Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

jocek03

jocek03

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,125 posts

Próbáltam utánanézni itt a fórumon, de nem találtam egyértelmûen a dolgot.

Azon gondolkozom, hogy 2X7 vagy 1X7 rendszerre váltok.

Ezt megtudom tenni, hogy csak simán leszedem az 1 vagy a 2 lánckereket és a váltót, aztán hajrá?

Vagy kell valami még hozzá, ss lánctányér (fõleg az 1x7 esetén), láncterelõ vagy hasonló?

kölyökkoromban volt 1x5 meg 1x6 -os bringám is, de már nem emlkészem, hogy volt megoldva.

1x7 variációhoz nem árt majd valami terelõ!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Próbáltam utánanézni itt a fórumon, de nem találtam egyértelmûen a dolgot.

Azon gondolkozom, hogy 2X7 vagy 1X7 rendszerre váltok.

Ezt megtudom tenni, hogy csak simán leszedem az 1 vagy a 2 lánckereket és a váltót, aztán hajrá?

Vagy kell valami még hozzá, ss lánctányér (fõleg az 1x7 esetén), láncterelõ vagy hasonló?

kölyökkoromban volt 1x5 meg 1x6 -os bringám is, de már nem emlkészem, hogy volt megoldva.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Sziasztok!

Szerintetek mennyire jó választás egy Shimano Deore FC-M540 hajtómû? Vegyes használatra kellene, a súly, design, gizdasági fok lényegtelen, inkább a megbízhatósága, tartóssága érdekelne. Megnéztem a testbike-on is, de az ottani írásokból lehetetlen objektív képet alkotni :)
Ha valakinek van személyes tapasztalata vele kérem írja meg.

Köszi elõre is!

Nekem az 530-as van, ami kb. ugyanaz.

Én elégedett vagyok vele, a csapágyak ezt a téli retket is bírják eddig napi szinten, tekerés közben egy lx-hez képest és semmi különbséget nem érzek.

Gondolom nehezebb annál, mert nem üreges, meg acél az alsó két tányér.

Ami kicsit negatív, hogy a fekete festék úgy jön le róla, mintha kötelezõ lenne neki.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Mihezképestmennyirejó? XT, SLX, XTR-hez képest bizonyára kevésbé. Amúgy Shimano hajtómû nem lutri. Nem fogsz csalódni benne.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 posts
Sziasztok!

Szerintetek mennyire jó választás egy Shimano Deore FC-M540 hajtómû? Vegyes használatra kellene, a súly, design, gizdasági fok lényegtelen, inkább a megbízhatósága, tartóssága érdekelne. Megnéztem a testbike-on is, de az ottani írásokból lehetetlen objektív képet alkotni :)
Ha valakinek van személyes tapasztalata vele kérem írja meg.

Köszi elõre is!

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
jahogy szóval neked egy 752-esrõl származó csillag kellene?
utánanézek mindjárt, hogy van-e olyan és ha van mibe fájna

szerk: Y-1C611000 ilyen cikkszámú FCM750-re való 4-es csillag van nekik, szerintem 10 alatt megúszható (és ötös csillag is van nekik, hasonló áron)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
nekem an ilyesmi spiderem énem is hazsnálom de nem shimano hanem dmr.lehet nem kompatibilis de meg lehetne probálni.leszedni ugyan azzal a szerszámmal lehet.ha fel is mgy esztétikailag nem lessz a régi.egy dmr ex type ról lenne szó

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
Meg Roox is volt, valamikor.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Aham, ilyen.
Nem is a nagylánctányér kell, igazából az megvan rajta, hanem egy SS montira tenném rá. Namost a 44-46 (nem tudom mekkora, most nincs itt nálam) nagytányér az elég durva lenne...

De amit tudok, hogy a nagylánctányér felfogatása (elvileg), megegyezik a vele egyidõs (fiatalabb) LX/XT octalinkes karok csillag-felfogatásával (mivel azokon elvileg leszedhetõ).

