Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

mitlehet tenni azzal a hajtómûvel-monoblokkal ami recseg ha jelen esetben jobb lábbal kicsit jobban odalépek(egyéb esetben teljesen zajmentes). Én arra tippelek hogy húzni kéne mert talán igazodott a vázhoz vagy lazult, de ha kukás a dolog akkor neki sem állok:D...

Pedált, monoblokkot kivenni, meneteit zsírral, berágódásgátlóval megkenni, visszatenni.

bacsesz

bacsesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 532 posts
mitlehet tenni azzal a hajtómûvel-monoblokkal ami recseg ha jelen esetben jobb lábbal kicsit jobban odalépek(egyéb esetben teljesen zajmentes). Én arra tippelek hogy húzni kéne mert talán igazodott a vázhoz vagy lazult, de ha kukás a dolog akkor neki sem állok:D...

rasotamas

rasotamas

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
Sziasztok!

2 kérdésem lenne. Lehet agyváltót 3 sebességes elsõ váltóval együtt használni? És ha nincs váltókar az agyváltóhoz akkor bármilyen normál váltó is jó? Mert 4 sebességes nexushoz manapság nem kapni váltókart. Akkor csak frikciós jöhet szóba, vagy be lehet állítani pl az elsõ 4 fokozatra? A választ elõre is köszönöm!

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Üdv Mindenkinek!

Tudom, hogy off, de mégis megkérdezném:

Ha 8-as láncot használok a 9-es hajtõmûvön, akkor nincs gond az elsõ váltóval?

8-as elsõváltók (acera, alivio) 42-es nagytányérral kompatibilisek.
A 9-es elsõváltók (deore +) 44-esek, viszont azok elvileg a vékonyabb 9-es lánchoz vannak tervezve.
Össze lehet hozni *JÓL MÛKÖDÕ* 8+9-es rendszert?

Miért off? Erröl (is) szól a topik, nem?
22-32-42-es hajtómûhöz tervezett elsõ váltó elvileg nem ajánlott 22-32-44-eshez, gyakorlatilag meg mûködik és kész.
Failure is always an option.

Chromo

Chromo

újonc

• fórumtag
  • 6 posts

Korábban többen is írták, hogy 9-es hajtómû használható 8-as rendszerrel. Én is megerõsítem, FC-M571-est (LX) használtam 8-as Alivio cuccokkal együtt, szépen mûködött. A 7-es rendszer lánca ugyanolyan méretü, tehát azzal is jónak kell lennie.

Üdv Mindenkinek!

Tudom, hogy off, de mégis megkérdezném:

Ha 8-as láncot használok a 9-es hajtõmûvön, akkor nincs gond az elsõ váltóval?

8-as elsõváltók (acera, alivio) 42-es nagytányérral kompatibilisek.
A 9-es elsõváltók (deore +) 44-esek, viszont azok elvileg a vékonyabb 9-es lánchoz vannak tervezve.
Össze lehet hozni *JÓL MÛKÖDÕ* 8+9-es rendszert?

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 posts

Üdv!

Nos, kicseréltem barátnõm bringájában a kereket az én "régi" kerekemre. Az õ váltója 7 sebességes, én meg 8 sebességes fogaskeréksoros kereket tettem bele, de ahogy írtátok, elvileg ez nem gond. Gyakorlatilag beállítottam az alsó ütközését a váltónak, meg a felsõt is a 7. fogaskeréknél és összevissza vált. Felfelé még úgy, ahogy mûködik, de van, hogy bizonyos pozícióról nem vált le, másikról meg kettõt is... ezen lehet segíteni váltóállítással (Acera) vagy marad a racsni csere?

Én évekig ilyen összeállítást használtam és semmi gond nem volt vele, szerintem egyszerûen csak össze kell "szoktatni" a láncot a fogsorral.
Én úgy tudom hogy a 7 és 8 sebességes rendszereknél nincs különbség a lánckerekek távolságában vagy a lánc szélességében.

Big30

Big30

törzsvendég

• fórumtag
  • 522 posts
Azért vált össze vissza a váltó hátul , mivel a 8as és a 7es fogaskeréksornál van egy kis eltérés a fogaskerék, hézagolók között./pontosan nem tudom melyiknél/
Ha jól emlékszem a hézagolók között 0,2 mm különbség van ami elegendõ ahhoz, hogy pontatlan legyen a váltás.
A legegyszerûbb megoldás az amit RedEagle írt!

Én 8as karokkal, 7es rotorral 8as fogaskoszorúval /felsõt leszedve/ használom, és igy tökéletes.

Ugy gondoltam nálad is mûködni fog a dolog, de ma utánajártam és sajna nem.Bocsesz

Üdv!

Nos, kicseréltem barátnõm bringájában a kereket az én "régi" kerekemre. Az õ váltója 7 sebességes, én meg 8 sebességes fogaskeréksoros kereket tettem bele, de ahogy írtátok, elvileg ez nem gond. Gyakorlatilag beállítottam az alsó ütközését a váltónak, meg a felsõt is a 7. fogaskeréknél és összevissza vált. Felfelé még úgy, ahogy mûködik, de van, hogy bizonyos pozícióról nem vált le, másikról meg kettõt is... ezen lehet segíteni váltóállítással (Acera) vagy marad a racsni csere?

RedEagle

RedEagle

vendég

• fórumtag
  • 151 posts

Üdv!

Ez így biztos nem fog menni, vagy nem lesz tökéletes. Fel kell rakni a hetes sort a mostani kerékre + egy távtartót és akkor jó lesz. A 7-es sor keskenyebb a 8-9 sor egyforma széles. Ha megnézed a hátsó agyakat mondjuk egy webáruházban, akkor látni fogod, hogy a 8s és 9s sorokat ugyanarra a szabadonfutó testre fel lehet tenni. A hetest csak hézagolóval.
Olyan hegyre mentem, aminek nem volt teteje csak vége. Úgy hívták szél.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Üdv!

Szerintem ha a 7-essel jól mûködött, akkor így is jónak kellene lennie, csak be kell állítani jól (Sheldonbrown bácsi megmondja hogyan), bár én még nem próbáltam ilyen összeállítást.
Lehet hogy a 8-as soron kisebb az elsõ 7 lánckerék, mint a 7-esen a nekik megfelelõ, ezért a váltót közelebb kell engedni a lánckerekekhez a "B tension" csavar kitekerésével.

Dark Archon

Dark Archon

vendég

• fórumtag
  • 78 posts
Üdv!

Dark Archon

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Szerintem 121-esre (ez alapján), de a legbiztosabb, ha kiveszed az 1. bringábol, megméred (vagy megnézed mi van ráírva) és veszel egy ugyanolyant, csak 68-asat.
A 2. bringábol az 1. bringába átrakni az integhráltat egyszerübb, csak ki kell dobni oldalanként 1-1 távtartót.

....ja még annyit hogy remélem nem "E-type" (nem a vázhoz, hanem a monoblokk alá rögzített) elsõváltó egyik sem , mert az kicsit bekavar...

hasonlo kovetkeztetesre jutottam en is :) a specializednel ott vmi trukkosebb rogzites van, de ugy emlexem ugyanugy a vazhoz rogzitett, nem neztem meg meg (par napos).

koszi a segitseget :)

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

igen, meg akarom cserelni a ket hajtomuvet:
1. bringa: m521 hajtomu, es25 octalink monoblokk, alulhuzos lxes elsovalto, 73as
2. bringa: m532? hajtomu, integralt csapagy, felulhuzos lxes elsovalto, 68as

a kerdes: milyen es25re van szuksegem a 2. bringahoz :)

Szerintem 121-esre (ez alapján), de a legbiztosabb, ha kiveszed az 1. bringábol, megméred (vagy megnézed mi van ráírva) és veszel egy ugyanolyant, csak 68-asat.
A 2. bringábol az 1. bringába átrakni az integhráltat egyszerübb, csak ki kell dobni oldalanként 1-1 távtartót.

....ja még annyit hogy remélem nem "E-type" (nem a vázhoz, hanem a monoblokk alá rögzített) elsõváltó egyik sem , mert az kicsit bekavar...

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Mit is akarsz pontosan csinálni? Van két bringa, az egyikben integrált, a másikban octalinkes hajtás, és ki akarod cserélni? Melyik 68-as és melyik 73-as?

igen, meg akarom cserelni a ket hajtomuvet:
1. bringa: m521 hajtomu, es25 octalink monoblokk, alulhuzos lxes elsovalto, 73as
2. bringa: m532? hajtomu, integralt csapagy, felulhuzos lxes elsovalto, 68as

a kerdes: milyen es25re van szuksegem a 2. bringahoz :)

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

az ajanlott lancvonalat csak az elso valto hatarozza meg?
azt hittem egyszerubb lesz megcserelni a ket hajtomuvet :) baromi sokmindenre kell figyelni.

megneztem par doksit: egyiken alul a masikon felulhuzos lx az elso valto. mindegyik 50es... a ket bringa kozott igy csak annyi difi van, hogy mas a csapagyhaz szelessege. ez alapjan, akkor pontosan ugyanakkora tengelyhosszusagu monoblokk kell mindkettohoz?

Mit is akarsz pontosan csinálni? Van két bringa, az egyikben integrált, a másikban octalinkes hajtás, és ki akarod cserélni? Melyik 68-as és melyik 73-as?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
az ajanlott lancvonalat csak az elso valto hatarozza meg?
azt hittem egyszerubb lesz megcserelni a ket hajtomuvet :) baromi sokmindenre kell figyelni.

megneztem par doksit: egyiken alul a masikon felulhuzos lx az elso valto. mindegyik 50es... a ket bringa kozott igy csak annyi difi van, hogy mas a csapagyhaz szelessege. ez alapjan, akkor pontosan ugyanakkora tengelyhosszusagu monoblokk kell mindkettohoz?

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Szia! Köszi a gyors segítséget! :)
Ez a tipus nincsen benne csak hasonlóak, azoknál a 68-as csapágyházhoz 113-ast-, míg a 73-ashoz 118-ast ajánl.
Szerintem akkor nekem is a 113-as kell (68-as "vagyok"). A neten olvastam pár helyen hogy rövid volt hozzá a 113-as, de azok szerintem a 118-as helyett akarták a 73-as csapágyházba beleszuszakolni. Úgy nem is csoda hogy rövid lett :)

A cél hogy ideális legyen a láncvonal, úgy tud az elsõ váltó jól dolgozni, és úgy lesz legkevésbé keresztben a lánc szélsõséges pozíciókban.
Nézd meg milyen az elsõ váltódhoz ajánlott láncvonal (47,5 vagy 50mm), vagy azt is megnézheted hogy az eredeti hajtómûved/monoblokkod milyen láncvonalat ad.

Ha 47,5 akkor 113-as kell, ha 50, akkor 118-as.

68-as vagy 73-as váz ebböl a szempontbol nem számít.

Itt egy jó kis táblázat.

...persze ez az elmélet de ettöl még a megfelelõ monoblokkal is beleérhet vmi a vázba, ha olyan. :(

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Anno nekem is azt mondták jó lesz a 113-as a Deore HT (I.) hajtómûhöz. Hát nem lett jó. A legkisebb lánckerék beleért a láncvillába/monoblokkházba.
Szóval esztergáltattam egy 2,5-3,0 milis alu alátétet. Késõbb vettem másik mono-t is.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 posts

link: http://konstantin.sh...tor-shimano.pdf

Szia! Köszi a gyors segítséget! :)
Ez a tipus nincsen benne csak hasonlóak, azoknál a 68-as csapágyházhoz 113-ast-, míg a 73-ashoz 118-ast ajánl.
Szerintem akkor nekem is a 113-as kell (68-as "vagyok"). A neten olvastam pár helyen hogy rövid volt hozzá a 113-as, de azok szerintem a 118-as helyett akarták a 73-as csapágyházba beleszuszakolni. Úgy nem is csoda hogy rövid lett :)

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
link: http://konstantin.sh...tor-shimano.pdf

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Valaki nemrég linkelt be egy táblázatot, vagy egy weboldalt. Na azon ott van minden. Olvass kicsit vissza.