Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Szeretnék egy picit változtatni a montim áttételén mert az elsõ 42-es és a hátsó 14-es fogaskerék nem igazán teljesít jól egyenesben, elég könnyû tekerni.
Lenne is néhány nagyon laikus kérdésem.
Láttam, hogy hátra többféle fogaskoszorú létezik (kazetta, racsni, stb.). Azt meg tudnátok mondani, hogy nekem milyen van? Itt egy kép róla:
Feltöltött kép

Az egészet ki kell cserélni, vagy van arra is lehetõség, hogy csak a legkisebb fogaskereket?

Elöl a hajtásnál milyen lehetõségeim vannak, ha a legnagyobb 42-eset szeretném lecserélni 44/46-osra? A jelenlegi váltóm típusa számít?

Elõre is köszi a segítséget!

Hát egy ilyen kép alapján szerintem nincs aki megállapítsa, hogy ez kazettás vagy menetes...
Mivel 14-es a legkisebb, valószínû hogy menetes (racsnis), és abból szerintem nincs olyan, ahol a legkisebb 13-nál kisebb, tehát 1 fogat nyerhetsz ha lecseréled...
A mások lehetõség, hogy kazettásra cseréled az agyat/kereket, amihez kapsz olyan sort ahol 11-es a legkisebb, 42/11 már elég jó.
A 3. lehetõség, hogy a hajtómûvet (esetleg a lánctányérokat) cseréled. Ez esetben jó esély van rá hogy az elsõ váltódat is cserélni kell, mert amit 42-eshez csinálnak az nem mûködik jól 48-as nagytányérral... +ha a komplett hajtómûvet cseréled, akkor valszeg másik középcsapágy is kell.
Failure is always an option.

HEX77

HEX77

vendég

• fórumtag
  • 136 hozzászólás
Szeretnék egy picit változtatni a montim áttételén mert az elsõ 42-es és a hátsó 14-es fogaskerék nem igazán teljesít jól egyenesben, elég könnyû tekerni.
Lenne is néhány nagyon laikus kérdésem.
Láttam, hogy hátra többféle fogaskoszorú létezik (kazetta, racsni, stb.). Azt meg tudnátok mondani, hogy nekem milyen van? Itt egy kép róla:
Feltöltött kép

Az egészet ki kell cserélni, vagy van arra is lehetõség, hogy csak a legkisebb fogaskereket?

Elöl a hajtásnál milyen lehetõségeim vannak, ha a legnagyobb 42-eset szeretném lecserélni 44/46-osra? A jelenlegi váltóm típusa számít?

Elõre is köszi a segítséget!

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Téma volt korábban a Shimano "do not disassamble" típusú csapágy csere, találtam két hasznos segítséget az ügyben
Tech Q&A: BB External bearings - The cheap rebuild
YouTube - Hope Technology - Shimano Bottom Bracket

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
ugy csinalom, ahogy mondjatok :( meghuzas utan teljesen jo, es "silent" a bringa. egy ido utan meg jonnek a bukkano utani apro kottyanasok, ha ez suruve valik, akkor ugrik is. leszedem, aztan megnezem ujra (a multkor is csekkoltam, de nem lattam semmi gyanusat).

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás

annyira huztam, amennyire a racsni engedte - megtepem, es amikor nem megy tovabb, akkor ugrik. ez normalis? meg sose volt ilyen gondom...

normális. ha az ugrást alatt azt érted, hogy a rece kattog a zárógyûrûn. jó pár kattanásnyira azért húzd rá, hogy tartson.

madve

madve

törzsvendég

• fórumtag
  • 537 hozzászólás
Maggi, Bigcamera, VV köszi! megnyugodtam :)

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

VV, nekem ez mind tiszta, és eddig is az volt, csak az érdekel, hogy mit tud vajon az alu tengely az acélhoz képest? Egy 5mm falvastagságú alucsõ bírja a keményebb enduro-könnyebb freeride igénybevételt is? Asszem egyik bikemagban Szedõ Gergõ Big hitjében (?) láttam egy LX hajtómûvet, gondoltam talán valaki tud valami tapasztalatot hasonló felhasználás-hajtókar tartósság összefüggésben mesélni.

A postot nem hozzád intéztem. Én idézek vagy közvetlenül az érintett hozzászólás után reagálok. Egyébként meg Sala is LX-szel déházott jó ideig, ami színén kívül azonos a Hone-al.

bigcamera

bigcamera

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás

VV, nekem ez mind tiszta, és eddig is az volt, csak az érdekel, hogy mit tud vajon az alu tengely az acélhoz képest? Egy 5mm falvastagságú alucsõ bírja a keményebb enduro-könnyebb freeride igénybevételt is? Asszem egyik bikemagban Szedõ Gergõ Big hitjében (?) láttam egy LX hajtómûvet, gondoltam talán valaki tud valami tapasztalatot hasonló felhasználás-hajtókar tartósság összefüggésben mesélni.

LX-et használtam enduro és merev dirt bringában is.
A tengely tette a dolgát... ami meghalt, az a menetes furat, ahová a pedál tengelye megy.

Egy ismerõsöm pedig egy 22kilós "zuhanós, hegyoldalon lerobogós" bringába tette... úgy 1 évet kibírt, utána a hajtókarok legörbültek, de a tengely ott is ép maradt. :D

Tehát a tengely egészen biztos, hogy bírja.

annyira huztam, amennyire a racsni engedte - megtepem, es amikor nem megy tovabb, akkor ugrik. ez normalis? meg sose volt ilyen gondom...

Ép a menet a kazettában és a csavaron is?
Elvileg nincs semmi trükkje, csak feldobálod a sort és lehúzod adott nyomatékon (nem mintha én nyomatékra húznám...). A menetrögzítõ jó ötlet, én is javaslom vagy esetleg teflon szalaggal párszor körbe tekerheted a csavar menetét.
Esetleg a kazetta és az utolsó lánckeréknék lehet valami bibi? Látatlanba nehéz megmondani, de lehet, hogy a legkisebb lánckerék nem passzol a helyére és ha azon tekersz valahogy lelazítja. :confused:
Személy szerint én menethibára gyanakszom...
Olyan kicsi az izmom, hogyha borogatnám, elmúlna. :D

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
bírja.....

madve

madve

törzsvendég

• fórumtag
  • 537 hozzászólás

A Hone All Mountain/Enduro jellegû felhasználásra készült és rövid életû modell volt, hiszen nem készült belõle újabb változat, a család (LX/Hone) szerepét átvette az új SLX. Az LX megmaradt, csak átkerült egy másik kategóriába, és most már a trekking kerékpárok egyik alkatrészcsaládja.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
esetleg rakhatsz pici menetrogzitot a zarogyurure. fura amugy, ilyet meg nem lattam. a kis bordazas miatt nem kellene lelazulnia. meg kell tepni izombol, de gondolom az megvolt.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
ugy nez ki, megint lelazult a fogaskoszorum a racsnirol - ez mar a masodik alkalom par heten belul, mi a fenet lehet tenni vele? ott veszem eszre, hogy fura zorgo hangok kezdenek jonni hatulrol, razosabb terepen (neha kicsi bukkanokon), ill ugrik a sor, talan kicsit pontatlanabbul is valt.

van a felrakasnak vmi trukkje, vagy csak rahuzom es kesz? ennel jobban nem tudom meghuzni... hg50es koszoru 756asos racsnin.

bulesz

bulesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 hozzászólás

Elfogult SLX párti vagyok. :P

Hehe, már én is megtértem...nekem is az van, nagyon jól passzol a vázamhoz! ;)
De a másik kedvencem a Hone "terminátoros" hangulatú stílusa... :)
Don't try this at home!

bigcamera

bigcamera

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás

Vili.. ;) De akkoris milyen szép már a Hone hajtómû...ugye Madve? :)

Elfogult SLX párti vagyok. :P
Olyan kicsi az izmom, hogyha borogatnám, elmúlna. :D

bulesz

bulesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 hozzászólás

A Hone All Mountain/Enduro jellegû felhasználásra készült és rövid életû modell volt, hiszen nem készült belõle újabb változat, a család (LX/Hone) szerepét átvette az új SLX. Az LX megmaradt, csak átkerült egy másik kategóriába, és most már a trekking kerékpárok egyik alkatrészcsaládja.

Vili.. ;) De akkoris milyen szép már a Hone hajtómû...ugye Madve? :)
Don't try this at home!

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

bulesz

bulesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 hozzászólás

köszi Bulesz!
Már 2 éve használom a hone hajtókaromat, csak most van tekerõs montim is, és kicsit keményebb célokra maradt a régi, amin van a hajtómû, kapott láncterelõt stb...csak érdekelt vajon nem törik-e az alu tengelye?

Most filóztam azon amit mondtál, hogy alu tengyel stb...mert valamiért megragadt bennem a Hone közepe (nagyon tetszett :) ) amikor szerelgettem tesóm gépét.. és az SLX-emnél ezt nem láttam... mégpedig az, hogy a Hone-nak pont amiatt, mert alu, sokkal vastagabb a tengelye, mint az acéloknak...nem hinném, hogy ez csak úgy eltõrne... ;)
Don't try this at home!

bulesz

bulesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 hozzászólás

Nem igaz. A 800-as Saint egyidõs az LX/Hone családdal, és a Hone-ból az acél tengelyes, 601-es volt az extrémebb felhasználásra szánt modell.

Azt hittem, hogy a Hone család az intenzívebb igénybevételre tervezett család volt, amit felváltott/átvett a Saint (lásd pl a régebbi Saint és Hone hátsóváltót...)

az hogy lezúzol egy meredek ösvényen, az nem dh felhasználás....csak mondom
de valós dh-t a kikapu váz sem birna 1 hétnél tovább hiába egy túlépített szerkezet.

Nem azt mondtam, hogy a Kona Kikapu Deluxe egy DH gép... csak azt, hogy sokkal többet kap, mint sima CC.... és szó nélkül bírja a Hone...
Don't try this at home!

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.275 hozzászólás

Szia!

Nekünk is (tesómnak) Hone hajtómûve van, és habár egy Kona Kikapu Deluxe vázas cangán van, ami nem kimondottan DH gép, de ez mindegy, mert CC / túra mellett arra is van használva ("gyertek, menjünk már le itt" - és azzal már fordul is rá merõlegesen a hegyoldalra zúzni lefelé... :) )

.

az hogy lezúzol egy meredek ösvényen, az nem dh felhasználás....csak mondom

de valós dh-t a kikapu váz sem birna 1 hétnél tovább hiába egy túlépített szerkezet.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való