Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,274 posts

Jajj, ne haragudj :S.

Most ugrott be hogy említette: "Hollowtech II -s a hajtás".
Szóval azt mondod hogy 15e-ért drága? Vagy így már nem? :)

az úgy reális lehet
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

pter777

pter777

vendég

• fórumtag
  • 23 posts

annyiért sztem szokott lenni az apróban integrált is, én max 10-et adnék érte

ippeg vehette 2008-ban , akkor forgalomba került itthon egy rakasz oktás lx meg xt hajtómû

más kérdés hogy oktás xt 2005-ös évjárarat sztem nem nagyon lehet mert akkor már ht2-es volt (asszem 2004-tõL)

Jajj, ne haragudj :S.

Most ugrott be hogy említette: "Hollowtech II -s a hajtás".
Szóval azt mondod hogy 15e-ért drága? Vagy így már nem? :)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,274 posts

Sziasztok.

3-4!? éves Shimano Deore XT /octalink/mono+hajtókart érdemes megvenni? Aki árulja azt mondta hogy 2008ban vette, de a cucc '05ös évjáratú.
Nem tudom higgyek-e neki.
Amúgy 15.000ért lenne.

annyiért sztem szokott lenni az apróban integrált is, én max 10-et adnék érte

ippeg vehette 2008-ban , akkor forgalomba került itthon egy rakasz oktás lx meg xt hajtómû

más kérdés hogy oktás xt 2005-ös évjárarat sztem nem nagyon lehet mert akkor már ht2-es volt (asszem 2004-tõL)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

pter777

pter777

vendég

• fórumtag
  • 23 posts
Sziasztok.

3-4!? éves Shimano Deore XT /octalink/mono+hajtókart érdemes megvenni? Aki árulja azt mondta hogy 2008ban vette, de a cucc '05ös évjáratú.
Nem tudom higgyek-e neki.
Amúgy 15.000ért lenne.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
szerintem azert forog annyit tomitesen a tengely, hogy a szigszalag elkopna hamar, ill eleg vastag is, lehet betolni sem lehetne. feluletkezelessel meg lehet probalkozni, vesztenivalo nincs.

bigcamera

bigcamera

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts

szóval így néz ki, ez valami foncsor-szerû dolog lehet rajta, ami lepattogzott
tessék itt a link:

K

Az a kis fehér vmi a tengelyen, a papírtörlõkendõnek egy fecnije, amivel áttöröltem a tengelyt:)

Valaki nagyon sokat mehetett sárban vagy hóban... :D

Nyugodtan fogj bele otthon a javítgatásba!
A rozsdásodást meg lehet szüntetni és le tudod úgy kezelni a tengelyt, hogy a "rohadás" esélyét csökkentsd.
Mi van ha lötyög a tengely a csapágyban? Van egy remek találmány... szigetelõ szalag. Megméret a tengely ép felületén az átmérõt és megpróbálhatod szigszalaggal hézagolni, természetesen a rozsdás felület teljes átmérõjén. A szigszalag nyúlik, ha húzod, így vékonyabban tudod feltekerni.

Aztán, hogy ne ázz be, ellenõrizd a csapágyház vázban lévõ két tömítését, hogy ha a nyeregvázcsõbõl meg a víz, ne ázzon be. A két o-ring -re akár szilót is lehet tenni és úgy beszerelni.
Végül nézd meg a hajtókarokon lévõ o-ringek állapotát is és összeszereléskor mindig használj zsírt.

Ha ezeket megcsinálod, nem fog kelleni új hajtókar!
Sok sikert! :)
Olyan kicsi az izmom, hogyha borogatnám, elmúlna. :D

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,883 posts
Elég liberálisan fogalmaztál, már ami a tengely állapotát illeti, mert ez igen szarul néz ki.

Ezt már törölgetheted mert nem csak esztétikai gond, hanem jól láthatóan anyag is elvándorolt onnan, szal simán elõfordulhat, hogy lötyögni fog akármilyen csapágy.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
ra kell probalni az uj csapagyat. ha nem log, akkor siman lehet hasznalni. az a baj hogy a csapagyat sokkal hamarabb ki kellett volna cserelni, es akkor a mozgas nem kezdte volna ki.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

bigcamera

bigcamera

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts

tessék itt a link:

K

Az a kis fehér vmi a tengelyen, a papírtörlõkendõnek egy fecnije, amivel áttöröltem a tengelyt:)

