Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18261 hozzászólás a témában

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Felső váltógörgő mennyit szokott kibírni?

Három feles után már dülöngél :P

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 hozzászólás
  • LocationBudapest

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 hozzászólás
  • LocationBudapest

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 hozzászólás
  • LocationBudapest

Update:

Sikerült beállít(t)a(t)ni a váltót úgy, hogy tökéletesen megy a 12-36-tal, halálpontos és tökéletesen veszi a 36-ot nagy terhelés alatt is (terep siratófal).

Ez a 12-36 nekem egy álom a 11-32-höz képest:

• Középtányérral a sor gyakorlatilag minden elemét használom (a 11 korábban mostohagyermek volt). Azzal, hogy hátul van egy 36-os fogaskerekem sokkal kevesebbszer kell lemennem kistányérra annak minden nyűgével együtt.

• A nagytányér sokkal használhatóbb lett mivel a 12-36 a 11-32-höz képest eggyel elcsúsztatva tartalmazza a sebességeket. A 44-11 nekem amúgy is nonszensz volt, max a Szépvölgyi úton lefele tudtam érdemben használni, a 44-12 mint a sor legalja viszont már jóval használhatóbb, illetve felváltva ugyanolyan láncállásnál a 11-32-vel szemben eggyel könnyebb fokozatban vagyok, ezért szélesebb a váltási tartomány számomra egy fokozattal.

• A kistányér használhatósága érzésre semmiben nem változott ahova kevés volt a 22-32 ott jó eséllyel a 22-36 sem segít nekem (itt már tapadási illetve erőnlétbeli a probléma és nem áttételbeli)

üdv

J.

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Az utolsó hosszú hsz.-emre még valaki valamit? Mármint valami érdemlegeset...

Szerintem azt csinálsz amit akarsz, amit a technikád, erőkifejtésed megenged. Én váltok terhelés alatt hátul és eszem ágaban sincs róla letenni. Még soha nem volt vele bajom, de ez is csak egy tapasztalat/vélemény. Persze kevésbé kopnak az alkatrészek ha nem váltasz terhelés alatt de ez nem agyváltó.

• j4ni kedveli ezt

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Adott egy Merida Reacto váz, aminek PF30 középrésze van, mellette persze van hozzá fsa 24mm-es tengelyre való átalakító is.

http://www.bikefun.h...m-lampre-selyem

FSA BB-PF6000/CZ (Press Fit 30 középrész)+FSA EE084 (24/REDUCER/AL)
FSA BB-PF/386SRAM EE103 (BB386EVO SRAM ADAPTER)

Melyik sram force hajtókarvariánssal használnátok? A sima gxp tengelyessel, vagy a bb30-as változattal, netán, valami más féle hajtást akasztanátok a vázra? :)

Alapvetően force szett kerülne a gépre, ezért lenne jó hozzá force kurbli, de, sajnos a hátsó féknél úgyis föl kell majd rúgni a homogeneitás szentségét :)

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Igen...ez most komoly...

• Vejne kedveli ezt

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 hozzászólás
  • LocationBudapest

j4ni módosította - 2016. július 14. - 14:33

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

nem kell állvány...bár kétségtelen azon a legjobb...megteszi egy erősebb gatya madzag, kötél, villany vezeték darab, bármi ami elbírja a bringát...a nyereg orránál fogva fellógatod a lakásba és lehet is szerelni...nagyon fontos, hogy rendben legyen a váltó bowdenezése, sokkal többet számít mint sokan azt gondolnák...legyen paralell a váltó tartó füled a hátsó kerékkel...ezek után lehet váltókat állítani...nem egy komoly dolog...hátsó nagyon egyszerű...elsővel többet lehet szívni...de az sem bonyolult...shimano oldalán, parktool oldalán és rengeteg más oldalon képekkel le van vezetve a dolog

Ha már az ember előszedi a madzagot, jusson a kormány mindkét oldalára is egy-egy, lényegesen stabilabb lesz! ;)

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 hozzászólás
  • LocationBudapest

kicsit előre kell gondolkodni..nem az utolsó utáni pillanatban gépészkedni

9-es 12-36 sort simán viszi bármelyik hosszú kanalas 9 es (nekem xt , de csak mert az volt a bringán)

Nekem is hosszú kanalas 9-es XT váltóm van (ez a Shadow XT).

-Tehát azt mondod csak beállítás kérdése?

-Ezzel a terhelés alatt váltás dologgal mi van?

(jelenleg bármelyik fogaskerékre tudok terhelés mellett váltani, kivéve a 36-ost /amire pedig gyakran lenne szükség, mert nyilván nem sík aszfaltra tartogatom a 36-ost/)

Véletlenül sem gányolni akarok. Ha nem fog működni 12-36-tal a jelenlegi setup, akkor vagy a váltó vagy a sor megy. (anyagi megfontolásból inkább a sor)

j4ni módosította - 2016. július 13. - 21:11

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

kicsit előre kell gondolkodni..nem az utolsó utáni pillanatban gépészkedni

9-es 12-36 sort simán viszi bármelyik hosszú kanalas 9 es (nekem xt , de csak mert az volt a bringán)

• j4ni kedveli ezt
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.025 hozzászólás

igen, ez most komoly.

• Vejne kedveli ezt

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 hozzászólás
  • LocationBudapest

Nah a hátsó váltómnak (9-es RD-M772-hosszú) valószínűleg nagyobb gondja van, mint egy kis elállítódás, már enyhe terhelésre sem lehet vele a legnagyobb fogaskerékre váltani, ebben valószínűleg szerepe van a túlméretés sornak (A Shimano 11-34-et ad meg maxnak, nekem 12-36 van fent) meg a gyenge beállításnak. Játszottam a váltón ez előfeszítőcsavarral (ami a felső görgőt mozgatja) az rengeteget javított, de egyébként sikerült totálisan elállítanom a váltót.

Szóval elvittem szervizbe (meg fogom tanulni a váltót állítani, de most bicajozni akarok nem szopni, ma megint kimaradt az esti bicajozás), próbálják meg a legjobban belőni ahogy lehet. Legrosszabb esetben lecserélem a 12-36-ot 11-34-re, amit nagyon sajnálnék, mert a 12-36 fogkiosztása nekem egy álom a 11-32 után.

Tehát mondom a szervizben, hogy terhelés mellett nem lehet a legnagyobb, 36-os fogaskerékre felváltani, mert elakad a lánc, leesek a bicajról, etc.

Azt mondta nekem a szerelő, hogy terhelve a hátsó váltóval sem szabad váltani, hanem mint az első váltónál el kell egy pillanatra venni a nyomatékot.

Ez most komoly?

Én hátsó váltóval mindig terhelve váltok (az egyetlen amit nem teszek meg, az a nyeregből kiállva való váltás). Ha megyek fel a köves siratófalon gyök-kettővel, akkor nem tudom megtenni azt, hogy akár csak egy pillanatra elveszem a nyomatékot a pedálról mert leesek. Vagy ha egy enyhe emelkedőn megyek fel, ahová elég mondjuk hátul a 21, de jön egy meredekebb szakasz ahol kell a 32, akkor én eltekerek egészen a meredek aljáig, és ott pöccintem fölfele, az hogy egyből hárommal, vagy mondjuk 2+1 vagy szépen elosztva 1+1+1 fokozat az az emelkedőtől függ, de a lényeg azon van, hogy a nyomatékot gyakorlatilag egy pillanatra nem szakítom meg (najó, ha hármat pöccintek fel, akkor picit kevésbé tolom) ha csak a hátsóval kell váltani. a 11-32-es sorral ez gyönyörűen működött is.

Szóval én csináltam valamit éveken keresztül rosszul (amit a váltó nem torolt meg) vagy a szervízben nem tudják, hogy eszik-e vagy isszák a MTB-t?

Azt hol tudom megnézni, hogy a 12-36-os sorhoz milyen váltót ajánl a Shimano? Gondolom ha van 12-36os 9-es sor, akkor van hozzá váltójuk is...

j4ni módosította - 2016. július 13. - 20:44

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

nem kell állvány...bár kétségtelen azon a legjobb...megteszi egy erősebb gatya madzag, kötél, villany vezeték darab, bármi ami elbírja a bringát...a nyereg orránál fogva fellógatod a lakásba és lehet is szerelni...nagyon fontos, hogy rendben legyen a váltó bowdenezése, sokkal többet számít mint sokan azt gondolnák...legyen paralell a váltó tartó füled a hátsó kerékkel...ezek után lehet váltókat állítani...nem egy komoly dolog...hátsó nagyon egyszerű...elsővel többet lehet szívni...de az sem bonyolult...shimano oldalán, parktool oldalán és rengeteg más oldalon képekkel le van vezetve a dolog

• j4ni és Vejne kedveli ezt

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás

Kimész egy sík útra, és állítgasd ott. Egyedül a határoló csavarok, amiket álló helyben kell beállítanod, meg hogy jó helyen legyen a váltó, az előfeszítést lehet menet közben, ha mindkét váltókarodon ott van az állítócsavar, én úgy szoktam ha éppen nem tetszik.

• j4ni kedveli ezt

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás

Lehetni lehet, csak elég kényelmetlen.

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 hozzászólás
  • LocationBudapest

váltót lehet nyereggel-kormánnyal lefele fordított bicajon is értelmesen beállítani? Nekem nincs állványom...

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Van linked a többihez is? Elsősorban a váltóbeállításra gondolok...

Előre is köszi!

J.

Az első váltó helyes beállítása

A hátsó váltó helyes beállítása

ultio módosította - 2016. július 13. - 10:53

• j4ni kedveli ezt

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

Maci81

Maci81

újonc

• fórumtag
  • 18 hozzászólás

Teljesen normális viselkedés, főleg Shimano hátsó agynál tapasztalható. De a többi is csinál ilyet.

Akkor megnyugodtam.  :)  Köszönöm a választ!

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Sziasztok!

Lenne egy nagyon amatőr kérdésem,előre elnézést kérek.

Szóval, ma észrevettem,hogy a hátsó fogaskoszorúnak van egy pici kotyogása ha kézzel megmozgatom(nem forgásirányba,hanem oldalirányba). Ez normális,vagy meg kell csak valamit húzni,ill. nagyobb-e a baj? A válaszokat előre köszönöm.

Teljesen normális viselkedés, főleg Shimano hátsó agynál tapasztalható. De a többi is csinál ilyet.

• Maci81 kedveli ezt
Marci