Tehát ha egy olyan csillagot tudnék szerezni, bármilyen (olyan lyukkörû) lánctányér felmenne rá. Aprót most néztem végig, 30ezerért van egy új octalinkes xt, akkor inkább csinálok reszelõvel :D
Valami ilyet:
Feltöltött kép
De hülye vagyok, van a middleburn-nek xtr spider-e...
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
http://www.cycloshop.cz/catalog/dily/FC_M952_4_99.pdf
ez a hajtókarod?
ilyen lánckerék nincs nekünk sajnos, és most csekkoltam, a németeknek sincs már
csak az Y-1C498010 záróanya
ötös 48 fogas lánckerék még van, ha kell :)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Régi octalinkes LX/XT hajtókarra való spyder-t (lánckeréktartó csillag)-ot honnan lehetne szerválni? Nekem Speciel 952-es XTR-re kéne, amin ugye alapból a nagytányér a lánckeréktartó cucc.

Yasec csinált még ilyet régebben, de kb fél éve nem válaszol a mailre.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
koszi :)

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,011 posts

melyik strapabirobb szerkezet? az octalinkes-monoblokkos vagy az integralt agyas deore hajtokar? oszinten szolva mindketto volt mar, egyikkel sem volt igazan gondom. de szelsobb helyzetekben?

az integraltat talan konnyebb szerelni (nagyobb tisztogatasnal nem art, ha konnyu lekapni a hajtokart).

Integrált, egyértelmûen...

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,276 posts

melyik strapabirobb szerkezet? az octalinkes-monoblokkos vagy az integralt agyas deore hajtokar? oszinten szolva mindketto volt mar, egyikkel sem volt igazan gondom. de szelsobb helyzetekben?

az integraltat talan konnyebb szerelni (nagyobb tisztogatasnal nem art, ha konnyu lekapni a hajtokart).

+ amúgyis az integrált a masszívabb
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
kmc = bikefun

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
http://www.kmcchain....&mo=view&id=568
http://www.kmcchain....tor/459_003.jpg

basszus ezeket hol lehet kapni?

az elsõ különösen szép, a második meg PIMP

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,276 posts

Lánc + sor csere elõtt állok, védeném a Chris King alu kazettatestet, így valami komolyabb tartóbakos sor kellene. Mennyire kompatibilis a Sram PC991 lánc + Sram PG990 kazetta az Xt hasjtómûvel, xtr hátsó váltóval? Vagy csak az a fontos, hogy a sor és a lánc legyen ugyanaz (sram vagy shimano). CRC-rõl kb. ugyanannyiért jönnék ki, mint az Xt-vel és ha jól látom a Sram tartóbakja a 6 nagyobb lánckereket fogja, míg az Xt csak 5-öt.

Elõre is kösz a segítséget, Gábor

teljesen
és nyugodtan mehet a xt/sram vegyesen is

nekem még a sram pc89r lánc "piros" sram sor van, van bennük vagy 7-8 k de még mûxik. de gond nélkül mûködött a sram sor xt lánccal is.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
Lánc + sor csere elõtt állok, védeném a Chris King alu kazettatestet, így valami komolyabb tartóbakos sor kellene. Mennyire kompatibilis a Sram PC991 lánc + Sram PG990 kazetta az Xt hasjtómûvel, xtr hátsó váltóval? Vagy csak az a fontos, hogy a sor és a lánc legyen ugyanaz (sram vagy shimano). CRC-rõl kb. ugyanannyiért jönnék ki, mint az Xt-vel és ha jól látom a Sram tartóbakja a 6 nagyobb lánckereket fogja, míg az Xt csak 5-öt.

Elõre is kösz a segítséget, Gábor
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

nem lett volna elég lecserélni a hátsó váltóbovden utolsó házát ami a váltóba megy?
nekem már 2x bejött..:)
semmi baja nem volt a váltónak,csak tiszta dzsuva volt a ház belseje..

Elõször én is arra gondoltam, hogy a bovden szorul valahol, de sajnos nem... Láncot levéve, bovdent kiakasztva visszamegy az alaphelyzetbe, de csak éppenhogy... Nincs meg az a kellemes határozott hang ahogy koppan a végállás csavaron.
Failure is always an option.