Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Elfogyott mind. Aznap. :( De azért köszi!

Kérdés: 125kg-os kolléga nyomja egy Mongúzzal. A gyári hajtómû (nényszöges rencer') bal karja leesett egyszer. Látszik, hogy kicsit sérült a kar belseje (tengely kemény, gondolom az nem). Azóta bármennyire megtépjük mindig lelazul.

Érdemes beruházni menetrögzítõre? (gondolom ez is van 1-2k), vagy hajtómûcsere? Ha csere, akkor érdemes csak hajtómûvet venni (Alivio 5600 HUF-tól), vagy - figyelembe véve a súlyát - kell neki az octalinkes, vagy integrált rendszer?

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,161 posts

Deore octalink hajtómûvem van, 2 monoval (BB-ES31 és 51). Megvennék 9-ért monoblokkal, 10.900 az XT (octalink) most, szal +2k lenne a csere. Éredemes? Mert hogy az is ugyanaz a technika. Vagy hagyjam ki ezt a lépést?

szvsz megéri.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts
RontóBontók....
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Gyilkos banda... :)

Más: Deore octalink hajtómûvem van, 2 monoval (BB-ES31 és 51). Megvennék 9-ért monoblokkal, 10.900 az XT (octalink) most, szal +2k lenne a csere. Éredemes? Mert hogy az is ugyanaz a technika. Vagy hagyjam ki ezt a lépést?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Bakker; mit csináltok ti a láncokkal??? 20%-os emelkedõ, 44-11? No oil?

Használjuk.

A sebesség mindent megold.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Bakker; mit csináltok ti a láncokkal??? 20%-os emelkedõ, 44-11? No oil?

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
xtr-t vegyél, az egyetlen lánc eddig amivel pozitívak a tapasztalataim. A mostani xt 3X szakadt meg, a sramoknál olyan 10 felett járok szakadásügyileg, szval azt nem próbálgatom tovább, connexnél az a gond hogy a csapok hajlamosak beragadni, kmc meg sz*rul vált.

tess.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
annyira nem huzós árban az a nyúlásmérõ.

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts
Legolcsóbb, ha nagytányérról megpróbálod leemelni a láncot 3 óránál. Ha teljes fog kilátszik, akkor csereérett.
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,347 posts
házilag hogy mérem h már szétvan-e a lánc? tom lehet venni erre a célra kifejlesztett "kézikészüléket":D de hát szeressük az ócsóágot. tehát például megmérek most x db láncszemet, h milyen hosszú, meg megmérem mondjuk 2000km-nél. de mekkora eltérés megengedhetõ, vagy hogy lehetne ezt kivitelezni?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts
Pite nyugodt lehetsz mindegyik fossá nyúlik 2-3000 km alatt, nekem van sram pc 991 is meg xt is, olyan 2,5K körül van bennük és már úgy szarrá vannak nyúlva hogy mérni sem lehet.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts

pite: sztem senki sem fog neked ebbe tutit mondani.
vki ezt részesíti elönyben vki azt.
felteszel egy bármilyen láncot és elszakad akkor az nem jelenti rögtön azt hogy szar az adott lánc.
az is lehet h csak helytelenül lett összerakva vagy meg lett eröltetve....
de hogy miért nem birod még összerakni és tovább használni ha még csak kevés km van benne ezt nem birom felfogni.

na mind1. vegyetek deoret 2500 ért oszt cserélgessétek gyakran :D

Össze van rakva... De minek cserélünk x idõnként/km-enként fékbowdent, miért nem várjuk meg mindig hogy elöbb elszakadjon?

Eleve ahogy összerraktuk ott egy szép mélyedés van a csapban; nagyobb a válla, szerintem sokat nem fog már kibírni; ezért is gondoltam hogy nem nagyon halogatám a cserét...

Persze, nem azt mondom hogy szar az összes ikszté; de ahogy nem hallani mostanában állítólag sok jót a sramról, így halkan megjegyeztem hogy nálam sem ugrott épp 15 pontot felfele a láncom népszerûségi idexe...

Ill olyat vártam aki használt egyik után másikat és volt vmilyen pozitív/negatív tapasztalata; vagy szervizelget ilyeneket, stb. Vagy põlõ tudja miben másabb az iksztéer az iksztétõl,krosszsztep a simától...

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts
pite: sztem senki sem fog neked ebbe tutit mondani.
vki ezt részesíti elönyben vki azt.
felteszel egy bármilyen láncot és elszakad akkor az nem jelenti rögtön azt hogy szar az adott lánc.
az is lehet h csak helytelenül lett összerakva vagy meg lett eröltetve....
de hogy miért nem birod még összerakni és tovább használni ha még csak kevés km van benne ezt nem birom felfogni.

na mind1. vegyetek deoret 2500 ért oszt cserélgessétek gyakran :D

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Nyilván a szokásos lemezt kihagyhatnánk hogy próbáljam ki; ugye azért kérdek olyanokat akiknek több tapasztaltuk van vele hogy már az elvileg facát teszteljem... :prosze: (Én amit hallok az nem túl friss infó; azért kérdem...)

1ébként sztem sejted hogy nem nõtt marha nagyra a szememben az XT 2700-2800km-el... (a 0,5ös még nem megy bele, bár nemsoká bemenne...)

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
sram láncokról jót mostanában nem hallok.. de tesztelgesd csak :-)

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
(Utolsó nekifutás!)
LX hajtómû, XT sor, XT váltók-karok, szakadt az XT lánc, alábbi alternatívák:

XT lánc 5ért
XTR lánc 6ért
971 lánc 4,5ért
991 7ért
991 Cross Step 9ért

Sramok elvileg tovább bírják nyúlás nélkül, de ha nyúltak hamarbb szakadnak(?)
XTR erõsebb lehet az XTnél, mert súlyban nem világrekorder; így biztos másban jó... (bár itteni boltos 6ért a 971es láncot mondta)
Cross Step-nél a csapok(nál a sajtolás történt nagyobb erõvel) 'erõsebbek'?

Mint kopó alaktrész nem is szeretnék túl sokat sem kiadni rá; de szakadni sem szeretek... legyen 971 és joccakát; legyen XTT mert ennyniért erõs, vagy a Cross Step még 5000kilcsi után is állat lesz és visszahozza az árát?
:prosze:

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts
igen létezik. én is láttam már 2WD montit :)
bár elég gyermeteg volt a haját átvitel az elsö kerékre.
nekem nem kéne ilyen az tuti.

csanyiati

csanyiati

újonc

• fórumtag
  • 1 posts
Hali! Bocsi, ha már írtatok errõl a fórumban. De nem volt még idõm az egészet átnézni. A kérdés: Tud valaki arról, hogy létezik-e kétkerék hajtású mountainbike? Én mintha már láttam volna évekkel ezelõtt egyet. Talán SAN MARCO márkájú lehetett. De akkor még nem nagyon érdekelt. Ha valaki tudna ilyenrõl szolhatna. KÖSZI:bananadan

rbalint88

rbalint88

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,387 posts

az új deore integrált, ha jól látom arról van szó

arról van szó, igen.és az lesz, ha lesz a boltban. de majd csak ha megjön a többi alkatrész

assasinbug

assasinbug

törzsvendég

• fórumtag
  • 893 posts

hát nemtom nekem 1 éve még octalinkes deore-om volt,
aztán intergált lx-et vettem, sztem merevségben ég és föld
a két technológia. és mivel az xt kb csak súlyban jobb én
nagyon az integráltra szavaznék...

az új deore integrált, ha jól látom arról van szó