Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18261 replies to this topic

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Én mióta squrtet használom nem tisztogatom a láncot csak kenem és kész, egyszerűbb, tisztább és vagy 3 éve nem takarítottam láncot. Ja a montin megy.

Edited by zeezoltano, 2017. August 05. - 15:56.

• zscs likes this
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Engem annyira nem erdekel, hogy kicsit elobb v kesobb kell lancot cserelnem, a szabadidom ertekesebb, mint bringa hajtasa. Inkabb az, hogy mi az a minimalis karbantartas, amivel meg jol hasznalhato.

Korabban rengeteget foglalkoztam azzal, hogy a bringa mindenbol a legjobbat kapja, de ra kellett jonnom, hogy a dzsuvasabb hajtas nem jelent ertelemszeruen rosszabb hasznalhatosagot, igy inkabb bringazok a technika nyalogatasa helyett.

Kiprobalom, ha egy egyszeru saras lemosassal kivalthatom a hajtastisztitast is, akkor mar megeri a gyakoribb kenes.

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,333 posts

az országúti topikba már írtam erről a squirt lube-ról. bemásolom ide is.

első körben a 10-es record láncomról,és annak karbantartásáról: úgy kezdtem az évet,h új lánc,sor,váltó görgők. a record láncomban alsó hangon 5000 kili van. lehet,h több,de most nem nagyon számoltam utána. a kopás jelenlegi állapota 0,3%!!!!!!!!! a campa útmutatása alapján szoktam mérni. 132,2 mm-t lehet mérni az új láncon,egy adott láncszem mennyiségre. ma mértem,tisztítás után a láncot,és 132,6 mm-t mértem. ez a 0,3%. elvileg most kéne a campa szerint cserélnem. a 0,75% 133,2 mm-nél van. ha a kopás az eddigiekhez hasonló lesz,akkor minimum 10000 kilit el fog menni a lánc.  :D azért ez egy 10-es lánctól nem rossz.  :) a gyári zsír után 1x olajoztam,utána meg áttértem a waxolásra. azt hiszem a meghajtás topikban olvasgattam róla többet. a waxom könnyen,házilag előállítható,és olcsó. paraffin olaj,és gyertya viasz 1:1-es keveréke. előnye,h mindenképp tisztább a bringa,és leginkább a meghajtás elemei. úgy látszik a tartósságnak is használ. olajnál 5000 kili után már nagyobb kopást lehet mérni. a hátránya a pepecselés,főzőcskézés,ilyesmi. kb 3-400 kilit bír ki országúton a wax. leginkább száraz körülmények közt. vizesen ez a táv lecsökken. én minden waxolás előtt teljesen letakarítottam a láncot. néhány hetente meg a meghajtás többi elemét is. aztán főzőcskéztem a láncot. pepecs meló. amúgy ez a wax nem újdonság,csak most úgy látom,h megint divatba jött. vettem most squirt lube száraz waxot. http://www.squirtlub...ducts/lube.html ma tettem föl először a láncra. természetesen megtisztítottam mindent. lánc,sor,váltó görgő,lánctányérok. ahogy utána néztem,kérdeztem,úgy látom,h kb annyit bír,mint a sima wax. ennél is takarítani kell a láncot,csak nem kell főzőcskézni. lehet,h néhány hét múlva írok a tapasztalatokról. ennyit a láncról.

még annyi,h találtam még egy száraz waxot,ami hasonló lehet,mint a squirt lube. a soudal terméke: http://www.soudal.hu...aszos-kenoanyag  

rövid távú tapasztalat a squirt lube-al kapcsolatban: sokan csodaszerként beszélnek, írnak erről a kenőanyagról. sztem korántsem az. kb 200 kili után zajos lesz a lánc tőle. nem nyikorog,de azért hallani a láncot. a wax többet bír azért.  

ha elfogy ez az adag száraz waxom,akkor tuti visszaállok a saját,főzőcskézős waxomhoz. annyira azért nem győzött meg.

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,333 posts

az országúti topikba már írtam erről a squirt lube-ról. bemásolom ide is.

első körben a 10-es record láncomról,és annak karbantartásáról: úgy kezdtem az évet,h új lánc,sor,váltó görgők. a record láncomban alsó hangon 5000 kili van. lehet,h több,de most nem nagyon számoltam utána. a kopás jelenlegi állapota 0,3%!!!!!!!!! a campa útmutatása alapján szoktam mérni. 132,2 mm-t lehet mérni az új láncon,egy adott láncszem mennyiségre. ma mértem,tisztítás után a láncot,és 132,6 mm-t mértem. ez a 0,3%. elvileg most kéne a campa szerint cserélnem. a 0,75% 133,2 mm-nél van. ha a kopás az eddigiekhez hasonló lesz,akkor minimum 10000 kilit el fog menni a lánc.  :D azért ez egy 10-es lánctól nem rossz.  :) a gyári zsír után 1x olajoztam,utána meg áttértem a waxolásra. azt hiszem a meghajtás topikban olvasgattam róla többet. a waxom könnyen,házilag előállítható,és olcsó. paraffin olaj,és gyertya viasz 1:1-es keveréke. előnye,h mindenképp tisztább a bringa,és leginkább a meghajtás elemei. úgy látszik a tartósságnak is használ. olajnál 5000 kili után már nagyobb kopást lehet mérni. a hátránya a pepecselés,főzőcskézés,ilyesmi. kb 3-400 kilit bír ki országúton a wax. leginkább száraz körülmények közt. vizesen ez a táv lecsökken. én minden waxolás előtt teljesen letakarítottam a láncot. néhány hetente meg a meghajtás többi elemét is. aztán főzőcskéztem a láncot. pepecs meló. amúgy ez a wax nem újdonság,csak most úgy látom,h megint divatba jött. vettem most squirt lube száraz waxot. http://www.squirtlub...ducts/lube.html ma tettem föl először a láncra. természetesen megtisztítottam mindent. lánc,sor,váltó görgő,lánctányérok. ahogy utána néztem,kérdeztem,úgy látom,h kb annyit bír,mint a sima wax. ennél is takarítani kell a láncot,csak nem kell főzőcskézni. lehet,h néhány hét múlva írok a tapasztalatokról. ennyit a láncról.

még annyi,h találtam még egy száraz waxot,ami hasonló lehet,mint a squirt lube. a soudal terméke: http://www.soudal.hu...aszos-kenoanyag  

rövid távú tapasztalat a squirt lube-al kapcsolatban: sokan csodaszerként beszélnek, írnak erről a kenőanyagról. sztem korántsem az. kb 200 kili után zajos lesz a lánc tőle. nem nyikorog,de azért hallani a láncot. a wax többet bír azért.  

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

ez milyen hajtómű?

69ff391e3125b065e3998cab17433.jpg

XX1 lesz az szerintem, SRM erőmérővel.

http://www.srm.de/pr...x-sram-xx1-gxp/

Edited by gaboca1, 2017. August 05. - 12:34.

Seneca

Seneca

fórumtag

• fórumtag
  • 46 posts
Ez valami vízbázisú viaszos cucc ami oldott állapotban bejut a rejtett zugokba és ott felrakódik? Sokat hallottam róla, de nem mindenki áradozott róla. A sportmotoromon használtam egy hasonló cuccot. Befújtam egy híg löttyel a láncot, ami száradás után valami teflonos, de szinte rágógumi állagú anyaggá "nemesedett" se víz, se por nem jutott be a görgők közé. Egyszer próbáltam bringaláncon is, de oda túl sűrűnek találtam. Persze motoron az az elsődleges cél, hogy 180-as tempónál se pörgesse ki magából a kenőanyagot. Bringával nem nagyon szoktam ezt a határt feszegetni :-)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Hat nah, ez igy ugy nez ki, mint amin nincs kenes :) de epp ezert erdekel, mert a fekete dzsuvat utalom. A masik, hogy egy gyors mososzeres-kefes tisztitas utan olyan lenne mint a tucsok valaga, amiert amugy egy csomot kellene kuzdeni.

Ha egy 50-100kmt kibir, az nekem mar jo lenne a tisztitasert cserebe. Mindig joval tekeres elott kell kenni? Elotte mar nem jo?

Ra lehet vinni az uj reteget? Nekem eleg ha egy mosasnal lesz tiszta.

Edited by arn, 2017. August 05. - 11:56.

dzsonhee

dzsonhee

törzsvendég

• fórumtag
  • 687 posts
  • LocationBad Goisern

Azért 40 km-nél jóval többet kibír... rakni kell eleget a láncra.
Az esős, saras Trophyn mentem vele gond nélkül 150km-t, utána kellett rá pár csepp, hogy megint ne zörögjön.  

Mostanaban squirt lube-bal kenem a lancot, mer annyit aradoztak mar itt is errol. Megtisztitottam eloszor a kb. 1500 km-t hasznalt lancot (vizalapu brigeciolos fogkefes sikalas, majd vizben leoblitettem, hajszaritoval megszaritottam, hogy ne maradjon belul viz), majd jol atkentem a lottyel. Hagytam legalabb egy felnapot szaradni.

Az elso, majd a masodik tekeres is siralmas volt. Kb. 20 km utan csorgott es nyikorgott a lanc, de me'g nem adtam fel. Letoroltem ronggyal es fogkefevel, es tettem ujra ra a lottybol. Azota egesz jo, vegig kibir egy 40 km-es tekerest. Mivel sar mar par hete nincs, igy csak a por rakodik ra. De ez konnyen lejon, meg a kazetta lanckerekei koze sem rakodik be az olajsar.

Igy nez ki a fogsor, lanc egy poroa tekeres utan:

• Seneca likes this

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts

Erdekesen hangzik ez a cucc... Azt irjak sima vizzel lejon. Por mennyire ragad ra? Bar egy outistol ezt hiaba kerdezem

Mostanaban squirt lube-bal kenem a lancot, mer annyit aradoztak mar itt is errol. Megtisztitottam eloszor a kb. 1500 km-t hasznalt lancot (vizalapu brigeciolos fogkefes sikalas, majd vizben leoblitettem, hajszaritoval megszaritottam, hogy ne maradjon belul viz), majd jol atkentem a lottyel. Hagytam legalabb egy felnapot szaradni.

Az elso, majd a masodik tekeres is siralmas volt. Kb. 20 km utan csorgott es nyikorgott a lanc, de me'g nem adtam fel. Letoroltem ronggyal es fogkefevel, es tettem ujra ra a lottybol. Azota egesz jo, vegig kibir egy 40 km-es tekerest. Mivel sar mar par hete nincs, igy csak a por rakodik ra. De ez konnyen lejon, meg a kazetta lanckerekei koze sem rakodik be az olajsar.

Igy nez ki a fogsor, lanc egy poroa tekeres utan:

597ce803205b9b07dd5d8567.jpg?width=2000&

597ce817f1757228de4b74ab.jpg?width=2000&

Edited by blash, 2017. August 05. - 11:19.

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts

ez milyen hajtómű?

static.canyon.com/img/cache/41/7/69ff391e3125b065e3998cab17433.jpg

a kar tovenel mintha XX1 felirat lenne, de ez a muanyagnak kinezo tanyer nagy wattmeronek, irjal a canyonnak :PP

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

ez milyen hajtómű?

69ff391e3125b065e3998cab17433.jpg

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Benzines rongy. Vagy féktisztító (ha nem vagy ellene a hajtógázas megoldásnak..)
Kenésre squirt dry wax lube.

Erdekesen hangzik ez a cucc... Azt irjak sima vizzel lejon. Por mennyire ragad ra? Bar egy outistol ezt hiaba kerdezem :D

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Ráadásul ha megnézed a Squirt leírását, benne van, hogy a lánc az alkalmazás után nem igényli, hogy a cuccot kimosd belőle. Távolítsd el a retket, adjál újabb réteg Squirted, várd meg, míg megdermed (ha lehet, akkor 1 éjszaka), és mehetsz a dolgodra.

csak nekem úgy száll a pincében a por, hogy ha tartanám a leíráshoz magam, koromfekete grime-os lánccal járnék. :)

Meg itt extrán koszolódnak a cuccok. A finom puha homokot úgy hordja a szél.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Benzines rongy. Vagy féktisztító (ha nem vagy ellene a hajtógázas megoldásnak..)

Ráadásul ha megnézed a Squirt leírását, benne van, hogy a lánc az alkalmazás után nem igényli, hogy a cuccot kimosd belőle. Távolítsd el a retket, adjál újabb réteg Squirted, várd meg, míg megdermed (ha lehet, akkor 1 éjszaka), és mehetsz a dolgodra.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Seneca

Seneca

fórumtag

• fórumtag
  • 46 posts
Nem vitatkozom, nem célom, hogy meggyőzzelek. Sokat olvastam róla. A mezei WD-40 -nek is van kenőhatása. Ezt csak az vitatja, aki még nem próbálta. Nekem nagyon bevált, de hangsúlyozom, hogy én minden tekerés után befújom és szárazra törlöm. Többet kell vele mókolni, mint egy dedikáltan láncra való kenőanyaggal, de az olajsár hiánya miatt nekem megér ennyit. XT, Ultegra és Dura-Ace rendszereken használom évek óta, nem tudsz meggyőzni, hogy nem jó. Én tapasztalatból beszélek.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Ha ez igy lenne, nem arulnanak ok maguk is lancolajat, epp mint a tobbi gyarto. De olvass utana :)

Ha ragaszkodsz a vekony olajokhoz, van teflonos olajspray, ami hasonloan bekuszik szuk helyre. De ezek inkabb csak valtok, stb utanakenesere valok. Esetleg telen lancra, amikor megdermednek kicsit a kenoanyagok.

Nalam az arany kozeput valt be, se a csudavastag olajok, se a tul vekonyak nem jottek be. Altalaban minel surubb annal tobb mocskot is gyujt, csodak nincsenek. Kiprobaltam anno mindenfele draga olajat, zsirt - kidobott penz.

Edited by arn, 2017. August 04. - 18:04.

Seneca

Seneca

fórumtag

• fórumtag
  • 46 posts

De mi benne a kenoanyag? Sokan ugy hasznaljak, mint a ragaszto szalagot, hogy mindent megold.

Én nem bármi helyett használom, csak amire való. Tisztításra, kenésre, csavarlazításra.

Seneca

Seneca

fórumtag

• fórumtag
  • 46 posts
Nem végeztem vegyi elemzést, de nyilván tartalmaz valami olajat. Ha nem törlöm le, akkor olajos nyomot hagy. Nem feltételezem róluk, hogy sikerült átverniük a fél világot.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
De mi benne a kenoanyag? Sokan ugy hasznaljak, mint a ragaszto szalagot, hogy mindent megold.