Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Meidl

Meidl

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Hello

Bevittem egy szervízbe a bringát, kiderült hogy a lánc marhára meg van nyúlva, úgyhogy lánc csere meg hátsó lánkeréksor csere lesz rajta.

Köszi a segítséget

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

köszi a tippeket, már csak azt kérdezném, hogy lehet ellenõrizni a láncvonalat, továbbá, hgy tudom megállapítani hosszú-e a lánc, avagy gyenge-e a rugó?
Azt megnéztem, hogy elsõ lánckerék, hátsó lánckerék llegkisebb poziciónál meghúztam elõl a láncot, és eltudtam egy kicsit húzni de az max 5-6 mm lehetett.

Köszi mégegyszer elõre is.

116 szem a láncban 11-32 sorral közepes váltókanállal. Nekem elõl nagytányér hátul nagytányérnál már vízszintesben van majdnem a váltókanál, én így állítottam be a lánchosszomat ha két szemmel több volt benne nekem is lerázta a láncot, így tökéletes és kibírja egy véletlen nagytányér-nagytányér váltást.

Meidl

Meidl

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
köszi a tippeket, már csak azt kérdezném, hogy lehet ellenõrizni a láncvonalat, továbbá, hgy tudom megállapítani hosszú-e a lánc, avagy gyenge-e a rugó?
Azt megnéztem, hogy elsõ lánckerék, hátsó lánckerék llegkisebb poziciónál meghúztam elõl a láncot, és eltudtam egy kicsit húzni de az max 5-6 mm lehetett.

Köszi mégegyszer elõre is.

hyperr

hyperr

vendég

• fórumtag
  • 111 posts

Üdv fórumozók!

A napokban vettem egy használt Cannondale MTB-t Deore LX cuccokkal.
Bár már biztos többször leírtátok, és el is olvastam vagy 30 oldalt a fórumból de meg tudná mondani vki, vagy belinkelni, hogy miért van az, hogy erõs hegymenetben vagy villamos síneken áthajtva ledobja a biciklim a láncot az elsõ lánckeréknél?
Kezd idegesíteni a dolog, most a biciklim sz..r vagy csak beállítási probléma.

Köszi és Üdv

A láncvonalat nem árt ellenõrizni, nem-ferde-e nagyon. Az elsõ átdobóval nemigen lehet gond ha nem ér hozzá a lánchoz.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Talán hosszú lánc v. gyenge rúgó a váltón aztán passz.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Meidl

Meidl

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Üdv fórumozók!

A napokban vettem egy használt Cannondale MTB-t Deore LX cuccokkal.
Bár már biztos többször leírtátok, és el is olvastam vagy 30 oldalt a fórumból de meg tudná mondani vki, vagy belinkelni, hogy miért van az, hogy erõs hegymenetben vagy villamos síneken áthajtva ledobja a biciklim a láncot az elsõ lánckeréknél?
Kezd idegesíteni a dolog, most a biciklim sz..r vagy csak beállítási probléma.

Köszi és Üdv

echopeti

echopeti

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
Még csak 1 hete vettem a bringámat és országúti bicajokban nem vagyok jártas ezért kérek tõletek segítséget.Peugeot Tourmalet vázba milyen monoblockot vegyek mivel a régi meghalt.asszem 68 a csapágyház ahogy mértem a tengelyhossz pedig 121 milis.Mondjuk így is éppen, hogy nem éri a belsõ lánctányér a láncvillámat.Ha tudtok linkeljetek légyszíves mert mondom elég kezdõ vagyok még országútik terén.Elõre is köszi!

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Sziasztok!

Véletlenül valaki nem tudja nekem megmondani, hogy a 2007 Magellan Draco-ban mekkora a középcsapágy tengely hossza? 113mm? A csapágyház tuti 68mm.
Köszi.
Feltöltött kép

A középcsapágy tengelyének hossza a hajtómûtõl függ, nem a váztól.
Failure is always an option.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Aszimmentrikus a tengely, és eltérõek a csészék is.
A tengely keresztmetszete a hajtástól a nem hajtási oldalig ugyanakkora, majd ott, ahol a tengely "csatlakozik" a nem hajtásoldali csapágycsészébe, kisebb lesz az átmérõje, csakúgy, mint ahogy a csésze lyukátmérõje is.

Így; bekerül mindkét oldalra a csapágy, majd a hajtásoldalról bemegy az egész cucc, ütközésig. Aztán felkerül a baloldali hajtókar. Nem ismerem annyira a Shimano hajtómûveket, de ha ott végig ugyanakkora a keresztmetszet, akkor talán amiatt vannak ott a baloldalon azok a kis csavarok, hogy rögzítve legyen az az oldal is. Persze lehet, hogy nem így van, de azok alapján amit írtál, ez a helyzet.

Akkor elnézést kérek és kéretik nem figyelembe venni az általam eddig leírtakat.

Irritum

Irritum

vendég

• fórumtag
  • 201 posts
Aszimmentrikus a tengely, és eltérõek a csészék is.
A tengely keresztmetszete a hajtástól a nem hajtási oldalig ugyanakkora, majd ott, ahol a tengely "csatlakozik" a nem hajtásoldali csapágycsészébe, kisebb lesz az átmérõje, csakúgy, mint ahogy a csésze lyukátmérõje is.

Így; bekerül mindkét oldalra a csapágy, majd a hajtásoldalról bemegy az egész cucc, ütközésig. Aztán felkerül a baloldali hajtókar. Nem ismerem annyira a Shimano hajtómûveket, de ha ott végig ugyanakkora a keresztmetszet, akkor talán amiatt vannak ott a baloldalon azok a kis csavarok, hogy rögzítve legyen az az oldal is. Persze lehet, hogy nem így van, de azok alapján amit írtál, ez a helyzet.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Ha össze van rakva az egész, akkor nem tud mozogni (jobbra-balra) a hajtómû, mert:
bal oldalról jobbra nem engedi mozdulni a nem hajtás oldali hajtókar
jobb oldalról nem tud balra mozdulni, mert a tengelyt nem "engedi" tovább a nem hajtásoldali csapágycsésze (ez ugye kisebb keresztmetszetû, és a tengely is itt szûkül össze)

Hát most már nem igazán értem a dolgot. Azt tisztázzuk, hogy én Shimanoból indulok ki, de ha a csapágy kisebb keresztmetszetû volna, mint a tengely és megfogja azt, akkor már a hajtásoldaliban is megakadna.

hatragyi

hatragyi

vendég

• fórumtag
  • 143 posts
Sziasztok!

Véletlenül valaki nem tudja nekem megmondani, hogy a 2007 Magellan Draco-ban mekkora a középcsapágy tengely hossza? 113mm? A csapágyház tuti 68mm.
Köszi.
Feltöltött kép

Irritum

Irritum

vendég

• fórumtag
  • 201 posts
Ha össze van rakva az egész, akkor nem tud mozogni (jobbra-balra) a hajtómû, mert:
bal oldalról jobbra nem engedi mozdulni a nem hajtás oldali hajtókar
jobb oldalról nem tud balra mozdulni, mert a tengelyt nem "engedi" tovább a nem hajtásoldali csapágycsésze (ez ugye kisebb keresztmetszetû, és a tengely is itt szûkül össze)

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

@Bloke Ne tudd meg mit kapott szegény hajtómû az elsõ körben... :D
@Kobike Köszönöm!

Most már csak az a kérdésem volna, hogy a Shimano monoblokkokhoz való célszerzám jó lesz-e nekem?

De gondolj már bele, hiába teszel be hézagolót, a probléma nem oldódik meg. Ha most kevés volna a hézagoló, akkor ide-oda kéne mozognia a hajtómûnek. Ha most elakad valahol, akkor a hézagolóval is akadni fog.

Irritum

Irritum

vendég

• fórumtag
  • 201 posts
@Bloke Ne tudd meg mit kapott szegény hajtómû az elsõ körben... :D
@Kobike Köszönöm!

Most már csak az a kérdésem volna, hogy a Shimano monoblokkokhoz való célszerzám jó lesz-e nekem?

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

No, a tengely nincs elgörbülve, viszont továbbra sem tudom összerakni a cuccot.

Esetleg ha bedobok még egy hézagolót, mûködhet a dolog? Mivel úgy tûnik, hogy a csapágyház közepétõl mérve a nem hajtás oldali kar 2 milliméterrel szélesebb, így logikusnak tûnik, hogy a hajtás oldalon, ahol ráadásul van 2mm hézag, kell még egy karika. Ellenben nem értem, hogy eddig ez hogy nem volt probléma (nem én raktam össze a hajtómûvet és sajnos kevés idõm volt használni, nem is figyeltem rá eddig :D).

Persze ettõl még írhattam totális badarságot, és tényleg csak én vagyok béna. :-(

A legalapvetõbb lépést megpróbáltad már? Ha ráütsz a hajtómûre, nem megy beljebb?

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Köszi, szóval így?
Feltöltött kép

Pontosan.

Irritum

Irritum

vendég

• fórumtag
  • 201 posts
Köszi, szóval így?
Feltöltött kép

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

No, a tengely nincs elgörbülve, viszont továbbra sem tudom összerakni a cuccot.

Esetleg ha bedobok még egy hézagolót, mûködhet a dolog? Mivel úgy tûnik, hogy a csapágyház közepétõl mérve a nem hajtás oldali kar 2 milliméterrel szélesebb, így logikusnak tûnik, hogy a hajtás oldalon, ahol ráadásul van 2mm hézag, kell még egy karika. Ellenben nem értem, hogy eddig ez hogy nem volt probléma (nem én raktam össze a hajtómûvet és sajnos kevés idõm volt használni, nem is figyeltem rá eddig :D).

Persze ettõl még írhattam totális badarságot, és tényleg csak én vagyok béna. :-(

Truva hajtásokat nem ismerem, de általában az integrált tengelyesekhez 3db 2,5mm-es távtartó kell ha 68mm-es a váz és nem "e-type" (monoblokkhoz felfogatott) az elsõváltó. 1 balra 2 jobbra.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
Minden 9-es lánc és 9-es sor használható együtt.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]