reteszel. Úgy érzem, hogy meredek fölfelén elinduláskor, illetve a HHH sziklakertben, ahol idõnként picit vissza kell forgatni a pedált, de aztán azonnal újra tekereni, segítene rajtam ha mondjuk 32x reteszelne. Lehet erre az agyra egy 32x reteszelõ racsnit tenni? Ha igen, akkor esetleg valaki a típusát is meg tudná mondani?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
kb. 2.8%-al hosszabb a 180as. Aki ettõl csodát vár, az legyen az õ dolga. Bár az elgondolkodtató, hogy haver 162cm-es barátnõje és a másik haverom a 188cm-ével is 175ös hajtókart teker. Talán a nagyon magas, hosszú lábú embereknek lehet jobban használható a 180as.
Marci

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

188 cm vagyok. Most váltottam 175-ösrõl 180-asra. Érezni vélem a különbséget. Egyrészt gyakrabban ütöm föl a pedált sziklákon. Másrészt jobban be kell hajlítsam a térdem, és ez mintha jobban igénybe is venné a sajnos már kopott, rosszalkodó térdet. Harmadrészt mintha erõteljesebben tudnék tekerni. Mind a három dolog szubjektív, és magam sem vagyok 100%-ig biztos benne.

Az elsõ két megfigyelés elég tényszerû, nehezen cáfolható. Ez alapján nehezen lennék meggyõzhetõ az esetleges elõnyökrõl. :)

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 hozzászólás

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy váltott-e már valaki 175 mm-es hajtókarról 180-asra?
...
Milyen hátránnyal az -elméletileg - szükségesnél hosszabb hajtókar, figyelembe véve az fent leírtakat?

188 cm vagyok. Most váltottam 175-ösrõl 180-asra. Érezni vélem a különbséget. Egyrészt gyakrabban ütöm föl a pedált sziklákon. Másrészt jobban be kell hajlítsam a térdem, és ez mintha jobban igénybe is venné a sajnos már kopott, rosszalkodó térdet. Harmadrészt mintha erõteljesebben tudnék tekerni. Mind a három dolog szubjektív, és magam sem vagyok 100%-ig biztos benne.

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 hozzászólás

Sleek: bizony, kétféle is van, 114, és 116 szemû. Itt jól látható:
www.2wheels.hu - SHIMANO - SHIMANO láncok

Köszönöm szépen. Közben találtam 112 szemest is :)

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy váltott-e már valaki 175 mm-es hajtókarról 180-asra? Úgy tûnik, rendetlenkedik a SLX hajtómûhöz adott bb70-es középrész, és felmerült a váltás xt-re, amit már a trekking bringámról ismerek Elég durván tekerek, ami abban érhetõ tetten, hogy egyrészt imádom - kihívásnak tekintem - az emelkedõket, másrészt, mivel a lábam simán, a szívem/tüdõm viszont kevésbé bírja, így az szokásosnál alacsonyabb fordulatszámmal, kisebb áttétellel, ergo nagyobb nyomatékkel hajtok. Viszont nem vagyok magas (kb. 172 cm), de valahogy mégis vonz a nagyobb forgatónyomaték. :) Milyen hátránnyal az -elméletileg - szükségesnél hosszabb hajtókar, figyelembe véve az fent leírtakat?

Magasabb pedálcsapásszámnál nálam érezhetõen "szögletesebb" volt a tekerés amég meg nem szoktam. 172cm-hez én nem erõltetném a 180as kart.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
Szerintem nem fogod érezni. Menj el néhányszor edzeni és erõsebb leszel, azt jobban megérzed, mint a hajtókarod +5 mm-ét.
Egyszer egy ideig az ismerõs olyan bringájával mentem, amin a 2 hajtókar között volt kb. 1 cm különbség. Amíg nem mondák meg, nem éreztem a különbséget.
Marci

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 hozzászólás
Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy váltott-e már valaki 175 mm-es hajtókarról 180-asra? Úgy tûnik, rendetlenkedik a SLX hajtómûhöz adott bb70-es középrész, és felmerült a váltás xt-re, amit már a trekking bringámról ismerek Elég durván tekerek, ami abban érhetõ tetten, hogy egyrészt imádom - kihívásnak tekintem - az emelkedõket, másrészt, mivel a lábam simán, a szívem/tüdõm viszont kevésbé bírja, így az szokásosnál alacsonyabb fordulatszámmal, kisebb áttétellel, ergo nagyobb nyomatékkel hajtok. Viszont nem vagyok magas (kb. 172 cm), de valahogy mégis vonz a nagyobb forgatónyomaték. :) Milyen hátránnyal az -elméletileg - szükségesnél hosszabb hajtókar, figyelembe véve az fent leírtakat?

fingopárna

fingopárna

újonc

• fórumtag
  • 10 hozzászólás
Bocs egy kicsit eltûntem.
A kereket elvittem egy szerelõhöz még a nyaralás elött azóta még nem sikerült vele mit kezdenie.
Már nagyon várom mert a hétvégén már nagyon kéne tekerni.

Szerintetek lehet venni középrész rögzítõ csavart külön?
Sajnos a monoblokkban mûanyag csavar van és rõs tekerésnél kopog.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás

Es ez a vaz hibaja lenne? Nem azert mert rosszul van benne a kerek? Csavarodas miatt lehet, hogy ilyen rossz? Vagy mi lehet a megoldas? Nem szeretnem azert kidobni az egeszet. Esetleg uj kereket venni, vagy mit kellene csinalni?

elõször ellenõrizd a vázat, hogy tényleg az van-e elcsavarodva.
Feltöltött kép

ha igen, akkor kuka vagy megszokod. aluvázat nem nagyon érdemes visszaerõszakolni. ha csak a kerékkel van gond, akkor az pite.

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 hozzászólás
Sleek: bizony, kétféle is van, 114, és 116 szemû. Itt jól látható:
www.2wheels.hu - SHIMANO - SHIMANO láncok

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás