Sziasztok,
Van egy problémám amivel eljutottam oda, hogy nem tudok mit kezdeni, nem látom az okát. Egy 26 os montin kicseréltem a hajtóművet a a négyszögtengelyes trinity gagyiról egy integrált Deore M592-re. Pöpecül be is ment a helyére, frankó is, annyi az eltérés, hogy a régi 47,5mm láncvonallal volt, ez pedig ugye 50 már. Mivel a bringa nem sokat ment, nem nagyon lehet benne 1000kmnél több (10 éves léte ellenére), illetve semmi gond nem volt a hátsó sorral eddig sem, amit rendeltem hozzá deore (egyébként tökugyanaz mint a régi 10 éves!) azt még nem tettem fel, mert szemmel láthatóan is a sor tökéletes. Új megfelelő shimano láncot is kapott, mert az azért hamarabb nyúlik. A hátsó váltó is jó, kitisztítottam vált szépen. Nagyon gyors. Teljesen Deore az egész szett.
A probléma:
- ha legkisebb tányéron van elöl a lánc, minden szuper, bárhova válthatok hátul, akár teljesen keresztbe (persze csak tesztjelleggel), minden szép, finoman fut, nem érezni semmi rendellenst.
- ha a középső tányéron van elöl lánc, akkor ha hátul a kis kerekek felé váltok kb úgy a közepétől lefele, elkezd morogni, érezhető a hajtóművön a morgás, az utolsó előtti (13) ason nem annyir, majd a legkisebb 11-esen nagyon.
- ha a nagytányérra váltok elöl, a morgásérzet fokozódik, már hallani is, és itt is ahogy nő az áttétel, úgy egyre rosszabb.
A láncvonal miatt nem lehet, mert pont, hogy a nagyáttételeken segítene az, ha kijjebb van a hajtómű. Lácnfeszességet bárhova állítom nem segít semmit. A lánc típusa, hossza szemek száma is pont annyi mint a régin, ugyanígy a hajtómű is 48/38/28 as. Egyszerűen nem tudom mi a fene lehet a gond. Szemmel semmi nem látszik, a láncfeszítő senem laza senem túl szoros, minden gördül forog rendesen, a lánc is hibátlannak tűnik, nincs ütés vagy valami ami miatt esetleg szorulva forogna valamelyik szem, és ezért ugrana..
Tapasztalt már valaki hasonlót? Okozhat ilyet a régi hátsó sor? De ha az, akkor meg miért jó minden a kis első lánckerék esetén?
Köszönöm,
Soma