Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Shinigami

Shinigami

vendég

• fórumtag
  • 25 posts

Azt hiszem a X faktorban végeznek középtengely menetjavítást, írj nekik egy emailt ha mégsem biztos ajánlanak valakit.

Köszi a segítséget írok nekik.Ugyanis arra a monoblokk-ra(velo orange-ra) ami tippet kaptam azt mondták,hogy szinte lehetetlen Magyarországon beszerezni.:(
Remélem itt több sikerem lesz.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts

Sziasztok egy olyan kérdésem lenne hogy a Race face integrált monoblockhoz miyen szerszám kell hogy behajtsam mert ne találok ilyet vagy az isis-hez való jó hozzá.

Köszönöm a válaszokat

Üdv

BBB BRACKETGRIP - BringaButik
például.
ha egyet visszamész van ennek egy rövidebb, de olcsóbb változata is.

Richie

Richie

törzsvendég

• fórumtag
  • 914 posts

Sziasztok egy olyan kérdésem lenne hogy a Race face integrált monoblockhoz miyen szerszám kell hogy behajtsam mert ne találok ilyet vagy az isis-hez való jó hozzá.

Köszönöm a válaszokat

Üdv

ha a szerintem shimano-kompatibilis
"õk nevetnek rajtam mert én más vagyok.én pedig azon vigyorgok mert tudom,hogy õk mind egyformák!"

gyik87

gyik87

vendég

• fórumtag
  • 13 posts

Köszönöm a válaszokat

Üdv

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Azt hiszem a X faktorban végeznek középtengely menetjavítást, írj nekik egy emailt ha mégsem biztos ajánlanak valakit.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

Egyébként mi az a láncfelkapás? Már olvastam róla ezerszer, de nekem még semmi olyan nem történt a láncommal, ami ezzel a névvel beazonosítható lenne.

Legalább tudom, minek nevezik azt, ami velem már megtörtént egyszer. :)
(igaz, pont akkortájt sárnak a közelében sem jártam)

Ellenben lenne kérdésem: mi számít (tiltott/nem javasolt) keresztbeváltásnak SLX esetén? Alivionál úgy tudtam, csak az elöl nagy-hátul legnagyobb, elöl kicsi, hátul legkisebb fokozat tartozott ide. Ez még igaz az SLX-re is?
És az mennyire normális, ha a lánc ettõl eltérõ váltóállásnál is hozzáér az elsõ átdobóhoz?

Shinigami

Shinigami

vendég

• fórumtag
  • 25 posts
Köszi a választ Kobike.Most már csak keresgélnem kell. ;)

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Sziasztok!
Olyan gondom lenne,hogy vettem egy vázat monoblokkal olcsóé.(nem túlzottan de jó áron.)
És mentem vele aztán mono 1 nap alatt elkezdett kerregni meg a tengely ide oda járni.Gondoltam semmi gond felteszem régi hajtásom ugyanekkora.Ki is tekertem monoblokk-ot(nem kellett sokat tekerni :( ) aztán látom ám 1-1.5 cm en nincs menet a jobb oldalon.Mit tudnék kezdeni ezzel?Vázat vissza nem tudom adni mert gyereket sem találom.
A menet úgy ki van kopva,hogy épp csak megtartja a láncfeszítõ/terelõ nélkül,de nem bíznám rá szívesen az életem.Amúgy anyira ki van kopva,hogy azon az 1-1,5 cm-en bele is esik,és csak utána tart éppen csak.Segítsetek pls.Ötlet vagy hasonló.Van olyan monoblokk amit nem ez a menet tartana?

Létezik egy ilyen monoblokk, erröl azt írják hogy sérült vagy teljesen kopott menetnél is jó. Korábban láttam olcsóbban valamelyik angol webshopban hasonlót, de most nem találom.
Failure is always an option.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
köszi a választ, szerencsére engem eddig ez elkerült (persze sárban is ritkán megyek)

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Egyébként mi az a láncfelkapás? Már olvastam róla ezerszer, de nekem még semmi olyan nem történt a láncommal, ami ezzel a névvel beazonosítható lenne.

Amikor a lánc nem enged el a lánctányér aljánál, hanem a lánckerékre tapadva felgyûrõdik a támvillára. Ez saras versenyeken jellemzõ, s általában ilyenkor egy erõteljes ellentétes irányba tekeréssel helyre lehet tenni. Sokszor direkt telibe kell ilyenkor verni a pocsolyákat, mert a vizes lánc kevésbé hajlamos erre.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Shinigami

Shinigami

vendég

• fórumtag
  • 25 posts
Sziasztok!
Olyan gondom lenne,hogy vettem egy vázat monoblokkal olcsóé.(nem túlzottan de jó áron.)
És mentem vele aztán mono 1 nap alatt elkezdett kerregni meg a tengely ide oda járni.Gondoltam semmi gond felteszem régi hajtásom ugyanekkora.Ki is tekertem monoblokk-ot(nem kellett sokat tekerni :( ) aztán látom ám 1-1.5 cm en nincs menet a jobb oldalon.Mit tudnék kezdeni ezzel?Vázat vissza nem tudom adni mert gyereket sem találom.
A menet úgy ki van kopva,hogy épp csak megtartja a láncfeszítõ/terelõ nélkül,de nem bíznám rá szívesen az életem.Amúgy anyira ki van kopva,hogy azon az 1-1,5 cm-en bele is esik,és csak utána tart éppen csak.Segítsetek pls.Ötlet vagy hasonló.Van olyan monoblokk amit nem ez a menet tartana?

Funki

Funki

vendég

• fórumtag
  • 147 posts
helló

Nekem is 2007-es XT hajtómûvem van,most cseréltem rajta középtányért és xtr lánc helyett kapott lx láncot...
középtányéron így is felkapta 1,5 hónap alatt kétszer a láncot..
szóval én tanácstalan vagyok,de így jobb mint eddig...

üdv,Péter

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Honnan látom, ha a lánckerék kopott? Nekem egyszer egy boltban azt mondták, hogy ennek több mint tízezer kilométert el kell mennie gond nélkül.

De szép is volna... Tapizd meg a fogakat a hajtómû lánctányérján és ha hegyesnek érzed akkor tuti.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
felhasználásfüggõ... fõleg h mennyit sarazol/saraztál

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

Rimó

Rimó

vendég

• fórumtag
  • 65 posts
Honnan látom, ha a lánckerék kopott? Nekem egyszer egy boltban azt mondták, hogy ennek több mint tízezer kilométert el kell mennie gond nélkül.

vendég_freeride69x_*

vendég_freeride69x_*
  • vendég
1:nézd meg a középsõ tányért,ez kapja fel(felhúzza) a láncot és húzza fel,ki van kopva
2:vagy nem jó hozzá a láncban a patentszemek szélessége ehhez a szetthez(zsír új xtr lánc+régebbi xt hajtómû)
Nekem is volt már ilyen,cseréltem a láncot meg a hajtómûvön a lánctányért is sajnos.És van hogy ez csak bizonyos terhelés mellett jön elõ.Nekem is a keményebb terhelésnél jött elõ,akkor jobban "szorulnak-feszülnek"a cuccok.

Rimó

Rimó

vendég

• fórumtag
  • 65 posts
Ma egy nagyon érdekes probléma jött elõ. Mikor megyek fel az emelkedõn és nehezebb fokozaton, szó szerint izomból tekerek, egyszer csak az egész lánc, hajtómû, fogaskoszorú megállt.
Elõször nem vettem észre hogy miért van, mert mikor kicsit visszaengedtem, utána tökéletesen forgott tovább. Pár ilyen után, sikerült nem visszaengednem és benne maradt ebben a pozícióban.
A hajtómûnél, a lánc alul lévõ része, nem ment el a váltó felé, hanem tovább rajta maradt a középsõ, 32-es fogaskeréken és fönt beszorult a lánc felsõ része alá. A váltó elõrecsavarodott és ezért állt meg. Mi lehet ennek az oka?
Nem tudok rájönni. A hajtómû egy 2007-es XT, a fogaskoszorú ugyanez a kategória. KB 1200-1400 km-t mentek ezek együtt egy XT lánccal. Tökéletesen karban volt tartva. A most fent lévõ lánc egy zsír új XTR lánc Sram patentszemmel összerakva. Tudom, hogy össze kell kopnia a cuccoknak, de azt hiszem ez egy komolyabb probléma. Nekem ezek ugrottak be: túl vastag a patentszem, gyenge a váltó rugója, hibás a lánc, rossz már az elsõ tányér. Kérlek segítsetek nekem, mert nem tudom mit csináljak vele. Elõre is nagyon köszönöm.

Versus71

Versus71

vendég

• fórumtag
  • 41 posts
Egy 48-36-26 SLX hajtómû és egy a nemsokára megjelenõ új 10-es SLX hátsó váltó és sor mûködne együtt ? Vagy a 10-es lánc nem jó a régi 9-es hajtómûre?

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts

kétféle "hetes" lánc létezik perpill, az UG-s 6/7 lánc és a HG-s 7/8 lánc
(CN-UG51 és CN-HG40 ezek legolcsóbb variánsai)

...
... a 8-9-10 az ugyanarra a kazettatestre megy fel ....

Lánc: Egyszer HG-40-est vettem (sietve, a Decathlonban; nem volt HG70), de rettentõen rozsdásodik, erõsen ellenjavallt, jobban megéri valami jobb, pl. vagy HG70 vagy SRAM 870. Akinek fontos, létezik nikkelezett meg inox is (Connex/Wippermann) 8-asban is. Utóbbi kb. háromszoros áron, ezért 40 %-al több az élettartama, lehet számolgatni (na és a környezeti terhelés?).
8-9-10 kazetta:
Pedáns megjegyzés: Campagnolónál nem így van, más a 8-as, mint a 9-10-es. (Ld. pl a bloke által idézett Sheldon Brown okosságokat: Bicycle Gears: 7-speed, 8-speed, 9-speed, 10-speed? .) Épp Campagnolo kazettás kerekeket szerelgetek...