Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18261 replies to this topic

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
A monó-menet és a váz menet közt dágványos lett valszeg, ki kell szedni és meg kell takarítani, majd jól megzsírozni és kész.....más nem lehet, hiszen új a h.mû, a még ez után is recseg akkor a vázzel lesz gáz.....több lövésen nincs már

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,150 posts
Olyan problémám lenne hogy:

Volt egy Bontrager select hajtomüvem a Trek 6700-as vázamba egy idõ után elkezdet kattogo,pattogo hangokat adni a monoblokk felöl. Levittem szervizbe azt mondták, hogy valoszínüleg tönkrement a monoblock és cserélni kéne. Ezt nyek nélkül elhjitem, mert nem kevés sarat kapott szegény pl Buda marci.

Mivel ugyis hajtomüvet akartam venni ezért a régi kapott egy új monoblokkot és átmászott asszony gépébe ahol hibátlanul müködik azóta.

Nekem lett 1 új LX hajtomüvem amivel 1 darabig meg is oldodott a dolog nem volt semmi hang.

Aztán egyszercsk elkezdte megint csinálni, ami azért furcsak, mert azóta mióta megvan nem nagyon kapott sarat. Söt nem volt mosva se slaggal se nagynyomásuval ami esetleg bemoshatta volna a dzsuvát a középrészebe.

A hang egyébként akkor jelentkezik, ha kicsit erössebben tekerem a pedált.
Olyan a hang mintha a vázat kicsi kavicsokkal dobálnám ilyen recsegös.

Szerintetek mi okozhatja?

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts
...hajlékony lenne a hajtómû, és a fintulástól esett le a lánc?...

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts
...azóta jutott eszembe, hogy vajon nem voltam-e olyan hülye, hogy fordítva tegyem fel a kereket, de csak délután tudom megnézni. legalábbis asszem a fogazat nem szimmetrikus, és akkor az okozhat ledobást.. de ez majdnem kizárt, mivel domborítások vannak a lánckeréken, tehát adott, hogy hogy rakjam fel.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts
akadt egy kis gondom:

Alivio hajtómûrõl leszedtem a két szélsõ lánctányért, mondván hogy a középsõ (32) az nekem elég lesz. hátul 8 fokozatú sor, 11-32 SRAM, SRAM PC-48 láncot tettem rá.

még új a gép, de ma azt tapasztaltam, hogy ha 32/11-ben vagyok, és a házunk melletti kis húzós dombocskán akarok feltekerni (épphogy nem lassulok nullára, szóval kell taposnom rendesen), akkor következetesen leugrik a lánc elöl, kifelé.

Elõször a láncvonalra gondoltam, de megmértem, és elöl 50mm (rendes helyén van a középsõ tányér, esetleg még rakhatnám a nagy helyére), hátul a legkisebb fogaskerék kb. 60mm-en figyel.
Szóval ez nem nagy különbség, legalábbis úgy érzem.

mi lehet a hiba?

és mi lehet a megoldása?

-másik lánctányér?
-lánctányér a nagytányér helyére? (akkor már elég messze lesz a belsõ fogaskeréktõl..)
-rockring-szerû külsõ védõizé? (ezt végülis ki tudom próbálni, ha felteszem vissza a nagytányért.. illetve ha nem köszörültem volna rövidebbre a csavarokat... :oops: )
-DH-s láncvezetõ? (na ez túlzás lenne)
-hanem?

edit: elöl nincsen átdobóm, részben spórolásból, részben kíváncsiságból, részben minimalizmusból...

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

shimano visszamenõleg is gyárt majd hozzá.
az hogy a "régit" olcsóbban lehet majd megkapni, csak külföldi boltoknál fog mûködni valószinüleg.

Biztos az a tányér is 15e lesz... Az áresésnél elsõsorban a használt karokra gondolok, de persze külföldrõl rendelni sem nagy mutatvány manapság.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
shimano visszamenõleg is gyárt majd hozzá.
az hogy a "régit" olcsóbban lehet majd megkapni, csak külföldi boltoknál fog mûködni valószinüleg.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

esetleges alternatíva XTR hajtómûre? ideire vagy jövõ évire. karbont mellõzve, elõtérben a tartósság, de az alacsony súly sem hátrány.

Race Face Deus, KCNC, XT, Stylo GXP.
Az új XTR miatt a régit nagyon olcsón meg lehet majd kapni, és régit nem vennék. Ki tudja , hogy a Gebhard meddig gyárt hozzá tányért. Szerencsére a Shimano is rájött erre...

