Én még sohasem hallottam erről a praktikáról. Ennek mi értelme lenne? Ha pihentetjük, akkor tovább él? Nem kekeckedni akarok, csak tényleg érdekelne hogy mi lenne az előnye. Mert az sem kizárt, hogy van valami haszna, csak én nem látom.
A kopott/nyúlt lánc koptatja el a fogsort. Ha több láncot cserélgetsz vetésforgóban, kevesebbszer találkozik a fogsor nyúlt lánccal.
Én kb 15 éve így csinálom a bringán. Tavalyig 8 sebességes XTR racsnijaim voltak, ezt 6 db, az egyik legolcsóbb Sram lánccal cserélgetve használtam. 25-30ezer km-t bírt ki átlagosan a hajtáslánc. (MTB, nem országúti) kb. 5-600km-enként cserélgettem a láncot.
Kb napra pontosan egy éve áttértem a 10es rendszerre, SLX racsni, 5 db XT lánc cserélgetve. Most van benne 9000 km (egy bringám van, mindennapi közlekedésre és túrázásra is ezt használom) , még gyűjtöm a tapasztalatokat. Azt látom, hogy az SLX racsni sokkal puhább anyag, már 3-4 ezer km után elkezdett megugrani a lánc az alsó 2. fogon. Erre vettem egy fogaskereket egy ezresért, azóta egész jó minden, még jó néhány ezer km lazán benne van a rendszerben.
Hát nem tudom én sem az igazságot....De szerintem ezt egyetlen egy lánccal nem tudnám elérni.