Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts

A bowden darabra van, nem méterre.

.
Ez nem egészen igaz. Valósz. tényleg gyakoribb az elõrevágott, de a szokásos profi boltban (Routens) nekem mindig levágják m-re. Bp-n pl. Hugónál is vettem rõfre mért bovdent.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
agyvaltoknal nem feltetlen

pl ha sturmey-archer valtorol van szo, oda nem mindegy hogy mit veszel
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
A bowden darabra van, nem méterre.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

:(

Tiszafüreden összesen két bicikliszerelõ van. Az egyik (mint olvashattátok) nem foglalkozik agyváltóval. A másikkal meg összekaptam pár éve és oda nem fogok többet menni. :D
Úgy látszik nekem kell kicserélnem... De az meg nem gazdaságos, mert akkor ugye vennem kéne pár méter bowdent, amikor nekem nem kell olyan sok.

Egyébként ez a bowden a bicikli vázában van vezetve, nem értek hozzá, hogy van rögzítve és legfõképpen hova. (?)

Az említett Sheldon Brown oldalán biztosan találsz hasznos információkat, a Park Tool oldalán is vannak nagyon jó szerelési útmutatók, a bowden meg nem hinném, hogy akkora tétel volna, hogy azt gazdaságossági szempontból ne vedd meg.

http://sheldonbrown....ring/index.html
http://www.parktool.com/repair/

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
:(

Tiszafüreden összesen két bicikliszerelõ van. Az egyik (mint olvashattátok) nem foglalkozik agyváltóval. A másikkal meg összekaptam pár éve és oda nem fogok többet menni. :D
Úgy látszik nekem kell kicserélnem... De az meg nem gazdaságos, mert akkor ugye vennem kéne pár méter bowdent, amikor nekem nem kell olyan sok.

Egyébként ez a bowden a bicikli vázában van vezetve, nem értek hozzá, hogy van rögzítve és legfõképpen hova. (?)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Ha hozzám is odajönne valaki, hogy belsõgörgõnélküli láncot szeretne én is hülyén néznék ki a fejembõl... :)
Én is találkoztam már olyan boltokkal ahol agyváltóval egyáltalán nem foglalkoznak.

A sebesség mindent megold.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts

És milyen volt elõtte?

Google :P sheldonbrown oldalán fent van minden. matuzmasternél meg le van fordítva.

Ma is tanultam valamit. :)
És szerintetek agyváltós bicikli bowdenjét miért nem cseréli ki? Ördöngõsség?

Én is :)
Szerintem csak nem akart más melót elvállalni a megszokottól. Vagy csak a belsõ görgõgyûrûk hallatán elment mindentõl a kedve :D

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Ma is tanultam valamit. :)
És szerintetek agyváltós bicikli bowdenjét miért nem cseréli ki? Ördöngõsség?

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
És milyen volt elõtte?

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
1978-ban találta fel a Sedisport. :)
http://gicl.cs.drexe...hingless_desgin

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Áhá!
Szóval alapból mindegyik lánc ilyen. És nem hagyományos.
Úgy gondoltam ez a belsõ görgõgyûrû nélküli lánc valami újdonság...

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
Valószínûleg nem tudta mi az, hogy belsõ görgõgyûrû nélküli lánc. Bevallom én se találkoztam evvel a kifejezéssel a mai napig. Gondolom azért, mert majd' 25 éve kitalálták ezt és azóta is jól mûködik és a régirõl senki nem beszél.
Az hogy nem képes elismerni a tudásának a hiányát, az meg a szerelõt minõsíti.

szerk: több mint 30 éve

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Olvasgatom az e-boltok kínálatát, de nincsen a láncok mellé írva, hogy hagyományos vagy belsõ görgõgyûrû nélküliek-e.
:?

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Ne menj oda többet, ez lehet a megoldás.

E-boltokból sok mindent meg tudsz rendelni. Lehet postával együtt is olcsóbb lesz mintha helyben vetted volna. Egy bowdencsere meg gondolom nem haladja meg a képességeidet Neked sem. Itt kaphatsz segítséget, de ha vágod a külföldit Gugli is a barátod.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Sziasztok!

Van egy agyváltós kontrás biciklink. Az egyik láncszeme félig eltörött, és a váltó bowdenje is elszakadt. Elvittem a helyi szerelõhöz. "Kerékpár szaküzlet és szervíz", olvastam az ajtó fölötti felíratot.
Lényeg a lényeg, megkérdeztem, van-e belsõ görgõgyûrû nélküli láncuk, mert akkor olyanra kellene kicserélni, nem hagyományosra. Azt a választ kaptam, hogy nem foglalkoznak ilyennel. Én viszont járatlan vagyok a témában, rákérdeztem, hogy mégis milyen az ilyen lánc, drága? Ismét csak elmagyarázta, hogy nem foglalkoznak ilyesmivel.
Aztán említettem neki, hogy a váltó bowdenjét is ki kellene cserélni. Nagyon meglepett arccal nézett rám, gyorsan segítettem megértetni: agyváltós. Erre meg azt mondta, hogy agyváltós biciklikkel nem foglalkoznak.
Belementem, hogy akkor csak a láncot cseréljék ki, de azért rákérdeztem, hogy egy bowdent miért nem tudnak kicserélni? Nem lehet kapni hozzá? Azt mondta hogy egyszerûen nincs és csak a probléma van belõle.

Minden kerékpár "szaküzlet"-ben ilyen bénák? Vagy csak Tiszafüreden nem lehet kapni ezeket? Most akkor hogy csináltassam meg a váltót?
A belsõ görgõgyûrû nélküli lánc is ritkaságnak számít? Hol tudnék szerezni? Jóval drágább, mint a hagyományos?

Köszi!

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
Állás közben nem fog nyúlni (kopni) a lánc.

Máté85

Máté85

vendég

• fórumtag
  • 223 posts
Érdemes levenni a láncot a biciklirõl , hogy ne nyúljon? kb 1.5 - 2 honapig tuti nem fogok tekerni mert fent leszek pesten, a bicikli meg marad miskolcon. Tegnap megtakaritottam meg lezsirosztam.
Ha igen akkor hogy tároljam valami zacsiba vagy edénybe esetleg még plussz olajjal?

CUBE... your life!!!

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
en uditosflakonban szoktam :) az mindig van itthon egy ures.

megneztem az olajokat: korabban szaraz korulmenyekhez hasznalatos olajat hasznaltam spray formaban (ezt most mar csak valtokhoz meg ilyesmihez hasznalom), jelenleg pedig neoval olajat.

http://www.neovalbik...ent/view/15/30/

amugy majd ha vegeztel, akkor le tudod ugy is csekkolni hogy jo-e a hossz, hogy levaltasz elol-hatul a legkisebb kerekre [keresztben lesz a lanc de most az mindegy]. Akkor a hatso valto kanala szinte vizszintesen hatrafele kell hogy alljon de ugy hogy meg mindig feszuljon a lanc.

Feltöltött kép
ha igy all akkor tul hosszu

Feltöltött kép

igy kb jo

en mindig igy csinaltam, es szerintem egyszeru, es jol is adja ki.

megcsinaltam, igy all be a masik modszer alapjan :) koszi a tippeket.

Big30

Big30

törzsvendég

• fórumtag
  • 522 posts
Ha olyan flakont használsz aminek nagyobb átmérõje van a kupaknál akkor szét se kell vágni, így többször fel tudod használni. pl cappys palack

2literes flakonba egy kicsi benzin. láncot beledug a lyukon. kupak rá. rázogatod pár percig. üveg szétvág, lánc kivesz, letöröl.
én ezt szoktam.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
2literes flakonba egy kicsi benzin. láncot beledug a lyukon. kupak rá. rázogatod pár percig. üveg szétvág, lánc kivesz, letöröl.
én ezt szoktam.