Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

ja en azt hittem hogy te csinalod otthon. egy lancbonto nem nagy beruhazas, de eleg speci szerszam ahoz hogy neha semmi mas ne tudjon segiteni :)

nem vettem meg sose, mert ugy voltam vele, hogy ha veszek egy lancot, akkor belovik meretre, aztan utana eleg a patentszem leszedni.

a patentszemnek van amugy vmi hatranya?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
ja en azt hittem hogy te csinalod otthon. egy lancbonto nem nagy beruhazas, de eleg speci szerszam ahoz hogy neha semmi mas ne tudjon segiteni :)
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

amugy majd ha vegeztel, akkor le tudod ugy is csekkolni hogy jo-e a hossz, hogy levaltasz elol-hatul a legkisebb kerekre [keresztben lesz a lanc de most az mindegy]. Akkor a hatso valto kanala szinte vizszintesen hatrafele kell hogy alljon de ugy hogy meg mindig feszuljon a lanc.

igy kb jo

en mindig igy csinaltam, es szerintem egyszeru, es jol is adja ki.

nincs lancleszedom, de akkor asszem veszek egyet, mert igy nincs ertelme bevinni, hogy szedjenek ki x dbot.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
amugy majd ha vegeztel, akkor le tudod ugy is csekkolni hogy jo-e a hossz, hogy levaltasz elol-hatul a legkisebb kerekre [keresztben lesz a lanc de most az mindegy]. Akkor a hatso valto kanala szinte vizszintesen hatrafele kell hogy alljon de ugy hogy meg mindig feszuljon a lanc.

Feltöltött kép
ha igy all akkor tul hosszu

Feltöltött kép

igy kb jo

en mindig igy csinaltam, es szerintem egyszeru, es jol is adja ki.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

arn: igen, bele.

ugy jon ki, hogy +2 utan +1 szem lesz a patent. ekkor inkabb +3 legyen, mint +1 ugyi?

amugy a +2 helyett +8 szemem van :D pedig meg kerdeztem is a baromarcut a szervizben, hogy nem kellene hozzamerni?

rasotamas

rasotamas

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
Bigtibi: Néztem feszesebb és lazább bowdennel, az alsó pozíciót nem nagyon babráltam, csak annyira, hogy ne essen le a lánc, a felsõ pozíciót legszélsõ helyzetbe engedtem, gyakorlatilag úgy ki van tekerve az állítócsavar, hogy lötyög. Gyakorlatilag bowden nélkül kézzel kihúzva sem jönne kijjebb.

xian: Nem tudom mire gondolsz pontosan, valami ékre, aláhézagolásra gondoltam, csak hogy jobbra mozduljon el az egész elsõ váltó mindenestõl.

Azóta támadt olyan ötletem, hogy nem lehetne konkrétan a terelõkeretet elhajlítani, hogy ugyanaz a váltóállás másmilyen váltóváll pozíciót jelentsen? Nem egy drága váltó, valami alap shimano. Köszönöm a segítséget.

Ezzel annyi a bibi, hogy a bilincs pont jó a vázra. Max ha nem érne össze a bilincs két vége, csak a csavar tartaná. Vagy te is épp így gondoltad? Végülis a bilincs mûanyag, gondolom hajlik annyit.

Pl ez? : http://ridebike.hu/t...licsről fdm410/
Azt nézem, hogy van 3 méret, és nekem kicsi a váltó és a váz, ez meg kicsirõl nagyra bõvít, szerintem a kicsirõl közepesre jobb lenne, talán még be is férne.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Sziasztok, hosszas kattogás és szenvedés után ma sikerült házilag lecserélni a csészés középrészt monoblokkra, szemre ugyanakkora volt, de miután nem vált fel a legnagyobb lánctányérra megmértem, 115 helyére ment a 118 milis, miután még jobban ráhúztam a rögzítõcsavart nyertem még kb fél-1 milit, de így sem vált fel, de ha kézzel felrakom ott marad, picit súrlódik. Váltó persze állítva. Szóvál hogyan nyerhetnék még 1-2 milit, anélkül, hogy súlyos ezreseket költenék egy másik monoblokkra, vagy szélesebb váltóra? nem lehet a bilincs alá beékelni valamit, hogy arrébb helyezzem az egész váltót? Ti mit tennétek? Életem elsõ monoblokkja, és nagyon örültem neki. Válaszotokat köszönöm!