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
maradj a jövõévinél, gyönyörü lesz:)

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts
esetleges alternatíva XTR hajtómûre? ideire vagy jövõ évire. karbont mellõzve, elõtérben a tartósság, de az alacsony súly sem hátrány.

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

t-unit

t-unit

vendég

• fórumtag
  • 76 posts
Én is rockringet keresek 42T méretben,csak eddig nem láttam ekkorát sehol.Leginkább használtan érdekelne,úgy 3e ft környékén.Boltban max 5-6e-ret költenék rá.Truvativet szerettem volna rendelni neten de már nem volt raktáron se.Ha valaki esetleg tud egy tuti tippet adni,örülnék neki hogy hol vagy kinél kaphatok ilyet ennyiért(eddig apróban sem láttam ekkorát).thx

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
Az author hozza, keresd meg a honlapjukon az author dealer boltokat, oda tudsz rendelni majd.

Dissection

Dissection

vendég

• fórumtag
  • 178 posts
Sziasztok!

Segítsetek nekem légyszi hogy hol lehet Budapesten hozzájutni Shaman Racing-es dolgokhoz?Különösen RockRing kellene nekem nagyon, namost feltúrtam az internetet és nemtaláltam semmi érdemlegeset!Az is jó lenne nekem ha megtudná valaki mondani hogy az õ termékeiket melyik nagyker forgalmazza!Elõre is köszönöm a segítséget!

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts
Aha, a villára gondoltam én is. köszi megint!

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

köszi. és tudok ezzel a dologgal tenni valamit az ellen, hogy mikor kis fogakon van hátul, akkor kevésbé verõdjön a váltókanál a láncvillának? vagy az egész más téma? (arra gondoltam, hogy vékony polifoamot rögzítek oda,ahol a váltókanál elérné a vázat. zötyögéseknél zavar, hogy könynen koppanik, pedig nem DH-zom)

nincs összefüggés, és az ujabb shimano váltókon (az én xt-men is) ott gyárilag van egy kis gumidarab. kábelkötegelõvel egy darab belsõt oda, és kész a megoldás. (egyszerûbb a láncvillára mondjuk, de vannak kivételek)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts
köszi. és tudok ezzel a dologgal tenni valamit az ellen, hogy mikor kis fogakon van hátul, akkor kevésbé verõdjön a váltókanál a láncvillának? vagy az egész más téma? (arra gondoltam, hogy vékony polifoamot rögzítek oda,ahol a váltókanál elérné a vázat. zötyögéseknél zavar, hogy könynen koppanik, pedig nem DH-zom)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
azért áll ugy, hogy jobban feszüljö a lánc.
merev váznál elég lesz, ha függõlegesen áll a kanál.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts
hali!

talán ide illik, és bízom benne, hogy nem volt ezerszer, csak max 200-szor...

szóval holnap össze kéne raknom a bringámat, ha megjönnek a kerekek, és elöl csak egy lánctányér van (középsõ).
Namost azt sejtem, hogy mekkorára kell belõni a lánc hosszát (legnagyobb racsni + 1-2 szem ráhagyás), de azt nem tudom, hogy milyen feszességûre állítsam be a hátsó váltó láncfeszítõjét.
DH gépeken szoktam látni, hogy az alsó görgõ, nomeg a váltókanál egészen elõreáll. ez a hátsó villa mozgásának kikompenzálása céljából van így?
Nekem kell valami különlegeset tennem ennek kapcsán?
Vagy nézzen ki úgy, mint a szokásos, három lánctányéros verzióban szokott?

köszi!

vitya_95

vitya_95

vendég

• fórumtag
  • 220 posts
Köszi!
én nem vagyok dh-s igazán nem is tudom h milyen stilusban megyek csak szeretem ha strapabíró cuccos van alattam meg ha szembejön vmi akkor ne kelljen megállnom (nem 20tonnás teherauto) és néha még felfelé is szeretek menni... jah és vhogy ugy ahogy Thez irja ...:)

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
azért mert vannak olyanok(hogy felvegyem a stílusodat: idióták) de amgúy szimplán csak eszementek, jó értelemben:) akik szeretnek feltekerni egy hegyre még mielött lemennek rajta.
felfelé kell az áttétel, mert ezerszer nehezebb tekerni mint egy cc bicót, lefelé viszont ezerszer jobban lehet csapatni azzal az épített bringával mint egy xt-xtr-el szerelt cécógépnek...
igaz, nehezebb mint egy xt, de erõsebb is..

amúgy az a ~200? gramm ami van a kettõ közöttt, az semmi.