Szerintem ezen a tengelyen elindult a korrózió. Nagyon jól lehet látni, hogy a bevonat el kezdett felhólyagosodni, illetve ahonnan lepattogott, a tengely sokkal porózusabb lett.
Azért emiatt én biztosan nem cserélném le a hajtómûvet.
A hólyagos részeket mindenképp leszedném, majd ahol jelét mutatja a rozsda, szépen lekezelném rozsdamaróval, aztán adni neki valami lakkot vagy festéket, korrózió gátló bevonatot, hogy valamennyire megóvja. Mivel a felhordott "védõréteg" minimális átmérõnagyobbodást kölcsönöz a tengelynek, lehetséges, hogy a csapágyházban sem fog lötyögni a tengely.
Ez az én véleményem, de azért hallgassuk meg a többieket is! :)
Olyan kicsi az izmom, hogyha borogatnám, elmúlna. :D

tammo

tammo

vendég

• fórumtag
  • 160 posts

Tegyél már fel egy képet.

tessék itt a link:

K

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Tegyél már fel egy képet.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

tammo

tammo

vendég

• fórumtag
  • 160 posts
Sziasztok. Az a helyzet, hogy van nekem egy Shimano LX Hollowteches hajtómûvem (FC-M 580) már 3-4 éve. Nemrégiben elkezdett kotyogni a csapágy, és nem volt kedvem vadi új hajtókart venni, úgyhogy addig vadásztam míg sikerült megrendelnem a csapágyrészt külön. Neki is álltam a szétszerelésnek, és így szembesültem a dologgal, hogy az átmenõ üreges tengelyen lévõ külsõ bevonat pont a lötyögõ csapágy helyének megfelelõ részen teljesen lepattogzott (hogy miért, nem tudom, talán korrózió). Namost nem tudom mi ennek a bevonatnak a szerepe, gondolom, hogy ez simább felületet eredményez, valamint ezzel a bevonattal együtt illeszkedik a tengely pontosan a csapágy-gyûrûbe. Szerintetek van értelme, hogy megpróbálom így használni az új csapággyal, vagy akkor ez a hajtókar már tényleg kuka ?

PredatorNo1

PredatorNo1

újonc

• fórumtag
  • 5 posts

Nem sub20-al. Ez egy Magellan Crater volt truvativ power spline monoblokkal. Amúgy sztem egy szétszedést megér abból sok minden kiderül az állapotát tekintve is, fõleg, hogy használtan vetted.

Jah azt lesz, csak jelenleg nincs megfelelõ szerszám kéznél. Egyébként mielõtt beszereltem még nagyon jó volt, simán forgott nem szorult, nem akadozott. Most ezt a pedált viszont kivágom az ablakon, fémkeretes ez is mint ahogy írtad a másikat. A csavarjai lazák voltak ill. 1-1 csavarja meg is forog, miután vettem mondták, hogy fos pedál, de nem hittem el. Na mindegy felrakok egy szimpla mûanyag pedált.
A blokkot meg szétszedem és megnézem hogy forog.
Üdv

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Igen, valami ilyesmivel nyugtattam magam én is :)
A hajtókar elõtti/alatti 8. fog hiányzik. Azt néztem, hogy a felsõ holtpont után (ahol mondjuk nem egyenletes tekeréskor a legnagyobb nyomatékot kapja) már egy negyed tányérnyi íven fekszik fel a lánc.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,689 posts
SEMMI jelentõsége nincs annak az 1 hiányzó fognak. A többi 15-20 fog, ami még fogja a láncot olyankor, bõven elég. Reszeld le simára, ne legyen kiálló sorja ! A váltásra figyelj azért oda. Bár azt írod, hogy azzal nincs gond.
Marci

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)

Ez nem úgy néz ki, mintha gyári lenne.

Tényleg nem. Szerintem nem egészséges így használni. :-S

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

boti

boti

vendég

• fórumtag
  • 111 posts

Ugyanúgy sub20-assal? Vagy más monoblokk volt? Ha igen milyen?
Köszi

Üdv

Nem sub20-al. Ez egy Magellan Crater volt truvativ power spline monoblokkal. Amúgy sztem egy szétszedést megér abból sok minden kiderül az állapotát tekintve is, fõleg, hogy használtan vetted.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis

Tuti hogy nem gyári?

Ez nem úgy néz ki, mintha gyári lenne.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

PredatorNo1

PredatorNo1

újonc

• fórumtag
  • 5 posts

Nálam is volt hasonló jellegû kattogás én akkor monoblokk cserével orvosoltam is a problémát. De ismerõsnél elõfordult már olyan, hogy a pedálnak a fém keretét rögzítõ csavarok ki voltak lazulva és azért kattogott.

Ugyanúgy sub20-assal? Vagy más monoblokk volt? Ha igen milyen?
Köszi

Üdv

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Tuti hogy nem gyári?

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers