Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

carbonrider

carbonrider

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Hello,

Tudna valaki bõvebb felvilágosítást nyújtani az Aerozin országuti kerámia csapágyas hajtómûvekrõl?(Menettapsztalat,minõség,hátrányok,e lõnyök stb.)
Köszönet: Carbonrider

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

ok, kösz

Akkor nem vacakolok vele, megy amíg szét nem hullik. Remélem a telet még kibírja :)

Azért ha szétkapod, kimosod Brigéciolal majd valami erõs vízsugárral kicsapatod, megszárítod és újra kened még lehet a kattogás is megszûnik! :)

löpapp

löpapp

törzsvendég

• fórumtag
  • 406 posts

Én nem tenném.
Az egy Shimano.

Köszi a válaszokat, akkor nem bánom, hogy meg is vették!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Én simán kicseréltem benne a csapágyat, amikor már zsírozni kell már régen rossz nálam +2 hónap ha szétszeded a tömítõ-záró mûanyagnál vigyáz mert könnyen reped és akkor nagyon könnyen bejut a trutyi.

ok, kösz

Akkor nem vacakolok vele, megy amíg szét nem hullik. Remélem a telet még kibírja :)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Én simán kicseréltem benne a csapágyat, amikor már zsírozni kell már régen rossz nálam +2 hónap ha szétszeded a tömítõ-záró mûanyagnál vigyáz mert könnyen reped és akkor nagyon könnyen bejut a trutyi.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Szevasztok!
mi a különbség a 6-os és a 7-es fogsorra való láncok között, a szélessége? (pl. KMC Z30 vagy KMC Z50)
de pl. a shimano láncra (HG-50), vagy a SRAM PC-830-ra azt írják, hogy 6-7-8 fokozatúra is jó. Most akkor mi az igazság? Egyforma a lánc szélesség 8 fokozatig?
6 fokozatú oútira (UG, kazettás) melyiket vennétek? elég rá a 6-os? (tudom, hülye kérdés)

7 és 8 az tuti ugyanaz, csak a fogaskoszorú szélesebb a nyolcas esetén. 7-eshez még a 8-as váltókar is jó. A 9-es már keskenyebb.

Egyébként tekeréskor ütemesen recseg valami a bicón (nem nyereg, nem nyeregcsõ, nem a pedál), akkor is ha finoman, terhelés nélkül tekerek akár elõre, akár hátra. Integrált deorém van.

Ha a középcsapágyam recseg, akkor ezt a fajtát lehet zsírozni, meg érdemes egyáltalán? Vagy hajtsam amíg lehet, aztán venni egy újat?

Picit több, mint 11 000 km van benne

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
z30 vagy shimano ug51

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Povi_

Povi_

vendég

• fórumtag
  • 82 posts
Szevasztok!
mi a különbség a 6-os és a 7-es fogsorra való láncok között, a szélessége? (pl. KMC Z30 vagy KMC Z50)
de pl. a shimano láncra (HG-50), vagy a SRAM PC-830-ra azt írják, hogy 6-7-8 fokozatúra is jó. Most akkor mi az igazság? Egyforma a lánc szélesség 8 fokozatig?
6 fokozatú oútira (UG, kazettás) melyiket vennétek? elég rá a 6-os? (tudom, hülye kérdés)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Sokkal merevebb.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,029 posts
Agyban érzi.
Én csak a Shimanoban bízom.
Nem esik le a bal kar,nem ázik be a csapágy,merev.

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,275 posts
érzed azt a 70 grammot ?
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,029 posts
Én nem tenném.
Az egy Shimano.

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

löpapp

löpapp

törzsvendég

• fórumtag
  • 406 posts
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek megérné-e lecserélni egy sh xt fc-m770 hajtómûvet erre:
Kerékpár apróhirdetés: eladó használt és új bicikli és alkatrész ingyenes apró: FSA K-Force xc mega exo tripla
Elvileg könnyebb 80g-al, de van olyan merev is?70kg vagyok.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

ha elkezded alátétezni, akkor rövid lesz a csavar, ami összefogja.

Kivéve, ha aftermarket, hosszabb csavarral dolgozol, több gyártó árul 6-8-10 mm-es csavarszetteket, a gyári csavar például, a RF tányérra, nekem is túl rövid volt.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Sziasztok!

Bocsánat a túl sok kérdésért, de mindig feljön valami amire nem gondolok. 9-es fogaskoszorú esetén váltásteljesítményt befolyásolja az, hogy az áttételi arány az 11-32 vagy 11-34-ig? Melyiken kell kevesebbet "esnie" lefelé váltás esetén? Köszönöm szépen!

az elsõ kérdésre a válasz: nem
a második kérdést nem lehet értelmezni.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Mate94

Mate94

vendég

• fórumtag
  • 138 posts
Sziasztok!

Bocsánat a túl sok kérdésért, de mindig feljön valami amire nem gondolok. 9-es fogaskoszorú esetén váltásteljesítményt befolyásolja az, hogy az áttételi arány az 11-32 vagy 11-34-ig? Melyiken kell kevesebbet "esnie" lefelé váltás esetén? Köszönöm szépen!

tigerboot

tigerboot

vendég

• fórumtag
  • 16 posts
sziasztok Sram 3.0 (PG-830) 8s. - Sram 5.0 (PG-850) 8s. két sor közöt súly és áron kivül van még valami különbség?

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
A hajtómûvön az egyes tányérok hézagolása mennyire különbözõ gyártónként ill. generációnként? Csak mert nézem hogy elég sok kis cég van akik hajtómûveket gyártanak, de pl. váltókat nem. (TA, Stronglight, stb.) Ehhez képest nem nagyon látom sehol feltüntetve a kompatibilitást (még azt sem hogy Campa v. Shimano hajtáslánchoz való).

A Shimano pl. még önmagával sem kompatibilis állítólag (ld. 7900/6700 - 7800/6600/5700 break)...

laciklon

laciklon

törzsvendég

• fórumtag
  • 969 posts

Én a hajtókarból reszeltem volna le azt a kis pöcköt, ami nem engedi felrakni a 770-es középtányért. Hogy csináltad pontosan, a kompozit részbõl szettél ki anyagot?
Ha szerencséd van még jó lesz a csavar, 1mm-nél nem hiszem, hogy több alátét kéne. De lehet kapni hosszabb csavart is ha ez nem elég hosszú.

Igen, a kompozit részbõl reszeltem és elég jól felfekszik a hajtókar pöckeire.. Akkor még alátétezek egy kicsit...
Élj a mának! Nem baj ha a pokolra jutsz, mert ott egy csomó haverral fogsz találkozni......

http://laciklon.fotoalbum.hu/index

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

M582-es hajtómû M770-es középsõ tányérral.

Sziasztok.
A fenti kombót állítottam össze úgy, hogy a lánckerék belsõ pozitív ívét átalakítottam, hogy felmenjen a hajtómûre, de..
A váltás minõsége nem az igazi. 22-rõl 32-re nehezen vált fel, mintha nagy lenne a kettõ közötti távolság. Viszont 32-rõl 44-re meg túl hamar.
Életképes ötlet a hajtómû és a középsõ tányér közé alátéteket tenni hogy így a kicsi és nagy tányér között középre kerüljön a lánckerék?

Hmmm. És mi a megoldás? Mit javasolsz? Ezek szerint nem kompatibilis a rendszer?

Én a hajtókarból reszeltem volna le azt a kis pöcköt, ami nem engedi felrakni a 770-es középtányért. Hogy csináltad pontosan, a kompozit részbõl szettél ki anyagot?
Ha szerencséd van még jó lesz a csavar, 1mm-nél nem hiszem, hogy több alátét kéne. De lehet kapni hosszabb csavart is ha ez nem elég hosszú.

A sebesség mindent megold.