Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
A hátsóagy szabadonfutója romlott el. Ha szerencséd van javítható.

A sebesség mindent megold.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts

Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni.
A hajtásommal van valami de nem tudom mi lehet az. Nem hajt semmit egyik napról a másikra. Azelõtt is voltak kihagyásai néhány mp.re de nem volt vészes.
Most olyan ha elõre tekerem mint ha reesett volna a láncom. A racsnival van valami? (single speed) vagy a hajtókar csapággyal? Ha valakivel elõfordult már ez, vagy lenne egy jó ötlete KÉRE ÍRJON!!!! elõre is kösszi:)

Tehát hiába tekerem a bringát, mintha leesett volna lácom....nem hajt csak zörög meg ilyesmi....a bringa 4 hónapos..egy umf...minõségi hajtással ezért nem értemm...ötleteket lécci!!!! és ha lehet szerelési tanácsokat:)

hat oregfiu a hajtassal nem lehet problema az csak van.forog a kis csapagyain es ennyi mak recseghet.racsni lesz bajos valoszinuleg kihagynak a kalapacsok vagy a lanc ugrik meg a fogakon.

Grigoris94

Grigoris94

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni.
A hajtásommal van valami de nem tudom mi lehet az. Nem hajt semmit egyik napról a másikra. Azelõtt is voltak kihagyásai néhány mp.re de nem volt vészes.
Most olyan ha elõre tekerem mint ha reesett volna a láncom. A racsnival van valami? (single speed) vagy a hajtókar csapággyal? Ha valakivel elõfordult már ez, vagy lenne egy jó ötlete KÉRE ÍRJON!!!! elõre is kösszi:)

Tehát hiába tekerem a bringát, mintha leesett volna lácom....nem hajt csak zörög meg ilyesmi....a bringa 4 hónapos..egy umf...minõségi hajtással ezért nem értemm...ötleteket lécci!!!! és ha lehet szerelési tanácsokat:)

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

ha találsz elérhetõ áron 38as tányért szólj nekem is!(nekem nem sikerült)

köszi!

Hali!

Én ezt találtam:

http://ebike.hu/term...r-4karos/14648/

Olcsó és mivel acél, tovább is tart.

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,011 posts
ha találsz elérhetõ áron 38as tányért szólj nekem is!(nekem nem sikerült)

köszi!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Ööö... Most beugrott valami. Talán a 24-34-42-es 97es alivio hajtómûvel mintha gondjai lettek volna. A kalitka belsõ lemezének ívétõl függ, hogy elbírja-e. Vegyél inkább egy 38ast, 38×11-es áttétel meglehetõsen sok helyre elég, nekem busz mögött is jó, 50es tempó simán megy vele, a nagytányért meg felejtsd el...

Köszi

Akkor lehet, hogy 38-as tányér lesz nekem is a nyerõ.

7-es sornál jelenleg 32-11; 32-13 -at használom a legsûrûbben, mert 50 mm-es láncvonal mellett itt áll leginkább egyenesben a lánc. Ezek 2,46 és 2,9-es áttételnek felnek meg. Viszont a 2,46 sokszor kevés, sikon a 2,9 meg sok, lejtõsebb úton viszont kevés, ráadásul a 11-es fogaskerék hamar lereszelõdik. 38-as tányérral ez a gond megoldódna, mert a
viszonylag egyenes láncvonal tartományban lenne 38-11 (3,4), 38-13(2,9) és 38-15 (2,53) ami minden szempontból jobb és tartósabb lenne.

44-es tányérral csak a 44-11, 44-13-at lenne értelme használni a láncvonal miatt, de az nekem nagyon sok, szinte sosem kell ilyen kemény áttétel.

palladium

palladium

vendég

• fórumtag
  • 47 posts
McGywer: igaz, a tengely hossza nem változik.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

Köszi szépen.

Egyébként hogy tetted be középre a nagyot? Én a napokban próbálgattam ezt a régi stx-rc hajtómûvemen, de oda mintha nem passzolt volna, elég rendesen elálltak a fülek, nem feküdtek fel. Igaz, ezt látva nem is próbltam becsavarozni.

Most látom, hogy az elsõ váltóknál meg van adva, hogy a középsõ és a nagytányér között mekkora az elõírt minimális különbség, és az újabbaknál ez 12 fog.

Az stx esetén ez nem okozhat gondot (36-44)?

Ööö... Most beugrott valami. Talán a 24-34-42-es 97es alivio hajtómûvel mintha gondjai lettek volna. A kalitka belsõ lemezének ívétõl függ, hogy elbírja-e. Vegyél inkább egy 38ast, 38×11-es áttétel meglehetõsen sok helyre elég, nekem busz mögött is jó, 50es tempó simán megy vele, a nagytányért meg felejtsd el.
Nagytányért ha középre akarod betenni, akkor néha bizony reszelni kell, márkától és típustól függõen. Ha lehet, inkább a tányért reszeld, mint a hajtókart. :D

Palladium: Ezzel a módszerrel nem csökkenthetõ a Q-faktor, ha belegondolsz, csak a lánctányérokból hagysz el egyet, így nincs nagytányéron keresztbeváltás, minden más változatlan.

palladium

palladium

vendég

• fórumtag
  • 47 posts

Simán elbírja. Nekem a 24-38-at gond nélkül viszi a Sram X-Gen és akkor már nagytányér sem kell.
Volt olyan próbálkozásom, hogy 22es kistányér és középre betettem a 44es nagyot. A régi topswinges stx ha terhelés alatt nem is, de amúgy felpakolta.

Ezzel a megoldással le lehet csökkenteni a hajómû széllességét? Azért kérdezem, mert a feleségem bringáján található hajtómû túlságosan széles a számára.
Bár nekem is tetszik a két tárcsás megoldás, szívesen kipróbálnám.

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,011 posts

Az edzõgépre lesz, arra meg simán jó a deore. De ha 20e :) alatt adod az xt-t akkor megveszem.

hááát alatta nem, de nem egész a duplájáért vihetõ(35e) ;)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Van egy Xt-m eladó, ha kicsit jobbat akarsz...

Az edzõgépre lesz, arra meg simán jó a deore. De ha 20e :) alatt adod az xt-t akkor megveszem.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Simán elbírja. Nekem a 24-38-at gond nélkül viszi a Sram X-Gen és akkor már nagytányér sem kell.
Volt olyan próbálkozásom, hogy 22es kistányér és középre betettem a 44es nagyot. A régi topswinges stx ha terhelés alatt nem is, de amúgy felpakolta.

Köszi szépen.

Egyébként hogy tetted be középre a nagyot? Én a napokban próbálgattam ezt a régi stx-rc hajtómûvemen, de oda mintha nem passzolt volna, elég rendesen elálltak a fülek, nem feküdtek fel. Igaz, ezt látva nem is próbltam becsavarozni.

Most látom, hogy az elsõ váltóknál meg van adva, hogy a középsõ és a nagytányér között mekkora az elõírt minimális különbség, és az újabbaknál ez 12 fog.

Az stx esetén ez nem okozhat gondot (36-44)?

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

Jelenleg 22-32-44 felállású hajtómûvem van, régi stx váltóval.

Elbírná a rendszer ha a 32-es tányért 36-osra cserélném?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Jelenleg 22-32-44 felállású hajtómûvem van, régi stx váltóval.

Elbírná a rendszer ha a 32-es tányért 36-osra cserélném?

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts

MRP-nek van hazai forgalmazója? Egy ilyenre fáj a fogam: http://www.mrpbike.c...product&item=1x

Nincs

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts
MRP-nek van hazai forgalmazója? Egy ilyenre fáj a fogam: http://www.mrpbike.c...product&item=1x

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Köszi.

Gondolom az volt a tesztben, hogy szép, erõs és amire kitalálták tökéletes. :)

Tulajdonképpen mitõl lehetne rossz?

(Mondjuk az integrált hajtómûvek 50 mm-es láncvonala miatt alig lehet használni a nagytányért, mert csak az alsó két fokozaton nem áll totál kersztben a lánc. Mindez megfejelve a teljesen értelmetlen 44-es lánctányérral)

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,011 posts

Köszi.

Van egy Xt-m eladó, ha kicsit jobbat akarsz...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

nem üreges
volt teszt mind a 2 újságban de csak használat nem méregetõs

de kérdezd Thommey-t hátha szétszedte és lemérte...:)

friteknél nem emléxem de majd átpörgetem az útóbbi 3-4 lapszámot

Köszi.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,273 posts

Szerintem (meg a shimano honlap szerint :) ) sem üreges. Én nem igazán látok a kar formájában különbséget, bár egyiket sem néztem meg jobban élõben.

nem üreges
volt teszt mind a 2 újságban de csak használat nem méregetõs

de kérdezd Thommey-t hátha szétszedte és lemérte...:)

friteknél nem emléxem de majd átpörgetem az útóbbi 3-4 lapszámot
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való