Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Kicsit babráltam a hátsó váltóval, mert gondoltam, adok neki egy kis bling-bling-et :) (illusztráció)

Azt vettem észre, hogy a görgők a csapágyon nem pörögnek szabadon, hanem gyakorlatilag szorulnak (nem biztos, hogy egy fordulatot tudtam rajtuk pörgetni)
Ennek így kéne működnie, vagy szabadon kéne pörögnie, mint mondjuk a keréknek?

Nekem a Shimano XT-n az alsó görgő szabadon pörög (az sem úgy mint a kerék, de meg lehet pörgetni), a felsőnek ellenállása van. Volt több váltóm is, mindegyik ilyen volt. Azt gondolom ez szándékosan van így.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás
Kicsit babráltam a hátsó váltóval, mert gondoltam, adok neki egy kis bling-bling-et :) (illusztráció)

Azt vettem észre, hogy a görgők a csapágyon nem pörögnek szabadon, hanem gyakorlatilag szorulnak (nem biztos, hogy egy fordulatot tudtam rajtuk pörgetni)
Ennek így kéne működnie, vagy szabadon kéne pörögnie, mint mondjuk a keréknek?

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Érdemes a beruházás előtt mindent szétszedni, takarítani meghúzni. Könnyen lehet, hogy csak az a baj.

Coldi

Coldi

törzsvendég

• fórumtag
  • 795 hozzászólás

Én közel 2 évig kerestem egy hangot, míg végre megtaláltam a forrását. A hajtókar csavarja okozta a kattogást. Senki sem gyanakodott rá, nyomatékkulccsal lett meghúzva és megmozdítani sem lehetett, olyan stabilan volt a tengelyen mint ha odahegesztették volna, de mégis. Roppantottam egy minimálisat a csavaron, talán 1/16-od fordulatot max és azóta teljesen néma.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Igen, nagyon gyakran okozhat kattogást.

A csapágyház szélességre (68/73) és a tengelyhosszra kéne figyelni.

Marci

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Monoblokk okozhat kattogáshoz hasonló hangot? Taposáskor jön elő, amúgy nem érezni semmit. Amikor kattog, akkor nagyon picit érezni a pedálon is.

Ha lecserélem, mire kell figyelnem? Octalink, trekking bicaj. Ez jó lehet: http://ebike.hu/term...link-monoblokk/ ?

jackbacsi87

jackbacsi87

fórumtag

• fórumtag
  • 60 hozzászólás

Sziasztok! 

Városban futkosós gépekre keresek láncot. Az egyik 6 sebis, másik meg 7es. Nézegettem a kmc z30-at meg a kmc z33-at, ezek a legolcsóbb lánc szerű képződmények, célnak megfelelnek. Eddig úgy tudtam, hogy 6-8 sebességig nincs különbség a láncok között, de az oldalak nagy része a z30at direkt 6 sebishez írja, a z33-at meg 7-eshez. Itt elvesztettem a fonalat. 

Tényleg lehet különbség közöttük?

Előre is köszi!

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás

bike-components.de?

Két hete adtam el egy c.guide v.02-t használtan. Jó kelendő cucc, nem gondoltam volna. Amint feltettem, még aznap 4-en jelezték, hogy megvennék.

német ebay-ről jön. bedurciztam és nyomtam a gombot. az uzzi-ra szinte lehetetlen normálisan működő láncvezetőt találni, kb ez az egyetlen lehetőség, amivel rendesen együtt lehet élni.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

ha van jobb helye, valaki pakolja oda:

bionicon c.guide nevű csodája kapható itthon, vagy marad az ebay?

bike-components.de?

Két hete adtam el egy c.guide v.02-t használtan. Jó kelendő cucc, nem gondoltam volna. Amint feltettem, még aznap 4-en jelezték, hogy megvennék.

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás

ha van jobb helye, valaki pakolja oda:

bionicon c.guide nevű csodája kapható itthon, vagy marad az ebay?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Nos... Shimano Deore CS-HG50 ... úgy néz ki, csak volt :S

kopotthatsosor.jpg

Vagy ez még kibír egy láncot? Mondjuk nekem nem úgy tűnik.

Ránézésre cserés. Ha ugrik a lánc, kár vele szenvedni. A lánctányérok nem sínylették meg? Írtam PÜ-t.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.170 hozzászólás

gfrzeztrzzgtrfjzetrjgzeetzrtzestzrstzrszjrjzstrztrzzztrstrzzerztrzezreuzeusiuzturz123456789********** :) :wub: :) :wub: :) 8e457e757

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Szerintem rakd fel az apróba, 800km-t futott sor, vele együtt használt lánccal eladó.  :D  :D  :D

Nem, természetesen csak vicceltem, eladni csak hibátlan állapotú cuccot szabad!  :ph34r:

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Úgy látom a lánc HG73 volt. És a sor? 800km nagyon kevés.

Nos... Shimano Deore CS-HG50 ... úgy néz ki, csak volt :S

kopotthatsosor.jpg

Vagy ez még kibír egy láncot? Mondjuk nekem nem úgy tűnik.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

... hajtást nyírja, beleértve itt az izületeket is. És azt nem nagyon lehet cserélni... :(

Azt mondjuk nem tudom, hogy melyik eszik több energiát, a pörgés, vagy a lassú tekerés.
Viszont azon már tanakodtam, hogy a láncnak a hátul minél nagyobb lánckerék a jobb, az meg hogy elöl milyen, érdektelen, csak a bringásnak ad más erőkart.

Amúgy tényleg annyira off, hogy megpróbáljuk kibeszélni, hogyan lenne érdemesebb hajtani a gépet, mi árt kevesebbet a hajtásláncnak embertől a kerékig? :)

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Ez itt már lassan offtopik, de a pörgetős tekerés nem 200-as pedálfordulatot jelent, nem kell megijjedni.

Montin 80 felett már teljesen rendben van. Ellenben erőből az alacsonyabb (mondjuk 60-as pedálfordulat) a teljes hajtást nyírja, beleértve itt az izületeket is. És azt nem nagyon lehet cserélni... :(

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

A sár ugye nem barátja a láncnak, meg ha nem pörgetsz, ellenben hajtókar hajlítgatósan taposol, na az nyírja a láncot és a hozzákapcsolódó dolgokat.

Pörgetés ... igen, erre kéne edzeni, mert tekerek pörgősen 2-300 métert, és már alig kapok levegőt :/

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Őőő... Shimano Deore ... valami ... :D Este kikapom a kereket, megnézem.

A 800km-hez lehet köze a 110kg-os súlyomnak, meg hogy szeretek erdőben is kolbászolni :)
Meg csak remélni tudom, hogy vadonat új lánc volt a gépen, amikor megvettem, erre ugye nem volt rálátásom.

A sár ugye nem barátja a láncnak, meg ha nem pörgetsz, ellenben hajtókar hajlítgatósan taposol, na az nyírja a láncot és a hozzákapcsolódó dolgokat.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Őőő... Shimano Deore ... valami ... :D Este kikapom a kereket, megnézem.

A 800km-hez lehet köze a 110kg-os súlyomnak, meg hogy szeretek erdőben is kolbászolni :)
Meg csak remélni tudom, hogy vadonat új lánc volt a gépen, amikor megvettem, erre ugye nem volt rálátásom.

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Sajna annyira megnyúlt, hogy a nyúlásmérő könnyen belement, szóval nem lehetett tovább várni a cserével.
...
Ha kicsit megszárad az idő, még babrálok a váltóval, aztán ha nem sikerül semmit összehozni, jöhet egy új sor is :/

Ezek alapján tényleg nem sok értelme van bármit is csinálni, a cserén kívül.