Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18261 replies to this topic

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts

Azt mondod hogy a pedál ferdén áll mert elkenõdõtt az XT?

Nem, bele volt hajtva és valahogy elfordolt benne a pedál, pedig nem kéne neki, 2 óráig semmi baja nem volt aztán hirtelen éreztem, hogy oválisan forog a pedál, megáltam és látom hogy ferdén áll benne.....akkkor rámjött a sírógörcs....

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
elfordult vagy kifordult?

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

szaBike

szaBike

törzsvendég

• fórumtag
  • 302 posts
Azt mondod hogy a pedál ferdén áll mert elkenõdõtt az XT?

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
a pedál elfordult benne egy reccsenéses hanghatással, pedig itt dögöljek meg rendesen bele volt hajtva a karba, 2 óráig semmi baja nem volt, mentem fel egyí dombon és....

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
mi izelt bele a menetbe?

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Nagy baj van gyerekek, légyszi valaki segítsen!!!!
Tekertem az új XT h.karommal majd volt egy nagy reccsenés és elfordult benne a pedál (rendesen bele volt tekerve) ami belekurt a menetbe, mit tegyek, valaki segítsen nekemm.......:(

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts
A lánccserében-forgatásban úgy érzem szakember vagyok, tehát megosztom veletek tapasztalataim.
Minél több lánccal csinálod a cserélgetést, annál tovább tolódik ki a teljes rendszer (fogsor+tányérok) cseréje. 6-800 km-enként rakok fel 1 új láncot. Mondhatnátok, hogy könnyû nekem, mert 8as rendszerem van, állítólag ez tovább bírja. Lehet. Én találtam neten 8as XTR acél racsnit (tehát nincs benne titán fog). Így olcsóbb . Ez olyan dúrván erõs, hogy nem tudom igazából, hány km alatt lehet elkoptatni. Ez van most fent, 14000 km-t raktam bele és most kell kezdenem a régi láncokat újabb ciklusokban felrakni, de csak azért, mert a kicsi és középsõ tányérom kopott el és az új lánc elkezdett ugrálni rajtuk.
Tányérokból szigorúan olyat veszek, ami egyenes (lapos) formájú, tehát nincsen az 1ik oldala tele váltást segítõ körmökkel, léptetõ fogakkal. Ez akkor lesz fontos, mikor sok-sok ezer km múlva 1 laza mozdulattal megfordítom a tányért és olyan lesz, mint az új. Kicsi és közép tányérnál már csináltam ezt és gond nélkül mûködött. A nagy jobban bírja a sok fog miatt, esetleg azt majd kell újat vennem.
Láncból én az 1ik legolcsóbbal járok. Sram PC48, 1600-1800 Ft az ára. Nem éri meg drágábbat venni, mert annyival nem lesz tartósabb. Haverom 4000Km-t tudott rakni az xtr racsni-DuraAce lánc összeállításba, sarat kerüllte , mindÍg mosta a láncot, és mikor láncot cserélt, az xtr középtányért is cserélnie kellett. Add össze, ez közel 50ezer Ft volt. JÓÓÓ, nem kell mindenbõl xtr, ez igaz.
Összefoglalva, vegyetek több (olcsó)láncot, mint kevés drágát, cseréljétek rendszeresen, ha érzed, hogy kezd gond lenni, lehet újra felrakni a régi láncokat. Igy garantáltan 1 rendszerbõl ki lehet hozni minimum 20ezer km-t, de inkább többet.
Bocs, ha hosszú volt.
üdv: MARCI
Marci

Side_

Side_

törzsvendég

• fórumtag
  • 345 posts
Sráczok,
a (tavalyi) holzfeller hajtómûbõl 2féle színû is volt?
Mert neten látni ezt a fényes-feketés színût, illetve egyik boltban láttam ilyen ezüstös (v anodizált:icon_ques) kinézetût is. És elvileg mind2 '05ös...
"Van visszajelzés, tehát vagyok!"

