Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

to rob, tamaska
megnézem, köszi. Az lehet h a középsõ elöl el van kopva, esetleg a fül görbülhetett el, más nem nagyon lehet, bowdenezés új, lepucolva le van, sõt , teflonos olaj is van rajta. Ehhez egy kérdés- ha a középsõ fogaskerék elhasználódott, lehet venni külön, vagy csak egész "közepet" ?

ha csak nem valami nagyon olcso hajtomurol van szo, le lehet cserelni a tanyerokat kulon is. ranezel es latszik hogy a tanyerokat imbuszos csavarok tartjak vagy szegecselve van. ha utobbi, akkor nyilvan nem cserelheto.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Tsipet

Tsipet

vendég

• fórumtag
  • 108 posts
Egy Howitzer monoblokkra, fel tudok én úgy egy sima ISIS-es monoblokk-hoz készült hajtókart, hogy az a késõbbiekben le is tudjam szedni?
Attól most tekintsünk el, hogy a láncvonal közel sem lesz ideális, és még számtalan egyéb gond jöhet elõ.

lovi92

lovi92

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
to rob, tamaska
megnézem, köszi. Az lehet h a középsõ elöl el van kopva, esetleg a fül görbülhetett el, más nem nagyon lehet, bowdenezés új, lepucolva le van, sõt , teflonos olaj is van rajta. Ehhez egy kérdés- ha a középsõ fogaskerék elhasználódott, lehet venni külön, vagy csak egész "közepet" ?

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Tegnap átzsíroztam a Shimano ht2-es hajtómû csapágyaimat. baromi egyszerû, a külsõ mûanyag gallér egyszerûen lehúzható, a csapágytömítés is nagyon könnyen kijön. Beáztattam pár órára oldószerbe, aztán mégegyszer átmostam egy friss adaggal. Érdekes módon a bal oldali teljesen ramaty volt és a zsírozás után se lett sokkal jobb, a jobb oldali viszont úgy nézett ki mintha új lenne.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
kétféle "hetes" lánc létezik perpill, az UG-s 6/7 lánc és a HG-s 7/8 lánc
(CN-UG51 és CN-HG40 ezek legolcsóbb variánsai)

Sziasztok. Shimano 8as kazettám van, aránylag keveset használtam, és vettem rá egy sram pc 870es láncot (tudom hogy a bevállt modszer a kazetta-lánc csere, de én nem így döntöttem), semmi baj nem volt, gyönyörûen ment a váltás, martonokon sem volt semmi baj. Most, az új szezonra átszerelmet a kellys vázat (21.5) egy speckó hrxc-re (19), minden más maradt.
Ha kettes fokozat van elöl, hátul szinte mindenhol ugrál. Ilyenkor kapásra rádobja mindenki, hogy oké, kazetta-lánccsere. De lehet hogy más valami a baj? A láncon van 800 km, ami egyáltalán nem sok, és ha lehet, nem szeretnék 50 eurót kidobni a cserére. Van valami megoldás? Vagy esetleg valakinek tapasztalata ilyenel ?
A válaszokat köszönöm :)

helytelen beállítás, ferde váltófül, illetve sáros/koszos bowdenezés, vagy ezek kombinációja, ahogy öcsém leirta.

Oké, de akkor a nyolcas láncom megy a hetessel minden baj nélkül avagy sem?:)
azon túl hogy azt írja Sheldon bácsi, hogy nincs sok értelme mert a futásteljesítmény a vékonyabb lánc miatt folyamatosan csökken,és általában kompatibilsek, de õ 9es láncot emleget.
Bocsánat a tudatlanságomért, de a 8 as és a 9es láncok eltérnek szélességben nem? és nem vmi olyan trükk volt, hogy a a 9es spacereket tette fel anno hetes kazettára sheldon bácsi ezzel kapva ott nyolc sebességet...? vmi ilyesmi dereng... , csak valaki bólintson vagy forgassa a fejét a 7/8as lánc interCSÉNDZSÖBILITIT illetõen:)

a hetes kazettatest keskenyebb, mint a 8/9/10 kazetta test.
a 8-9-10 az ugyanarra a kazettatestre megy fel, de a tizesnél egy spacer is kell a lánckeréksor mögé (!)
a hetes kazetta testre nyolc lánckerék 9-es spacerekkel történõ felszerelését nem tudom megerösiteni, fõleg hogy az alsó pár eleve "built in spacer type" azaz nem kell hézagológyûrût tenni hozzá.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

_A

_A

törzsvendég

• fórumtag
  • 554 posts

Én is bólintok :)
8-as lánc hetes sorral tökéletesen mûködik.
Olyan 7-es lánccal azonban már találkoztam ami nem volt tökéletes a 8-as soron, annak ellenére hogy elvileg ugyanaz a méret (1/2 x 3/32).

nagyon szépen köszönõm a bólintásokat!
És Jézus szóla hozzájuk: - Mondjátok, ki vagyok én?
És õk felelék: - Te vagy létünk alapjának eszkatológiai manifesztációja, a kerigma, amiben interperszonális kapcsolataink legvégsõ értelme tárul fel elõttünk.
És Jézus ismét szóla: - Mi???

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Chain As you go to more sprockets on the cassette, you need a narrower chain. However, using a narrower chain with an older system rarely presents any problem. Thus, you can use a "9-speed" chain with a 7-speed or 8-speed system, or a "10-speed" chain with a 9-speed system. Since the chains designated for more gears are usually more expensive and don't last as long, this is not the ideal approach, but it's perfectly workable.

azon túl hogy azt írja Sheldon bácsi, hogy nincs sok értelme mert a futásteljesítmény a vékonyabb lánc miatt folyamatosan csökken,és általában kompatibilsek, de õ 9es láncot emleget.
Bocsánat a tudatlanságomért, de a 8 as és a 9es láncok eltérnek szélességben nem? és nem vmi olyan trükk volt, hogy a a 9es spacereket tette fel anno hetes kazettára sheldon bácsi ezzel kapva ott nyolc sebességet...? vmi ilyesmi dereng... , csak valaki bólintson vagy forgassa a fejét a 7/8as lánc interCSÉNDZSÖBILITIT illetõen:)

szóv

Én is bólintok :)
8-as lánc hetes sorral tökéletesen mûködik.
Olyan 7-es lánccal azonban már találkoztam ami nem volt tökéletes a 8-as soron, annak ellenére hogy elvileg ugyanaz a méret (1/2 x 3/32).
Failure is always an option.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
8-as lánc megy a 7-sel.

_A

_A

törzsvendég

• fórumtag
  • 554 posts

Hja, ha mindenki olvasgatná Shedon Brown bácsi bölcsességeit tizedennyi kérdés merülne fel :)

Chain As you go to more sprockets on the cassette, you need a narrower chain. However, using a narrower chain with an older system rarely presents any problem. Thus, you can use a "9-speed" chain with a 7-speed or 8-speed system, or a "10-speed" chain with a 9-speed system. Since the chains designated for more gears are usually more expensive and don't last as long, this is not the ideal approach, but it's perfectly workable.

szóv
És õk felelék: - Te vagy létünk alapjának eszkatológiai manifesztációja, a kerigma, amiben interperszonális kapcsolataink legvégsõ értelme tárul fel elõttünk.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Mindkettõtöknek
Bicycle Gears: 7-speed, 8-speed, 9-speed, 10-speed?

Hja, ha mindenki olvasgatná Shedon Brown bácsi bölcsességeit tizedennyi kérdés merülne fel :)
Failure is always an option.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Szeretném lecserélni a shimano exage agyról a rotort 7-esvagy 8-as kazettára. Mi ennek a folyamata? Honnan tudok ilyen rotort beszerezni? Igényel ez valami spéci szerszámot, vagy elég az imbusz neki?

Sziasztok!
Meg tudná valaki mondani hogy a 7es lánc kompatibilis e nyolcas lánccal? Feltehetek-e egy nyolcas láncot hetes sorra?

Mindkettõtöknek
Bicycle Gears: 7-speed, 8-speed, 9-speed, 10-speed?

_A

_A

törzsvendég

• fórumtag
  • 554 posts
Sziasztok!
Meg tudná valaki mondani hogy a 7es lánc kompatibilis e nyolcas lánccal? Feltehetek-e egy nyolcas láncot hetes sorra?

matej84

matej84

vendég

• fórumtag
  • 58 posts
Az nem lehet, hogy a középsõ lénctányér van elkopva elõl?

Szeretném lecserélni a shimano exage agyról a rotort 7-esvagy 8-as kazettára. Mi ennek a folyamata? Honnan tudok ilyen rotort beszerezni? Igényel ez valami spéci szerszámot, vagy elég az imbusz neki?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
valto be van allitva rendesen?
valtoful nem gorbult el?
maga a lanc nincs megcsavarodva, vagy nincs benne megszorult szem?
bovden szepen fut a bovdenhazban?

vagy ezek kombinacioja. es ez meg nem minden lehetoseg. at kell nezni rendesen eloszor, ha a fogsoron a fogak nincsenek tuhegyesre elkopva, es a lanc nincsen kinyulva [van hozza muszer amivel merni lehet a nyulast] akkor ne is csereld ki, mert valoszinu hogy sokkal egyszerubben orvosolhato a problema
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

lovi92

lovi92

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
Sziasztok. Shimano 8as kazettám van, aránylag keveset használtam, és vettem rá egy sram pc 870es láncot (tudom hogy a bevállt modszer a kazetta-lánc csere, de én nem így döntöttem), semmi baj nem volt, gyönyörûen ment a váltás, martonokon sem volt semmi baj. Most, az új szezonra átszerelmet a kellys vázat (21.5) egy speckó hrxc-re (19), minden más maradt.
Ha kettes fokozat van elöl, hátul szinte mindenhol ugrál. Ilyenkor kapásra rádobja mindenki, hogy oké, kazetta-lánccsere. De lehet hogy más valami a baj? A láncon van 800 km, ami egyáltalán nem sok, és ha lehet, nem szeretnék 50 eurót kidobni a cserére. Van valami megoldás? Vagy esetleg valakinek tapasztalata ilyenel ?
A válaszokat köszönöm :)

HEX77

HEX77

vendég

• fórumtag
  • 136 posts
Köszönöm a választ mindenkinek! Valszeg akkor megpróbálok elõre feltenni egy nagyobb tányért.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Szeretnék egy picit változtatni a montim áttételén mert az elsõ 42-es és a hátsó 14-es fogaskerék nem igazán teljesít jól egyenesben, elég könnyû tekerni.
Lenne is néhány nagyon laikus kérdésem.
Láttam, hogy hátra többféle fogaskoszorú létezik (kazetta, racsni, stb.). Azt meg tudnátok mondani, hogy nekem milyen van? Itt egy kép róla:
Feltöltött kép

Az egészet ki kell cserélni, vagy van arra is lehetõség, hogy csak a legkisebb fogaskereket?

Elöl a hajtásnál milyen lehetõségeim vannak, ha a legnagyobb 42-eset szeretném lecserélni 44/46-osra? A jelenlegi váltóm típusa számít?

Elõre is köszi a segítséget!

A legjobban akkor jársz, ha hagyod az egészet, s veszel elõre egy jó nagy 48-50-es nagytányért. Én is ezt csináltam több évig, sõt, az edzõgépem mopst is 48-as tányérral üzemel.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
a racsni, többnyire mozognak kicsit

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

normális. ha az ugrást alatt azt érted, hogy a rece kattog a zárógyûrûn. jó pár kattanásnyira azért húzd rá, hogy tartson.

kicsereltem a belsoket latexre, ennek apropojan megvizslattam a racsnit is. nem szedtem le a fogaskoszorut sem, mert rendesen van rajta. a legnagyobb fognal billegtetve van 1-2mm holtjatek, de a rogzitovel egyutt csinalja, ugyhogy az tuti rendesen van rajta (a kisebb kerekek sem mozognak el). ennyi holtjatek normalis? vagy a racsni mozog ennyit, vagy a racsnin a fogaskoszoru.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

Hát egy ilyen kép alapján szerintem nincs aki megállapítsa, hogy ez kazettás vagy menetes...

bocs de ezen tokre latszik hogy menetes...

a tobbi stimmel. kazettas hatso agy kell, es arra lehet tenni 11-el kezdodo sort

RAUH-Welt
B E G R I F F