Nah a hátsó váltómnak (9-es RD-M772-hosszú) valószínűleg nagyobb gondja van, mint egy kis elállítódás, már enyhe terhelésre sem lehet vele a legnagyobb fogaskerékre váltani, ebben valószínűleg szerepe van a túlméretés sornak (A Shimano 11-34-et ad meg maxnak, nekem 12-36 van fent) meg a gyenge beállításnak. Játszottam a váltón ez előfeszítőcsavarral (ami a felső görgőt mozgatja) az rengeteget javított, de egyébként sikerült totálisan elállítanom a váltót.
Szóval elvittem szervizbe (meg fogom tanulni a váltót állítani, de most bicajozni akarok nem szopni, ma megint kimaradt az esti bicajozás), próbálják meg a legjobban belőni ahogy lehet. Legrosszabb esetben lecserélem a 12-36-ot 11-34-re, amit nagyon sajnálnék, mert a 12-36 fogkiosztása nekem egy álom a 11-32 után.
Tehát mondom a szervizben, hogy terhelés mellett nem lehet a legnagyobb, 36-os fogaskerékre felváltani, mert elakad a lánc, leesek a bicajról, etc.
Azt mondta nekem a szerelő, hogy terhelve a hátsó váltóval sem szabad váltani, hanem mint az első váltónál el kell egy pillanatra venni a nyomatékot.
Ez most komoly?
Én hátsó váltóval mindig terhelve váltok (az egyetlen amit nem teszek meg, az a nyeregből kiállva való váltás). Ha megyek fel a köves siratófalon gyök-kettővel, akkor nem tudom megtenni azt, hogy akár csak egy pillanatra elveszem a nyomatékot a pedálról mert leesek. Vagy ha egy enyhe emelkedőn megyek fel, ahová elég mondjuk hátul a 21, de jön egy meredekebb szakasz ahol kell a 32, akkor én eltekerek egészen a meredek aljáig, és ott pöccintem fölfele, az hogy egyből hárommal, vagy mondjuk 2+1 vagy szépen elosztva 1+1+1 fokozat az az emelkedőtől függ, de a lényeg azon van, hogy a nyomatékot gyakorlatilag egy pillanatra nem szakítom meg (najó, ha hármat pöccintek fel, akkor picit kevésbé tolom) ha csak a hátsóval kell váltani. a 11-32-es sorral ez gyönyörűen működött is.
Szóval én csináltam valamit éveken keresztül rosszul (amit a váltó nem torolt meg) vagy a szervízben nem tudják, hogy eszik-e vagy isszák a MTB-t?
Azt hol tudom megnézni, hogy a 12-36-os sorhoz milyen váltót ajánl a Shimano? Gondolom ha van 12-36os 9-es sor, akkor van hozzá váltójuk is...
j4ni módosította - 2016. július 13. - 20:44