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Ezt a forgatást én most mûvelem, s már azért is jó, mert ha már a következõ láncot felteszem a sorban, az ugye mindig zsír tiszta, meg le van briglicerolozva stb. Szóval ösztönöz a tisztántartásra, s már az is nagyban növeli az élettartamot. Jelentem 4 ciklus (600 km-enként cserélek 3 láncot, azaz 2400 km eddig) után még kutyabaja.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
evenkenti?!
fel evenkenti! kb
persze hasznalattol fugg.

en vmikor nagyon regen amikor ket lancos forgatast csinaltam akkor hoztam ki tan 10ekm korulre egy lanckereksor ket lanc kombot.
de hat az is elkopott kicsit tobb, mint egy ev alatt.

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

szaBike

szaBike

törzsvendég

• fórumtag
  • 302 posts
Ez az évenkénti lánccsere dolog nem hangzik valami jól...

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
nagyon regi elmelet, hogy a lancot megemeled a lanckereken akkor a kopas merteke leszurheto abbol mekkora hanyada latszik ki a fognak.
kb 3/4 az meg jo.

most lanc es lanckereksor csere.
a regi mar most kukas.
es jovore a most vasarol is kukas lesz.
4-5ekm-k kb a veget is jelenthetik egy szettnek
az elol levo lanckerek jobban birja (kb 2-3 lancot tul el)

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

szaBike

szaBike

törzsvendég

• fórumtag
  • 302 posts
Annyi hogy ahogy a lánc kopik nõ a csapok közti távolság. A lánctányér is kopik de a fogak közti távolság nem nõ. Ennek az lesz az eredménye hogy a lánc 'lötyögni' fog a tányéron, az elsõ fogakra felfekszik de többin már nem támaszkodik.Ha a láncot középen kifele meghúzod a tányéron akkor nyúlás mértékének megfelelõen el fog távolodni tõle. Itt a fórumon olvastam hogy ha már kilátszik a fog hegye, akkor erõsen csereérett a lánc, persze legjobban spéci szerszámmal lehet ezt megállapítani.

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,613 posts
ezt a láncfelemelõs trükköt kifejtenéd, mert még nem hallottam róla...

szaBike

szaBike

törzsvendég

• fórumtag
  • 302 posts
Pont ez az!
Ha késõbb ugrik a lánc akkor lánccsere, de akkorm már sort és lánctányért is kell.
De minek vegyek fél évre új 8-as láncot fogsort + láctányért ha jövõre 9-re váltok?
Inkább arra vagyok kíváncsi hogy érdemes e a mostani rendszert a kukáig széjjelhajtani és jövõre csere vagy most cserélek és jelenlegit eladom még tûrhetõ állapotban .

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
azt mar szerintem buktad.
minimum uj lanc, de azzal mer lanckereksor csere is valszeg.

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

szaBike

szaBike

törzsvendég

• fórumtag
  • 302 posts
A hajtásom Truva Firex alu tányérok, Connex 808 és Sram 0.5-os fogsor.
A van már benne néhány ezer km most a láncot ha nagy tányéron van akkor majdnem annyira fel tudom emelni az ujjammal hogy kilátszik a fog.
Az lenne a kérdésem hogy ki tudom húzni ezzel a felállással a szezont? Nekem elég lenne már az is hogy Szeptemberben kb. 4000 km múlva ne ugráljon a lánc.Jövõre teljes szettet cserélek(Deore->X.0/XT) + lánctányért. Ja és még annyi hogy rendszeresen kenem/puculom a láncot így ki tudom e húzni vele az évet?Azt már észre vettem hogy ebben az évben 1000 km alatt annyit kopott a fogsor és nagytányér mint tavaly 5000 kilcsi alatt, remélem nem gyorsul ennyire fel a rendszer amortizációja.

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,218 posts
Az X-Gen elsõ váltó jó a shimano váltókarokkal!!! Csak a hátsó váltás nem kompatibilis.

:love: I Love Kolim!!!!!!!

Tüzes Paripám

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
Ergó felejtsem el, hogy shimano váltókarral manipulálok meg Sram X-Gennel elõl.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
hmmm sram váltó az csak sram váltókarral müxik. de a sram váltókarhoz jó a shimano elsõ váltó, de a hátsónak mindenképpen sramnak kell lennie. és mivel a sram nem gyárt sram néven meghajtást, csak truva alatt, ezért a shimano hajtómûvel természetesen jó.