Létezik egy ilyen szerkezet, de ez olyan váltóbilincshez van, ami nagyobb átmérõhõz való, mint amilyen az ember vázcsõ átmérõje, de szerintem 1-2 mm-t te is megpróbálhatsz valami hasonló alátéttel.

Feltöltött kép

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Alátéttel? (rasotamasnak)

arn: igen, bele.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

koszi, megnezem. tuti nagyobb lesz... talaltam videot rola :)
http://bicycletutor....e-chain-length/

jah igen meg egy kerdes... a patentszemet bele kell szamolni a +2be ugye?

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
Mit jelent nálad "a váltó beállítva? " A szélsõ érték határoló is, vagy csak a bowden?

Sziasztok, hosszas kattogás és szenvedés után ma sikerült házilag lecserélni a csészés középrészt monoblokkra, szemre ugyanakkora volt, de miután nem vált fel a legnagyobb lánctányérra megmértem, 115 helyére ment a 118 milis, miután még jobban ráhúztam a rögzítõcsavart nyertem még kb fél-1 milit, de így sem vált fel, de ha kézzel felrakom ott marad, picit súrlódik. Váltó persze állítva. Szóvál hogyan nyerhetnék még 1-2 milit, anélkül, hogy súlyos ezreseket költenék egy másik monoblokkra, vagy szélesebb váltóra? nem lehet a bilincs alá beékelni valamit, hogy arrébb helyezzem az egész váltót? Ti mit tennétek? Életem elsõ monoblokkja, és nagyon örültem neki. Válaszotokat köszönöm!

rasotamas

rasotamas

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
vagy úgy is szokták, hogy kistányér, legkisebb lánckerék hátul. és még így is feszítsen kicsit a váltó. plusz ha össztelósod van akkor nézd meg rugó nélkül hogy ha teljesen beül, akkor se tépje le a vátót.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
koszi, megnezem. tuti nagyobb lesz... talaltam videot rola :)
http://bicycletutor....e-chain-length/

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
Tökmindegy h Sram vagy Shimano az elv ugyanaz.

Én úgy szoktam, hogy nagytányér csörlõ (tehát elöl-hátul a legnagyobb) és ha így még elfut, tehát nem tépi le a váltót, akkor jó.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

SRAM szerint váltó kihagyásával felrakod a láncot a legnagyobb kerekekre elöl-hátul. Pont érjen körbe+2 szem.

tehat a "pont erjen korbe" allapothoz kepest kell meg +2 szem? shimano velemenye errol? :) shimano hajtaslanc az egesz (deore, lx, xt).

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
SRAM szerint váltó kihagyásával felrakod a láncot a legnagyobb kerekekre elöl-hátul. Pont érjen körbe+2 szem.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
hogyan lehet meghatarozni a lanc optimalis hosszat? a legutobbi lanctisztitasnal tunt fel, hogyha keresztbevaltok (azert, hogy egyszerubb legyen leszedni), nemhogy nem feszul, hanem log a lanc. a lancfeszito teljesen harmonikaban: raadasul nem is kell a legkisebb kerekre valtani ehhez.

gyanitom ez lehet az oka annak, hogy neha "felkapta" az elso lanckerek a lancot, es beszorult a tanyerok es a vaz koze.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
van egy régi, használt négyszöges monoblokkom.
korábban volt probléma, hogy minden karbantartást mellõztek rajta így nem volt túl szép állapotban.
azóta szétbontottam, kimostam minden koszt/zsírt belõle, újrakentem az egészet.
kézben tartva nagyon szépen, finoman futott, de most, hogy visszaraktam a vázba megszorult az egész, darabosan mozog.
kérdés, hogy ezt a problémát egy új blokk megoldaná-e, mert arra tippelek, hogy a két csésze és így a csapágyak nem párhuzamosak így egy új darab is szorulni fog.
az váz szerintem nincs deformálva, elcsavarodva így nem hiszem, hogy az lehet a baja. lehet más ok?

megoldva, csészékkel túlszorítottam a csapágyakat.

apollo

apollo

vendég

• fórumtag
  • 16 hozzászólás
Meg tudnátok mondani, hogy az o.úti és a mtb monoblokkok között felépítésben vagy tömítettségben vagy srapabírásban van-e valami különbség?

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
Dísznek...

OMG

Rakd fel állványra, lassan tekerd miközben váltasz és figyelj. Úgy talán már rájösssz.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala