Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Köszi a segítséged, hát látom nagy választék van... :(
Baromi rondák, ami tetszene az fekete színû lenne jó, ha már a 4 csavaros hajtómû mellett döntök is, de itt alig van kép róluk, ami meg fekete, az gondolom nem jó a 4 csavaros lánckerékhez... ?:(

Elég sokat tudsz problémázni...

De most akkor megkérdezem, a már egyszer belinkelt (és most újra megteszem) hajtõmûvel mi a baj?

Shimano Acera '09 (FC-M361) (Hajtás | Hajtómû | Octalink) | Kerékpár Webshop

Feltöltött kép

Ezüst
Octalink
Fekete gatyavédõ
48-38-28 fogkiosztás
10 ropi alatt bõven

Szerintem vedd meg ezt és mindenkinek jobb lesz.

Gimmy

Gimmy

vendég

• fórumtag
  • 52 posts

Prowheel mûanyag hajtómûvédõ (Hajtás | Hajtómû alkatrész | Hajtómûvédõ) | Kerékpár Webshop

Köszi a segítséged, hát látom nagy választék van... :(
Baromi rondák, ami tetszene az fekete színû lenne jó, ha már a 4 csavaros hajtómû mellett döntök is, de itt alig van kép róluk, ami meg fekete, az gondolom nem jó a 4 csavaros lánckerékhez... ?:(

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Prowheel mûanyag hajtómûvédõ (Hajtás | Hajtómû alkatrész | Hajtómûvédõ) | Kerékpár Webshop

Gimmy

Gimmy

vendég

• fórumtag
  • 52 posts

te figyeljél már, ott van a nagytányéron 4 furat. abba lehet csavarozni gattyavédõt, pár száz forintért külön vehetsz.
akár én is utánad dobok egyet INGYEN, csak hagyd már abba.

Hogy hívják a gattyavédöt, mert még nem találtam külön olyat... ?:(

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

ezt jó tudni, kösz az input-ot
a Balázs viszont arra jutott, hogy az eltérõ ívû elsõváltó külsõ kanál miatt azért mégiscsak nehezebb jóval beállítani az elsõ váltót.

A trükk az, hogy a középsõ tányérhoz kell állítani, mert ahhoz van a terelõlemez belsõ felén a váltáskönnyítõ rámpa és annak kell jó helyen lenni. Álljon párhuzamosan a váltó a nagytányérral és a nagytányér fölött 5mm-rel legyen a terelõlemez.
(De befejezem, mert rontom az üzleted :) .

A sebesség mindent megold.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Szevasztok!
Próbálom megtalálni az "olcsó" és erõs ht2 hajtómûvet,de nem is oly könnyû rálelni. Adódott megint kérdésem,így hozzátok fordulnék ismét.

Az slx (m660) és az lx (m580) között mi a különbség? Illetve az lx m580 és lx m582 között?

Köszi a segítséget.

Ami tényleg olcsó és erõs, az az integrált deore. Igaz nem, üregelt, de ez nem fog zavarni szerintem.

Tripod

Tripod

vendég

• fórumtag
  • 27 posts
Szevasztok!
Próbálom megtalálni az "olcsó" és erõs ht2 hajtómûvet,de nem is oly könnyû rálelni. Adódott megint kérdésem,így hozzátok fordulnék ismét.

Az slx (m660) és az lx (m580) között mi a különbség? Illetve az lx m580 és lx m582 között?

Köszi a segítséget.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

A 42-es nem akadály, simán viszi a 9es rendszer elsõváltója, ha a 44est 42esre cseréled hozzá se kell nyúlni az elsõváltóhoz. Már 10e km felett járok ezzel a felállással és Balu75 is ugyanezt használta.
Azt hiszem a Balázs is ugyanúgy használja mint én, talán 2008 körül kezdett 42est használni.

ezt jó tudni, kösz az input-ot
a Balázs viszont arra jutott, hogy az eltérõ ívû elsõváltó külsõ kanál miatt azért mégiscsak nehezebb jóval beállítani az elsõ váltót.

Gimmy: sajnos olyan kritériumokat határoztál meg (10 ezer forint, octalink, 48/38/28 vagy 48/36/26 lánckerék és nadrágszárvédõ) ami nem létezik igy egyben
ezen nincs tovább mit rugózni, vagy feladsz az igényekbõl, leginkább a 10 ezres árból, vagy nem veszel semmit

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Rob 1999 es Lx négyszögtengelyes hajtókarhoz való középcsapágyat is lehet még venni? Aminek a minõsége még a régi. Azt hiszem BB-UN52 a száma. Ez a középrész csak nekem vált be ( 60000 km gond nélkül és még simán mozog lógás nélkül)? Kíváncsi leszek mennyit bír ki az integrált tengelyes xt, mert az integrált tengelyes lx-n már 3000 km után látni kopás nyomokat a tengelyen. :(

Köszi. Azt hiszem maradok a négyszögtengelynél az országútimon. :) Egy UN71-em van.

A kompozit középsõ lánckerék azt takarja, hogy csak a fogak készülnek acélból (ez sokkal tartósabb az aluminiumnál), a lánctányér többi része kompozit (gyakorlatilag mûanyag) anyagból van. Ez nem jelent semmi hátrányt sem váltásteljesítményben sem futásteljesítményben, sõt, abban elõny az acél fogak miatt. És közel azonos súlyban van mint az aluminium.

Az slx strapabíróbb, erõsebb, az XT pedig kicsit könnyebb. Sokan szoktak a két hajtómû között vívódni, és általában az SLX-et veszik a kinézete miatt.

Az acél-kompozit tányér közel 40%kal nehezebb, mint az alu.
Az SLx vs. XT-ben pedig a két kar kb egy súlyban van, csak a lánckerekek okozzák a súlykülönbséget.

persze, ha elsõ váltót cserélsz (erre ugyanis nem gondoltam anno)
mert a 9-es rendszerek elsõ váltója nem tud 42-t csak nehezen...
de a 10-es elsõváltó vékonyabb terelõlemezei meg kevesek a láncnak.
a Probike-ban tesztelgették ezt a felállást, majd megkérdezem a Balázst mire jutottak
(10-es kar a 9-es rendszerbe)

A 42-es nem akadály, simán viszi a 9es rendszer elsõváltója, ha a 44est 42esre cseréled hozzá se kell nyúlni az elsõváltóhoz. Már 10e km felett járok ezzel a felállással és Balu75 is ugyanezt használta.
Azt hiszem a Balázs is ugyanúgy használja mint én, talán 2008 körül kezdett 42est használni.

Értelek,és nagyon köszönöm mindenkinek,hogy segíteni próbált,többek közt persze neked is!
Egy kérdésre még keresem a választ. Deore hajtómû,ugyanigy hollowtech II-es. Egy slx-el összehasonlítva,mennyivel másabb? (Merevség,tartósság) Illetve a fogaskerekei mennyire hasonlítanak egymásra? Mármint az slx-é a deore-ra.

Az slx tányérjai jobbak, a középtányér biztosan. Merevségben nem érzek különbséget.

A sebesség mindent megold.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts

Hát köszönöm a segítséged, de nem jó, mert nincs rajta gattya védõ, amin meg van az négyszögtengelyes és a müanyag láncvédõje áttetszõ és így nem tetszik... :(
Ami meg tetszik az a 512-es lenne esetleg, de az biztos van egy min. 15-20 ezer és gondolom, hogy nem jó lenne a 6-os lánchoz... ?:(
Ezen Link alapján... :(

Na, mára elköszönök... :)

JódSzakág... ;)

te figyeljél már, ott van a nagytányéron 4 furat. abba lehet csavarozni gattyavédõt, pár száz forintért külön vehetsz.
akár én is utánad dobok egyet INGYEN, csak hagyd már abba.

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts

Á, agyváltó nem kell.:)
Egy ideig majd nem lesz hátsó váltóm, és ideiglenes megoldásnak a 3×1 speed lenne akkor. Túrázgatni síkon jó lesz a'.

Használtam így pár hétig az egyik gépemen, mûködõképesnek ítéltem meg.

Ride everywhere.

.

Gimmy

Gimmy

vendég

• fórumtag
  • 52 posts

hupsz, a németeknél néztem, hogy octás csak 422-ben van, erre tessék, mi meg hozzuk? :)
ennyi erõvel akkor lehet ezüst is van. istenem de lusta vagyok vpn-re feljelentkezni, hogy megnézzem :D

öööö az a tipusjelzése amit leirtam. fcm443
igy néz ki:

Feltöltött kép

Hát köszönöm a segítséged, de nem jó, mert nincs rajta gattya védõ, amin meg van az négyszögtengelyes és a müanyag láncvédõje áttetszõ és így nem tetszik... :(
Ami meg tetszik az a 512-es lenne esetleg, de az biztos van egy min. 15-20 ezer és gondolom, hogy nem jó lenne a 6-os lánchoz... ?:(
Ezen Link alapján... :(

Na, mára elköszönök... :)

JódSzakág... ;)

Zoomstag

Zoomstag

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,046 posts
Á, agyváltó nem kell.:)
Egy ideig majd nem lesz hátsó váltóm, és ideiglenes megoldásnak a 3×1 speed lenne akkor. Túrázgatni síkon jó lesz a'.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Hali! Tudsz mondani pár boltot ahol érdemes próbálkoznom? A Probike-ban ma azt mondták hogy nem foglalkoznak ilyen alkatrészekkel.

bringabutik

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts

Rabbit,
Nincs féldöglött hátsó váltóm, a mostani XT-t meg eladni tervezem, elég nyakatekert okból.:) A láncfeszítõ/váltó végülis mindegy lenne, fõleg arra voltam kíváncsi, hogy megoldható-e.

rob,
köszi a választ, akkor nem teljesen hülyeség ezek szerint.:)

xt árát cseppet megtoldva tudsz venni egy sram 3 sebis agyváltót, aluházzal ,-)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,273 posts

Nem, integrált Deore nem HT2. HT2-n üreges (hollowtech) hajtókarú hajtómûvet ért a Shimano, mint az LX, SLX, XT és XTR.

de ez spec ne zavarjon
nekem van ilyen deore-m, 100 kiló vagyok, teljesen jó minden szempontból
hogy a lánckerekek tartóssága milyen a többihez képest, arról még nem tudok nyilatkozni.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts

van készleten ofkorsz
rendeld meg valamelyik boltban, párszáz forintos tétel.

Hali! Tudsz mondani pár boltot ahol érdemes próbálkoznom? A Probike-ban ma azt mondták hogy nem foglalkoznak ilyen alkatrészekkel.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Olyat lehetséges csinálni, hogy hátul egy fogaskerék láncfeszítõvel, elöl pedig rendesen három tányéros hajtókar, váltóval?
Sima kazettás agyon távtartókkal be lehet lõni jól a láncvonalat, vagy alapból más okok miatt is döglött ötlet?

u.i.: Azt sejtem, hogy összerakható, de abban már nem vagyok biztos, hogy mûködne is...:)
Régóta fúrja az oldalam ez...

Nem teljesen ugyanaz, de Sheldron Brown-nak volt egy még furcsább kerékpárja, talán ötlet merítésnek jó lehet.

My Fixed/free 1-speed/2-speed/3-speed Mountain Bike

Zoomstag

Zoomstag

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,046 posts
Rabbit,
Nincs féldöglött hátsó váltóm, a mostani XT-t meg eladni tervezem, elég nyakatekert okból.:) A láncfeszítõ/váltó végülis mindegy lenne, fõleg arra voltam kíváncsi, hogy megoldható-e.

rob,
köszi a választ, akkor nem teljesen hülyeség ezek szerint.:)

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Nem, integrált Deore nem HT2. HT2-n üreges (hollowtech) hajtókarú hajtómûvet ért a Shimano, mint az LX, SLX, XT és XTR.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers